Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 minut do suchego patyczka (koniecznie pilnujmy(...)minut. Studzimy. Masło miksujemy do białości, dodajemy masę kokosową i miksujemy. Jedną część biszkoptu smarujemy konfiturą z porzeczki, nakładamy zimny krem kokosowy i przykrywamy drugim biszkoptem. Krem kawowy : Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix do śmietany - miksujemy kilka chwil dodając mieloną kawę. Wierzch ciasta delikatnie smarujemy kremem, dekorujemy pozostałym przy pomocy rękawa cukierniczego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinajmniejszych obrotach dodawać ubite białka do pozostałej masy wyłożyć do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia piec około 10-15 minut w temp 180 stopni studzimy spód ciasta miksujemy wszystkie składniki na masę serową wykładamy na wystudzony spód całą uszczelnioną formę (np. owiniętą od zewnątrz folią aluminiową) wstawiamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być czasem kapryśna. Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie warto je przygotować:) Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 8 łyżek cukru 150 g masła 1/2 szkl. letniego mleka 2 jajka 3 żółtka 1 op. cukru wanilinowego(...)cukru. Następnie wbijamy dwa jajka, jedno po drugim. Dodajemy skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i cynamonem. Na końcu dodajemy masę karmelową. Tak przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i podpiekamy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i delikatnie rozprowadzamy
Smaki Na Talerzujest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być czasem kapryśna. Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie warto je przygotować:) Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 8 łyżek cukru 150 g masła 1/2 szkl. letniego mleka 2 jajka 3 żółtka 1 op. cukru wanilinowego(...)cukru. Następnie wbijamy dwa jajka, jedno po drugim. Dodajemy skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i cynamonem. Na końcu dodajemy masę karmelową. Tak przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i podpiekamy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i delikatnie rozprowadzamy
Smaki Na Talerzumiksować i porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, roztopioną margarynę i śmietanę. Na koniec dodać rodzynki i aromat rumowy. Formę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy, ciasto wyrównać zwilżoną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 50 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie biała polewa czekoladowa i kolorowa posypka
Monia miesza i gotujeczas miksując dodajemy po jednym żółtku i powoli wlewamy miód. Wyłączamy mikser. Do masy wsypujemy sypkie składniki mieszając szpatułką. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie wszystko mieszając. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Pieczemy ok 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160 stopni. Wyjmujemy, studzimy. Po ostudzeniu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Delikatne, puszyste oraz bardzo zdrowe naleśniki kokosowe. Idealne na podwieczorek-najlepsze z konfiturą malinową (również własnej produkcji). Znalezione tutaj . Ciasto najlepiej jest przygotować godzinę przed smażeniem oraz smażyć na patelni BEZ tłuszczu:) Szybkie i banalnie proste!:) Składniki: - 4 jajka - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 150g mąki orkiszowej białej - 550ml wody gazowanej - 1/3 łyżeczki soli - 2 łyżeczki ksylitolu(...)szczyptą soli na sztywną pianę. W misce połączyć mleko kokosowe z żółtkami i ubić. Następnie dodać dwa rodzaje mąk i wodę. Ubijać mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto wychodzi bardzo gęste, należy dodać więcej wody, tak by na końcu powstała konsystencja lekko gęstej śmietany. Ciasto delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, ksylitolem oraz wiórkami kokosowymi. Smażyć
Smaczne Zdrowewyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 22 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimne ciasto dosyć obficie nasączyć ponczem. Masa straciatella - czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej. Do żelatyny dodać 2 łyżki(...)razu miksować na najwyższych obrotach. Krem rozprowadzić na masie straciatella, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki do stężenia. Galaretka kawowa - Posłodzoną kawę zagotować, zdjąć z panika. W kawie rozprowadzić żelatynę, mieszać do dokładnego rozpuszczenia, schłodzić do temperatury pokojowej dolać alkohol, wymieszać. Galaretkę schłodzić w lodówce, tężejącą wyłożyć na ciasto, schłodzić w lodówce. Dekoracja - Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder
Domowa cukiernia Ewydolać sok z cytryny i ponownie masę jajeczną wymieszać mikserem. Suche skła dniki przesypać do miski z mokrymi skła d nikami i wymieszać drewnianą łyżką, aby ciasto zostało na dal napowietrzone. Masę przelać do natłuszczonej formy i wstawić na około 45 minut (lub do suchego patyczka) do rozgrzanego do 165 stopni. Polać ulubiona polewą lub posypać cukrem pu drem
ChilliJemymąkę z cukrem.Konfiturę wiśniową rozmieszać.Połowę tj 2 łyżki wymieszać z 1/4 wiśni i ostrożnie dodać do masy bezowej.Temperaturę zmniejszyć do 160 st C i masę bezową wyłożyć na ciasto makowe - piec przez 10-15 min. Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części.Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy.Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pozostałą konfiturę wymieszać z resztą wiśni
Niespełnione zdolności kulinarnewpadł mi w oko ten przepis musiałam go wypróbować .No i się nie zawiodłam , było warto.Kolejny łatwy w wykonaniu , szybki a do tego pierniczki z tego ciasta są mięciutkie , puszyste i co najważniejsze nie twardnieją . Dlatego też spokojnie można je piec nawet dzień przed świętami by cieszyć swoje podniebienie piernikowym smakiem w te wyjątkowe dni.A w czym tkwi tajemnica(...)cukier i masło rozpuścić podgrzewając . Dodać przyprawę i ziemniaki. Całość zmiksować na jednolita masę .WystudzićDo miski wsypać mąkę (3,5 szklanki ) , sodę i wbić jajko . Dodać masę miodową i zagnieść ciasto , dosypując ewentualnie gdyby ciasto było za luźne pozostałą część mąki.Ciasto podzielić na części i rozwałkować na grubość ok 5-7 mm (niezbyt cienko )Wykrawać wybrane kształty .Układać
Malinowa Kawiarenkakolejny “zweganizowany” przeze mnie przepis, tym razem na popularne ciasto ze słonecznikiem, czyli tzw. słonecznikowiec. To niesamowicie pysznie wilgotne kakaowe biszkopty przełożone karmelową masą z prażonym słonecznikiem przykryte kokosową puszystą pierzynką i posypane prażonym słonecznikiem, a jakże Wyśmienite ciasto, nie tylko do kawy Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Biszkopt: 2 szklanki (480 ml) mąki orkiszowej(...)twaróg. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią czekoladową masę. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni C (ja włączam termoobiegiem) przez około 20-25 minut albo aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Upieczony biszkopt lekko studzimy, po czym wyciągamy z formy i wykładamy na blaszkę, żeby przestygł. Następnie
Lamarida.plśrednicy. Wykonanie masy: Kaszę przepłukujemy na sitku wrzątkiem, wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu. Słodzimy do smaku i miksujemy na gładką masę, którą wykladamy na przygotowany spód ciasta. Wykonanie wierzchu: Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Odsączone daktyle razem z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie(...)wykładamy na przygotowaną przed chwilą masę i ozdabiamy orzeszkami. Smacznego! * Przepis znalazłam u Ani . ** Więcej o zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej znajdziecie tutaj . Artykuł Jaglane ciasto z orzeszkami ziemnymi pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 8- 9 dużych cepelinów ( spoko ,pocięte w plastry i odsmażone są jeszcze lepsze , drugiego dnia ) : Ciasto : 1,5 kg ziemniaków 3/4 – takie skromne , szklanki mąki ziemniaczanej sól 1/2 szklanka wody Farsz : 1 golonka tylna 1 czubata łyżka suszonych liści lubczyku ( lub siekanego świeżego ) 1 marchewka(...)ściemnieją ) , odciskamy przez gazę , aż do momentu kiedy staną się suche . Łączymy w misce oba rodzaje ziemniaków , dodajemy mąkę , sól do smaku i wodę . Wyrabiamy na gładką masę , tak długo , żeby ciasto nie kleiło się do rąk . Od ciasta odrywamy kule wielkości piłki tenisowej , rozpłaszczamy na dłoni i kładziemy porządną dużą łyżkę farszu , całość zlepiamy , rolujemy i kształtujemy w cygaro
Ogrodnik w podróżyodżywiać zwracam dużą uwagę na to co znajduje się na moim talerzu. Niestety ostatnio nie jestem wzorem do naśladowania, bo niestety jak każdemu, i mi zdarzają się upadki. To ciasto całe szczęście nie należy do "upadków", chociaż pora o której wczoraj zjadłam jeden kawałek tego cuda stawia wiele do życzenia, no cóż. Bananowe, słodkie, twarogowe... na dodatek dietetyczne. Czego chcieć(...)jajo oraz dodajemy dwie łyżeczki stweii i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej 2/3 masy bananowe, następnie wlewamy masę twarogową a nią resztę masy bananowej. Teraz przecinamy ciasto wzdłuż aby powstało charakterystyczne pęknięcie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut (góra/dół). Po tym czasie ciasto powinno chwilę odpocząć, łatwiej będzie
Mango Papaja