ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:705/3191)

Kruche babeczki na słono (z farszem mięsno-serowym) 590

cebule 500g mielonego mięsa500g pieczarek 1/2 puszki kukurydzy200g żółtego sera1/2 pęczka zielonej pietruszki2-3 łyżki majonezusól, pieprz, papryka słodka, papryka ostraKruche babeczki:1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schłodzić w lodówce około 30 minut. 2. Ciasto wałkować niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawać koła trochę większe od średnicy foremki. 3. Ciastem

Szefowa kuchni
Czekoladowo-orzechowe brownie z... kaszy jaglanej! 406

białko, miód, kakao oraz cynamon i kardamon i zmiksować lub zblendować- ja całość zmiksowałam gdyż lubię kaszę jaglaną w takiej wersji, ale jeśli wolicie, żeby ciasto tworzyło gładki, jednolity mus to polecam blenderDo masy wrzucić posiekane orzechy włoskie i dokładnie wymieszaćCiasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać płatkami migdałowymiPiec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CPrzed wyjęciem(...)świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Każdy chyba doskonale zna to nieprzyjemne uczucie przejedzenia, a ze świąt przecież można korzystać jedząc lekko i zdrowo! Warto więc zastąpić chociażby "ciężkie" ciasta z toną kremu, czymś delikatnym i smacznym, ale z karpia proszę nie rezygnować pod żadnym pozorem! ;)Zapraszam:http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog

peanutbuttermonster
Mini tarty serowe z kurkami podane z piwem marcowe 211

łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, masa: 250 g tłustego serka kanapkowo - sałatkowego , 2 jajka, 2 łyżki kopiaste posiekanego świeżego koperku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: masło do wysmarowania formy, ok. 24 szt. kaparów, świeży koperek. Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, jajko. Całość siekamy nożem do połączenia się(...)Masa: Do głębokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mniejsze kawałki sera, pieprz, koperek  i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę serowo - jajeczną przelewamy na upieczone ciasto, dodajemy na wierzch kurki, po kilka ziarenek kapary i pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Smacznego

Moniki Smakołyki
Ciasto straciatella z truskawkami 210

Typowe wiosenno-letnie ciasto. Puszysty biszkopt z dodatkiem tartej czekolady nasączony ponczem,  masa z serków homo i mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek  i warstwa jogurtowa czyni pyszne orzeźwiające ciasto na ciepłe dni. Każdy z nas przecież wie że czekolada i truskawki to idealne połaczenie, jednym słowem jest pyszne! Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki(...)koniec dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na biszkopt. Wylewamy tężejacą galaretkę. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody, płynną i ostudzoną  mieszamy z jogurtem cukrem pudrem oraz pokrojonymi truskawkami, wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy dowolnie. Zostawiamy na całą noc w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Tarta malinowa z kremem patissiere 272

waniliowegoSposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ubijamy tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy. Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy lub w formie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź(...)średnim ogniu ciągle mieszając i uważając by nie przywarła. Gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje i zdejmujemy z palnika. Wierzch przykrywamy folią spożywczą, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch i pozostawiamy do ostygnięcia - np w misce z zimną wodąNa gotowe kruche ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu porzeczkowego, następnie wyciskamy krem patissiere na którym układamy świeże maliny. Całość posypujemy

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe ciasto kokosowo-śmietankowe z porzeczkami 559

Pierwszą część, tę większą, ścieramy na dużych oczkach wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. I pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut. Międzyczasie robimy masę kokosowo - śmietankową. Ubijamy białka na sztywno i dosypujemy bardzo powoli cukier, aż do powstania lśniącej bezy. Dołożyć śmietanę, wymieszać łopatką. Na koniec dodać wiórki(...)oraz budynie. Wymieszać delikatnie łopatką. Wyłożyć gotową masę na spód czekoladowy i wyrównać. Na masę wysypać porzeczki – suche i czyste. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć drugie ciasto. Piec w 180 stopniach około godziny. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i posypać cukrem pudrem. Ja przechowywałam ciasto w lodówce, gdyż schłodzone ma niesamowity smak, orzeźwia i jest po prostu rewelacyjne

Z Kuchni Do Kuchni
Milky Way - przepis z 2002 roku 1046

dodałam wodę i olej. Mieszałam do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na cieście.  Przełożyłam ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem do pieczenia, blaszka o standardowych wymiarach 21 x 25 cm. Piekłam ok. 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 180 stopni.  Składniki na masę: * 1/2 szklanki mleka * 1 szklanka cukru * 1 masło * 2 szklanki mleka w proszku * 2 cukry(...)cukier, kakao. Wymieszałam.  W to wdrobiłam czekoladę i delikatnie mieszając starałam nie doprowadzić do wrzenia. Na koniec wlałam odrobinę śmietanki 30%. Mieszałam do uzyskania jednolitej masy.  Tak przygotowaną polewą polałam ciasto.  Wstawiłam je do lodówki aby stężało. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Naleśniki 274

szklanki mąki pszennej 2 jaja 3 szklanki mleka 1 łyżka oleju szczypta soli dodatkowy olej do natłuszczenia patelni Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto mieszam na jednolitą, gładką masę, często pomagając sobie przy tym mikserem - oszczędzając czas i rękę :). Teflonową płaską patelnię smaruję przed każdym naleśnikiem olejem (w przypadku braku pędzelka wlewam kilka kropel oleju), rozprowadzam ciasto i smażę

Z notatnika
Naleśniki z pieczarkami i cebulką 150

gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól pieczarki – 40 dag cebula – 30 dag ser żółty – 10 dag sól pieprz olej   Normal 0 21 Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Odstawiamy na 10 minut. Cebule i pieczarki obrać, oczyścić, pokroić i udusić na oleju. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Smażymy

Camilla w kuchni
Naleśniki z parówkami i pieczarkami 226

szkl · jajka 3 szt · sól Parówki- 8 szt Cebula – 3 szt Pieczarki –30 dag Olej- 30 dag Pieprz Sól    Normal 0 21 Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jesli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Odstawiamy na 10 minut. Cebule i pieczarki obrać, oczyścić, pokroić i udusić na oleju. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.   Smażymy

Camilla w kuchni
KARPATKA 917

Szklankę wody zagotować z dodatkiem masła.Do wrzącej wody wsypać mąkę i dokładnie wymieszać,najlepiej użyć miksera.Gotować na małym ogniu przez minutę,ciągle miksując, aż z masy utworzy się lśniąca kula. Ciasto wystudzić. Do wystudzonego ciasta , wbić kolejno 5 jajek, i utrzeć mikserem. Dodać – ciągle miksując- proszek do pieczenia. Małą blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką.  Połowę ciasta

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto z truskawkami, budyniem i bezą 209

lekko przestygnie wylewamy na nie jeszcze ciepły budyń. Na nim układamy truskawki. Białka ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Bezę wykładamy na truskawki. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i zapiekamy tak długo, aż beza stanie się złocista (około 20 minut). Ciasto studzimy w formie

My simple kitchen
Skubaniec 157

ciasto zapewne wszystkim dobrze znane, a przeze mnie lubiane, szczególnie ze względu na jego "suchość" połączoną jedynie z owocem bądź dżemem, tworzącym nadzienie. Nigdy nie przepadałam za ciastami obficie wysmarowanymi wszelakimi słodkimi masami, mogę śmiało powiedzieć, że należę do tych u których w gustach przeważają suche baby, makowce, czy serniki, uciekam od ucieranych kremów czy śmietan. Skubaniec jest jednym

Kuchenne aromaty
Ciasto z kokosem + film 176

wylepiamy nim posmarowaną tłuszczem formę do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka łączymy z wiórkami kokosowymi i delikatnie mieszamy. Masę kokosową nakładamy na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzamy . Ciasto pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu ciasto ozdabiamy gotową polewą czekoladową

Smakowite Dania
Jabłecznik 189

Jabłecznik  Składniki : Ciasto mąka - 3 szkl cukier -1/2 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka - 4 szt masło - 250 g mocno schłodzone tłuszcz do formy cukier waniliowy -1 opak Masa jabłkowa : jabłka szara reneta - 2 kg galaretka cytrynowa -2 opak(...)płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ciasto Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki, włożyć do torebek i zamrozić. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przełożyć jabłka do garnka, przesmażyć. Zdjąc garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania