ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:714/3191)

Alpejka malinowa 1080

puch z cukrem i cukrem waniliowym,mieszając,wbijać po jednym jajku. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao,dodawać po łyżce do masy miksując mikserem na najniższych obrotach,wymieszane ciasto,przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki, piec 40-45 minut w temp 175*c.po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę. 2. Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą(...)wymieszać. 3. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę ze śmietan fiksem i cukrem pudrem,mascarpone utrzeć ze świeżymi malinami,połączyć ze śmietaną wymieszać delikatnie. Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody zostawić do lekkiego stężenia 4. Przełożenie: Przekrojone ciasto czekoladowe nasączyć połową ponczu,posmarować konfiturą malinową,posmarować 3/4 kremu przykryć drugim ciastem,rozsmarować resztę kremu,powciskać świeże maliny

Wanilia i Kardamon
Przepis #91 Torcik "Mleczna kanapka" (bez glutenu) 175

przygotowaną masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciasto ostygnie przekrawamy biszkopt na dwie części.   Masa Dzień wcześniej jogurt układamy na ręczniku papierowym położonym na sicie, które układamy na misce dzięki temu woda z jogurtu osiąknie. Do miski przekładamy serek oraz jogurt(...)przez chwilę miksujemy . Dosypujemy słodzik i ponownie miksujemy. Tak przygotowaną masą Smarujemy jeden krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Można odrobinę kremu pozostawić by delikatnie posmarować wierzch tortu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z olejem kokosowym. Następnie smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła. Tort jest bardzo delikatny w smaku. Idealny na podwieczorek:)   P.S Chciałabym wszystkim podziękować

Health-Fit-Life
Babka zebra z białek 1519

uzyskania błyszczącej, gęstej piany - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewać stopniowo do masy białkowej, delikatnie mieszając do połączenia się składników -  zimny tłuszcz wlać do ciasta, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji - masę podzielić na dwie części, do jednej wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać, do drugiej - 2 łyżki kakao, również wymieszać do połączenia się składników - formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką(...)środek blachy wykładać na przemian łyżką ciasto białe i ciemne do wykorzystania całej masy - piec w 180-190 stopniach przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka Jak każda zebra, babka jest w środku pasiasta, w smaku lekko słodka, z dobrze wyczuwalnym kakao. Jest to ciasto zdecydowanie lżejsze niż to robione z całymi jajkami i naprawdę smaczne, więc jeśli

Smakołyki Bereniki
Szybkie kruche ciasteczka 156

rozpuszczonym masłem i cukrem na puszysta pianę. Do masy jajecznej dodaj mąkę, cukier waniliowy, cynamon i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj dokładnie, a następnie zagniataj ciasto, aby było gładkie i elastyczne. Powstałą masę podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Wycinaj z niej prostokąty (jeśli masz możesz to zrobić za pomocą radełka). Po środku

365 dni dookoła kuchni
Ciasto czekoladowo - kawowe z kremem kajmakowym 181

Bardzo lubię ciasta czekoladowe, a to jest wyjątkowo pyszne dzięki masie kajmakowej. Nie jest aż tak bardzo słodkie jak wskazuje nazwa, ale idealne do dobrej kawy. Polecam! :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)nasączamy ponczem(mieszamy kawę, wódkę i esencje ze sobą) Krem: Serek mieszamy z masą kajmakową, dodajemy około 2-3 łyżki ubitej kremówki. Rozprowadzamy masę na biszkopcie i przykrywamy drugą częścią. Resztę kremówki zostawiamy do pokrycia wierzchu ciasta, dodając kilka łyżeczek cukru pudru do smaku. Można również dodać kakao(opcjonalnie

Smaki Natalii
Sernik orzechowy - Biały Michałek 360

Michałków orzechy ziemne niesolone 1. Spód: Masło rozpuścić. Orzechy i ciastka zmielić przy pomocy blendera (ewentualnie można włożyć je do woreczka i rozmiażdżyć wałkiem do ciasta). Dodać rozpuszczone masło i wymieszać wszystko ręką - powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam szklanej z silikonowym brzegiem więc nie było to konieczne) i wylepić go masą(...)rondelku o grubym dnie podgrzać śmietankę, dodać połamaną czekoladę, mleko w proszku i cukierki. Podgrzewać do połączenia składników cały czas mieszając (masa łatwo może się przypalić). Wystudzić. 3. Orzechy ziemne zmielić blenderem (lub zmiażdżyć wałkiem do ciasta). 4. Twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Dodawać po 1 jajku, a następnie partiami wystudzoną masę śmietankową i zmielone orzechy

Kto ugości moich gości?
Deser czekoladowo-owocowy 156

gotowanie, a szczególnie na pieczenie, dlatego często przygotowuję szybkie desery. Najlepiej w szklankach czy pucharkach, aby każdy miał taką samą porcję i by warstwy deseru były wyraźnie widoczne:) Ciasto upiekłam sobie dzień wcześniej, żeby było szybciej:) Owoce możecie użyć dowolne, ja wybrałam te, które mam i które najbardziej lubimy... Składniki: 2 jajka, 4 łyżki masła, 10 łyżek cukru pudru(...)deser wyciąć 8 krążków. Ułożyć po jednym krążku na dnie czterech szklaneczek, każdy skropić herbatą. Rozłożyć połowę masy owocowej i przykryć połową masy serowej. Nałożyć kolejny krążek ciasta, porcję owoców oraz masy serowej. Wierzch udekorować pozostałymi świeżymi owocami, startą czekoladą cukrem pudrem i miętą. Schłodzić i przechowywać w lodówce. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH NA KRUCHYM SPODZIE 805

podsypanej mąką rozwałkować ciasto na wielkość formy do pieczenia.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto ułożyć na dnie formy, lekko nakłuć widelcem. Blachę z ciastem wstawić do lodówki na czas mieszania masy serowej. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić w osobnej misce na puch razem z jogurtem greckim. Stopniowo dodawać proszek(...)budyniowy i cukier waniliowy wymieszany z cukrem. Na końcu do masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.  Masę serową wylać na kruchy spód. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 1 godziny. Ciasto przed rozkrojeniem dobrze schłodzić

Zrób to smacznie
Pieczone ciasto na pierogi z nadzieniem daktylowo-kokosowym 165

natłuszczonej formy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Nadzienie Do miski wlewamy wodę z daktyli oraz daktyle. wsypujemy mąką koksową. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Dokładnie mieszamy. Po upieczeniu ciasta nadzienie nakładamy na wierzch i pieczemy przez kolejne 15 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Szarlotka z bezą 225

proszek do pieczenia i cukier - wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i posiekać nożem. Jogurt naturalny, jajko i żółtka rozbełtać widelcem w miseczce.  Powstałą masę wlać do mąki - zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, w proporcjach około 60% i 40%. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażarki.  Pozostałą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki ( około 30x25

kolorowotorcikowo
Florentynki 188

minut (czas od momentu zagotowania). Zdejmujemy z gazu i dodajemy orzechy, migdały i posiekaną żurawinę oraz rodzynki. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasza masa bakaliowa wystygnie, łyżeczką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem tworząc okrągłe, spłaszczone ciasteczka o średnicy gdzieś 4-5cm. Ważne jest aby ciasteczka były wykładane na blasze w odległości od siebie

Kuchenne Wariacje
Tarta gruszkowa z kremem waniliowo - cytrynowym 201

oprószoną bułką tartą lub mąką formę do tarty. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na słomkowy kolor (10-15 minut). Na podpieczony spód wylej masę. Ułóż gruszki i posyp ciasto płatkami migdałowymi. Piecz dalej (w 180 stopniach) przez 30-40 minut. Tarta idealnie smakuje na ciepło, można ją wtedy polać roztopioną czekoladą deserową

W poszukiwaniu inspiracji
Babka makowa 226

Wymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta.Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową.Składniki:-na kruche ciasto:                            -1,5 szklanki mąki pszennej                            -0,5 szklanki cukru pudru(...)Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym.   Dodajemy mak i miksujemy.   Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.   Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 15 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 20 minut.Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto

Maminek kulinarny
Ekspresowe przepisy na wystrzałowego Sylwestra – pobierz PDF z przepisami :) 316

może skusisz się na BŁYSKAWICZNE CIASTO Z POMARAŃCZAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-MIĘTOWYM? Wykonanie Ciasto francuskie rozwiń i nakłuj widelcem w wielu miejscach. Wstaw do piekarnika na około 15 minut i piecz w temp. 200 stopni. Do garnka wrzuć kawałki masła, dodaj masę i kakao, dodaj kilka posiekanych listków mięty (jeśli lubisz oczywiście, bo w tym przepisie można miętę pominąć). Rozpuść(...)listkami/gałązkami mięty. Jeśli czekasz na gości to wstaw je do lodówki, jeśli goście czekają na ciasto – po prostu podaj je na stół ;D Składniki opakowanie ciasta francuskiego 200 g masła puszka masy krówkowej lub kajmakowej 3 łyżki kakao 6-7 pomarańczy w tym najlepiej 3 czerwonych kilka listków mięty (możesz pominąć

Eat me! Fit me!