dip - 500 przepisów (strona:10/34)

GUACAMOLE 163

Guacamole, co to właściwie jest. Gdzieś, ktoś, coś słyszał ale nie do końca wie z czym to się je :-) Otóż jest to dip pochodzenia meksykańskiego, które podawane jest przeważnie do nachosów. Jego podstawą jest oczywiście awokado, które jest moją kolejną miłością po majonezie i łososiu. Trzeba pamiętać, żeby było dojrzałe a skórka zielona a nie brązowa, wtedy mamy pewność

pieprzny smaczek
Spaghetti z cieciorką w bałkańskim sosie 122

świetnie sprawdzi się jako pasta na kromce chleba, jak i w formie sosu do ryżu czy makaronu, albo też- dla podniesienia smaku- do mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki.Jakkolwiek by go nie podać, to i tak potrawa z ajwarem będzie smakowała wybornie!Polecam!Ajwar:* papryka czerwona- 2 duże szt.* bakłażan- 1 duży* pomidory

Kraina Miodem Płynąca
Sos Czosnkowy 260

Szybki i prosty sposób na pyszny sos czosnkowy. Odkąd stał się modny nie wyobrażam sobie kawałka pizzy bez ściekającego z niej gęstego i pachnącego dipu czosnkowego.Co więcej jest on również idealny jako dodatek do potraw z grilla, fast foodów, sałatek czy też kanapek.Sos Czosnkowy - Składniki:3 ząbki czosnku2 łyżki majonezu (używam Kieleckiego)4 łyżki śmietany 18%oreganobazyliamajeranekczosnek

Słodka Strona
Enchilada sos 196

potrzebny mi do dzisiejszego obiadu :) Sos jest wykonany na bazie papryki chilli. Jest rewelacyjnie ostry I nadaje się nie tylko jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej ale także jako dip :)Ja użyłam sos do zapiekanki makaronowej.Zaczynamy  Składniki:2 łyżki oliwy2 łyżki mąki2 łyżki chilli1/2 łyżeczki czosnku1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki kminku1/4 łyżeczki oregano250 ml kurczakowego bulionuWykonanie:Na rozgrzaną oliwę dodajemy

Smaki Edyty
PIEROGI LENIWE Z BATATÓW. BEZGLUTENOWE. 153

domową przyprawą warzywną typu vegeta, - ze śmietaną, - ze śmietaną i cukrem, - z samym cukrem (a co!), - z ziarenkami, - same, bez niczego, - z bułką tartą (bg), - z łososiem, brukselką i dipem musztardowo-miodowym, :))) Oczywiście nie ze wszystkim na raz, żeby nie było. Kilka podejść było. Trudno wybrać najlepszy dodatek.  Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj

Wypisz Wymaluj
Sezon na zioła czas zacząć! 218

stwierdził, że to najlepszy dżem jaki jadł ;). W jego skład wchodził też rabarbar i ananas. Postaram się w czerwcu zrobić zdjęcia i dodać przepis. Mięte dodaję też do letnich dipów. Najbardziej znanym działaniem mięty na nasze zdrowie jest pomoc w leczeniu problemów z żołądkiem. Znajdziemy w niej również magnez, żelazo, fosfor, wapno, witaminę A i B3. BAZYLIA

cooklife
Pasta cebulowo - pieczarkowa do kanapek, pizzy i czego tylko zapragniecie. 162

nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. W ostatnim etapie dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia i odstawiamy do wystudzenia. Z powodzeniem możemy za pomocą blendera zmiksować i wykorzystać jako dip do krakersów na ten przykład. Właśnie sobie pomyślałem, że zamiast powszechnych pieczarek można by użyć borowików świeżych. Jutro będę szukał...mrożonych

BaRepas
Guacamole 132

rozciera się z dodatkiem limonki i soli. Często modyfikuje się przepis dodając pomidory, paprykę, kolendrę, chilli czy czosnek. Meksykanie serwują je jako dodatek do wielu potraw ale najczęściej jako dip do nachos i chipsów kukurydzianych. Ja przedstawiam dziś podstawowy przepis, który można dostosować do swojego gustu dodając ulubione dodatki.   Składniki dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku sok z ½ limonki/cytryny sól

Pyry na Gaz
Falafel z hummusem w picie 202

typowa kuchnia izraelska - pozostająca pod wyraźnymi wpływami arabskimi. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu, dodam tylko, iż hummus można wykorzystać również jako dodatek do innych dań, a także jako dip do pieczywa lub przekąsek. Do przygotowania dania użyłem: 3 puszek ciecierzycy (po 240 gram), 6 chlebków pita, 2 cytryn, 4 ząbków czosnku, 1 cebuli, 4 łyżek sezamu ziaren, pęczka natki

Wyprawy kulinarne
Jem zdrowo: sałatka na ciepło z jarmużu 247

dusimy ok 3 minut. Przyprawiamy, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i smażymy jeszcze ok 1 minuty. Sałatkę zdejmujemy z ognia układamu na talerzu posypujemy serem feta i polewamy malinowym dipem. Jeśli nie mamy gotowego możemy przyrządzić go sami: 1 łyżka soku malinowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, pieprz. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest

CoolinarniePL
Frytki z dyni 139

ogniu, żeby stały się jędrne, po czym zmniejszyc  jego siłę i przypiec frytki na rumiano. Łyżką cedzakową przełozyć frytki na talerz wyłożony papierowym recznikiem.Podawać gorące z ulubionym dipem, u mnie salsa paprykowo-pomidorowa.Smacznego

Gosia gotuje
Sernik chałwowy ( ..i słów kilka o urządzeniu Chop&Blend Aura od Russell Hobbs ) 249

pewne ciekawe urządzenie. Urządzenie owo otrzymałam od firmy Russell Hobbs , a zwie się ono Chop&Blend Aura . Co kryje się pod tą nazwą ? Producent zapewnia, że jeśli kochasz dipy i samodzielnie przygotowywane sosy, to urządzenie jest dla Ciebie urządzeniem obowiązkowym. Ja dodam, że jeśli kochasz koktajle owocowe, wszelkie zupy krem i inne "mikstury" - to urządzenie jest dla Ciebie

kolorowotorcikowo
Chrupiące krakersy 136

cienko (ok. 2 mm) rozwałkowujemy. Przekładamy na blaszkę, posypujemy odrobinę solą i użytą przyprawą. Pieczemy w 180*C, ok. 15 minut, uważając, aby nie przypalić krakersów.  Chrupiemy z dipem lub solo :) Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Pieczone bataty/ziemniaki 613

Pyszne pieczone ziemniaczki i słodkie bataty do doskonały dodatek do mięska do obiadu. Wyśmienicie smakują również jako przekąska z dodatkiem ulubionego dipu. Można doprawić ulubionymi przyprawami, ja użyłam tymianku i mieszanki do sałatek z młynka. składniki: 1,5-2 kg batatów i/lub ziemniaków tymianek przyprawa do sałatek, u mnie młynek Prymat olej do skropienia Bataty/ziemniaki obrać ze skórki. Następnie obrane

Monia miesza i gotuje
Pasta z sera feta i czerwonej papryki - na kanapki 168

przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze zmiksowaną papryką. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby pasta stężala. Podajemy jako smarowidło na kanapki. Pasta świetnie sprawdza się również jako dip do krakersów, paluchów chlebowych i wszelkiego rodzaju słonych przekąsek. Smacznego

W kuchni Katie