przerobić na nachos, a że dr google potwierdził moją hipotezę, już po kwadransie mogliśmy zajadać się cieplutkimi i chrupiącymi chipsami:) Koniecznie wypróbujcie! Nachos z placków tortilli serwowane z czosnkowym dipem Potrzebne będą: kilka placków tortilli (z jednego wychodzi 8 dużych kawałków) ok. 5-10 dag żółtego sera sól papryka mielona suszone zioła (u mnie bazylia) oliwa z oliwek(...)dip: mały jogurt 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy Placki należy podzielić na kawałki jak pizzę, posmarować je delikatnie oliwą, oprószyć solą, papryką, ziołami. Następnie posypać startym, bądź pokrojonym na wąskie paski żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10-15 minut. Dip. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu wraz z łyżeczką musztardy. Wymieszać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapoddaję. Trzymajcie kciuki. Zanim jednak przejdziemy do wytężonej pracy - przyjemności, czyli sylwestrowe szaleństwo. Poniżej przepis na świetne serowe ciasteczka. Jako fanka słonego - polecam. Do piwa - polecam. Jako przekąskę z dipem - polecam. I jeszcze cydrowy drink zimowy, żeby nie zaschło w gardle ;)Ciasteczka - składniki250g mąki pszennej tortowej200g zimnego masła150g startego na drobnej tarce sera grana padano lub parmezanu1 jajko(...)wodą do czasu aż ostygnie. Pozwoli to też zachować żywy groszkowy kolor. Groszek z pozostałymi składnikami zmiksować w malakserze lub blenderem. Odstawić na 30 min. do lodówki, żeby dip stężał.Cydrowy drink zimowy - składnikikorzeń świeżego imbiru0,5l cydru0,25 soku z granatów0,5l wodySposób przygotowaniaImbir obrać i pokroić w plasterki. Zagotować go 10 minut w 0,5l wody. Wywar
W kuchni wieczoremtwarzy uśmiech. Poza tradycyjna karkówką na grillu można przygotowywać różne inne smaczne rzeczy miedzy innymi owoce. Dziś chciałabym polecić Wam sposób na Grillowanego Melona w sosie miodowo-cynamonowym z dipem jogurtowym. Mmm.. Zaszalejcie!Składniki melon miodowy duży4 łyżki miodu gryczanegopół łyżeczki cynamonu200 ml jogurtu naturalnegołyżeczka ekstraktu waniliowegołyżeczka cukruSposób przygotowania: Melona obieramy, kroimy na grube plastry, a następnie(...)sosie, a następnie nadziewamy na długie wykałaczki. Tak przygotowane szaszłyki wstawiamy na rozgrzany grill i opiekamy około 5 minut z każdej strony. W tym czasie przygotowujemy dip. Do miseczki przelewamy jogurt naturalny, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy i energicznie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 20-30 minut Gotowe, ciepłe kawałki melona wykładamy na talerz
Słodkie Przyjemnościkońca.Na środek przygotowanego wcześniej placka (podgrzanego na patelni) rwiemy na drobno liście młodej sałaty, dodajemy liście rukoli, pokrojoną na plasterki rzodkiewkę i pomidorki, dodajemy plasterki schabu i polewamy dipem jogurtowym. Zawijamy tak aby na dole nic nie wypadło - spód zwijamy w folię aluminiową albo spożywczą. Podajemy na ciepło bądź na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościbrzytwa!). Powoli przygotowuję się na Sylwestra, który jak zwykle spędzimy z Mężem na "domówce" u znajomych. Będzie to impreza składkowa, tzn. każdy przynosi coś do jedzenia, jakąś sałatkę, dip do pieczywa, kanapeczki. Coś prostego, do zjedzenia w ręku i pasującego do alkoholu. Ja mam wiele wypróbowanych przepisów na taką okazję, które znajdziecie zebrane w dziale "Pomysły(...)rozłożyć na cieście drożdżowym otrzymując mini pizzerinki. 2. Cygara z ciasta filo z fetą i ziołamiChrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów.3. Coca czyli hiszpańska pizzaPłaski drożdżowy chlebek z oliwkową tapenadą, anchois, pieczoną papryką i rukolą. Kroimy w kwadraty i podajemy gościom.4. Roladki z cukiniiRoladki z cukinii
Chilli Czosnek i OliwaZłociste, chrupiące cebulowe krążki w pikantnej panierce to szybka i prosta propozycja na pyszną przekąskę:) Krążki idealnie smakują podane z ulubionym dipem, naprzykład czosnkowym, ziołowym czy nawet samym ketchupem. Świetne jako przegryzka podczas oglądanie filmu lub na wieczorne spotkanie przy piwie. Jedyny ich minus jest taki, że znikają błyskawicznie! Moja Rodzina upomina się wciąż o nowe porcje nim skończę smażyć(...)polecam!SKŁADNIKI:4 cebule2 jajka1/3 szklanki mleka1 szklanka bułki tartej1 łyżeczka soli1 szklanka mąki pszennej1 łyzeczka ostrej papryki w proszkuolej do smażenia (ja użyłam rzepakowy)SKŁADNIKI NA JOGURTOWO-MAJONEZOWY DIP CZONSKOWY:4 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku3/4 łyżeczki brązowego cukrusólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:KRAŻKI CEBULOWE:Cebule obierz z łusek, pokrój w grubsze plastry (6-7 mm) i rozłoż
Słodko-Słony Świat IlonyRaita to rodzaj indyjskiego dipu przygotowywanego na bazie jogurtu i przypraw, najczęściej serwowanego jako dodatek do dań głównych. Istnieje wiele wersji tej potrawy np. na słodko z owocami lub na ostro. Raita ogórkowa to indyjska kuzynka greckiego dipu tzatziki Różnią się jedynie przyprawami.Składniki:1 jogurt naturalny (200 g)1 średni ogórek szklarniowy2 ząbki czosnkukawałeczek zielonej papryczki chilli1/2 łyżeczki kuminu1/2
