dip - 500 przepisów (strona:6/34)

Sałatka z ogórkiem konserwowym 1419

cytryny1 łyżeczka cukrusól, pieprz  Wykonanie:Sałatę kroimy w piórka, marchew I ogórek  ścieramy na tarce z dużymi oczkami, plus szczypior - drobno.  Mieszamy wszystko w misce. Robimy dip z podanych wyżej składników- doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Dip dodajemy do sałatki. Mieszamy I gotowe.Smacznego

Smaki Edyty
Ślimaczki z tortilli 186

danie;) Jest o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne, bez gęstego, tłustego sosu. Do tego idealne na jeden kęs. Świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Ja podałam je z dipem czosnkowym Prymat. Tortille:350g mąki pszennej, łyżeczka czosnku granulowanego, ok. 1 szklanki przegotowanej zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać czosnek, stale zagniatając powoli wlewać wodę. Odrywać małe porcje ciasto, rozwałkowywać(...)smażyć na odrobinie oleju, z obu stron. Farsz: 1 marchewka, czerwona papryka, zielona papryka, 250g chudego twarogu, sól, pieprz, wędzona pierś z kurczaka, ogórek, dip czosnkowy Prymat, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę. Warzywa umyć, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Wymieszać

Z miłości do słodkości
Niebo w gębie czyli kalafiorowe chmury! 36312

niedostyt, że takie pyszne jak cioci jednak mi nie wyszły, niemniej wszyscy zajadali z apetytem do ostatniej różyczki (a zrobiłam podwójną porcję;) Podawałam z nugettsami z kurczaka, miętowym dipem  i swoją marynowaną papryczką chociaż z powodzeniem mogłyby wystąpić bez dodatków . Kalafiorowe chmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru(...)łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy:- 200ml jogurtu naturalnego- 2 gałązki  mięty- szczypta cukru- szczypta soli- parę kropel cytryny(uwaga: kalafiorowe chmurki wspaniale smakują również z sosem czosnkowym:) Składniki na zalewę zagotować, do wrzątku wkładać umytego i podzielonego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z grillowaną papryką 222

Biorę udział w konkursie http://www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/1614/konkurs-twoj-sposob-na-impreze-.html dlatego też otrzymałam  zestaw 5 produktów Prymat: Sos sałatkowy francuski, Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy, Party DIP czosnkowy, Party DIP meksykański i Party DIP barbecue.Dziś zaproponuję Wam sałatkę z użyciem sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego:) składniki: 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 3 garście mieszanki sałat 10 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki z indykiem 168

Zapraszam na  przepis z użyciem dipu meksykańskiego Prymat.składniki:800 g piersi z indyka3 papryki4-5 plastrów świeżego ananasaParty Dip meksykański Prymat6 łyżek keczupu2 łyżki wodymarynata:1 łyżka miodu7 łyżek oleju Rapso4 łyżki soku z cytryny1 łyżka przyprawy grill ziołowy PrymatSkładniki marynaty dokładnie wymieszać. Pierś z indyka pokroić na kawałki  i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata(...)lodówki. Paprykę i ananasa pokroić w miarę równe kawałki wielkości kawałków mięsa. Na patyki nadziewać na przemian składniki. Grillować  ze wszystkich stron aż mięso nabierze złocistego koloru. Dip meksykański wymieszać z keczupem  i wodą, podawać z szaszłykami

Monia miesza i gotuje
Dip koperkowy 170

Alternatywa do sosu czosnkowego. Delikatny, śmietankowy dip. Idealny do pasztecików, przystawek a także do obiadu. Składniki ( na 250g dipu): 150g jogurtu naturalnego, 50g majonezu, mały ząbek czosnku, 20 ml śmietany 18%, 30g świeżego koperku, cukier, sól do smaku  Koperek myjemy i drobno siekamy. Jogurt, majonez, śmietanę łączymy w jednolitą masę, dodajemy przeciśnięty czosnek i koperek. Doprawiamy do smaku ( można

Pudełko rozmaitości
Guacamole - poczuj smak Meksyku 135

Guacamole - sos, salsa, dip, pasta. Ile smakoszy tyle określeń tej fantastycznej propozycji. Jedno jest pewne, pośród wielu modyfikacji i wariacji na temat guacamole, jego niekwestionowanym, głównym aktorem jest zielone awokado. Nie zamierzam przekonywać Cię o jego cudownych właściwościach, bo każdy świadomy konsument wie co dobre i wartościowe. Guacamole znajduje się jako moja propozycja urozmaicenia Twojego codziennego menu. To świetna alternatywa(...)jako dodatek do pieczywa, ale też dip dla różnego rodzaju przystawek. 1 dojrzałe awokado 1/2 soku z małej limonki 1/2 małej czerwonej cebulki 1/3 papryczki chili pęczek kolendry (można zastąpić pietruszką) Awokado, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy środek za pomocą łyżki i rozgniatamy widelcem w miseczce. Następnie wyciskamy sok z limonki, dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz chili. Na koniec

Mój Smak na Życie
Szaszłyki drobiowe z dipem czosnkowo-miętowym 141

oliwy   2 łyżki  octu balsamicznego  2 ząbki  czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki  startego imbiru kilka  listków świeżego oregano Dip czosnkowo-miętowy:  150 ml gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę kilka listków drobniutko pokrojonej mięty sól do smaku (wszystkie składniki  ze sobą(...)minut na  grillu z termoobiegiem (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze  16 0°C. Z podanych proporcji wyszło mi 7 kolorowych szpadek, które podałam z  dipem czosnkowym .  Smacznego

Gosia gotuje
Nutka orientu. 143

Miało być coś na szybko, ale stopniowo mój obiad ewoluował i koniec końców spędziłam w kuchni dużo więcej czasu niż zamierzałam. Zaczęło się od ryżu z soczewicą, później doszedł dip ogórkowy i chlebki chapati. Wszystko za sprawą niedawno odbytych na uczelni warsztatów kulinarnych, które mnie zainspirowały. Mój obiad oczywiście nie oddaje w 100% smaku kuchni indyjskiej, ale myślę, że jest(...)ogniu 2-3 minuty, następnie dolewamy ¾ szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu (często mieszamy) Ogórkowa raita (raita, czyli rodzaj dipu na bazie jogurtu, z różnymi przyprawami) Składniki (1 porcja): 1/3 ogórka startego na tarce 1-2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie grecki) Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Ewentualnie

Powiedz dietom nie
Domowe nachosy z mięsem mielonym w pomidorach, dipem czosnkowym i serem. 202

przyprawiamy je oregano, papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy kilka minut i dodajemy kukurydzę i fasolę, zalewamy pomidorami z puszki. Smażymy do momentu, aż płyny odparują i powstanie gęsty sos. DIP: -jogurt naturalny -dwa ząbki czosnku starte -sól, pieprz -posiekana natka pietruszki Wszystkie składniki mieszamy razem, możemy dodać, dla miłośników, łyżeczkę majonezu. Na głęboki talerz wykładamy mięso, posypujemy startym serem(...)środku robimy kleks z dipu i dookoła układamy nachosy. Smacznego

BaRepas
Falafele z marchewką i kuminem - najlepsze! 144

usmażeniu. To były najlepsze falafele jakie jadłam! Ponieważ mamy jeszcze Karnawał, polecam Wam przygotować je w wersji imprezowej , tzn. uformować w małe kuleczki i podać na stół z dipem do moczenia. Ja swój dip zrobiłam w jogurtu naturalnego wymieszanego z harrisą. Pycha! Falafele z marchewką i kuminem Składniki (na 20-24 sztuki): 100 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka ziemniaczana à la kebab 253

półmiękko. Odcedzić i wystudzić. Pokroić w cienkie plasterki. Przygotować formę do zapiekania. Wysmarować ją dokładnie masłem. Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy. Śmietanę wymieszać z dipem czosnkowym i połową z niej polać ziemniaki (resztę zostawić na drugą warstwę ziemniaków). Mielone mięso z kurczaka wyjąć z lodówki i równomiernie rozłożyć na ziemniakach. Przykryć resztą ziemniaków. Polać śmietaną(...)dipem czosnkowym. Posypać tartym żółtym serem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Wstawić zapiekankę i piec pod przykryciem przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się ładnie zapiec i zarumienić. Jeżeli z jakiegoś powodu nie lubicie kurczaka, możesz z powodzeniem zastąpić go rybą, np. łososiem. Inspiracja: przepisy.pl linkwithin_text='Zobacz również inne

Świat Domowej Kuchni
Sałatka gyros-kebab 409

dużej miski razem z ostudzonym makaronem i mięsem. Do mniejszej miseczki lub garnuszka wlać jogurt naturalny, dodać majonez, przecisnąć przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowanym dipem polać wszystkie składniki i wymieszać. Sałatę lodową dodać do sałatki bezpośrednio przed podaniem. Piersi z kurczaka w trakcie smażenia. Łączenie składników. Składniki sałatki wymieszane z dipem. Sałatka po dodaniu sałaty

Passions hobbies life
Łosoś pieczony z koperkiem + dip jogurtowo-koperkowy 224

więcej, aby nie zabić jej smaku, dlatego tym razem wersja klasyczna z koperkiem. Składniki na 2-4 porcje 4 kawałki łososia Sól Pieprz (lub pieprz cytrynowy) Cytryna Koperek olej Dip: Pół pojemniczka jogurtu naturalnego Plasterek cytryny Sól Pieprz Koperek Przygotowanie: Łososia posolić i popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kilka minut pod przykryciem(...)złoty kolor. Następnie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Położyć łososia (skórą na dno). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 7-8 minut pod przykryciem, aby nie był suchy. Dip: do jogurtu naturalnego wycisnąć sok z plasterka cytryny, posolić i popieprzyć, dodać posiekany koperek. Wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
KULKI DROBIOWE 442

Dzisiaj na obiad będzie mięsko - a dokładnie kulki indycze podawane z dipem. Kulki są zrobione z chudego mięsa z dodatkiem warzyw, także moje kochane czytelniczki o kalorie nie trzeba się martwić, a że smażone na oleju...pójdźmy tokiem myślenia mojego taty - "olej to nie tłuszcz i nie tuczy" :-) Dodatkowo można zajadać  je z kaszą gryczaną w moim przypadku(...)chilli pokroić w kosteczkę (uwaga na pestki), oliwki w i pomidory w plasterki. Połączyć z jogurtem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami.doprawić do smaku.Kulki ułożyć na talerzu, podawać z dipem. SMACZNEGO

pieprzny smaczek