znam kuchni arabskiej na tyle na ile bym chciała, ale to co zdążyłam poznać bardzo lubię:)! Zresztą te najbardziej znane potrawy jak np. hummus, falafel, chlebki pita czy właśnie dip baba ganoush, czyli pyszny dip z pieczonego bakłażana, można znaleźć i w kuchni arabskiej i w kuchni śródziemnomorskiej.Często – jak wpadają znajomi – to hummus i baba ganoush podaję(...)jako dipy do krojonych warzyw zamiast chipsów. Jest to dużo zdrowsza i smaczniejsza przekąska. Kiedyś robiłam baba ganoush z oliwą ale ostatnio na blogu Asi http://www.asiathinksthings.com/ znalazłam przepis z dodatkiem jogurtu i postanowiłam szybciutko go przetestować. Mogę tylko powiedzieć, że zniknął raz dwa :)! Dip Baba Ghanoush – składniki:2 duże bakłażany (1 kg)1/4 szklanki jogurtu naturalnego
UgotujmyTo.plDzień dobry,Niektóre potrawy po prostu nie są tak smaczne bez dodatku dipu... Dziś przygotowałam dla Was przepis na bardzo smakowity dip z pieczonych pomidorów. Słodko-kwaśno-pikantny, niebanalny w smaku dzięki dodatkowi octu balsamicznego. Dzięki niemu codzienne dania staną się bardziej interesujące. To bardzo uniwersalny sos, który możecie podać z praktycznie każdą potrawą - zastąpcie nim ketchup(...)grzanek) i zaserwujcie razem z imprezowymi przekąskami. Ja zrobiłam go jako dodatek do "cygar" z ciasta filo nadziewanych serem feta (Sigara Böreği, przepis wkrótce). Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane - pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina to szykowanie sałatki z pomidorów), następnie pieczemy i miksujemy. To wszystko. Zapraszam:) Do czego można
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam zaprezentować Wam bardzo ciekawy przepis na dip z pieczonych buraków. Wielu osobom buraki kojarzą się jedynie z tradycyjnym obiadem z mielonym i ziemniaczkami oraz z barszczem, a można z nich przygotować tyle pysznych dań. Choćby sałatkę z ugotowanych buraków, polanych octem balsamicznym i oliwą, posypanych natką i pokruszoną fetą... Jej przygotowanie zajmuje mi tylko 5 minut(...)gotowane buraki pakowane próżniowo:) Całkiem nowe kulinarne możliwości dają buraki pieczone. Pieczenie zmienia ich smak z ziemistego na słodki i przeobraża w rubinowe delicje. Z pieczonych buraków przygotowałam arabski dip, doprawiony czosnkiem, chilli i za'atarem, posypany pokruszoną fetą, dymką i orzechami włoskimi, dla wzbogacenia jego smaku i tekstury. Dip zachwycił mnie swoim kolorem i okazał się przepyszny, szczególnie
Chilli Czosnek i Oliwasmażonych/ pieczonych mięs proponuję przygotować zimny dip / sos na bazie serka homogenizowanego o,1 % tłuszczu i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku, koperku i tartego ogórka. Ten sos jest jednym z moich ulubionych dipów, przygotowuje się go bardzo szybko, wymaga po przygotowaniu jedynie schłodzenia w lodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą(...)ilość siekanego koperku, gęsty i dobrze smakuje z nim mięso np. kotlety mielone, czy też smażona ryba. Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte na tarce jarzynowej małe ogórki gruntowe - 2 ząbki czosnku - kilka kropel octu winnego - chili w młynku Kotanyi - sól do smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNachosy z dipem 4 - warstwowym...Kremowa pasta z czerwonej fasoli.Warstwa lekko pikantnej pasty z awokado.Na to salsa pomidorowa z cebulą i jalapeno.Na wierzchu kwaśna śmietana oprószona słodką papryką.A do tego chrupiące nachosy.Pyszna meksykańska przekąska!Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi!Składniki:Puszka czerownej fasoli konserwowej;1 miękkie awokado;Łyżka soku z cytryny;1 łyżeczka sosu tabasco;1 ząbek(...)Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić. Dodać do pomidorów. Papryczkę jalapeno drobno posiekać. Dodać do pomidorów z cebulą. Przyprawić solą. Wymieszać. Salsę pomidorową wyłożyć równomiernie na paście z awokado.Na wierzch dipu wyłożyć równomiernie warstwę kwaśnej śmietany i oprószyć odrobiną słodkiej papryki w proszku.Podawać z nachosami, chipsami lub krakersami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Marynowaną papryczkę jalapeno można zastąpić świeżą, drobno posiekaną papryczką
