ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:693/3191)

CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM 1056

mąki tortowej 250g margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka masa: 1,5 l mleka 4 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru kryształu ponadto: 1,5 kg miękkich jabłek Sposób przygotowania: ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder(...)pokrojoną w kostkę margarynę.  Posiekać nożem. Dodać żółtka. Śmietanę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty składników. Zagnieść i wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite wkładamy do lodówki na 15 minut. masa: 1l mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie. Gotujemy budyń. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy z gniazd  nasiennych i kroimy w plastry. Schłodzone

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto z czekoladkami Kinder 1686

Zrobienia ciasta  na bazie tych czekoladek uważam za bardzo dobry pomysł, bo wyszło naprawdę super! Lekki, mięciutki biszkopt bezglutenowy, łągodna masa z śmietanki kremówki z czekoladkami Kinder i czekoladowa polewa! Co może być lepiej? Hmmm... chyba nic 😆 Ciasto z czekoladkami Kinder - przepis: Biszkopt bezglutenowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 50 g mączki migdałowej* Szczypta soli *50 gram obranych migdałów(...)dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy szpatułką (miksera już nie używamy). Do białek z żółtkami przesiewamy mączkę migdałową, dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 25 min. Po upieczeniu dokładnie studzimy. Masa z czekoladkami Kinder: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladki Kinder kroimy w drobniejsze kawałeczki. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy prawie

Kuchnia Łukasza
Kinder Country z ganache, na dużą blaszkę. 220

koniec dodajemy żelatynę wlewając ją cienkim strumieniem. Pierwsza masa jest gotowa.  Masę wykładamy na herbatniki, rozkładamy równo i przykrywamy drugą warstwą tych ciasteczek. Ciasto wkładamy do lodówki i zabieramy się za ciemną masę. 200 g mlecznej czekolady rozpuszczamy tak, jak to robiliśmy z białą czekoladą - łamiemy w kostkę, wrzucamy do miseczki i ustawiamy nad parą. 200 ml kremówki ubijamy(...)sztywno. Dodajemy do niej stopniowo rozpuszczoną mleczną czekoladę. Masę przekładamy na górną wartwę heratników.  Teraz na koniec posypujemy całość zbożami i polewamy miodem, by wszystko lepiej się trzymało i by było naturalnie słodkie. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej jest je zostawić na całą noc. Smacznego! :-) Pozdrawiam, Kasia Facebook /// Instagram

Poezja Smaków - blog kulinarny
Torcik śliwkowy z masą mleczno-budyniową 273

Składniki: CIASTO: 25 dag mąki 1/3 szkl. cukru 1 jajko 1/2 kostki masła MASA: 25 dag mleka kondensowanego słodzonego 10 dag kwaśnej śmietany 1 torebka budyniu waniliowego 4 jajka około 0,5 kg śliwek Wykonanie: Zimne masło  pokroić na małe kawałki. Z mąki, masła, cukru i 1 jaja - zagnieść szybko ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć(...)proszkiem budyniowym. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę, średnicy 26cm. Uformować z ciasta rant wysokości 3-4 cm. Na cieście ułożyć śliwki, zalać masą mleczno-budyniową. Piec około 50 minut w 175 stopniach. Smacznego

kolorowotorcikowo
3 składnikowy sernik na zimno z galaretką i owocami 168

ciasteczkową i dokładnie ugniatamy tworząc spód. foremkę ze spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Ser mieszamy z mlekiem skondensowanym - wystarczy dokładne wymieszanie łyżką - nie musicie do tego ciasta używać miksera. Do rozpuszczonej żelatyny (lekko schłodzonej) dodajemy łyżkę sera i dokładnie mieszamy. Taką miksturę wlewamy(...)energicznie mieszamy, aby nie wytworzyły się żelatynowe grudki. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód, dokładnie wygładzając powierzchnię - szczególnie dbając o boki, ponieważ tamtędy galaretka lubi uciec ;) Ciasto wkładamy do lodówki na kilka minut. Następnie na masę serową wkładamy owoce. Jeżeli są to truskawki to należy je zatopić w serze, bądź przekroić na pół, ponieważ są dość duże, a galaretka nie będzie

MamaOskarka
Pyszna karpatka 2512

Dość dawno robiłam karpatkę, bo nie wychodziło mi ciasto i sobie odpuściłam, ale po przestudiowaniu forów, w końcu znalazłam meritum problemu i tak powstało to cudo 😊. Ciasto wychodzi lekkie a zarazem chrupiące. Zaś masa nie jest ciężka od masła, ani od budyniu, po prostu według mnie proporcje są idealne ;). Uwaga! Nie da się skończyć tylko na jednym kawałku 😁.  Ciasto(...)parzone: 1 szklanka wody pół kostki margaryny (125 gram) 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Masa: 3 szklanki mleka 20 dag masła (!) w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 4 czubate łyżki mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka   Do garnka wlewamy szklankę wody oraz wrzucamy margarynę

Gotuj z Agnes
Bułeczki drożdżowe z serem i porzeczkami 183

się je upiec. Gorzej ze zdjęciami - po każdym jedna znikała :) Bułeczki są puszyste i mokre od masy. Przez niewielką ilość cukru nawet orzeźwiające. Podane składniki są na 12 sztuk. Pakuję szybko to, co zostało i w drogę,na wakacje :) Miłego dnia! Ciasto 50 g świeżych drożdży 3 łyżki letniego mleka 200 g mielonego twarogu 3 czubate łyżki cukru 6 łyżek(...)cukrem i wodą. Zagotować i gotować aż będą pękać. Podusić jeszcze ok. 5 minut, żeby masa lekko zgęstniała. Porzeczki zmiksować. 5 łyżek masy odłożyć. Pozostałą masę porzeczkową wymieszać z twarożkiem. Bułeczki Ciasto podzielić na 12 kulek. Każdą spłaszczyć, na środek nałożyć łyżkę nadzienia. Zlepić brzegi formując bułeczkę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15-20 minut

Pełny talerz
Pierogi z bobem i boczkiem 170

następnie zblendować na gładką masę.   Cebulkę poszatkować, podsmażyć na maśle, dodać boczek, przesmażyć a na końcu dodać bób. Przyprawić solą i pieprzem.   Z ciasta wykrawać krążki na pierogi, faszerować masą, wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu 3 minuty, od czasu wypłynięcia na wierzch

Jadło i czytadło
Sernik wyśmienity babci Basi 381

utartą skórkę z cytryny ( wcześniej wyparzoną i umytą ) sok, oraz bakalie . 5. Białka z cukrem ubijamy i dodajemy do sera , delikatnie mieszając. 6. Do masy „maślanej ” dodajemy po łyżce sera.   Składniki na ciasto : 3 jajka, 20 dag margaryny, 20 dag cukru, 20 dag mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia. Sposób przygotowania : Margarynę utrzeć z cukrem , dodawać po jednym jajku, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.   Tak przygotowane ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Nakładamy masę serową i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 st. C Sernik pieczemy ok. godziny ( zależne od piekarnika ). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie

Pysznosci Babci Basi
Piernikowe ala makaroniki z powidłami śliwkowymi 209

rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, przyprawę do piernika, wsypujemy sodę, skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką. Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką korzenną, zagniatamy ciasto, okręcamy w folię  i odstawiamy na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc. Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie mąką, wałkujemy(...)wzorki przygotowanym wcześniej białym zwykłym lukrem, który przygotowujemy tak: Białko jaja ubijamy na sztywną pianę dodajemy po łyżce przesianego cukru pudru oraz kroplę ulubionego aromatu do ciast, miksujemy mieszadłem do ubijania piany, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Ozdabiamy perełkami cukrowymi wg uznania. Zimne pierniczki przekładamy powidłami i sklejamy wybrzuszeniami na zewnątrz. Słodkich wypieków ! Przepis bierze udział w świątecznej

Wanilia i Kardamon
Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką 440

masą budyniową ( dość gęsto ).Przykrywamy jasnym biszkoptem z wyciętymi okręgami.Otwory zalewamy TĘŻEJĄCĄ galaretką ( nie może być płynna ponieważ masa przesiąknie ).Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ).Lekko dociskamy.Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie obficie

Ostra na Słodko
Quiche Lorraine z cebulką i chili. 217

stąd też znawcy kuchni czasem określają placek jako specjał kuchni niemieckiej. Skąd by nie pochodził  niemniej, nie więcej zawsze będzie to płaski placek zazwyczaj na kruchym cieście (czasem francuskim), zapiekany pod masą z jajek,śmietanki i sera. W ramach dodatków do masy klasycznie dodaje się boczek wędzony.  U mnie małe urozmaicenie w postaci cebuli i chili(...)Nakłuwamy widelcem powierzchnię ciasta i przykrywamy papierem do pieczenia, rozkładamy ceramiczne kulki do pieczenia lub całe ziarnka grochu.  6. Pieczemy w 190 st C przez 15 minut. Po upieczeniu usuwamy obciążenie oraz papier. Żółtko mieszamy z zimną wodą i tą mieszanką smarujemy całą powierzchnię tarty i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut. Masa i dodatki oraz pieczenie końcowe

vaniliowoczekoladowa
Sernik kakaowy według przepisu babci 235

wiadomo, że nie ma lepszego ciasta. Po drugie został przygotowany według starego przepisu wygrzebanego z szuflady babci, a po trzecie zniknął szybciej niż trwało jego przygotowanie, a to znak, że naprawdę jest bajeczny Nie będę Wam go tutaj już dłużej zachwalać. Upieczcie sami i dajcie znać, czy miałam rację Sernik kakaowy według przepisu babci Masa kakaowa: 250 g masła(...)ekstrakt waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie zmiksuj do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 39,5 cm na 24,5 cm wysmaruj masłem. Wykładaj na nią ciasto kakaowe na przemian z masą serową. Wyrównaj wierzch. Sernik piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego Artykuł Sernik kakaowy według przepisu babci pochodzi z serwisu

365 dni dookoła kuchni
Ciasto zebra pomarańczowe 272

Posmarowałam ciasto ganache. Dodatkowo posypałam otartą skórką z pomarańczy. Jest przez to jeszcze bardziej aromatyczne. Po przekrojeniu widać charakterystyczną zebrę. Wręcz pozorom ciasto jest proste w pieczeniu. Uzyskanie zebry wymaga nieco cierpliwości, zręczności i oczywiście dwóch mas, białej i czekoladowej. Kiedy już obie masy są gotowe wystarczy je wlewać na przemian na środku formy…Ot, cała tajemnica! Ciasto zebra(...)łyżka oleju Ubij jaja z cukrem i wanilją na puszystą masę. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną tylko łyżką. Dodaj oleju, a potem sok z pomarańczy. Rozdziel ciasto do dwóch misek. Do jednej porcji wmieszaj kakao, a do drugiej mąkę. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj tłuszczem. Wlewaj ciasto na środek

codojedzenia
Sernik z brzoskwiniami 246

szklanki mąki pszennej Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto będzie twarde na tyle, by je zetrzeć na tarce). Masa serowa: – 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie; - 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego; - pół kostki miękkiego masła (125 g); - 3 jajka(...)Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie: Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania