ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:697/3191)

Tarta kawowa 149

ziemniaczaną oraz mieszankę jogurtu z cukrem i kawą. Wszystkie składniki wymieszać mikserem (krótko tylko do połączenia składników). 10) Ostudzony spód posypać mąką ziemniaczaną i rozetrzeć palcami po cieście. Na wierzch wylać gotową masę kawową. 11) Całość piec ok. 35 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie przed wyciągnięciem kilka minut zostawić w wyłączonym, uchylonym piecyku. 12) Ciasto podawać mocno

Fitsweet.me
Makowiec z kaszy jaglanej (ciasto bezglutenowe) 220

Ciasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec. Jest bezglutenowe, bez cukru.  szklanka suchej kaszy jaglanej szczypta soli olejek migdałowy kilka kropel 500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego najlepiej migdałowego 6-8 łyżek miodu akacjowego 4  - 5 łyżek domowej masy makowej 50 ml oleju rzepakowego jajo 30 ml rumu otarta skórka z połówki pomarańczy garść(...)koniec dodaj masę makową i wymieszaj. Tortownicę  (24 cm) wysmaruj masłem lub olejem, wlej masę do formy i piecz ok 50- 60  minut w 180 stopniach.  Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodaj olej kokosowy lub masło. wymieszaj. Polej wierzch ciasta. Połóż uprażone orzechy włoskie

AZgotuj!
WŁOSKI CHLEB OLIWKOWY 197

pomidorów -130 g oliwek bez pestek -1 żółtko W dużej misce wymieszać mąkę, miód, sól oraz drożdże.Dodać kolejno ciepłą wodę i oliwę. Przez 5 minut wyrabiać ciasto, na zwartą i lśniącą masę. Tak przygotowaną kulę włożyć do wysmarowanej oliwą miski i przykryć folią spożywczą.Odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę. Oliwki i pomidory pokroić drobno. Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto na zimno na herbatnikach z masą krówkową i bitą śmietaną. 1919

czytelnikom za wspaniałe komentarze i opinie, za wszystkie polubienia i odwiedziny, sprawia mi to dużą radość i mobilizuje do dalszej pracy. Na tą okazje zapraszam na pyszne ciasto herbatnikowe z fajnie dobranymi masami...  Polecam :) Składniki ( na blaszkę 20x35 cm ) - 4 paczki herbatników - 1 paczka krakersów - 2 budynie waniliowe - 1 kostka masła - 1 puszka masy krówkowej - 1 słoiczek powideł śliwkowych(...)masłem. Powstałą masą smaruję herbatniki. Następnie układam drugą warstwę herbatników, która smaruję lekko podgrzaną masą krówkową. Na masę krówkową nakładam krakersy, które następnie smaruję powidłami. Ubijam smietankę z mlekiem w proszku i cukrem pudrem .Przekładam na powidła. Całość posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładam na minimum dwie godziny do lodówki. Smacznego :) * przepis podejrzałam w programie Ewy Wachowicz  delikatnie zmodyfikowałam

Kuchnia z widokiem na ogród
Drożdżowe zawijańce z makiem 186

przepis na najsmaczniejsze i najłatwiejsze zawijańce z makiem, obowiązkową pozycję na świątecznym stole. :-) Jeśli wykorzystamy gotową masę makową z puszki, zrobienie ich jest bardzo szybkie, bo pomimo drożdży w składzie, ciasto nie musi rosnąć. Są miękkie, odpowiednio słodkie, niedrogie i po prostu pyszne. 2,5 szklanki mąki1 jajko250g margaryny w temperaturze pokojowej1/2 szklanki śmietany1,5 łyżki cukru pudru50g drożdży400g masy(...)margaryną. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z jajkiem, cukrem pudrem i drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.2. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, nakładamy masę makową i zwijamy ciasno w rulon. Kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm. 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez około

