kroimy w małą kostkę. Smażymy grzanki na oliwie posypując czosnkiem i dużą ilością ziół prowansalskich. Sałatkę doprawiamy,skrapiamy oliwą i po ostudzeniu dodajemy grzanki. Podajemy z sosem Cezar lub dipem czosnkowym
Moje Kuchenne Rewelacjeostrzejszym ogniu? bo płatki zaczną się palić a w środku kurczak będzie surowy), w razie potrzeby wyławiamy z patelni przypalające się odpadnięte płatki. 6.PODANIE: > jako samodzielna przekąska z dipami lub do obiadu z frytkami i surówką. Świetnie smakuje z naszym sosem czosnkowym. OM NOM NOM! Post AROMATYCZNE PIERSI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH
Nerds KitchenUżywam go jako dodatku do potraw, przyprawy, do przyrządzania pasty do pieczywa, albo po prostu jako przekąski.Naprawdę! I tak, jak po spożywaniu czosnku w stanie surowym, nawet w dipach czy sosach, w przypadku pieczonego z pewnością nie odstraszysz ukochanego/ukochanej. Nie ucieknie, gdy będzie miało dość do pocałunku :) Niemniej, to czosnek, więc guma do żucia lub miętówka wskazana.Poza tym... czosnek
W kuchni Karmel-itkiSłonecznie, lekko, ciepło i cytrusowo. Oto receptura na wspaniałą sałatkę z kurczakiem, rukolą i cytrusami. Całość polana dość intensywnym, lekko pikantnym dipem. Pychota. Zwłaszcza latem! Ilośc porcji: 3 Składniki: 200 – 300g piersi z kurczaka 1,5 pomarańcza 1 grejpfrut ½ cytryny Rukola 5 łyżek oliwy 3 łyżki sosu słodko-pikantnego Przyprawy: chili (można zastąpić świeżą papryczką) imbir, sól, pieprz Piersi
Kolizje Smakówdoczekać, aż ich spróbuje!Do czego można wykorzystać kiszone cytryny?Kiszone cytryny możemy wykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie.Za 4 tygodnie, kiedy to pokaże Wam, jak wyglądają gotowe kiszone
Chilli Czosnek i Oliwajakimś serem - żółtym, czy feta, lub z jajkiem sadzonym) z greckim jogurtem, jako to się robi na Kos można go używać zamiast ketchupu, np. do frytek, burgerów jako dip do chipsów, nachosów jako salsa do mięs ciepłych i zimnych, np. do grillowanego kurczaka grzanka z dżemem i serem feta może być fajną przekąską na przyjęcie w fikuśnych daniach inspirowanych Grecją
Chilli Czosnek i Oliwagrecką tradycją, klopsiki spożywa się w temperaturze pokojowej i należy polać je tuż przed podaniem sokiem z cytryny. Ja jednak wolę je na ciepło. Wprost przepyszne będą z dipem - polecam ajwar albo tzatziki. Jeżeli chcecie podać keftedakia na obiad, możecie skorzystać z jednej z moich propozycji podania: (1) z ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa
Chilli Czosnek i Oliwasłoika z suszonymi pomidorami, aby uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Dopraw solą i chilli i ponownie zmiksuj. Dodaj posiekane świeże zioła i wymieszaj pastę łyżką. Podawaj z pieczywem lub jako dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki
Chilli Czosnek i OliwaMaroka. Egzotyczne przyprawy, surówka z marchewki i kopru włoskiego (koper w Maroku dodaje się np. do tażinu z kiszonymi cytrynami) i sławne na moim blogu kiszone cytryny w jogurtowym dipie (które możecie pominąć na rzecz świeżej cytryny) to wszystko składa się na świeżą, chrupiąca i pyszną kanapkę na ciepło. Ot, takie kolorowe, wręcz powiedziałabym "wyluzowane", jak przystało na fast food
Chilli Czosnek i Oliwaodtłuszczone sery, zdrowiej jest, wzorem Greków i pozostałych mieszkańców krajów śródziemnomorskich, dodać mały kawałek pełnotłustej ale aromatycznej fety do sałatki warzywnej, zetrzeć trochę parmezanu na makaron, czy zrobić dip na bazie jogurtu naturalnego (np. tzatziki) zamiast majonezu. Po danie z kurczaka należy sięgać raz w tygodniu i nie przesadzać z jajkami (rekomenduje się ich nieco więcej, jeżeli w ogóle
Chilli Czosnek i Oliwamłody groszek prosto "z krzaka", ale jednak nie mogłam się powstrzymać:) Z groszku przygotowałam sałatkę, którą już dawno upatrzyłam sobie na jednym z moich ulubionych blogów, Drizzle and Dip. To bardzo prosta w przygotowaniu, nazwałabym, "celebracja letnich warzyw strączkowych", bo poza groszkiem, znalazła się w niej zielona fasolka oraz nowość w mojej kuchni, ogromna i ciekawie powykręcana fasolka Mamut. Niesamowite
Chilli Czosnek i Oliwapapierem, a na nim układam burgery. Piekę około 30-35 minut w 180 stopniach, pod koniec przewracając je na drugą stronę. Podaję ze świeżą bułką, podpieczoną, surówką i dipem ziołowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPogoda aż prosiła nas o rozpalenie grilla, piekne słonce, wciąż letnia temperatura.....Kochani i w ten sposób jeszcze raz szaszłyki- tym razem z łososiem -bo
Smaki EdytyDzisiaj miałam pomysł na prosty i szybki obiad, który przypadnie do gustu tym co lubią pikantne dania. Pikantne kotlety mielone, podane ze smażonymi ziemniakami i z gęstym dipem na bazie serka homogenizowanego i jogurtu. Kotlet mielony to potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej wieprzowiny, z mięsa drobiowego z kurczaka lub indyka, z wołowiny. Ja wykorzystałam tym razem szynkę wieprzową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępanierujemy najpierw w jajku a potem w bułce tartej i smażymy z każdej strony na patelni z dodatkiem oleju (najlepiej w głębokim tłuszczu. Do kotletów możemy podać jakiś smaczny dip. Ostatnio podawałam przepis na kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym. Również niedawno z ziemniaków przygotowałam krokiety ziemniaczane ( Panzerotti neapolitańskie), ale można też przygotować warzywne kotlety np. z kalafiorem , bardzo dobre
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię