ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:714/3191)

Ciasto Mrówka 545

miękkiego masła  Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki pół tabliczki czekolady   Wykonanie:  Najpierw warto podzielić jajka, które będą nam potrzebne do poszczególnych części ciasta. Następnie przygotowujemy budyń do masy- do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka mieszamy z 1,5 szklanki zimnego mleka oraz(...)dzielimy na 3 części- dwie większe, które będą pomiędzy blatami ciasta i jedną mniejszą do posmarowania wierzchu ciasta. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przełożenie ciasta: Układamy kolejno: Biszkopt Dżem 1/3 masy budyniowej Piana makowa 1/3 masy budyniowej Piana kokosowa Masa budyniowa Czekolada

Czerwona Porzeczka
Ciasto "Mech" 150

jednak jeśli wody zostało więcej to dodajcie jeszcze trochę. Nie więcej jednak niż 2 bo ciasto będzie za ciężkie) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny   Ubijamy całe jajka i cukier na puszystą masę. Zajmuje to kilka minut. Masa powinna kilkukrotnie powiększyć swoją objętość. Cały czas ubijając wlewamy cienką strużką(...)pieczenia (tak jak wspomniałam - zacznijmy od 1,5 szklanki mąki. Jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie dosypmy jeszcze 0,5). Wszystko miksujemy krótko do uzyskania jednolitej masy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy ciasto. Pieczemy w 160 stopniach przez około 40 min. (Ostatnio musiałam piec 30 minut dlatego pod koniec pieczenia warto czuwać nad ciastem i sprawdzać patyczkiem

Jedzeniomania
Ciasto Izaura w nowej, prostej odsłonie. 158

stwierdził, że za dużo zachodu. Spoko powiedziała, ja go uproszczę. :) Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao łyżeczka sody z brzuszkiem cukier waniliowy szczypta soli 1/3 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody gazowanej 2 jajka łyżeczka octu 2 łyżki mocnej kawy ( płyn) Masa twarogowa: 0,5 kg twarogu półtłustego szklanka śmietany 18% 3 jajka(...)razem i miksujemy. Bez ucierania, bez ubijania piany. Zwykłe dobre wymieszanie składników. Tortownicę ( moja 26 cm) smarujemy masłem i obficie wysypujemy bułką tartą. Na spód wykładamy ciasto czekoladowe, a na nie punktowo białą masę. Później delikatnie rozprowadzamy ją po wierzchu aby zakryć ciemne miejsca. To nierówne rozprowadzenie pozwoli nam uzyskać efekt pofalowania. Tam gdzie mniej twarogu,  ciasto się bardziej

Dieta moja pasja
Ciasto balowe 334

pyszne ciasto składające się z kilku warstw. Bardzo przypomina znane ciasto 3 bit .  Ciasto 3 bit jest bez pieczenia natomiast tutaj mamy jedną warstwę pieczoną czyli biszkopt. Choć ciasto składa się z wielu warstw to jest proste w przygotowaniu a do tego jest przepyszne.   składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki(...)Budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Nie miksować za długo, tylko do połączenia składników. Masa śmietanowa Śmietanę ubić na sztywno i utrwalić śmietan fixsami. Do śmietany nie dodawałam już żadnego cukru bo ciasto jest wystarzająco słodkie. Zamiast śmietan fiksów można użyć żelatyny ( 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wody ). Złożenie ciasta Na wystudzony

Monia miesza i gotuje
Ciasto cytrynowo-waniliowe 121

dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy. Do gotowej masy dodajemy żółtka i otartą skórkę z jednej cytryny - lekko mieszamy.Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta na przemian z rozpuszczonym masłem. Masę mieszamy łyżką, a następnie przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia - może być również forma keksowa. Pieczemy około 30 minut - studzimy na kratce.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto czekoladowe z gruszką i bananem (bezglutenowe) 149

maleńkie kawałki). Do miski wbić jajko, dodać cukier trzcinowy, banana, gruszkę, wlać ostudzoną masę czekoladową i mieszać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać zmieloną kawę i stopniowo wsypywać mąkę, mieszając by nie powstały grudki. Na koniec dodać sodę i ocet, szybko wymieszać, przelać ciasto do formy, wyrównać górę i od razu włożyć do piekarnika. Piec na środkowej półce(...)ciasto udekorowałam polewą czekoladową z jagodami. Wystarczy 1 czekoladę gorzką połamać do garnuszka, wlać kilka łyżek mleka i stopić na wolnym ogniu. Mleka dolewać tyle, by masa nie była zbyt gęsta. Na cieście rozłożyć owoce (jeżeli macie mrożone jagody, to ich nie odmrażać) i polać górę ciasta przygotowaną polewą

Passions hobbies life
Tort śmietanowy z owocami 14876

żółtka. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Masę wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na trzy blaty.  2. Masa : Galaretkę zieloną rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę (150 ml) ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą zieloną galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Trzy musy 183