Oryginalny smaksposobie wykonania także i smaku. Składniki: chleb tostowy ser topiony w kostce u mnie Alpejski salami papryka jajka papryka mielona słodka i ostra olej do smażenia Party dip meksykański Prymat. Sposób wykonania:Chleb tostowy wałkujemy na płasko i odkrawamy skórki. Smarujemy kromkę serkiem topionym i układamy na niej plaster salami i kawałki papryki. Zwijamy ciasno w roladkę. Jajka(...)obtaczamy w jajku i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej ze stron. Zdejmujemy tosty z patelni i układamy na ręczniku papierowym, odsączając tym nadmiar tłuszczu.Party dip meksykański przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.Aby uzyskać bardziej pikantny dip polecam dodanie keczupu ostrego.Nasze tosty podajemy najlepiej na ciepło. Gorąco polecam
Malinowe PocałunkiSkładniki:ser camembert ser brieser z żurawinąser czosnkowo- bazyliowyser wędzonywinogronkrakersyoliwki nadziewane paprykąmus jabłkowydip czosnkowy Wykonanie:Układamy sery na desce. Dodajemy oliwki do miseczki, mus jablkowy do drugiej i dip czosnkowy.Dip czosnkowy:2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego1-2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskęsól, pieprzWszystkie składniki mieszamy razem- doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gotowe
Smaki Edytyprzy obniżonej odporności , by ją podnieść. Olej ma też właściwości kosmetyczne, można nim smarować skórę i paznokcie tak jak oliwką kosmetyczną.Głównie stosuje się go do surówek i sałatek, dipów, sosów, past, deserów. Olej lniany Budwigowy to olej stosowny w specjalnej diecie znanej pod nazwą dieta dr Budwig. Olej SŁONECZNIKOWY w swoim składzie ma kwas linolenowy (omega-6), który(...)Zawiera tez cenne karotenoidy, woski i fosfolipidy. Na oleju tym tez nie należy smażyć, ani go podgrzewać. Stosować wyłącznie na zimno. Używamy go do surówek z kiszonej kapusty, sałatek, dipów, sosów, past serowych. Nie trzeba przechowywać go w lodówce, wystarczy chłodne miejsce. Olej KUKURYDZIANY tłoczony jest również na zimno. Jest to bardzo zdrowy olej, ponieważ zawiera NNKT; omega
Proste Potrawysłoik przechowujemy w lodówce (cytryny będą dobre przez 9-12 miesięcy). Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? W czasie weekendu wykorzystałam kiszone cytryny dwukrotnie - na imprezę dla znajomych przygotowałam dip jogurtowo-czosnkowy, do którego dorzuciłam kawałek posiekanej skórki (efekt był bardzo dobry), a następnego dnia zrobiłam marokański tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami, na który przepis przedstawię(...)inne pomysły na wykorzystanie kiszonych cytryn: Jak już pisałam, kiszone cytryny możemy wykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie. Ze względu na swój marokański rodowód, kiszone cytryny idealnie nadają
Chilli Czosnek i Oliwapaczki krakersów Wersja II: · 3 łyżki bułki tartej · 6 łyżek sezamu Dip: Wersja I: · 5 łyżek majonezu · 2,5 łyżki keczupu · 1 łyżeczka octu(...)sezamie wymieszanym z bułką tartą. Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. W tym czasie przygotowujemy dipy. Keczup mieszamy z majonezem, dodajemy ocet i doprawiamy pieprzem. Jogurt naturalny łączymy z majonezem. Dodajemy czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem według uznania. Podajemy z dipami
Mania Gotowaniacytryny1 łyżeczka cukrusól, pieprz Wykonanie:Sałatę kroimy w piórka, marchew I ogórek ścieramy na tarce z dużymi oczkami, plus szczypior - drobno. Mieszamy wszystko w misce. Robimy dip z podanych wyżej składników- doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Dip dodajemy do sałatki. Mieszamy I gotowe.Smacznego
Smaki Edytydanie;) Jest o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne, bez gęstego, tłustego sosu. Do tego idealne na jeden kęs. Świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Ja podałam je z dipem czosnkowym Prymat. Tortille:350g mąki pszennej, łyżeczka czosnku granulowanego, ok. 1 szklanki przegotowanej zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać czosnek, stale zagniatając powoli wlewać wodę. Odrywać małe porcje ciasto, rozwałkowywać(...)smażyć na odrobinie oleju, z obu stron. Farsz: 1 marchewka, czerwona papryka, zielona papryka, 250g chudego twarogu, sól, pieprz, wędzona pierś z kurczaka, ogórek, dip czosnkowy Prymat, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę. Warzywa umyć, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Wymieszać
