czekoladowy - 5500 przepisów (strona:96/367)

Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 358

podane tego samego dnia, to nie jest ona konieczna, ale jeśli następnego, to lepiej ją dodać)cukier puder do smakusok z 1/4 cytryny (opcjonalnie)ok. 25-30 g wiórków czekoladowych lub gorzkiej czekolady startej na drobnych oczkach tarki (ewentualnie można użyć naturalnego kakao)kilkanaście lub nawet więcej połówek orzechów włoskichżurawinę w czekoladzie lub podobnej wielkości draże czekoladoweodrobinę białej czekolady(...)końcówka - tym razem użyłam sześcioramiennej gwiazdki).Mój sposób dekoracji tortu:Odrobiną kremu smarujemy boki i wierzch tortu (nie musi być bardzo równo). Górę posypujemy startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi (można sobie pomóc przygotowując prosty szablon np. z papieru do pieczenia, dzięki któremu stworzymy równe koło). Boki ozdabiamy wyciskając szprycą podłużne kształty, zaczynając u dołu i kierując końcówkę równiutko

Ratunku obiad
Mona de Pascua 197

składniki: mąka, cukier, sól, drożdże i jajka oraz sposób przygotowywania - ciasto smaruje się przed upieczeniem żółtkiem, a oprócz tego same jajka tworzą dekorację w postaci pisanek (obecnie zastępowaną często czekoladowym odpowiednikiem). Monę formuje się w różny sposób, najpopularniejsze są wieńce, króliki, żółwie, węże, jaszczurki i małpy. Często przyozdabia się ją również kolorowymi posypkami i polewami oraz czekoladą(...)otarta z 1 pomarańczyszczypta soliDodatkowo:1 żółtko rozbełtane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaugotowane, a także pomalowane jajka (pisanki) lub jajka z czekoladybarwniki spożywcze, kolorowe posypki, figurki z cukru, czekoladowe dekoracjePrzygotowanie:Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Jeśli korzystacie ze świeżych to należy zrobić rozczyn z mleka, 1 łyżki mąki oraz 1 łyżki cukru, odejmując oczywiście te ilości od ogólnego przepisu.Nast

Food Square
Pyszny piernik 513

łyżeczka cynamonu2 łyżki kakao Skworcu2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka250 ml mleka2 jajka2 szklanki mąki pszennej ( tortowej)orzechy włoskie do posypania Polewa czekoladowa:1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %1 łyżka kawy zbożowej100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania:Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C.W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier i mieszamy.Następnie(...)czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka .Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia.Piec ok. 50 - 55 minut.Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi.  Polewa czekoladowa:Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę.Mieszamy aż polewa zgęstnieje.Polewany nią ostudzony piernik i posypujemy orzechami włoskimi.Smacznego

Słodkości i nie tylko
Wspomnienie lata 203

cakes wydawnictwa The Australian women's weekly znalazłam boskie brownie. Tam było z malinami, które kolorystycznie może i lepiej się komponują, ale jeżyny smakują tu wybornie. Świetnie przełamują ciężki, czekoladowy smak. Bo ciasto, choć pyszne, jak dla nas jednak zbyt czekoladowe (nigdy w życiu bym nie pomyślała, że takie słowa wyjdą mi spod palców). Mnóstwo czekolady w cieście(...)następnym razem ubiję kremówkę - ciasto będzie lżejsze, chyba nawet bardziej letnie. Z drugiej strony - teraz odkrywam w sobie ogromne zapotrzebowanie na czekoladę... Może dziś smakowałoby mi bardziej...?Brownie z czekoladowym ganache i jeżynamiSkładniki:(na formę o średnicy 21 cm)35 g kakao80 ml gorącej wody150 g ciemnej czekolady (70%)150 g masła300 g ciemnego brązowego cukru125 g mielonych migdałów1 łyżeczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe i najlepsze: brownie bazyliowo-cytrynowe 177

wymówek, że się nie chce, bo ciemno i zimno. Coraz cieplej, coraz jaśniej... Wiosna...?I właśnie na takie wiosenne brownie chciałabym Was dzisiaj zaprosić. Połączenie cytryny i bazylii w czekoladowym cieście zaciekawiło mnie od chwili, gdy zobaczyłam je u Pomidorowej Ani. Już sama cytryna z czekoladą jest na tyle interesująca, że warto spróbować. Dwa smaki, które królują w mojej(...)lekkiego. Zakochacie się, a potem zdziwicie. Bazylia...? Niemożliwe...To brownie jest wyjątkowe nie tylko ze względu na połączenie tak nieoczywistych smaków, ale też konsystencję. Jest lepkie, mega czekoladowe, a jednocześnie zaskakująco lekkie... Tak, tak - lekkie właśnie. Przez ubicie jajek z cukrem ma niepowtarzalną konsystencję, w której się z C. zakochaliśmy. To ciasto zaskoczyło mnie na kilku poziomach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wróciłam! 147

pieczenie nie zajmuje dużo czasu, więc można się o nie pokusić nawet w upały. Gwarantuję, że znikną błyskawicznie.Przepis z niezawodnej 1 mix, 100 muffins Susanny Tee.Minimuffiny marmurkowe z czekoladową niespodziankąSkładniki:(na 16-18 sztuk)170 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia60 g cukru1/8 łyżeczki soli1 jajko125 ml mleka45 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżka kakaoczekoladowy krem(...)wyłożonej papilotkami.Piec w 180 St. C. przez 15 minut, do suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i ostudzić.W ostudzonych babeczkach wyciąć nożem wgłębienia. Nakładać w nie czekoladowy krem.Z cukru pudru i wody ukręcić gęsty lukier, polać babeczki, udekorować cukrowymi perełkami i serduszkami.Smacznego!Muszę przyznać, że stęskniłam się troszkę za blogowaniem. W czasie wakacji nie myślałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 278

zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub z czarnego bzu),50 ml domowego Cassisa (można zastąpić innym likierem porzeczkowym lub wiśniowym, w wersji bezalkoholowej zrezygnować z likieru).  PRZYBRANIE - czekoladowe wiórki50 g czekolady gorzkiej,100 g czekolady mlecznej,100 g czekolady białej.Przygotowanie:Bataty umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem, położyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)ucierając kolejne 1-2 minuty. Odstawić do lodówki. Dwie okrągłe formy na ciasto (średnica 20-22 cm) posmarować masłem, oprószyć lekko mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.Przygotować czekoladowe wiórki do przybranie: każdą czekoladę rozpuścić w oddzielnym naczyniu w kąpieli wodnej. Rozsmarować cienką warstwą na szklanej płytce lub półmisku, odstawić do zastygnięcia. Zastygłą czekoladę zeskrobać nożem lub łopatką tworząc

SzczyptaSmaQ
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 194

Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią! Co najmniej

Czarnawisienka
Czekoladowe tartaletki z masą karmelowo-orzechową 294

Tartaletki czekoladowe wypełnione masą karmelową z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Małe co nieco na poprawę nastroju, bo któż z nas nie lubi karmelu…Składniki:Kruche ciasto:1 szklanka mąki2 żółtka120 g masła3 łyżki cukru pudru2 łyżki ciemnego kakaoNadzienie:1 szklanka cukruokoło 1/2 szklanki wody1 szklanka orzechów włoskich1/3 szklanki śmietanki 30%1 serek Apetina naturalny1 łyżeczka masłaCzekoladowe listki:listki(...)śmietankę i masło (uważać bo będzie pryskać!). Mieszamy tak długo, aż składniki się połączą. Lekko studzimy, wsypujemy orzechy włoskie i dodajemy serek. Wszystko dokładnie mieszamy i wypełniamy tartaletki. Schładzamy.Czekoladowe listki:Listki myjemy i osuszamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Trzymając za ogonek, za pomocą pędzelka smarujemy czekoladą spód liścia (dość grubą warstwę, będzie łatwiej odrywać) i wstawiamy do lodówki

Oryginalny smak
Śmietankowa fantazja 155

Śmietankowa fantazja Dzisiejsza babeczka to kolejny pomysł na własnoręcznie wykonany słodki prezent. Czekoladowe babeczki z dodatkiem delikatnego kremu z twarożku oraz proste i efektowne cukrowe dekoracje.  Do tych babeczek świetnie pasuje także bita śmietana (czy bita śmietana nie pasuje do jakiś babeczek? :) ) jedyny minus takiego rozwiązania to, to, że babeczki są mniej trwałe, a śmietanę trzeba nałożyć przed samym(...)podaniem.Przepis na proste babeczki czekoladowe znajdziecie tu, możecie według uznania wzbogacić je kawałkami czekolady, orzechami, rodzynkami czy nawet żelkami.Przepis na krem z twarożku.Czekoladowe babeczki przygotowujemy według przepisu.Warto pamiętać, żeby przed rozpoczęciem robienia kremu wyciągnąć z lodówki masło. Zbyt zimne nie połączy się dobrze z resztą składników. Krem przygotowujemy według przepisu.Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego

Ciastkozercy
Babeczka Myszka Minnie 211

Czasem wystarczy to, co znajdziemy w każdej kuchni. Dekorację do dzisiejszych babeczek zrobiłam używając metalowej foremki na babeczkę, kieliszków o różnej średnicy i dzióbka do szprycy. Waniliowe babeczki z czekoladowymi dropsami ozdobiłam kremem z twarożku i cukrową dekoracją.Składniki na proste babeczki wanilioweczekoladowe dropsy lub czekoladaSkładniki na krem z twarożkuBabeczki przygotowujemy według przepisu. Po wymieszaniu wszystkich składników dodajemy czekoladowe dropsy

Ciastkozercy
Brownie z malinami 185

tego ciasta, po zjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :)Składniki:100 g gorzkiej czekolady100 g masła3 jajka150 g cukru50 g mąki2 łyżki kakaoorzechy włoskie+ krem czekoladowy (u mnie Lindt), maliny do dekoracjiDo miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski(...)sztywną pianę dodając po trochu cukier.Do ubitej piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach.Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową.Do masy dodajemy pokrojone na kawałki włoskie orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość

Ciastkozercy
Jesienne babeczki z jeżami 258

właśnie powstały dzisiejsze jeże. Dekorację przy odrobinie dobrych chęci można zrobić także z czekolady plastycznej (tu przepis) lub z masy cukrowej (np. tej domowej). Moje jeże posadziłam na prostych czekoladowych babeczkach z dodatkiem kremu z twarożku, świetnie nadadzą się jednak także na dekorację jesiennego tortu czy ciasta.Składniki na babeczkiSkładniki na krem+zielony barwnik spożywczyDo dekoracji:marcepanczekoladaczekoladowa posypkaBabeczki przygotowujemy według(...)przygotowane korpusy jeży odkładamy na papier do pieczenia. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce roztapiamy czekoladę.Każdego jeża zamaczamy w czekoladzie (trzymając za czubek łezki - czyli pyszczek) następnie obsypujemy czekoladową posypką.Dodajemy nosy i oczy. Można je zrobić z czekolady plastycznej, masy cukrowej czy roztopionej czekolady (do nałożenia można wykorzystać wykałaczkę).Krem przygotowujemy według przepisu. Dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego

Ciastkozercy
Piernik staropolski dojrzewający 257

szklanki cukru250 g masła1 kg mąki pszennej3 jajka3 łyżeczki sody oczyszczonejpół szklanki mlekapół łyżeczki soli2 torebki przyprawy korzennej do piernikaDo przełożenia: ok. 1 kg powideł śliwkowychPolewa czekoladowa twarda:100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej40 g masłaPolewa czekoladowa miękka:100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej100 ml śmietany kremowejGlazura czekoladowa:przepis znajdziecie TUTAJDodatkowo:orzechy włoskie, posiekane lub masa marcepanowaETAP

My Culinary Art
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 176

Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Składniki:33 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego6 jajek100

Czarnawisienka

Proponowane wyszukiwania