Tzatziki, są podstawową przystawką w kuchni greckiej- podajemy ją z pieczywem- pitta bread, z pieczonym, smażonym I grillowanym mięsem. Dla ciekawostki - nazwa tzatzyki pochodzi z
Smaki EdytyMasło czosnkowe przydaje się nie tylko do śniadania I chrupiącej bułki- rewelacyjnie sprawdza się przy grillu- do wszelkiego rodzaju mięs I nie tylko :) . A ponieważ
Smaki EdytyDzisiejszy obiad był trochę na szybko. Zawsze gdy robię gołąbki, część zamrażam , na dni kiedy nie ma dużo czasu, a coś trzeba dać na obiad
Smaki EdytySos tatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Można wyróznić wersję wiedeńską, która zawiera korniszony, kapary I natkę pietruszki, jest też wersja
Smaki EdytySosy :) w naszej kuchni są dodatkami do potraw. Chcę Wam polecić aksamitnie śmietakowo - pieczarkowy sos. Pasuje do mięs, makaronów, ryżu. Raz spróbujecie , I zostanie z Wami
Smaki EdytyRewelacyjne, chrupiące grzanki z nutą czosnkowo-tymiankową- wspaniale sprawdzają się jako dodatek do zup. Proste w wykonaniu I wspaniałe w smaku :)Zaczynamy: Składniki5-6 kromek
Smaki EdytySos musztardowo-klonowy stał się rewelacyjnym dodatkiem do dzisiejszego obiadu. Kurczak z pieczonymi ziemniakami I sosem....mniam..mniam...palce lizaćZaczynamy: 1 musztarda Dijon-220
Smaki EdytyPesto to potrawa włoska, pochodząca z Genui. Najważniejszym składnikiem jest świeża bazylia. Podajemy z makaronami, chlebem, rybami itd...Wiecie że pesto przeciwdziała szkorbutowi ? :)Zrobienie pesto zajmuje
Smaki EdytySos pieprzowy - rewelacyjny do steków, mięs wołowych, mięs z grilla. Przepyszny. Zaczynamy. Składniki: 50 gr masła 2-3 łyżki mąki 200 ml bulionu wołowego
Smaki EdytyDelikatne szybkie danie .Można przygotować wcześniej ( sos i makaron) - potem tylko podgrzać jednocześnie gotując jajka w koszulce. W wielu domach mrożony szpinak i serki topione
Buniabaje w kuchniNawet nie przypuszczałam , że można zrobić coś tak smacznego w tak prosty sposób. Wystarczy mieć pod ręką puszkę kukurydzy i trochę śmietanki. Zmiksować- podgrzać i doprawić
Buniabaje w kuchniZawsze uważałam, że najprostsze jest najciekawsze. Obiad z jarzynką w niewiele jak pół godziny. Pociągające prawda ? A do tego sposób przygotowania tak prosty, że prościej nie
Buniabaje w kuchniPodpowiadam jak zrobić dobry dodatek do makaronu. Nie można go nazwać gulaszem bo za mało tu mięsa . To raczej gęsty sos z kawałkami mięsa . Robię gdy
Buniabaje w kuchniZnalazłam w starych przepisach pomysł na sos do makaronu .Nie jest specjalnie odkrywczy. Felerem jest wykorzystanie ,, kostki bulionowej" - ale czasem jak mus to mus. Nie
Buniabaje w kuchniW zasadzie powinnam podać dorsza gotowanego na parze do sosu holenderskiego , ale muszę się przyznać, ze nie specjalnie lubię ryby gotowane na parze . Toleruje ją gdy
Buniabaje w kuchni