serii słodkie na weekend dziś bardzo słodka i zupełnie nie dietetyczna propozycja. Puszysty, delikatny biszkopt i słodka, krówkowa masa składają się na świetne ciasto do sobotniej kawki czy rodzinne uroczystości. Można się również pokusić o upieczenie dwóch biszkoptów i przełożenie ich kremem oraz uwieńczenie słodką rozetką. Takie ciasto będzie wyższe i bardziej okazałe. Składniki
Pyry na Gazdodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto
Monia miesza i gotujemąkę, mleko, ekstrakt z wanilii, ponownie wymieszać. Dodać stopione masło, mieszać do połączenia składników. Używałam blendera z końcówka do ubijania piany. Ciasto będzie podobne do ciasta naleśnikowego tylko nieco rzadsze. Wlać masę na wiśnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut, aż ciasto urośnie i lekko się zezłoci. Przed wyjęciem sprawdzić przy pomocy wykałaczki
Stare Garyłyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 42*31 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około(...)dwie części. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, wkładka orzechowa, połowa kremu, biszkopt, polewa, mielone migdały
Ala piecze i gotujetrzcinowy, mleko i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka i mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę do pieczenia smarujemy grubo masłem. Może to być forma na tartę o średnicy 24 - 27 cm, lub tortownica o średnicy ok. 26 cm. Ciasto wałkujemy(...)placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę. Ciastem wykładamy spód i boki formy. Z resztek ciasta można wyciąć listki, którymi jeszcze przed pieczeniem dekorujemy ciasto. Spód dziurkujemy widelcem. Wylewamy masę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 50 - 60 minut
Smakowity Blog Kulinarnyzależności od wielkości) Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę, dodajemy mąkę, wodę i olej. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 3 łyżki cukru i jeszcze chwilę miksujemy. Białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy 6 łyżek ciasta do woreczka cukierniczego, obcinamy rożek i wyciskamy wzór(...)papieru, ja tego nie robiłam. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 3 minuty. Wyciągamy i czekamy aż wystygnie. W tym czasie do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i mieszamy łyżką. Wykładamy masę na wystudzone wzorki, delikatnie aby nie uszkodzić wzoru. Pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut. Wyciągamy i czekamy aż ostygnie. Następnie za pomocą drugiej blaszki
Pelusiowa Kuchniapieczenia. W osobnym pojemniku masło mieszamy przy pomocy miksera z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, a także śmietaną. Pod koniec ucierania dodajemy łyżkę spirytusu. Łączymy mąke z powstałą masą i wyrabiamy ciasto. Można ręcznie lub za pomocą miksera, ciasto powinno wyjść odrobine lepkie. Wkładamy je do lodówki na ok 5-10 min. W tym czasie blachę smarujemy masłem i posypujemy(...)Ciasto jest gotowe gdy nabierze pieknego złotego koloru. Następnie przygotowujemy polewę: białka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i ubijamy na gęstą lśniącą masę, pod koniec ucierania dodajemy soku z cytryny. Polewę nakładamy na ostudzone wcześniej ciasto. Jeśli chodzi o dekoracje, my naszą otrzymałyśmy dzięki roztopionej czekoladzie w kąpieli wodnej i płatkom migdałowym, lecz każdy może spróbować zrealizować własny pomysł
Kolizje Smakówwyrabiam przy pomocy Thermomixa, można również wyrobić przy pomocy innego robota kuchennego, który ma opcję wyrabiania ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce, na ok. 60 min. do wyrośnięcia, dodatkowo: ok. 400 g gotowej masy makowej z bakaliami Helio lukier (ja lukier robię na oko do miseczki wsypuję cukier puder, wlewam stopniowo sok z cytryny(...)gęściejszy to dodaje cukier puder) wykonanie ciasta: Wyrośnięte ciasto przekładamy na delikatnie oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 5mm. Wykładamy równomiernie masę makową, pozostawiając przy każdej krawędzi ok. 2 cm wolnego ciasta aby lepiej się skleiło. Zwijamy w roladę. Przekładamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy i przecinamy przez środek, wzdłuż ciasta, nie przecinamy
Domowy Smak Jedzeniahakiem aż do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto (szybko) ręcznie, tak by zbyt mocno się nie ogrzało. Otrzymaną kulę ciasta podzielić na dwie równe części, zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki lub lodówki na czas przygotowywania masy jogurtowej (lub dłużej). Składniki masy jogurtowej: - 1200g jogurtu greckiego (u mnie część była z niższą zawartością tłuszczu(...)Wyjąć jedną część schłodzonego ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub rozkruszyć gdy nie było zmrożone) i delikatnie wyłożyć nim spód blaszki (ja ugniatam). Na kruche ciasto wyłożyć całą masę jogurtową i wyrównać. Na masie delikatnie poukładać maliny (u mnie mrożone, nie rozmrażam ich). Na górę wyłożyć startą drugą część schłodzonego ciasta. Piec w nagrzanym
Smaczne ZdrowePuszysty sernik klasyczny – taki wiejski, kremowy i pyszny. Bogaty – na śmietanie i jajach (do masy serowej idzie ich 10, a do całego ciasta 12!). Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Jako, że składniki podane są na dużą blachę, idealnie sprawdza się na święta, imieniny, rodzinne spotkania czy parapetówki. Polewa czekoladowa jest dopełnieniem jego smaku – a jeśli lubimy(...)Następnie powoli, cały czas miksując, dolewamy cienką strużką śmietanę oraz wsypujemy budynie. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Przygotowujemy piekarnik. Na samo dno piekarnika wkładamy największą, głęboką blachę od piekarnika i wlewamy w nią wrzątek z czajnika. Odrobinę wyżej wsuwamy kratkę na której pieczemy ciasto (czyli sernik będzie piekł się w dolnej części piekarnika, nie na środku). Nagrzewamy piekarnik
Poezja smakukoniec ubijania dosypujemy cukier i ciągle mieszamy. Gdy masa będzie puszysta, dolewamy olej i dosypujemy stopniowo mąkę mieszając ręcznie łopatką albo łyżką.Przelewamy d okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką/bułką tartą.Pieczemy około 40 minut w 180`C do zarumienienia się ciasta. Studzimy w formie.Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i wrzucamy do blendera(...)wsypujemy żelatynę i mieszamy, następnie przelewamy ją do truskawek i ponownie miksujemy.Ostudzone ciasto kroimy wpół. Spód wstawiamy ponownie do formy tortowej. Na dolny blat wylewamy masę truskawkową a następnie przykrywamy ją drugim blatem. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, choć najlepiej na całą noc.Po tym czasie ciasto przekładamy na paterę, a wierzch dekorujemy
Słodkie Przyjemnościjajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia owoce: u mnie jeżyny i wydrylowane wiśnie- 30 dag Przygotowanie : Jaja utarłam z cukrem na puszystą masę, dodawałam stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Dodałam olej i ponownie wymieszałam Ciasto przelałam do wysmarowanej tłuszczem foremki, posypałam po wierzchu owocami i lekko wcisnęłam je w masę Piekłam w foremce o cm przez
Proste Potrawymają zamiar zrobić dużą blaszkę ciasta. SKŁADNIKI Na ciasto: 200 g masła 120 g cukru szczypta soli 5 jajek 330 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao 3-4 łyżki mleka 250 g wiśni ze słoika (u mnie z kompotu) wydrylowanych i odsączonych Na masę budyniową: 1 opakowanie budyniu waniliowego (z cukrem(...)czekoladę, mieszać na wolnym ogniu do momentu połączenia się składników. Ostudzić i polać górę ciasta. Dla ozdoby można zrobić widelcem fale na czekoladzie. Oryginalna ilość składników na ciasto wg książki (pozostałe na masę budyniową bez zmian). 1 kg wiśni ze słoika 250 g masła 180g cukru szczypta soli 6 jajek 400 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki
Passions hobbies lifedodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz . Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa Mak zaparzamy w 500 ml wrzącej wody , odstawiamy do wystygnięcia, dobrze odcedzamy, dwukrotnie mielimy. Dodajemy pozostałe składniki (na końcu delikatnie mieszamy z ubitym białkiem(...)przesmażeniu, odstawiamy mak do całkowitego ostygnięcia, nastęnie dodajemy ubite białka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy prostokątne placki, które lekko smarujemy białkiem, nakładamy masę makową, zostawiając ok 3cm wolnego od brzegów ciasta, końce makowców podkładamy pod spód (można przykleić je białkiem). Makowce zawijamy w posmarowany olejem pergamin, jak tubę. Pergamin powinien być dłuższy od makowców
Mia Cucina SofietaSposób wykonania ciasta: Masło rozpuścić z miodem i cukrem pudrem na małym ogniu cały czas mieszając a następnie odstawić do wystudzenia. Do rozpuszczonej i wystudzonej masy dodać mąkę, jajko, śmietanę, sodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na placek o szerokości tortownicy. Gotowe ciasto przełożyć na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Każdą część rozwałkowanego(...)Ugotowaną kaszę odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo kaszę mannę po uprzednim zdjęciu zastygniętego kożucha z wierzchu. Upieczone placki smarować kolejno gotowym kremem w równych proporcjach. Część kremu pozostawić na wierzch. Posypać całość wiórkami czekoladowymi. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie