przepisem. Jest naprawdę świetny. Niezależnie czy wśród Waszych noworocznych postanowień znalazło się to o lepszym/zdrowszym odżywianiu, czy też szykujecie imprezę karnawałową i potrzebujecie przekąski, która zrobi furorę wśród znajomych, dip z białej fasoli rodem z południowej Francji jest tym, czego szukacie. Wyczujecie w nim ciekawą nutę pieczonego czosnku, kwaśność soku z cytryny, ale przede wszystkim wspaniale aromaty ziołowe. Mam nadzieję(...)bazylię, oregano i miętę ), ja jednak posiłkowałam się suszonymi ziołami prowansalskimi ( czyli mieszanką ziół wyżej wymienionych ), które ożywiłam świeżą natką pietruszki. Tak naprawdę nie wiem, skąd wziął się prowansalski dip z białej fasoli. "Na internetach" funkcjonuje jako "provencal white bean dip", przepis ma nawet David Lebovitz , zatem ufam, że jest to tradycyjna francuska przekąska. Niestety nie dotarłam do bardziej
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam na kolejny przepis z użyciem produktów Prymat które otrzymałam w ramach konkursu „Twój sposób na imprezę”. Dziś dipy - czosnkowy i barbecue.składniki:250 g krewetek tygrysich250 g piersi kurczakaok 10-14 szt pieczarek świeżych ( mogą być też marynowane )100 g czarnych oliwekolej do smażeniaciasto piwne 3/4 szklanki piwa1 i 1/2 szklanki maki1 jajko szczypta soliszczypta proszku(...)pieczeniadodatkowo dipy PrymatParty Dip barbecue + 6 łyżek keczupu + 2 łyżki wodyParty Dip czosnkowy+ 4 łyżki jogurtu + 4 łyżki majonezuSkładniki na ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęściejszą niż na naleśniki. W cieście zanurzać oczyszczone krewetki, pieczarki, osączone oliwki oraz pierś kurczaka pokrojoną w średnią kostkę. Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor. Osączyć
Monia miesza i gotujepierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe, pierogowe, a także bardzo kruche i delikatne. Podawane są zazwyczaj z różnymi dipami śmietanowymi, jogurtowymi lub z salsą. Stanowią ciekawą odmianę i alternatywę dla polskich pierożków. Zapraszam na przepis. Empanadas z fasolą i hiszpańską kiełbasą + pikantny dip śmietanowy duża porcja(...)cebulki dymki razem ze szczypiorkiem puszkę czerwonej fasoli (200-250 g) ok. 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, chili w proszku olej do smażenia Do dipu: 200 g kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego) 1 cebulkę dymkę ze szczypiorkiem 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki kaparów przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, chili
Ratunku obiadoglądania filmu, a w domu nie ma nic godnego uwagi. W takich przypadkach świetnie sprawdzają się pyszne i zdrowe nachosy. Są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.~ Nachosy z dipem: barbecue i czosnkowym ~Składniki:150g mąki pełnoziarnistej150g mąki kukurydzianej250 ml wody6 łyżek oleju rzepakowegoprzyprawy: 2 łyżeczki solipłaska łyżeczka cayennepo 2 łyżeczki ostrej i słodkiejDip barbecue:miseczka ketchupułyżeczka ostrej papryki1(...)mniejsze części, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąciki. Układamy je na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 10 minut. Uwaga łatwo się przypalają!Dip barbecue: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.Dip czosnkowy: czosnek wkładamy na chwilę do nagrzanego piekarnika, aby się lekko podpiekł i zmiękł (wtedy nie będzie tak ostry). Mieszamy ze sobą
Kuchenny Skrawek Niebatyle dobrze, że lecimy mocno z tematem i dajemy się ponieść. Dziś np. w całym domu pachnie "piekielnie dobrą" Pizzą ze szpinakiem, papryką, pieczarkami, dużą ilością cebuli i dipu czosnkowego, doprawioną iście diabelsko! Chilli, oregano i maleńkie pomidorki. A ten cały urodzaj ułożony został na bezglutenowym, owsianym cieście (tak, jest mąka owsiana w 100% bezglutenowa). SKŁADNIKI:/FARSZ:- Szpinak świeży(...)indyka, 200 g,- Cebula, 5-6 białych- Mieszanka "Pomidor, oregano, chilli" Piątnica, na smak,- Pomidorki Igiełki Piątnica, na smak.- Pieprz czarny,- Domowa mieszanka suszonych warzyw, - odrobina oleju,/Dodatkowo DIP CZOSNKOWY DOMOWY /mocno czosnkowy, kremowy./CIASTO:SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE:- 25 dkg mąki,- 1/4 kostki drożdży,- pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem,- łyżeczka soli,- łyżeczka cukru,- 2 łyżki oleju
Wypisz Wymalujsprawdziło się w 100 %.Danie ma wszystko to, co lubię, czyli jest ostra, aromatyczna, prezentuje się świetnie i w brew pozorom jest ekspresowa w wykonaniu. Do quesadilli podałam dwa dipy. Jeden mojego wykonania, a drugi -nowość z firmy Delecta „Party Dip Meksykański”. Meksykańska uczta, czyli fajitas z kurczaka i quesadilla z chili + test nowości do potraw meksykańskich firmy Delecta(...)Delecta 2 papryczki chili 1 papryka mała czerwona 1 papryka mała zielona 4 tortille 2 pomidory 2 kulki sera mozzarella lub 3/4 szklanki tartego sera oliwa lub olej Dip jogurtowy: 5 łyżek jogurtu greckiego light 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Mięso kroimy w podłużne paseczki. Doprawiamy sokiem
Mania Gotowaniatkę. Kusi niespotykanym smakiem i boskim zapachem. Ma w sobie wszystko to, co w kuchni kochamy. Udało nam się na chrupiącym cieście połączyć takie pyszności jak: szpinak, dip czosnkowy, oliwki, sery, cebula... i "piekło - niebo" - bezglutenową mieszankę, bez której już nie wyobrażamy sobie gotowania.SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE:- 25 dkg mąki,- 1/4 kostki drożdży,- pół szklanki wody, pół szklanki mleka(...)będzie bardziej elastyczne!SKŁADNIKI NA FARSZ:- szpinak świeży liściasty,- 3 rodzaje sera (2 żółte + mozzarella)- oliwki zielone z papryczką- oliwki czarne- cebula biała- cebula czerwona- wędlina- domowy dip czosnkowy (!)- ZIARENKA "PIEKŁO - NIEBO"WYKONANIE:-ciasto:Rozrabiamy rozczyn - drożdże zasypujemy cukrem i podlewamy odrobiną wody z mlekiem (woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłym
Wypisz Wymalujmną zrobienie tortilli. Więc kurczak + tortilla = tacos! Nazwa wzięła się od wczorajszego kurczaka, a resztą było to co się nawinie pod rękę. Dodatkowo pysznie ostry Dip meksykański Prymat. Świetne! Składniki: szklanka mąki pszennej szklanka mąki kukurydzianej sól 2 łyżki oleju woda mięso z pieczonego kurczaka salami ulubione warzywa Dip Meksykański Prymat majonez Sposób wykonania: Mieszamy(...)nasze tacos. Kolejnym fajnym składnikiem są cienkie chrupkie zapałeczki z salami. Plastry z salami pokroiłam w zapałeczki i usmażyłam na pustej patelni. Odsączyłam z tłuszczu na ręczniku papierowym. Dip Meksykański Prymat przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nasze tacos napełniamy wszystkim co nam się podoba i zalewamy dipem meksykańskim. Na sam wierzch układamy chrupkie zapałeczki z salami.... Niebo
Malinowe Pocałunkisuche i twarde goszczą na naszym stole dość często. Jako szczęśliwa posiadaczka piekarnika z możliwością pieczenia z parą mogę sobie poszaleć. Idealnym dodatkiem do szaszłyków jest Party Dip Barbecue Prymat. Jednak i bez funkcji pary w piekarniku można uzyskać taki sam efekt. Zaraz opiszę dokładnie jak. Składniki: 1/2 kg karkówki/ łopatki 2 większe cebule 4 papryki(...)pieczarki 10 plastrów boczku wędzonego oliwa ulubione przyprawy Party Dip Barbecue Prymat Mięso kroimy w kostkę ok 3 cm. starając się, aby kawałki były równe. Polewamy je oliwą posypujemy ulubionymi przyprawami. Mieszamy wszystko dokładnie tak aby przyprawy i olej pokryły każdy kawałek naszego mięsa. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepszą opcją jest cała noc.Patyczki do szaszłyków wkładamy do naczynia
Malinowe PocałunkiImprezowych przekąsek c.d. Chrupka, przyprawiona cebula, którą odrywa się płatkami zanurza w pysznym Party Dip Barbecue Prymatu. Do szklanki zimnego piwa jak znalazł. Alternatywa cebulowych krążków. Składniki: duża cebula jajko mąka bułka tarta przyprawy Party Dip Barbecue Prymat Wykonanie:Duża cebulę obieramy i odkrajmy końcówki. Nacinamy w ósemki lub więcej(...)bardzo dokładnie. Posypując nią każdą przestrzeń.Panierowaną cebulę smażymy w głębokim tłuszczu na lekko brązowy kolor. Odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Delikatnie wykrawamy środek wstawiamy kieliszek wypełniony Dipem.Party Dip Barbecue Prymat przygotowujemy zgodnie z opisem zamieszczonym na opakowaniu.Można wykonać wersję light i zamiast smażyć ją w głębokim tłuszczu upiec w piekarniku w 180 stopniach do zbrązowienia.Obie wersję
Malinowe Pocałunkicuchnącej, pełnej ości rybie zupełnie nie pasuje do pstrąga – w smaku i teksturze bardziej przypomina kurczaka. Serio, serio, spróbujcie a już na zawsze go polubicie. Jako dodatek proponujemy dip śmietankowy i ziemniaki pieczone po szwedzku. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: > nastawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. 2. ZIEMNIAKI(...)www.terazpstrag.pl/kuchnia/wideo-porady/ 6. FILET + MARYNATA (2 min): oczyszczony filet wkładamy do marynaty, dokładnie pokrywamy nią całą rybę i odkładamy do lodówki na 10 minut. W tym czasie zrobimy dip. OM NOM NOM! 7. DIP (3 min): do miseczki wlewamy 100 ml śmietany, łyżkę majonezu, pół pęczka posiekanego koperku lub natki pietruszki, rozgnieciony ząbek czosnku oraz nieco soli i pieprzu. Mieszamy
Nerds KitchenOstatnio mam problem z jedzeniem mięsa, nie idzie mi w ogóle. Za to warzywa mogę jeść na potęgę ;D Pieczone cukinie z dipem z sera feta znalazłam na blogu Bo życie ma smak!!! Muszę przyznać, że dip jest świetny, ale bardziej smakuje mi z marchewkami, może dlatego że uwielbiam marchewki ;) Porcja dla 2 osób. Sosu tylko wychodzi sporo, może lepiej(...)zrobić z połowy porcji ;) SMACZNEGO!:) Składniki: pół kilograma marchewek 2 cukinie sól przyprawa do ziemniaków oregano czosnek granulowany Dip: ser feta mały jogurt naturalny pęczek koperku mleko (opcjonalnie) Wykonanie:Cukinie kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na godzinę, żeby trochę zmiękły. Po tym czasie wycieramy powstałą wodę i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchewki obieramy, gotujemy 10 minut w osolonej
Czerwona Porzeczkatwarożków. W składzie znajduje się: cebula, czosnek, gorczyca, nasiona wiesiołka (8%), błonnik owsiany, cząber, bazylia, koper, pieprz czarny, mięta. Przyprawę próbowałam już z twarogiem i kiełkami, serkiem wiejskim oraz dipem na bazie jogurtu. Zasmakowała mi taka kompozycja przypraw, ponieważ ma przyjemny, ziołowy smak. Ponad to obecne nasiona wiesiołka wspomagają trawienie oraz zapobiegają magazynowaniu się tłuszczu, wzmacniają odporność, poprawiają przepływ krwi(...)naczyniach krwionośnych, a także obniżają poziom złego cholesterolu. Naprawdę warto :-) Warzywa z parowaru z dipem Składniki: 1 marchew; 1 batat; papryka słodka mielona; tymianek świeży; 100 g twarogu; 2 łyżki jogurtu naturalnego; 1 ząbek czosnku; 4 listki bazylii; pieprz ziołowy; przyprawa Fit Up. Do dzieła
Życie na widelcutzatziki... Gęsty, kremowy, na bazie jogurtu greckiego. Pełen wiórków zielonego ogórka. O wyrazistym, czosnkowym smaku. Z dodatkiem oliwy, soku z cytryny i koperku. Pyszny dip do warzyw czy dań z grilla. Grecka klasyka w polskim domu. Polecam! Składniki: 200 g gęstego jogurtu greckiego; 1 średni, zielony ogórek; 2 ząbki czosnku; Pęczek koperku; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka soku(...)drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać jogurt grecki. Dodać oliwę, odsączonego, startego ogórka, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Wymieszać. Dip doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Tak przygotowany sos odstawić na 30 minut do lodówki, aby smaki i aromaty przeszły sobą i nabrały wyrazistości. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni MiejskaSkładniki 300g kapusty kiszonej 400 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka 60dag ziemniaków 250-300 ml dipu czosnkowego 200 g startego żółtego sera 60 ml zimnej wody sól,pieprz ulubione przyprawy do mięsa np.gyros Wykonanie ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros(...)plasterki ziemniaki-u mnie na mandolinie . W maszynce zmielić mięso .Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć pozostałą porcją ziemniaków. Polać dipem czosnkowym. Na to wszystko wyłożyć kapustę kiszoną .Całość posypać obficie żółtym serem. Naczynie przykryć i umieścić na około 60-70 minut w piekarniku nagrzanym
w mojej kuchni