Gospodyni MiejskaBardzo proste, pyszne danie. Gorące grillowane mięso we wspaniałych chlebkach na ciepło. Dip z awokado nie jest typowo marokański, ale jego gładka, jedwabista tekstura z dodatkiem pikantnej papryczki chilli idealnie pasuje do skwierczących szaszłyków. Przepis na danie pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego. Polecam lekturę! Znajdziecie w niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także(...)soli i pieprzu. Mięso kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut (lepiej dłużej).Przygotowujemy dip. Owoce awokado kroimy na pół, usuwamy z nich pestki i przekładamy miąższ łyżką do miski. Dodajemy pozostałe składniki dipu oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko razem rozgniatamy widelcem.Przed przystąpieniem
Smakowity Blog Kulinarnywyszło.Wędzony łosoś z dipemłosoś wędzony w plastrach ( w zależności ile potrzebujemy)kostka twarogu półtłustego4 ząbki czosnkupęczek kopruśmietanasól, pieprzkiełki rzodkiewki (opcjonalnie do dekoracji)Przygotowanie to nic łatwiejszego!Przygotowujemy najpierw dip. Kostka sera trafia do miseczki, do tego pzeciśnięty przez praskę, posiekany drobniutko koperek - mój ulubieniec i latem, i zimą, do tego 1-2 łyżki śmietany, sól, pieprz do smaku. Mieszamy(...)bardzo dokladnie, aby ser rozbił się dobrze. (pomyślałam o zblendowaniu tego dipu, ale nasz łosoś nie poradziłby sobie z taką konsystencją).Oddzielamy plastry łososia. Na środek plastra dajemy nasz dip, i zawijamy z obu stron. Robimy tak samo z kolejnymi plastrami. Ja położyłam na kiełkach rzodkiewki, a Ty co proponujesz
Kuchnia moimi oczamiimprezę z zamiarem opisania wszystkiego. Do Sylwestra coraz mniej czasu, a więc pora się pospieszyć. Kolejny przepis to przekąska zaproponowana przez Okrasę dla kuchni lidla (pozwalam sobie skopiować), to dip z ciecierzycy w formie hummusu z chrupiącym ciastem francuskim. Składniki: ciasto francuskie: 1 jajo 1 łyżka mleka 1 opakowanie ciasta francuskiego sól szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku niewielka(...)ilość sezamu (ok.10 g) dip z ciecierzycy: 240 g ciecierzycy 60 g suszonych pomidorów w całości 3 ząbki czosnku sok z 1/2 limonki 10 g ziaren sezamu ok. 130 ml oliwy z oliwek sól mielony biały pieprz 1/2 ostrej czerwonej papryki Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka
Brzuszki Łakomczuszkiprostu wspaniałym wariantem na zaspokojenie chętki na coś.. na słono. Dziś naszła mnie ochota na domowe krakersy, a żeby im nie było smutno sporządziłam wyrazisty dip o przepięknym kolorze i bogatej gamie smakowej. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu! Krakersy serowo-czosnkowe z dodatkiem ziół 70g masła niepełna szklanka mąki pszennej 1 żółtko 1 szklanka startego sera twardego(...)kształt przypominający rulon (jak na zdjęciu), owijamy folią i wstawiamy je do lodówki na ok.30 min w celu schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i zabieramy się do sporządzenia dipu. Dip sezamowo-pomidorowy z nutą migdałów 1/2 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki płatków migdałów 1 łyżka oliwy z oliwek Ok. 15 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w połówki
Symfonia Smakówzadziwić…. Kilka lat temu robiliśmy grilla w marcu a coś mi się wydaje, że w tym roku możemy grillować i w październiku…. zobaczymy… Przepis na dip paprykowy przyda się i na grilla, ale również na każdą mniejszą lub większą imprezę towarzyską. Można go używać, jako dodatek do krakersów czy warzyw albo jako pastę do chleba… Można(...)też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowyDip paprykowySkładniki:1 ser feta 200g2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe)1-2 łyżki soku z cytrynyokoło 6 łyżek oliwymielony pieprz1. Paprykę opłukać osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec (najlepiej odwrócić paprykę choć raz w trakcie pieczenia) aż skórka zbrązowieje. Wyjąć, przykryć folią i zostawić do przestudzenia