Szefowa kuchni
SERNIK ZEBRA 643

CZEREŚNIAMISERNIK Z BRZOSKWINIAMIPOMARAŃCZOWY SERNIKa ostatnio taki Z MAKIEMWszystkie smakowały równie wyśmienicie!Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik!Tym razem wersja dwukolorowa przypominająca znane i lubiane CIASTO ZEBRA.Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości.Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!Spróbujcie! SKŁADNIKI:MASA SEROWA(...)środek dna wlewamy na przemian po 3 łyżki ciemnej masy i masy serowej i sera , aż do momentu wykończenia mas.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i oblewamy ciasto delikatnie rozprowadzając po całości.Smacznego

Ostra na Słodko
Tradycyjny sernik w polewie czekoladowej. 173

Sernik to takie ciasto "bezpieczne" ponieważ wszyscy go lubią, więc nie może go zabraknąć na świątecznym stole! idealny na NOWY ROK! Polecam. Składniki na masę serową; 1 kg sera twarogowego 3 jajka 1 szkl cukru 3 łyżki gęstej śmietany 1 op. budyniu śmietankowego 10 dag masła Składniki na spód; 1,5 szkl mąki pszennej 3 żółtka 10 dag masła(...)dodajemy cukier, jajka, proszek budyniowy i rozpuszczone i przestudzone masło. Miksujemy mikserem do połączenia składników. Dno tortownicy 26 cm wykładamy papierem, wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce. Palcami dokładnie ugniatamy na całym dnie. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 1 godz. Co jaiś czas sprawdzamy aby się nam nie przypalił spód

Radość kipiąca uśmiechem.
KOKOSOWY TORT BOUNTY 179

gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Polewa : Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze. Biszkopt przekroić na 3 części. Upieczone ciasto kakaowe nasączamy czekoladą, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu i czekoladę. Całość przykryć i ponownie nasączyć.   W dwóch szklankach namoczyć żelatynę, 1 i 2 łyżeczki

Słodki Zakątek
Wiewiórka kolejne wcielenie 236

masę. Dodać jabłka z orzechami, banana, rodzynki i ponownie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika i piec 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową. Ciasto wyjąć i wystudzić, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem lub oblać polewą. Polewa(...)masło zagotować w garnuszku. Odstawić na bok. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią ciasto. Smacznego życzy Aga Przepis zmodyfikowany, inspiracja z bloga zjemto.blox.pl Wiewiórka

Kocham Czekoladę
Piernik staropolski 386

całość na małym ogniu(!), aż do całkowitego rozpuszczenia. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy gorącą masę. Gdy lekko przestygnie, łączymy ze sobą. Go garnuszka (ja mam taki 2 litrowy) wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy mleko, sól i przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Wlewamy do ciasta. Wszystko dokładnie wyrabiamy, aż do połączenia i otrzymania gładkiej konsystencji. Ciasto przekładamy do glinianego(...)czasie ( na około 5-7 dni przed wigilią ) ciasto przynosimy do kuchni i odstawiamy na chwilę, by nabrało temperatury pokojowej. Blat kuchenny podsypujemy mąką, wykładamy na niego ciasto. Dzielimy je na 3 części i każdą wałkujemy na wielkość blachy z wyposażenia piekarnika. Każdy kawałek przekładamy osobno na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (przenosimy je na nią nawinięte na wałku

Smaki Na Talerzu
Jabłecznik z makiem 246

jakości tortownicę, oraz duży wybór foremek do wypieków znajdziecie na stronie homemart.pl. Składniki na tortownicę 26 - 28 cm: 1 kg kwaskowatych jabłek 1-2 łyżki soku z cytryny Składniki na ciasto ucierane: 3 jaja 13 dag masła 13 dag cukru 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 10 dag maku 2 łyżki soku jabłkowego Ponadto: 2 łyżki(...)białek. Na koniec wlać mleko. Dobrze ukręcone ciasto powinno być tak gęste, aby ciężko spływało z łyżki.4. Mak zalać niewielką ilością zimnego soku jabłkowego. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej porcji dodać masę makową i w pierwszej kolejności przelać ją na tortownicę, wyrównując powierzchnię. Teraz nakładać jasne ciasto. Można spiralnym ruchem przeciągnąć przez ciasto widelcem, aby powstał marmurek.5

Apetyczna babeczka
Tarta z rabarbarem i kruszonką / Rhubarb crumble tart 232

witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika, więc warto wprowadzić go domowego menu. Tym razem proponuję bardzo przyjemną tartę na słodkim, kruchym cieście, z rabarbarem zapieczonym w pysznej masie śmietankowej i słodką kruszonką. Tarta ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu, jest idealna na deser do kawy. Zapraszam! Scroll down for recipe(...)otrzymania jednolitej masy. Włóż rabarbar do przygotowanej formy, zalej przygotowaną masą śmietanową i włóż do piekarnika. Piecz przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 ° C i piecz przez kolejne 30 minut. W międzyczasie wymieszaj cukier, mąkę, sól, masło i cynamon aż powstanie ładna kruszonka. Posyp ciasto kruszonką i piecz przez kolejne 15 minut, aż się ładnie zarumieni. Wyjmij

karmelowy
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 386

niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam ugotowane grzyby, kapustę i ugotowane mięso. Jak wszystko się podsmażyło to lekko to zmiksowałam, bo nie lubię jak masa jest zmielona i papkowata. Co do ciasta, to tym razem skorzystałam z przepisu z Kwestii Smaku. Pomyślałam, że dobrze jest pokazać – na blogu- inny przepisy na pierogi, a dodatkowo nigdy nie robiłam(...)gorącej wody dodać masło i wymieszać aż się rozpuści. Gorącą wodę z rozpuszczonym masłem wlewać stopniowo do mąki, mieszając wszystko drewnianą łyżką. Przełożyć masę na blat i wyrabiać około 5-7 minut na gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie można podsypać mąką. Przełożyć do miseczki, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 30 minut. Następnie wyjąć ponownie na blat i wyrobić

UgotujmyTo.pl
MIODOWNIK 154

lekko przestudzonej masy dodać mleko, rum i masło – wszystko rozpuścić. Całość połączyć z sodą i przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać masę z rondelka i wymieszać. Dodać jajka i połączyć wszystkie składniki w gładkie ciasto. Wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i uformować gładką kulę, którą należy podzielić na 6 równych części. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra(...)dodawać ostudzoną masę kajmakową jednocześnie ją ubijając. Orzechy rozdrobnić w melakserze i dodać do masy dobrze ją mieszając. PRZEŁOŻENIE Placki układać jeden na drugim przekładając masą. Wierzch i boki również posmarować kremem. Całe ciasto obłożyć rozdrobnionymi orzechami, na wierzchu położyć kilka całych połówek. Ciasto przykryć szczelnie folią aluminiową lub włożyć do zamykanego pojemnika na ciasto i odstawić w miarę chłodne

Calzonella.com
Malinowa chmurka wg Aleex (TM5) 435

część czynności wykonałam w Thermomixie. I wiecie co? Malinową chmurkę naprawdę łatwo się robi, ale jej przygotowanie warto rozłożyć sobie na dwa dni. Ciasto rewelacyjnie smakuje. Jest w nim taki niezwykle smaczny balans między słodyczą masy, chrupkością bezy i kwaskowatością malin. W naszej rodzinie malinowa chmurka okrzyknięta została jednym z pyszniejszych ciast! Jeśli jeszcze jej nie piekliście, nie czekajcie. Naprawdę(...)lekkiego zgęstnienia galaretki. 18. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. 19. Przygotować masę. Wszystkie składniki muszą być schłodzone wcześniej w lodówce przez minimum 12 godzin! Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. 20. Wszystkie składniki na krem śmietanowy umieścić w misie miksera. Ubić mieszadłami do ubijania białek do otrzymania gęstego kremu. Zbyt

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania