pierwszy jadłam lody o smaku gorgonzoli. Były po prostu przepyszne. Od tego czasu testuje to połączenie smaku i chyba w cieście sprawdza się najlepiej Łapcie przepis i testujcie Wytrawne ciasto z gruszkami przepis na keksówkę o długości 16 cm 2 średnie gruszki 3 jajka w temperaturze pokojowej 200 g mleka roślinnego lub krowiego 100 g oleju z orzechów włoskich(...)gruszki, gorgonzolę oraz orzechy włoskie. Całość wymieszaj, dodaj składniki mokre i ponownie dokładnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem, wylej na nią masę i wyrównaj wierzch. Ciasto piecz ok. 45 minut. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego Formy do pieczenia Chciałam Wam jeszcze dziś opowiedzieć o jednej kwestii – formy do pieczenia. Dostałam kilka pytań odnośnie tego
365 dni dookoła kuchnipierwszy jadłam lody o smaku gorgonzoli. Były po prostu przepyszne. Od tego czasu testuje to połączenie smaku i chyba w cieście sprawdza się najlepiej Łapcie przepis i testujcie Wytrawne ciasto z gruszkami przepis na keksówkę o długości 16 cm 2 średnie gruszki 3 jajka w temperaturze pokojowej 200 g mleka roślinnego lub krowiego 100 g oleju z orzechów włoskich(...)gruszki, gorgonzolę oraz orzechy włoskie. Całość wymieszaj, dodaj składniki mokre i ponownie dokładnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem, wylej na nią masę i wyrównaj wierzch. Ciasto piecz ok. 45 minut. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego Formy do pieczenia Chciałam Wam jeszcze dziś opowiedzieć o jednej kwestii – formy do pieczenia. Dostałam kilka pytań odnośnie tego
365 dni dookoła kuchnizasadzie "co mam, to dam" i wyszło nieziemsko pysznie :-) Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i użyłam kremów błyskawicznych, ale zawsze możecie przygotować tradycyjną masę budyniową, jeśli wolicie :-) Szybkie, łatwe i wszystkim smakuje... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła (lub margaryny) 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 duży cukier wanilinowy Masa rabarbarowa: 2 kg rabarbaru 1,5 szklanki cukru 2 galaretki truskawkowe Masa budyniowa: 2 kremy budyniowe błyskawiczne mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu kremów Suche składniki ciasta mieszamy razem,dodajemy masło startą na tarce jarzynowej i rozcieramy w dłoniach aż powstanie coś co przypomina mokry piasek. Dodajemy jajka, żółtka i szybko zagniatamy ciasto - czym
Czary - gary w kuchnipieczenia , sodę , zapach śmietankowy kakao , oraz pół szklanki mleka , kiedy mamy dodane wszystkie nasze składniki to wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy , kiedy mamy już masę wymieszaną to dodajemy nasze białka , ciasto łączymy z białkiem mieszkając łyżką delikatnie tak aby nie stracić puszystości . Tortownicę smaruję odrobiną oleju kokosowego i obsypuję mąką ryżową , następnie wylewam masę i na wierzch wykładam
Mój Smakcukru – po pierwsze jest go w nim niewiele, bo jedynie 100g na całą blaszkę – ale jeśli chcecie ortodoksyjnie się go wystrzegać, zamieńcie go na przykład na ksylitol. Ciasto jest wilgotne i dodatkowo słodkie od śliwek, które są teraz (jesienią!) najlepsze – soczyste, słodkie, sezonowe. Specjalnie wybrałam twarde śliwki odmiany Angeleno (wszędzie je dostaniecie – od bazaru przez hipermarkety(...)Kiedy wszystkie składniki się połączą, przelać masę do kwadratowej tacki do pieczenia o boku 25x25cm wysmarowanej masłem. Śliwki umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestki. Śliwki ułożyć na masie skórkami do dołu. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Piec ok. 50 minut (można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone – po wbiciu i wyjęciu patyczka, powinien być
Dietologłyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 4 łyżki kakao Składniki ugniatamy i chowamy na około 2 h do lodówki. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wlewamy serową masę. Na wierzch tarkujemy ciasto z lodówki. Pieczemy w temperaturze około 200 C przez 1 h. Ps. Ja niestety nie mogłam czekać dwóch godzin, dlatego ciasto nie jest potarkowane
Humanistka w kuchnimąkę, cukier, sól i suche drożdże. Rozpuszczone masło wlewamy do miski z mąką. Dodajemy jajko i przy pomocy łopatki mieszamy całość. Wykładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (ok 10 minut). Jeśli ciasto będzie bardzo kleić się do rąk dodajemy trochę mąki, uważając, aby nie dać(...)puder. Przy pomocy miksera mieszamy do momentu otrzymania gładkiej masy. Jeśli polewa z serka wyjdzie za gęsta dodajemy 1-2 łyżek mleka. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na polewę. Użyłam mąki pszennej luksusowej, typ 550. Uważajmy z dodawaniem mąki. Ciasto powinno być trochę lepiące a nie suche. Ciasto drożdżowe
Słodki Pomysłłyżeczki soli Wykonanie: Cukier biały, margarynę, olejek waniliowy ucierać mikserem do czasu aż wszystko się połączy. W drugiej misce mąkę połączyć z solą i dodać do utartej masy. Wyrobić ręką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinać nożem ciastka szerokości 2 cm i długości 7-10 cm. Wycięta ciastka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, wysmarowanych delikatnie
Przepisy BabciWielkanoc tuż tuż, jeżeli jeszcze zastanawiacie się co przygotować , to mam nadzieje że dzisiejszy przepis będzie pomocny. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez baby na stole. Lubię gdy ciasto jest wilgotne i słodkie – w końcu to święta (wszelkie diety idą na bok!) . Przepis jest super łatwy a babka wychodzi każdemu (przyjaciółki testowały). Ogromnym plusem marchewkowej babki jest jej świeżość i wilgotność(...)masy jajecznej. Startą marchewkę, dodaj do powstałej masy. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Etap III – pieczenie Wysmaruj masłem formę na babkę. Przelej masę do formy. Wstaw formę z masą do rozgrzanego piekarnika, ciasto należy piec ok 50 minut. Etap IV – polewa karmelowa Przepis na solony karmel znajdziesz t utaj (link). Gdy Karmel wystygnie, oblej nim starannie babkę. Normal
Wylizany RondelWielkanoc tuż tuż, jeżeli jeszcze zastanawiacie się co przygotować , to mam nadzieje że dzisiejszy przepis będzie pomocny. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez baby na stole. Lubię gdy ciasto jest wilgotne i słodkie – w końcu to święta (wszelkie diety idą na bok!) . Przepis jest super łatwy a babka wychodzi każdemu (przyjaciółki testowały). Ogromnym plusem marchewkowej babki jest jej świeżość i wilgotność(...)masy jajecznej. Startą marchewkę, dodaj do powstałej masy. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Etap III – pieczenie Wysmaruj masłem formę na babkę. Przelej masę do formy. Wstaw formę z masą do rozgrzanego piekarnika, ciasto należy piec ok 50 minut. Etap IV – polewa karmelowa Przepis na solony karmel znajdziesz t utaj (link). Gdy Karmel wystygnie, oblej nim starannie babkę. Normal
Wylizany Rondelmasła, roztopionego Dodatkowo: 600 - 700 g truskawek Wykonanie: Najpierw zajmiemy się ciastem. Masło wraz z cukrem ucieramy do chwili powstania białej puszystej masy. Jeżeli nie lubimy za słodkiego ciasta albo wiemy ,ze nasze truskawki są słodkie można dodać mniej cukru niż podane jest w składnikach. Kiedy utrzemy nasz cukier i masło, dodajemy po jednym jajku po każdym chwile miksując
W Moim Magicznym Domukominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przełożyć do niej 2/3 porcji ciasta marchewkowego. Dużą łyżką stołową zrobić wgłębienie i wyłożyć w nie masę serową. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta marchewkowego. Piec w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę lub dłużej – do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę marchewkową przełożyć na kratkę i ostudzić. Z serka
Pieguskowa Kuchniaszkl. wody pół łyżeczki proszku do pieczenia sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Z mąki, wody, proszku do pieczenia robimy ciasto, wszystko razem miksujemy na gładką masę, musi być gęściejsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany). Doprawiamy ciasto solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz (tyle aby kalafior mógł pływać), różyczki kalafiora dokładnie ze wszystkich stron
Dieta Rozdzielna i Zdrowieorzechami Wykonanie: Wodę, cukier, sól, ekstrakt z wanilii oraz masło umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie rózgą, aż powstałe ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Masę ostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy wbijamy kolejno po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki
Smak mojej kuchniroślinnego pół łyżeczki proszku do pieczenia sól pieprz łyżeczka czosnku granulowanego tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i obieramy. Z mąki, wody, proszku do pieczenia robimy ciasto, wszystko razem miksujemy na gładką masę, musi być gęściejsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany). Doprawiamy ciasto solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Rozgrzewamy tłuszcz (tyle aby pieczarki mogły pływać), pieczarki dokładnie ze wszystkich
Dieta Rozdzielna i ZdrowieMasło dobrze utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowy. Dodać szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczeni. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać do uzyskania gęstej, puszystej masy. Do dość gęstego ciasta dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Tutaj przepis na nasze poprzednie gofry, które są bardziej biszkoptowe, treściwe
Państwo Wojtczuk gotująMakowiec z płatkami migdałów. Makowiec śląski Makowiec należy do ciast dość pracochłonnych. Już samo przygotowanie masy makowej zajmie nam dobrą godzinę, a przecież trzeba jeszcze zrobić ciasto. Gdy zdecydujemy się na ciasto drożdżowe, trzeba je dobrze wyrobić i jeszcze poczekać, żeby wyrosło. Słysząc: upiecz makowiec, natychmiast myślę o długich godzinach w kuchni i stercie naczyń
dolcevitainmykitchenCiasto owocowe; Masło z żółtkami i połową cukru utrzeć na puszystą masę. Białko ubić na pianę, dodać pozostały cukier i ubijać jeszcze kilka minut. Połączyć obie masy, dodać mąkę i bakalie, wymieszać. Ciasto rozsmarować na papierze w tej samej formie co ciasto kruche, piec ok 20-30 min . Ciasta przełożyć marmoladą polać polewą czekoladową i udekorować owocami. Polewa czekoladowa
Gotowanie jest łatwepraskę. Lekko studzimy. Dolewamy nieco wody około 1-2 łyżki ( jeśli kartofle są za suche dodajemy więcej), następnie dodajemy jajko i mąkę. Mąki dodajemy tyle aby ciasto na kluski nam się złączyło. Masa nie powinna być ani za twarda, ani za luźna. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulki. Można dla tradycji zrobić przysłowiową dziurkę na sos :) Do gotującej się osolonej wody
W Moim Magicznym DomuPołączenie czekoladowego biszkoptu i masy śmietankowej to sposób na pyszny i delikatny deser. Ciasto jest po prostu pyszne!!! Polecam :) Biszkopt: 12 jaj 2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 200 ml śmietany 18% 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru Polewa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 łyżki mleka(...)Białka ubijam na sztywno na najwyższych obrotach miksera, dodaję po jednym żółtku i po trosze cukru. Mąkę przesiewam z kakao i delikatnie łącze z masą jajeczną. dwie jednakowej wielkości blaszki wykładam papierem do pieczenia, dziele ciasto na dwie części i piekę dwa biszkopty czekoladowe. Wyjmuję, zimne kroję kroję na - w sumie - cztery blaty i odstawiam. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno.Dodaj
Ciasteczkowy Potwór