UgotujmyTo.plcukinię łączę z gniecioną fasolą i zaostrzam smak czosnkiem. Dodaję trochę soli, pieprzu, odrobinę mąki do zagęszczenia i szybkie, wegetariańskie danie gotowe. Placuszki są pożywne i syte, a z dipem jogurtowo-koperkowym smakują pysznie. Nadają się na szybki obiad albo kolację, bardzo dobrze smakują również odgrzane następnego dnia na śniadanie. Polecam!SKŁADNIKI NA PLACUSZKI Z CUKINII (około(...)sztuk):1 średnia cukinia1 puszka białej fasoli2 ząbki czosnku1 jajko4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej3/4 łyżeczki soliświeżo zmielony pieprzoliwa z oliwek do smażeniaSKŁADNIKI NA DIP JOGURTOWO-KOPERKOWY:1 szklanka gęstego jogurtu naturalnegogarść siekanego koperku3/4 łyżeczki brązowego cukrusólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:PLACUSZKI Z CUKINII:Cukinię dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, odkrój ogonki i zetrzyj (razem ze skórką) na tarce o grubych oczkach.Fasol
Słodko-Słony Świat Ilonyróżnego rodzaju dipami.Składniki na 12 sztuk:500 g mielonego mięsa1 cebula2 ząbki czosnku1 żółtko1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej1 łyżka świeżego tymiankusól do smakuolej roślinnyna dip jogurtowy: 200 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku(...)cebulą, wyciśniętym czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, papryką i żółtkiem. Doprawić solą. Uformować podłużne kotleciki, ułożyć je na talerzu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.Przygotować dip jogurtowy: wymieszać jogurt z wyciśniętym czosnkiem i pietruszką, doprawić pieprzem i solą.Schłodzone cevapcici posmarować olejem i smażyć na grillu lub patelni grillowej przez około 4-5 minut z każdej strony.Podawa
wyzwania kuchenneSosy i dipy wzbogacają smaki przeróżnych potraw. Dip jest to gęsty sos, podawany na zimno, w którym można maczać różnego rodzaju składniki, poczynając od chipsów, paluszków, krakersów, aż po zdrowsze składniki – takie jak np. warzywa. Sosy zaś można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Aby przejść do przepisu kliknij w obrazek: Sos do pizzy (i nie tylko(...)holenderski Sos włoski do sałatek Sos serowy Sos beszamelowy (beszamel) Sos miodowo-musztardowy do sałatek i mięs Sos czosnkowy z ziołami / Knoblauch-Sauce mit Kräutern Sos pieczeniowy ciemny Ogórkowy dip Post Sosy i dipy – przepisy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeszczerze mowiac nadaja sie na placki bardziej niz te mlodzutkie,ktore sa bardzo wodniste.Dzisiejszego giganta pokroilam w grube plastry i nadzialam risotto z kurkami.Nadziewane krazki cukiniowe podalam z jogurtowym dipem mietowym.Danie nie tylko wygladalo imponujaco,smakowalo rowniez rewelacyjnie.Zapraszam do przepisu.Skladniki :1 ogromna cukinia3/4 szklanki ryzu np.arborio1 cebula1/3 szklanki bialego wina1 szklanka+troche bulionu warzywnego200-220 g kurek1 lyzka masla ghee(...)pieprz5 lyzek parmezanu +2 lub podobnego sera2 lyzki maslasol,pieprztymianek Skladniki na dip jogurtowy z mieta:200 g jogurtu greckiego1 pelna lyzeczka musztardy1 plaska lyzeczka miodu1 lyzeczka soku z cytryny lub starta skorka cytrynowa galazki mietyWykonanie:cukinie pokroic w grube 2-3 cm plastry.Gabczsty srodek z pestkami wykroic nozem.Posolic od srodka,odstawicumyc kurki ( jak zrobic to najszybciej przeczytaj tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: ile potrzeba przygotować nieduże porcje kurczaka, - ile potrzeba papryka ostra i jarzynka kucharka,1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1 szklanka płatki kukurydziane, 1 pęczek natki pietruszki, 1 opakowanie party dip czosnkowy Prymat + składniki do jego przygotowania kurczaka natrzeć papryką, jarzynką wymieszaną z olejem i w woreczku schować na noc do lodówki płatki kukurydziane zmiksować w blenderze z natką pietruszki mięso(...)obsypać płatkami z pietruszką i na gorącym oleju zrumienić z każdej strony następnie na mniejszym ogniu podsmażać do miękkości co jakiś czas obracając porcje przed podaniem kurczaka przygotować party dip czosnkowy wg polecanego przepisu na opakowaniu można zajadać z dipem z dodatkiem np. bagietki, pieczonych ziemniaków lub z czym tylko lubisz........SMACZNEGO!!! biorę udział w konkursie TUTAJ - "Twój sposób
W Mojej Kuchni Lubię