Z miłości do słodkościniedostyt, że takie pyszne jak cioci jednak mi nie wyszły, niemniej wszyscy zajadali z apetytem do ostatniej różyczki (a zrobiłam podwójną porcję;) Podawałam z nugettsami z kurczaka, miętowym dipem i swoją marynowaną papryczką chociaż z powodzeniem mogłyby wystąpić bez dodatków . Kalafiorowe chmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru(...)łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy:- 200ml jogurtu naturalnego- 2 gałązki mięty- szczypta cukru- szczypta soli- parę kropel cytryny(uwaga: kalafiorowe chmurki wspaniale smakują również z sosem czosnkowym:) Składniki na zalewę zagotować, do wrzątku wkładać umytego i podzielonego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBiorę udział w konkursie http://www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/1614/konkurs-twoj-sposob-na-impreze-.html dlatego też otrzymałam zestaw 5 produktów Prymat: Sos sałatkowy francuski, Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy, Party DIP czosnkowy, Party DIP meksykański i Party DIP barbecue.Dziś zaproponuję Wam sałatkę z użyciem sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego:) składniki: 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 3 garście mieszanki sałat 10 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek
Monia miesza i gotujeZapraszam na przepis z użyciem dipu meksykańskiego Prymat.składniki:800 g piersi z indyka3 papryki4-5 plastrów świeżego ananasaParty Dip meksykański Prymat6 łyżek keczupu2 łyżki wodymarynata:1 łyżka miodu7 łyżek oleju Rapso4 łyżki soku z cytryny1 łyżka przyprawy grill ziołowy PrymatSkładniki marynaty dokładnie wymieszać. Pierś z indyka pokroić na kawałki i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata(...)lodówki. Paprykę i ananasa pokroić w miarę równe kawałki wielkości kawałków mięsa. Na patyki nadziewać na przemian składniki. Grillować ze wszystkich stron aż mięso nabierze złocistego koloru. Dip meksykański wymieszać z keczupem i wodą, podawać z szaszłykami
Monia miesza i gotujeAlternatywa do sosu czosnkowego. Delikatny, śmietankowy dip. Idealny do pasztecików, przystawek a także do obiadu. Składniki ( na 250g dipu): 150g jogurtu naturalnego, 50g majonezu, mały ząbek czosnku, 20 ml śmietany 18%, 30g świeżego koperku, cukier, sól do smaku Koperek myjemy i drobno siekamy. Jogurt, majonez, śmietanę łączymy w jednolitą masę, dodajemy przeciśnięty czosnek i koperek. Doprawiamy do smaku ( można
Pudełko rozmaitościGuacamole - sos, salsa, dip, pasta. Ile smakoszy tyle określeń tej fantastycznej propozycji. Jedno jest pewne, pośród wielu modyfikacji i wariacji na temat guacamole, jego niekwestionowanym, głównym aktorem jest zielone awokado. Nie zamierzam przekonywać Cię o jego cudownych właściwościach, bo każdy świadomy konsument wie co dobre i wartościowe. Guacamole znajduje się jako moja propozycja urozmaicenia Twojego codziennego menu. To świetna alternatywa(...)jako dodatek do pieczywa, ale też dip dla różnego rodzaju przystawek. 1 dojrzałe awokado 1/2 soku z małej limonki 1/2 małej czerwonej cebulki 1/3 papryczki chili pęczek kolendry (można zastąpić pietruszką) Awokado, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy środek za pomocą łyżki i rozgniatamy widelcem w miseczce. Następnie wyciskamy sok z limonki, dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz chili. Na koniec
Mój Smak na Życieoliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki startego imbiru kilka listków świeżego oregano Dip czosnkowo-miętowy: 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę kilka listków drobniutko pokrojonej mięty sól do smaku (wszystkie składniki ze sobą(...)minut na grillu z termoobiegiem (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze 16 0°C. Z podanych proporcji wyszło mi 7 kolorowych szpadek, które podałam z dipem czosnkowym . Smacznego
Gosia gotujeMiało być coś na szybko, ale stopniowo mój obiad ewoluował i koniec końców spędziłam w kuchni dużo więcej czasu niż zamierzałam. Zaczęło się od ryżu z soczewicą, później doszedł dip ogórkowy i chlebki chapati. Wszystko za sprawą niedawno odbytych na uczelni warsztatów kulinarnych, które mnie zainspirowały. Mój obiad oczywiście nie oddaje w 100% smaku kuchni indyjskiej, ale myślę, że jest(...)ogniu 2-3 minuty, następnie dolewamy ¾ szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu (często mieszamy) Ogórkowa raita (raita, czyli rodzaj dipu na bazie jogurtu, z różnymi przyprawami) Składniki (1 porcja): 1/3 ogórka startego na tarce 1-2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie grecki) Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Ewentualnie
Powiedz dietom nieprzyprawiamy je oregano, papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy kilka minut i dodajemy kukurydzę i fasolę, zalewamy pomidorami z puszki. Smażymy do momentu, aż płyny odparują i powstanie gęsty sos. DIP: -jogurt naturalny -dwa ząbki czosnku starte -sól, pieprz -posiekana natka pietruszki Wszystkie składniki mieszamy razem, możemy dodać, dla miłośników, łyżeczkę majonezu. Na głęboki talerz wykładamy mięso, posypujemy startym serem(...)środku robimy kleks z dipu i dookoła układamy nachosy. Smacznego
BaRepasusmażeniu. To były najlepsze falafele jakie jadłam! Ponieważ mamy jeszcze Karnawał, polecam Wam przygotować je w wersji imprezowej , tzn. uformować w małe kuleczki i podać na stół z dipem do moczenia. Ja swój dip zrobiłam w jogurtu naturalnego wymieszanego z harrisą. Pycha! Falafele z marchewką i kuminem Składniki (na 20-24 sztuki): 100 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez
Chilli Czosnek i Oliwapółmiękko. Odcedzić i wystudzić. Pokroić w cienkie plasterki. Przygotować formę do zapiekania. Wysmarować ją dokładnie masłem. Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy. Śmietanę wymieszać z dipem czosnkowym i połową z niej polać ziemniaki (resztę zostawić na drugą warstwę ziemniaków). Mielone mięso z kurczaka wyjąć z lodówki i równomiernie rozłożyć na ziemniakach. Przykryć resztą ziemniaków. Polać śmietaną(...)dipem czosnkowym. Posypać tartym żółtym serem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Wstawić zapiekankę i piec pod przykryciem przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się ładnie zapiec i zarumienić. Jeżeli z jakiegoś powodu nie lubicie kurczaka, możesz z powodzeniem zastąpić go rybą, np. łososiem. Inspiracja: przepisy.pl linkwithin_text='Zobacz również inne
Świat Domowej Kuchnidużej miski razem z ostudzonym makaronem i mięsem. Do mniejszej miseczki lub garnuszka wlać jogurt naturalny, dodać majonez, przecisnąć przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowanym dipem polać wszystkie składniki i wymieszać. Sałatę lodową dodać do sałatki bezpośrednio przed podaniem. Piersi z kurczaka w trakcie smażenia. Łączenie składników. Składniki sałatki wymieszane z dipem. Sałatka po dodaniu sałaty
Passions hobbies lifewięcej, aby nie zabić jej smaku, dlatego tym razem wersja klasyczna z koperkiem. Składniki na 2-4 porcje 4 kawałki łososia Sól Pieprz (lub pieprz cytrynowy) Cytryna Koperek olej Dip: Pół pojemniczka jogurtu naturalnego Plasterek cytryny Sól Pieprz Koperek Przygotowanie: Łososia posolić i popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kilka minut pod przykryciem(...)złoty kolor. Następnie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Położyć łososia (skórą na dno). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 7-8 minut pod przykryciem, aby nie był suchy. Dip: do jogurtu naturalnego wycisnąć sok z plasterka cytryny, posolić i popieprzyć, dodać posiekany koperek. Wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówDzisiaj na obiad będzie mięsko - a dokładnie kulki indycze podawane z dipem. Kulki są zrobione z chudego mięsa z dodatkiem warzyw, także moje kochane czytelniczki o kalorie nie trzeba się martwić, a że smażone na oleju...pójdźmy tokiem myślenia mojego taty - "olej to nie tłuszcz i nie tuczy" :-) Dodatkowo można zajadać je z kaszą gryczaną w moim przypadku(...)chilli pokroić w kosteczkę (uwaga na pestki), oliwki w i pomidory w plasterki. Połączyć z jogurtem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami.doprawić do smaku.Kulki ułożyć na talerzu, podawać z dipem. SMACZNEGO
pieprzny smaczekTzatziki jest popularnym greckim dipem, składającym się z jogurtu, czosnku i świeżego ogórka.Tegoroczne wypoczynek spędziłem w Grecji. Zajadałem się tym przysmakiem codziennie. Gdy przygotowuję je w domu powracam wspomnieniami do skąpanego w słońcu Rodos. Możemy je podawać jako dodatek do warzyw, pieczywa lub mięs z grilla. Polecam Wam przygotowanie tego prostego dipu zarówno jako dodatek do dań lub jako
kulinarnyJadumą, że nie są to kolejne mrożone pierogi z marketu. Dziś zamieszczam pierogi mojego autorstwa. Nafaszerowałem je mięsem z kurczaka, warzywami i świeżym tymiankiem. Podsmażyłem i podałem je z dipem czosnkowym. Na dzisiejszy szary, ponury jesienny dzień pasują idealnie. Jesienna chandro miej się na baczności :)Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 5 osób ( ok. 30 pierogów)Koszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI(...)farsz:150 g mięsa z kurczaka1 marchewka1 pietruszka1 cebula1 mały porświeży tymianekbulionolej, sól, pieprzSKŁADNIKI na ciasto:2 szklanki mąki1 szklanka wody1 żółtko z jajka1 łyżka olejuszczypta soliSKŁADNIKI na dip czosnkowy:3 ząbki czosnku4 łyżki gęstego jogurtu ( najlepszy jest jogurt grecki)sól, pieprzDo jogurty wciskamy za pomocą praski ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy schłodzony.PRZYGOTOWANIE
kulinarnyJaPlacki z cukinii. Całkiem przyjemna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Zrobione we właśnie odmalowywanej kuchni i pod wpływem właśnie czytanej lektury. Nigdy nie byłam fanką kryminałów, ale
W kuchni wieczoremkońca. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotujemy około 8 minut. Wyławiamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości i koloru.Przygotowujemy dip jogurtowy:Do szklanki przelewamy jogurt, dodajemy sól i pieprz, pół łyżeczki musztardy i mieszamy.Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki, ogórek obieramy i kroimy na plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy(...)rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju - na rumiano. Po usmażeniu odstawiamy.Na usmażony, ciepły placek układamy po środku sałatę, posypujemy pomidorem i ogórkiem, układamy na wierzch szparagi i mięso. Całość polewamy dipem jogurtowym i zawijamy.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmarchewka 2-3- pietruszka 1- seler 1 mały- cebula 3-4- por 1/2 -1- jabłko np reneta 1-2- wywar mięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków- kwaśna śmietana 1 kubek- dip czosnkowy domowy- słoiczek domowego barszczu kiszonego- przyprawy/zioła: do smaku* domowa warzywna* "Ziołowo mi" (Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek)* pieprz czarny(...)pokrojone w kawałeczki, chwilę gotujemy a następnie dorzucamy ugotowane i pokrojone (z rosołu) marchewkę, seler, pietruszkę, pora. Wszystko blendujemy i doprawiamy. Wlewamy kiszony barszcz, zabielamy śmietaną, dodajemy dip czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce posypujemy mieszanką z ziół i dodajemy pokrojone oliwki z kleksem oliwy z oliwek. Zupa krem
