Ciastka słonecznikowe, jedne z pyszniejszych jakie jadłam, zwane również rajskimi. Cienkie ciasto na którym rozlana jest masa karmelowo- słonecznikowa. Ciasteczka są świetną słodką przekąską. Polecam. Do ciasteczek użyłam zdrowego słonecznika bio od Polskie młyny CIASTO : 300 g maki pszennej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki
Kulinarne Fantazje MarioliCiasto będzie dosyć lepiące, ale takie właśnie ma być :) Blachę o wymiarach 25 x 40 cm natłuścić i oprószyć mąką. Ciastem wyłożyć blachę, także jej brzegi. Podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut, odstawić. Masa serowa: 1 kg twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 cukier waniliowy(...)serowej dodać proszek budyniowy, olej i sok z cytryny, połączyć. Dodać zimne mleko, zmiksować na gładko (masa będzie lejąca) Do masy serowej delikatnie wmieszać przygotowane wcześniej brzoskwinie. Masę wylać na przygotowane wcześniej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na wierzch pianę ubitą z 3 białek
Domowa cukiernia Ewyjuż niedługo. Jeśli szukacie prostego i szybkiego przepisu na wielkanocne smakołyki, to ten przepis jest dla Was. Jaja wielkanocne z makiem, czyli makowe babeczki na Wielkanoc. Proste ciasto bez miksera, wykorzystujące otwartą masę makową. Jeśli nie macie formy silikonowej w kształcie dużych jaj, możecie skorzystać z formy do muffin. Koniecznie jednak będzie skrócenie czasu pieczenia, nawet o połowę. Z gotowej(...)masy makowej polecam przygotować na Wielkanoc nasz niezawodny “ Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec ” lub “ Proste ciasto z makiem – bez miksera “. The post Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjasmaku warto się skusić chociażby na mały kawałek, który przyznam, że jest dość syty. Polecam! Zerknijcie też na moje Trójczekoladowe ciasto z serka mascarpone - klik , również na bazie czekolady oraz bitej śmietany. (Tortownica o średnicy około 24 cm) Masa jasna: 200 ml śmietanki 30-36% 250g sera mascarpone 150g białej czekolady (1,5 tabliczki) 140g preparowanej pszenicy w miodzie(...)Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną czekoladę. Formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć herbatnikami. Na ciastkach kolejno ułożyć masę jasną, ponownie warstwę herbatników oraz masę z czekoladą mleczną. Wierzch ciasta równomiernie posypać pszenicą. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą
Di gotujesmaku warto się skusić chociażby na mały kawałek, który przyznam, że jest dość syty. Polecam! Zerknijcie też na moje Trójczekoladowe ciasto z serka mascarpone - klik , również na bazie czekolady oraz bitej śmietany. (Tortownica o średnicy około 24 cm) Masa jasna: 200 ml śmietanki 30-36% 250g sera mascarpone 150g białej czekolady (1,5 tabliczki) 140g preparowanej pszenicy w miodzie(...)Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną czekoladę. Formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć herbatnikami. Na ciastkach kolejno ułożyć masę jasną, ponownie warstwę herbatników oraz masę z czekoladą mleczną. Wierzch ciasta równomiernie posypać pszenicą. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą
Di gotujewykrawamy z niego paski, które układamy na tarcie. Ciasto malujemy mlekiem. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez około 40 minut, aż masa się ładnie zetnie, a ciasto zezłoci
Kulinarne przygody Gatitytorcik i tak jest bardzo słodki. Wyszło przepysznie! Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe więc może służyć jako awaryjne bo robi się je dosłownie 1 h - masa to czysta formalność a ciasto piecze się i stygnie w mig Torcik czekoladowy pieczenie ok 30 - 40 minut w 170 stopniach bardzo łatwe Składniki ciasto 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka
sierotka maRysia w kuchnikremowego serka 50 g nutelli 2-3 łyżki kwaśnego dżemu + 200 g czekolady 1 łyżka oleju kolorowa posypka Serek połączyć z nutellą i dżemem. Odłożyć. Ciasto drobno rozkruszyć, dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez około 15 minut. Ciasto wyjąć. Za pomocą łyżki do lodów uformować równe kulki. Ułożyć
Domowa cukiernia EwyMasa marcepanowa jest składnikiem wielu ciast i deserów. Kojarzy się ze świętami, zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy. W niektórych sklepach znajdziemy gotowe masy marcepanowe, jednak dlaczego nie zrobić jej w domu skoro proces jej powstawania nie jest skomplikowany. Poza tym domowa masa marcepanowa nie ma konserwantów i z pewnością jest zdrowsza niż ta "kupna".Masa Marcepanowa - Składniki
Słodka StronaCIASTO: · mąka pszenna 500 dag · masło 200 g · żółtka 5 szt · proszek do pieczenia 2 łyzeczki MASA: · jabłka 2 kg · galaretka w proszku 2 op · cynamon 1 łyżeczka · kasza manna 1 łyżka BEZA: · białka 5 szt · cukier puder 1 szkl · kisiel w proszku 2 łyżki Z przesianej mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce(...)pokroić w kostkę, Do garnka wlac 40 ml wody i wrzucić jabłka i dusić pare minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i manne, wymieszać, ostudzić. Ciasto wyjąć, wylepić nim formę, wyłożyć masę. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kisiel. Wyłożyć na masę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min w 175stC. Udekorować
Camilla w kuchnidelikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 20 min.masa jabłkowaJabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i do gorącej wrzucić starte jabłka.Kiedy galaretka z jabłkami zacznie tężeć wylać na biszkopt otoczony obręczą.masa śmietanowaŻelatynę namoczyć w 4 łyżkach
Mix smakumiodownika idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, piernika, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka szczypta soli 3 łyżki b gęstego jogurtu greckiego 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki(...)cynamonem i przyprawą do piernika. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jogurt wymieszany z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ciasto w temperaturze 160 ˚C przez 15-20 minut. Ciasto studzimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmarujemy masłem, wkładamy do środka rozwałkowane ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę i przyprawy dokładnie mieszamy. Przygotowany wcześniej boczek i por przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut do ścięcia masy. Życzę smacznego
Kulinarne życieKolejne pyszne, bardzo pyszne ciasto:) Delikatne, ucierane, z cytrynowym aromatem; z warstwą masy makowej i jeszcze na dodatek śliwkami! Dość proste w przygotowaniu, ładnie się kroi, świetnie wygląda. Bardzo polecam. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g cukru 180 g margaryny 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z niedużej cytryny szczypta soli nadzienie makowe(...)gotowej masy makowej 3 jaj 3 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli esencji migdałowej ponadto: kilka śliwek tłuszcz i bułka tarta do formy ciasto: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Margarynę z cukrem utrzeć na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem
6niebowymieszaj i ostudź. Masa ma być przestudzona, ale nadal płynna. W oddzielnej misce utrzep jajka z cukrem, dodaj przesianą mąkę, cukier waniliowy i kakao. Zmieszaj delikatnie obie masy, dodaj aromat, wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 min. w temp. 180C bez termoobieg grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika. Gotowe brownie możesz posypać kakao
Zasmakuj KuchniPolecam szybkie i proste ciacho z malinkami. Słodkie ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatymi owocami. Ciacho jest idealne do herbatki:) To pierwszy wpis, w którym zaczynam testowanie mąk z Młynu Kopytowa. O młynie a także o ich produktach możecie poczytać tutaj . składniki: 230 g margaryny lyb masła 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki, użyłam pszennej(...)Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć maliny (dałam też kilka ostatnich już jeżynek) lekko wciskając w ciasto. Maliny posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut
Monia miesza i gotujetylko wyglądem i konsystencją nawiązuje do trocin, a smakiem? No cóż...całość jest lekka, delikatna, orzeźwiająca. Dodatkowym plusem będzie łatwość wykonania, wygląda na dość skomplikowane ciasto, ale w rzeczywistości jest to szybki biszkopt, masa budyniowa i galaretka z jabłkami, a wszystko pokryte jest chrupiącą warstwą podprażonych wiórek kokosowych. Polecam serdecznie. Składniki: biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 100 g mąki pszennej(...)proszek do pieczenia, przesiać. Do masy jajecznej wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę (u mnie 20x27) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić. Masa budyniowa. Odlać szklankę mleka, resztę zagotować z dodatkiem cukru. W szklance mleka wymieszać budyń z mąką i wlać do gotującego się mleka. Gotować
na moim stole...Ciasto Shrek bez pieczenia to znakomity smakołyk składający się z trzech warstw, warstwy budyniowej przełożonej delicjami, delikatnej pianki oraz musu z kiwi i galaretki. Ciasto Shrek to to świetny pomysł na domowe uroczystości, znakomicie sprawdzi sie na świątecznym stole. składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru(...)minuty. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy. Lekko wystudzony budyń wlewamy na biszkopty i starannie go rozprowadzamy. Na budyniu układamy ciastka delicje czekoladą do góry. Ciasto wstawiamy do lodowki aby masa stężała. Zielone galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość gorącej wody do 250 ml ) i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy
Smakowite Dania