ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:710/3191)

Kokosowe sernikobrownie czyli poWeekendowe Łakocie odc.152 228

kuchni zapadła mi w pamięci.  Niby to trochę sernik ale bardziej brownie, czemu by nie spróbować?  Warto było zaryzykować! To jedyne z czterech ciast jakie upiekłam, którego nie został nawet okruszek!!! Masa serowa rewelacyjnie równoważy słodki, czekoladowy spód, pozostaje bowiem lekko kwaskowa.  POLECAM nie tylko na święta oczywiście! Kokosowe sernikobrownie brownie: 100 g gorzkiej czekolady(...)roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie wlewamy do nich czekoladę z masłem, cały czas ubijając. Do masy czekoladowej wsypujemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 7 minut. W czasie gdy brownie się piecze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domek z piernika 265

cynamon i przyprawę do piernika rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej już masy dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy. Sodę rozpuszczamy w łyżce wody i wlewamy do masy - mieszamy. Na stolnicy zagniatamy ciasto ze wszystkich składników, formujemy wałek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy elementy domku (ja wzór pożyczyła

charlotte gotuje
Raspberry meringue pie, czyli tarta z kremem malinowym i bezą 219

cukier wanilinowy -1 łyżka wody  Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Na koniec dodać łyżkę wody.  Ciasto energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej masy.  Przygotować formę do tarty o średnicy 30 cm, posmarować ją masłem i wykleić dokładnie ciastem. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wyłożyć papier

Receptura smaku
Tysiąc i jeden. I skandynawsko-kawowa fuzja 200

Mąkę przesiać z sodą, wymieszać z kawą mieloną, cynamonem, imbirem, goździkami i przyprawą do piernika. Po środku zrobić wgłębienie, wlać melasę, ekstrakt i rum, wbić jajko. Ciasto dokładnie wymieszać na gładką, lepką masę. Miskę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkować na grubość 2-3 mm, podsypując mąką. Układać na blasze wyłożonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec gotowany z bitą śmietaną 191

pudrem. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzątku. Dodawana żelatyna powinna być jeszcze ciepła, gdyż masa zbyt szybko by nam się ścięła i równomiernie jej rozprowadzenie na masie makowej byłoby niemożliwe. Wierzch ciasta posypać makiem lub gorzką czekoladą

Jadło i czytadło
Pijana krówka 270

serii słodkie na weekend dziś bardzo słodka i zupełnie nie dietetyczna propozycja. Puszysty, delikatny biszkopt i słodka, krówkowa masa składają się na świetne ciasto do sobotniej kawki czy rodzinne uroczystości. Można się również pokusić o upieczenie dwóch biszkoptów i przełożenie ich kremem oraz uwieńczenie słodką rozetką. Takie ciasto będzie wyższe i bardziej okazałe. Składniki

Pyry na Gaz
Sernik z cukinią 191

dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto

Monia miesza i gotuje
Czereśnie zapiekane w cieście czyli czereśniowe clafoutis 181

mąkę,  mleko, ekstrakt z wanilii, ponownie wymieszać. Dodać stopione masło, mieszać do połączenia składników. Używałam blendera z końcówka do ubijania piany. Ciasto będzie podobne do ciasta naleśnikowego tylko nieco rzadsze. Wlać masę na  wiśnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut, aż ciasto urośnie i lekko się zezłoci. Przed wyjęciem sprawdzić przy pomocy wykałaczki

Stare Gary
Marysieńka 1343

łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Biszkopt:    Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 42*31 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około(...)dwie części. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, wkładka orzechowa, połowa kremu, biszkopt, polewa, mielone migdały

Ala piecze i gotuje
Tarta z nadzieniem z batatów 185

trzcinowy, mleko i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka i mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę do pieczenia smarujemy grubo masłem. Może to być forma na tartę o średnicy 24 - 27 cm, lub tortownica o średnicy ok. 26 cm. Ciasto wałkujemy(...)placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę. Ciastem wykładamy spód i boki formy. Z resztek ciasta można wyciąć listki, którymi jeszcze przed pieczeniem dekorujemy ciasto. Spód dziurkujemy widelcem. Wylewamy masę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 50 - 60 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Rolada Żyrafa 280

zależności od wielkości) Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę, dodajemy mąkę, wodę i olej. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 3 łyżki cukru i jeszcze chwilę miksujemy. Białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy 6 łyżek ciasta do woreczka cukierniczego, obcinamy rożek i wyciskamy wzór(...)papieru, ja tego nie robiłam. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 3 minuty. Wyciągamy i czekamy aż wystygnie. W tym czasie do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i mieszamy łyżką. Wykładamy masę na wystudzone wzorki, delikatnie aby nie uszkodzić wzoru. Pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut. Wyciągamy i czekamy aż ostygnie. Następnie za pomocą drugiej blaszki

Pelusiowa Kuchnia
Mazurek cytrynowy 186

pieczenia. W osobnym pojemniku masło mieszamy przy pomocy miksera z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, a także śmietaną. Pod koniec ucierania dodajemy łyżkę spirytusu. Łączymy mąke z powstałą masą i wyrabiamy ciasto. Można ręcznie lub za pomocą miksera, ciasto powinno wyjść odrobine lepkie. Wkładamy je do lodówki na ok 5-10 min. W tym czasie blachę smarujemy masłem i posypujemy(...)Ciasto jest gotowe gdy nabierze pieknego złotego koloru. Następnie przygotowujemy polewę: białka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i ubijamy na gęstą lśniącą masę, pod koniec ucierania dodajemy soku z cytryny. Polewę nakładamy na ostudzone wcześniej ciasto. Jeśli chodzi o dekoracje, my naszą otrzymałyśmy dzięki roztopionej czekoladzie w kąpieli wodnej i płatkom migdałowym, lecz każdy może spróbować zrealizować własny pomysł

Kolizje Smaków
makowiec zaplatany 199

wyrabiam przy pomocy Thermomixa, można również wyrobić przy pomocy innego robota kuchennego, który ma opcję wyrabiania ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce, na ok. 60 min. do wyrośnięcia, dodatkowo: ok. 400 g gotowej masy makowej z bakaliami Helio lukier (ja lukier robię na oko do miseczki wsypuję cukier puder, wlewam stopniowo sok z cytryny(...)gęściejszy to dodaje cukier puder) wykonanie ciasta: Wyrośnięte ciasto przekładamy na delikatnie oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 5mm. Wykładamy równomiernie masę makową, pozostawiając przy każdej krawędzi ok. 2 cm wolnego ciasta aby lepiej się skleiło. Zwijamy w roladę. Przekładamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy i przecinamy przez środek, wzdłuż ciasta, nie przecinamy

Domowy Smak Jedzenia
JOGURTOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z MALINAMI I ERYTRYTOLEM 484

hakiem aż do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto (szybko) ręcznie, tak by zbyt mocno się nie ogrzało. Otrzymaną kulę ciasta podzielić na dwie równe części, zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki lub lodówki na czas przygotowywania masy jogurtowej (lub dłużej). Składniki masy jogurtowej: - 1200g jogurtu greckiego (u mnie część była z niższą zawartością tłuszczu(...)Wyjąć jedną część schłodzonego ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub rozkruszyć gdy nie było zmrożone) i delikatnie wyłożyć nim spód blaszki (ja ugniatam). Na kruche ciasto wyłożyć całą masę jogurtową i wyrównać. Na masie delikatnie poukładać maliny (u mnie mrożone, nie rozmrażam ich). Na górę wyłożyć startą drugą część schłodzonego ciasta. Piec w nagrzanym

Smaczne Zdrowe
Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę 1911

Puszysty sernik klasyczny – taki wiejski, kremowy i pyszny. Bogaty – na śmietanie i jajach (do masy serowej idzie ich 10, a do całego ciasta 12!). Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Jako, że składniki podane są na dużą blachę, idealnie sprawdza się na święta, imieniny, rodzinne spotkania czy parapetówki. Polewa czekoladowa jest dopełnieniem jego smaku – a jeśli lubimy(...)Następnie powoli, cały czas miksując, dolewamy cienką strużką śmietanę oraz wsypujemy budynie. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Przygotowujemy piekarnik. Na samo dno piekarnika wkładamy największą, głęboką blachę od piekarnika i wlewamy w nią wrzątek z czajnika. Odrobinę wyżej wsuwamy kratkę na której pieczemy ciasto (czyli sernik będzie piekł się w dolnej części piekarnika, nie na środku). Nagrzewamy piekarnik

Poezja smaku