Przepis na te ciasto znalazłam niechcący podczas szukania w internecie przepisu na rybę jaką jedliśmy w Delcie Dunaju (szkoda że nie znalazłam). Przepis pochodzi ze strony rumuńskiej GUSTOS. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. W oryginale zamiast żółtej warstwy powinna być różowa. Nie miałam malin więc zastąpiłam je brzoskwiniami z puszki i też było smaczne . Składniki na spód(...)czekolady 50 ml śmietany kremówki maliny Po schłodzeniu i wyjęciu ciasta z tortownicy przygotowujemy polewę. Śmietankę należy podgrzać, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Odstawić niech lekko przestygnie i wylać na schłodzone ciasto. Udekorować malinami

Mam apetyt na ...
Kruche z rabarbarem 129

masła lub margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 1 szklanka cukru 5 białek 1 opakowanie kisielu cytrynowego Masa rabarbarowa : 80 dag łodyg rabarbarowych 1 i 1/2 szklanki cukru ewent. 1 op. cukru waniliowego Przygotowanie : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce W tym czasie pokroić w kostkę umyty rabarbar, włożyć do garnka, wsypać cukier i cukier(...)bezę: białka ubijać na sztywną pianę, dodać cukier i kisiel i dokończyć ubijanie Formę wysmarować tłuszczem, 3/4 ciasta rozwałkować i przełożyć na dno, na ciasto, podpiec je na złoty kolor (ok. 20 min.) Potem rozłożyć masę rabarbarową, na niej rozsmarować bezę z białek, a na niej pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dopiekamy następne

Proste Potrawy
Lekki sernik z nutą pomarańczy (116 kcal) 202

octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 600 g sera białego chudego 100 g cukru pudru 200 ml mleka 1,5% 2 łyżki żelatyny skórka otarta z 1 pomarańczy   Ponadto pomarańcza galaretka pomarańczowa Przygotowanie Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę na drobnej tarce, a owoc kroimy w plasterki. Robimy ciasto: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując(...)wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 26x20cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy masę serową. Ser mielimy w maszynce (ale nie jest to koniecznie, ja go zmiksowałam robotem kuchennym). Ser miksujemy z cukrem. Żelatynę rozrabiamy w 0,5 szklanki gorącego mleka

e-PrzepisyKulinarne
Gniazdka / pączki wiedeńskie / pączki hiszpańskie rumowe 221

zagotować z masłem i szczyptą soli. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia składników. Garnek znów postawić na niedużym ogniu i mieszać, aż ciasto będzie szkliste. Przestudzić.  Do masy wbijać po jednym jajku i dokładnie zmiksować.  Papier do pieczenia pokroić na kwadraty o boku ok 6 cm  (około 40 sztuk) .  Ciasto przełożyć

Malinowo w kuchni
Pierogi ruskie 162

wodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować i potłuc. Dodać pokruszony (nie mielony) biały ser (powinny być grudki) i usmażoną cebulę. Masę doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu. Pierogi składać na pół i mocno sklejać - dociskając widelcem.   Wrzucać

Di gotuje
Tarta z figami i włoskim serkiem 126

żółtka i zagnieść dość twarde ciasto, wylepić nim formę do tarty. Podpiec ok 13 min w temp 180 st Serek z miksować z cukrem, mlekiem i żółtkami. Masę serową wylać na podpieczone ciasto i ułożyć plasterki fig. Piec ok 20 min w temp 180 st Posypać brązowym cukrem dla ładniejszego efektu

Gotowanie jest łatwe
Serniczek na zimno z jeżynami 150

dałam niebieską, o smaku owoców leśnych, ale w połączeniu z sokiem wiadomo, dały kolor bordo. Wykonanie bardzo proste,pamiętać należy, alby serek mascarpone był porządnie schłodzony. Zmiksuj ciasta z rozpuszczonym masłem, powstanie masa. Wylep nią tortownicę. Moja miała średnicę 32 cm, natomiast tortownica Maniusi miała 26 cm, to spora różnica, stąd też..no cóż moje kawałki były dość duże przy(...)powoli do masy z mascarpone i mieszamy. Przelewamy na spód z ciasteczek i schładzamy w lodówce. Układamy na masie jeżyny lub borówki i wkładamy do lodówki. Sok mieszamy z gorącą wodą i rozpuszczamy galaretkę. Czekamy aż przestygnie i zalewamy wierzch ciasta. Szybko do lodówki. Ja pomogłam sobie zamrażarką w pewnych etapach, gdyż ciasto powinno leżakować całą noc...a ja miałam

Z Kuchni Do Kuchni
Drożdżowe z formy 269

dodać wyrośnięty zaczyn oraz stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy, jajko, szczyptę soli oraz mleko z margaryną. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami w postaci haków. Kiedy składniki na ciasto drożdżowe się połączą, a masa będzie gładka, wierzch oprószyć niewielką ilością mąki, misę nakryć ścierką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na min. 60 minut, by ciasto podwoiło objętość.  Kiedy ciasto

Moje Qulinaria

Proponowane wyszukiwania