Wypisz WymalujPozostajemy w klimatach egzotycznych. Hummus to potrawa pochodząca z bliskiego wschodu. Jest to połączenie ciecierzycy z pastą thaini (czyli pastą z sezamu). Hummus możne być podawany, jako dip i przyprawiany według indywidualnych kulinarnych upodobań. Pastę thaini można kupić w sklepie, ale można też zrobić ją samemu do czego bardzo zachęcam. Thaini1. szklanka sezamu1/2 szklanki oleju sezamowegoSezam rozsypujemy na blaszce(...)pasta. Można do całości dodać suszone pomidory, lub bazylię. Można dodać chili lub kumin. Możecie dodać te przyprawy, które lubicie. Warto zrobić np. trzy rożne smaki. Polecam bardzo jako dip na przyjęcia. Hummus wygląda i smakuje egzotycznie jest bardzo efektowny a tak łatwo go zrobić
Kulinarna rozmowaKrakersy to niewątpliwie typowo imprezowa przekąska. Można je podawać w wielu wariantach smakowych i w różnych kształtach, są doskonałe do wszelkich past i dipów. Piekłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Są bardzo proste i szybko powstają, można je upiec na kilka dni przed planowaną imprezą i trzymać np. w zamkniętym pudełku. Przepis na krakersy(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć.Podawać jako pojedynczą przekąskę lub jako dodatek do twarożków (jak u mnie), dipów, past czy sałatek.Smacznego chrupania
Codzienna kuchnia niecodziennaPapryczki pimientos de padronEmpanadas z dynią i chorizoBruschetta z pieczoną paprykąJesienna sangriaPizza z szynką, rukolą i parmezanemSałatka z figami i boczkiemProwansalskie pieczone pomidoryPlacki z pomidorów z
Chilli Czosnek i Oliwazamykamy ciastem, tworząc bochenek. Smarujemy roztrzepanym zółtkiem, posypujemy ziarnami i ziołami. Pieczemy w 180 st góra dół z termoobiegiem około 45 minut./Dip:Gdy nasz łosoś się piecze, przygotowujemy dip czosnkowy. Czosnek, serek mascarpone i majonez przekładamy do dużego słoika i blendujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. W razie konieczności doprawiamy przyprawą warzywną.Ciasto francuskie bezglutenowe:FRANCA i to "rasowa(...)polubimy. Ten (mimo, że jeden z droższych) to zdecydowanie jest najlepszy z mrożonych.Nie jest to post sponsorowany przez Hortex, tak dla jasności :)Zdecydowanie najlepiej smakuje z dipem czosnkowym. Nuta kremowego dodatku (ale nie bazującego na chińskim czosnku) doda daniu charakteru i zapewni nam - konsumentom, ucztę dla podniebienia i dla oka. Wszystkie składniki użyte z tym daniu to zdecydowanie
Wypisz Wymalujfarszem i posyp stratym serem żółtym. Wierzch możesz posypać jeszcze dodatkowo platkami chilli i słodką papryką. Zapiecz cukinie przez około 25 - 30 minut. Możesz je podawać z ulubionym dipem, najlepiej sprawdzi się tu dip czosnkowy lub koperkowy na bazie jogutru naturalnego. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonywoda – ok. 100 ml– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– kurkuma – 1 łyżeczka– sól , pieprz , papryka – do smaku– przyprawa do Tacos – do smaku– dip serowy – 200 g– olej do smażenia – 300 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy letnią wodę oraz rozbełtane jajko i przyprawy. Wyrabiamy ciasto.Podsypujemy(...)kółka. Każde kółko rozcinamy na pół. Smażymy po kilka sekund na bardzo gorącym oleju! Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.Możemy jeszcze dodatkowo posypać przyprawą do tacos. Podajemy z dipem serowym
Ostra na SłodkoŚniadanko zrobione dla mojej kochanej siostrzyczki :*~ Wytrawne serniczki z patelni z dipem a'la barbecue ~Składniki:250g twarogu2 jajka3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistejkoperekprzyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kurkumadip:kilka łyżek ketchupułyżeczka słodkiej paprykiłyżeczka ostrej paprykitroszeczkę pieprzu cayennełyżeczka oreganoWszystkie składniki ugniatamy widelcem na jednolitą masę. Zwilżonymi rękami formujemy małe placuszki, wykładamy je na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy
Kuchenny Skrawek Niebapstrąga.4. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika,5. Pieczemy 20 minut (góra-dół + termoobieg),6. posypujemy zmielonymi orzechami.7. dopiekamy jeszcze 5 minut.Zdecydowanie najlepiej smakuje z dipem czosnkowym i ryżem lub z makaronem ryżowym, choć sądzimy, że pstrąg i towarzystwem kaszy jaglanej nie pogardzi!/jeśli chcecie, wrzucimy niebawem przepis na idealny, domowy dip czosnkowy/Jeśli masz ochotę
Wypisz Wymalujgóra-dół z termoobiegiem".Zaglądajcie do niej. Jak zapach zaczyna już bardzo kusić to popatrzcie czy się nie przypala.Upieczona pięknie odchodzi od blachy.Pizza zdecydowanie najbardziej nam smakuje z domowym dipem czosnkowym, który ucieka równie szybko jak ten udomowiony, włoski przysmak. Jeśli chcecie, podzielimy się z Wami niebawem przepisami na dipy m.in na idealny czosnkowy, choć nie tylko! :):)))) No, to się
Wypisz Wymalujsmażone na patelni zna każdy, ale większość ogranicza się jedynie do tworzenia z ziemniaków. Powstają tak placuszki ziemniaczane, które każdy je inaczej - z keczupem, z gulaszem, z sosem, z dipem, ze śmietaną, na słodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi.My dziś chcemy(...)jaki efekt uzyskasz. Najlepiej spróbować najpierw rzadszej wersji, a w razie czego mąki można przecież dosypać po próbnych placuszkach.Zdecydowanie naszym nr jeden jeśli o dodatki do nich chodzi jest dip czosnkowy! Idealnie przełamuje smak, nie zakłócając głównego zamysłu dania. Jak najbardziej polecamy to smakowe połączenie. Jesteśmy miłośnikami cukini, którzy na szczęście mają jej pod dostatkiem (w tym roku nasz
Wypisz Wymalujpomysł IDEALNY!Genialnie łączy się z całą kombinacją. Świetnie przełamuje smaki i dodaje odrobinę smacznej inności. Chyba już zawsze będziemy je ładować na górę.Oczywiście najlepiej smakowała z domowym dipem czosnkowym, który stał się naszym kulinarnym oczkiem w głowie. To element obowiązkowy w naszej rodzinie. Nie ma dipu (mocno, mocno czosnkowego) - nie ma pizzy. No, to miło nam było
Wypisz WymalujWykwintny obiad robi się z przyjemnością. Coś co każdemu posmakuje.Serek stał się nie tylko spoiwem (na szczęście miałyśmy dwa opakowania), ale i bazą do wykonania dodatku. Mowa o czosnkowym dipie z którym podawałyśmy nasze danie. Receptura jak zwykle ta sama! Domowy dip - mieszanka dużej ilości czosnku (z własnego ogródka), odrobiny majonezu domowego i... wyżej wspomnianego serka. Do tego domowa vegeta
Wypisz Wymalujczęsto. Z idealnymi miękkimi śliwkami kupowanymi na wagę, pysznym wędzonym boczkiem.... Składniki: cienko pokrojony w plastry boczek wędzony śliwki suszone (ilość uzależniona od ilości boczku) Party Dip Barbecue Prymat małe wykałaczki Wykonanie:Układamy śliwkę na plastrze boczku. Zawijamy ją dokładnie i spinamy wykałaczką. Gotowe roladki smażymy na patelni do zrumieniania z każdej ze stron.Jedn(...)opcji jest upieczenie ich w piekarniku, ale patelnia w zupełności wystarczy;). Idealnym dodatkiem, jest Pary Dip Barbecue Prymatu, który przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podajemy najlepiej gorące. Gorąco polecam i życzę smacznego
Malinowe Pocałunkiszkl mąki pszennej 3 żółtka płaska mała łyżeczka soli 200 g masła 125 g serka kremowego np philadelphia małe opakowanie łososia wędzonego na zimno przyprawy do smaku Party Dip czosnkowy Opis wykonania:Mąkę łączymy z solą i posiekanym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko kruche ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki(...)Jeszcze ciepłe pozbawiamy nadmiaru ciasta (najlepiej robić to nożem). Po upieczeniu wszystkich grzybków, każdą połówkę wypełniamy farszem serowo-łososiowym i sklejamy połówki ze sobą. Podajemy np z Party Dip czosnkowym Prymatu
Malinowe Pocałunkizaskoczeni.Dla mnie jest to smak bajeczny, proponuję dodać olej z pestek dyni, który nadaje całości lekko orzechowy posmak- pycha, pycha, pycha! Idealny zarówno do kanapek jak i użyty jako dip do surowych warzyw. Tak zajadaliśmy go świeżo po przygotowaniu (był jeszcze letni...)- dosłownie rozkosz dla podniebienia. Uwielbiam ostatnio takie eksperymenty w kuchni... :-)Całe szczęście, że większość Rodzinki zajada te jeszcze(...)solą, ewentualnie papryką lub chili (wyostrzy smak). Podawać z dobrą oliwą (polecam z pestek dyni, nadaje super orzechowy posmak), posypane wędzoną papryką. Idealne jako dodatek do pieczywa lub jako dip do warzyw (pychota!). Smacznego
Smaczne ZdroweDzisiaj na obiad placuszki marchewkowe z dipem czosnkowym - pychota! Uwielbiam placki a szczególnie ziemniaczane, jednak ostatnio staram się je przyrządzić z wszystkiego i muszę powiedzieć, że te skupiły uwagę nie tylko wśród domowników ale także znajomych. Jak macie nadmiar marchewki, nie musicie jej dusić do obiadu ale możecie także ją podać w takiej wersji :) Składniki: 500 g marchewki pęczek(...)mąkę, wbijamy jajka, posiekana pietruszkę, oliwę i papryki - wszystko wymieszaj i dopraw. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy po obu stronach, aż się zarumienią. Idealnie smakują z dipem czosnkowym na bazie jogurtu :) Moja propozycja: 2 ząbki czosnki przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka suszonej bazylii 4 duże łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz do smaku Smacznego
Niezły MłynekMielone kotlety rybne ze świeżej ryby gwarantują nam jakość i smak, wiemy co w nich jest!, można je doprawiać ziołami i podawać z różnymi dipami :), a jak wiadomo ryba ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, więc warto często po nie sięgać :). Składniki na ok 10 -12 kotletów: 1 kg świeżej ryby, u mnie dorsz, ale każda będzie dobra 2 jajka(...)sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Formujemy z nich kotlety i obtaczamy w bułce tartej.3. Smażymy. Podajemy ze śmietaną, sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym, lub ulubionym dipem
Apetyczna babeczkawoda ciepła, 4 łyżki olej, 4 szkl mąka, FARSZ 250 g ser żółty, 400 g pieczarki, 3 szt pomidory 4 szt cebula, sól, 250 g kiełbasa cienka, pieprz Party Dip czosnkowy do polania- 1 opak 1/2 słoiczka koncentrat pomidorowy, tłuszcz do podsmażenia cebuli i pieczarek., CIASTO Drożdże rozmieszać z ciepłą wodą do rozpuszczenia. Wsypać mąkę, sól, olej i dobrze(...)pieczarki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stop.na około 30 minut. Przed końcem pieczenia pizze posypać startym żółtym serem, podpiec by ser się rozpuścił. Gotową pizze pokroić, polać Party Dipem czosnkowym, przygotowanym według przepisu na opakowaniu
Kuchnia Danusigram twardego, żółtego sera- u mnie francuski Comte szczypta gałki muszkatołowej nać pietruszki/świeża zielenina do podania kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY Z mąki pszennej, orkiszowej, gryczanej oraz jajka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie na łyżce
Mango Papajajajku i obtoczyłam w panierkach. Muszę przyznać, że panierka z Winiar jest bardziej wydajna. Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju. Sosy również szybko przygotowałam z papierka, dodając do dipu słodko-kwaśnego tylko majonez i ketchup, a do sosu serowego majonez i śmietanę (bo nie miałam jogurtu). Jak dla mnie lepsze są Winiary, pod względem panierki i dipu
Aga w kuchniSałatka ogrodnika Kasza bulgur ze szczawiem Piyaz, turecka sałatka z fasoli Francuska sałatka z mlecza Tunezyjska pieczona sałatka Tapas z cieciorki i chorizo Kanapeczki z halloumi Empanadas z tuńczykiem Dip czosnkowy z kiszoną cytryną Cygara z filo z fetą i ziołami Dip z pieczonych pomidorów Roladki z pieczonej papryki Kolorowa tortilla na imprezę Sałatka na przeziębienie Turecka pasta z bakłażana
Chilli Czosnek i Oliwakremowy sos z tuńczyka i anchois, intensywnie smakujący morzem, słony, z nutą natki pietruszki. Doskonały jako sos do makaronu, ale przy drobnej korekcie proporcji może przemienić się w przepyszny dip do maczania krakersów czy też sucharków (spróbujcie przygotować go na imprezę - przekonacie się, że Wasi znajomi oszaleją na jego punkcie). Uwielbiam ten przepis, gdyż wymaga minimum wysiłku(...)garnka i dodaj sos, szybko wymieszaj. Sos po wymieszaniu z gorącą wodą spod makaronu stanie się jedwabisty. Makaron podawaj posypany czarnymi oliwkami. Alternatywnie możesz podać sos jako dip do grzanek, sucharków lub krakersów
Chilli Czosnek i Oliwaodpowiednie kieszonki. Chlebki pita tradycyjnie pełniły dwie role - jedzenia oraz naczynia kuchennego, z powodzeniem zastępując biesiadnikom sztućce oraz talerz. Placki pokrojone w trójkąty wykorzystuje się do nabierania sosów i dipów, np. hummusu (dipu z ciecierzycy) czy taramosalata (greckiej pasty z ikry). W chlebki, niczym w placki tortilla, zawija się różne składniki, lub też wkłada się je do wnętrza kieszonek. Przykładami
Chilli Czosnek i OliwaIndyjski dip do dań głównych na bazie jogurtu naturalnego. Świetny do grillowanego mięsa.Składniki:jogurt naturalnyogórek zielony1/2 łyżeczki mielonego kuminugarść świeżej kolendry Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Dodać do jogurtu razem z kuminem. Zamieszać. Przełożyć do miseczki. Kolędrę posiekać i posypać nią(...)dip
wyzwania kuchennegdyż do opakowania załączony jest woreczek do pieczenia z zapinką. Kotleciki drobiowe z cytrynową nutą są bardzo smaczne, soczyste i faktycznie mają lekki cytrynowy posmak. Do tego przygotowany cytrynowy dip, delikatnie posypany świeżo starta skórką cytryny. Składniki : 3 udka kurczaka, 2 jajka, 1 ząbek czosnku 1 1/2 łyżki przyprawy Pomysł na … Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny pieprz(...)tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość łączymy. Formujemy okrągłe kotlecik, lekko obtaczamy je w bułce tartej i i smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Podajemy z dipem cytrynowym przygotowanym z 3 łyżek jogurtu greckiego, 2 łyżek majonezu Winiary, 1 łyżki soku z cytryny, odrobiny chili w młynku oraz utartej skórki cytrynowej. The post Kotleciki drobiowe z cytrynową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępszenne tortille 500 g mielonego mięsa cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli, papryka słodka oliwa z oliwekdodatkowo: dip guacamole np. z TEGO przepisu Mięso podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Chwilę jeszcze podsmażyć, następnie dodać passate, fasole i kukurydzę. Całość dusić około(...)będzie gotowy, nałożyć go na tortillę, którą zawinąć pod spód. Podgrzać w opiekaczu do zrumienienia lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-6 minut. Podawać z dipem guacamole i/lub kwaśną śmietaną
wyzwania kuchennebłonnik, otręby i przyprawy - wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy po jednej łyżce ciasta na rozgrzanym oleju ok. 2 minut na każdą stronę (do zarumienienia). Placuszki odsączamy na ręcznikach papierowych. Dip - ogórka myjemy i trzemy na grubych oczkach, dodajemy jogurt i przyprawy do smaku
Emcia PichciKolejny pomysł na dynię to pyszne placki ziemniaczano- dyniowe tzw. bliny z dyni podane z łososiem i dipem śmietanowym z kawiorem z jesiotra. Cudowne połączenie smaków, placuszki są bardzo chrupiące i delikatnie kremowe. Szczerze polecam! składnikibliny z dyni:- 1 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach- 1kg ziemniaków startych na tarce o dużych oczkach- 2 łyżki mąki
SMYKWKUCHNIZapraszam na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane z oscypkiem, podane z dipem czosnkowym i ogórkiem kwaszonym ;-) Składniki: -1 kg ziemniaków najlepiej żółtych - 1 jajo - 2 łyżki mąki pszennej - sól, pieprz - 1/4 cebuli Wszystkie składniki ścieramy na tarce, lub miksujemy blenderem. Smażymy na gorącym oleju. Na sam koniec podsmażamy na patelni oscypka układamy na plackach. Dip czosnkowy: - 2 łyżki jogurtu greckiego
SMYKWKUCHNIcudem przygotować pyszne udka na grillu, których niestety nie udało się sfotografować. Ale udka nie zając, przepis zapisany, pojawią się jeszcze raz, znajdą się też na blogu. Tymczasem dzisiaj dip. Właściwie prawie wszystkie przygotowuję na bazie greckiego jogurtu naturalnego, bo zdrowszy i smaczny. Dla smaku i konsystencji dodaję czasami majonez, tak jak w tym przypadku. Ale to właśnie jogurt grecki(...)jest ostatnio moim ulubieńcem w kuchni, dodaję go nawet do zup zamiast śmietany. Opcjonalnie do dipu można dodać odrobinę świeżego, posiekanego koperku, natki pietruszki lub kolendry. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówPieczonych ziemniaków nie jadłam bardzo długo, a kiedyś to było jedno z często pojawiających się u mnie dań obiadowych lub kolacyjnych. Podawałam je z dipem jogurtowym z majonezem, zielonym ogórkiem oraz dużą ilością czosnku i koperku. Gorące ziemniaki plus zimny dip to było pyszne! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowywarzywno-mięsno-owocowe. W każdy arkusz pergaminu wkładać po dwa szaszłyki i smażyć na patelni wg instrukcji z opakowania.Szaszłyki podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie z ryżem i dipami. Przepis na dipy TUTAJ
Pasja Smakudelikatne i mięciutkie klopsiki. Ich sekret to ziemniaki, które zmieszałam z mięsem mielonym. Dzięki temu są nie tylko idealnie miękkie, ale też nie są suche. Doskonale komponują się z dipem jogurtowym, do którego tym razem dodałam trochę migdałów. Ich drobinki fajnie chrupią, pasują też do indyka. Klopsiki z indyka i ziemniaków składniki: 400 g ziemniaków 500 g mielonego mięsa(...)stron na rozgrzanym oleju. Ilość oleju nie powinna być zbyt duża, myślę, że wystarczą 3 łyżki. Usmażone klopsiki możemy przed podaniem nadziać na patyczki do szaszłyków. Do mięsa robimy dip z jogurtu naturalnego doprawionego solą, pieprzem, natką pietruszki oraz pokruszonymi płatkami migdałowymi. Smacznego
Przysmaki Karolkimiodu, 1 lyzka syropu klonowego, pol lyzeczki cukru, pieprz, sol, 2 lyzki sosu Worcestershire. Gotujemy do polaczenia skladnikow. Po upieczeniu , podudzia oblewamy sosem.W miedzyczasie upieklam ziemniaki z ziolami. Przygotowalam dip serowy do ziemniakow, oraz surowke z por I ogorka kiszonego.Podalam z pieczonymi ziemniakami w ziolach I dipem serowym Pozdrawiam serdecznie, milego weekend
Smaki EdytyNagrzewamy piekarnik do 180 C I na 10-12 min wkladamy lososia- solimy, pieprzymy I skrapiamy cytryna. Do miski dajemy sałatę , jajka , papryczki, łososia- doprawiamy solą I pieprzem. Dodajemy dip lub jogurt naturalny.Smacznego smacznego
Smaki EdytySkładniki:szynki serypomidory koktailowepapryka grilowanaoliwki nadziewanepaluchyphiladelphiałosośroketdip czosnkowy Wykonanie paluchów:)Na wędzoną szynkę (np prosciutto) nakładamy serek Philadelphia, zaczynamy zwijac palucha od nieposmarowanej części, Serek ma być"klejem" na końcu. Dip :3-4 łyżki jogurtu greckiego2 łyżki majonezu1 ząbek czosnku - przeciśniety przez praskępieprz.Wszystkie składniki mieszamy I doprawiamy pieprzem do smaku :)Gotowe
Smaki EdytyObieramy kurczaka z kości, kroimy na mniejsze kawałki. Szparagi - odcinamy końcówki. Gotujemy w gorącej wodzie -3 min. Odcedzamy , odkładamy do ostudzenia.Pomidory kroimy na pół. Dodajemy szczypior. Do sałatki dodajemy dip koperkowy. lub jogurt naturany.Mieszamy składniki. Smacznego
Smaki EdytyPropozycja na letnią sałatkę w dipie musztardowo- miodowym. Rewelacyjna do grilla, na kolację I jako przekąska . Polecam I zapraszam : Składniki:około 200 gr makaronu200 gr zgrilowanego lub ugotowanego kurczaka150 gr pomidorków koktailowychpół czerwonej cebuliświeża bazyliaDip 3 łyżki majonezu1 łyżka miodu1 łyżeczka musztardy francuskiej Wykonanie:Ugotować makaron. Pokroić na mniejsze cząstki kurczaka. Cebulę pokroić wpiórka. Kroimy
Smaki Edyty