kostkę. Mąkę przesypać przez sito. Do mąki dodać szczyptę soli, masło, żółtko, pokrojone jabłko i wlać rozczyn. Za pomocą łyżki, składniki połączyć ze sobą (masa powinna być dosyć gęsta). Następnie miskę przykryć czystym ręcznikiem i ciasto pozostawić w ciepłym miejscu (na 20-30 minut do podwojenia masy). W rondelku lub na patelni rozgrzać dużą ilość oleju. Za pomocą łyżki nakładać
UgotowaćBiałka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy przez chwilę. Mąkę z proszkiem i kakao przesiewamy. Dodajemy do masy i mieszamy bardzo delikatnie. Ciasto wylewamy na formę (28 x 42 cm) z wcześniej przygotowanym pergaminem (z wzorkami). Wyrównujemy. Pieczemy około 12 - 15 min w temperaturze 180 stopni(...)wystudzenia. Krem malinowy: 250 g serka mascarpone; ok. 150 - 200 g malin -wedle uznania; 3 - 4 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki krótko miksujemy ze sobą. Gdy ciasto wystygnie, rozwijamy ściereczkę, nakładamy masę i zawijamy ponownie - bez ściereczki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego Przepis dodaję do akcji
Miksturowniktutti 0%)- 1,5 opakowania Przygotowanie: Ciasto: Fasolę odsączyć i opłukać. Banana obrać. Wrzucić do blendera wraz z jajkiem. Zmiksować na gładką masę. Następnie dodać słodzidło, proszek do pieczenia, kakao i opcjonalnie cynamon. Ponownie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do mniejszych foremek. Ja użyłam małych silikonowych w kształcie prostokąta. Piec w 190 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić Krem: Serek przełożyć(...)Dodać cukier i wiórki kokosowe. Wymieszać. Żelatynę rozrobić w minimalnej ilości gorącej wody. Ostudzić. Dodać do kremu i dokładnie wymieszać. Ciasto przekroić na pół i przełożyć gotowym kremem. Wstawić na minimum 2h do lodówki, a najlepiej całą noc, aby masa stężała. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówszczypta soli 400 g masy makowej Przygotuj rozczyn. Wymieszaj 50 ml ciepłego mleka, 50 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 20 g cukru. Odstaw na chwilę w cieple miejsce. Następnie do dużej misy przesiej mąkę, dodaj jajka oraz żółtko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie(...)nich rozwałkuj. Rozwałkowany placek ciasta podziel na 8 równych części. Tak jak kroi się pizzę. Na szerszy brzeg każdego kawałka ciasta nałóż po czubatej łyżeczce masy makowej i zawiń tak aby ich wąski koniec znalazł się pod rogalikiem. Przygotowane rogaliki układaj na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia i piecz
kuron.com.plDziś na odmianę ciasto z ananasami. W pierwotnej wersji dwa biszkopty przekładane były kremem budyniowym. Smakowało mi, ale czegoś mi tam brakowało. Musiałam je lekko zmodyfikować. Dołożyłam śmietanę, herbatniki i wyszło wspaniale. Bardzo orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na upalne dni. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 6 jaj 1,5 szklanki cukru i mąki 1,5 łyżeczki proszku(...)ilością wody do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem, powoli wlewamy żelatynę i ciągle miksujemy. SKŁADANIE CIASTA : Ciasto umieszczamy w formie. Na biszkopt wylewamy schłodzoną masę. Przykrywamy warstwą herbatników. Wylewamy śmietanę i wyrównujemy. Ścieramy czekoladę. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :) MAŁA RADA
Pani na desermleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania drożdżówki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki kakao plus 2 łyżki ciepłego mleka – zrobić pastę Masa serowa: 200 g sera kremowego typu Philadelphia 2 łyżki cukru pudru(...)gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakaową pastę ,wyrabiamy ,aż masa będzie brązowa . Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia . Obie części ciasta należy rozwałkować na prostokąt ,posmarować w środku serem i zwinąć w rulonik .Następnie oba ruloniki w ślimaka ,już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Gotowe
Ladylaura.MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 WYMIARY BLACHY: 35*25 CM Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej, 5 żółtek, 300 g masła, łyżka cukru wanilinowego, 1/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę z jabłek: 4 duże kwaśne jabłka, łyżeczka cynamonu, opakowanie budyniu śmietankowego (40 g), sok z 1/2 cytryny, łyżka cukru waniliowego(...)ubijam na sztywno z odrobiną soli, następnie stopniowo dodaję cukier. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję do połączenia. Blachę wykładam papierem do pieczenia, następnie układam kawałkami ciasto z lodówki, ugniatam palcami na równą masę. Piekę w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez 10 minut. Na podpieczony spód wykładam jabłka, następnie bezę. Na wierzch ścieram pozostałe ciasto z zamrażalki. Ciasto piekę
JejKuchniadrugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier waniliowy i ubijamy jeszcze przez krótką chwilę. 3. Ubite białka przekładamy do miski z ciastem naleśnikowym i całość delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. 4. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron do zrumienienia. Naleśniki są bardzo delikatne, więc uważajcie przy ich przewracaniu
Bez Cebulijestem uczulona na cytrusy, ale ładnie wygląda i pachnie ;-) Przepis wzięłam z jednego z numerów miesięcznika Burda. Składniki na ciasto: 350 g mąki krupczatki 200 g masła lub margaryny 2 jajka 100 g cukru pudru ½ łyżeczki esencji arakowej Masa: 3 pomarańcze (około 45 dag) 1 cytryna ( około 10 dag) 400 g cukru pudru Do dekoracji: Płatki migdałowe 1 słoiczek dżemu(...)ułożyć na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i wystudzić. Przygotować masę: Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. A następnie wyjąc z nich pestki. Następnie owoce wraz ze skórką zemleć, rozdrobnić w mikserze. Masę owocową przełożyć do garnka
Na słodko lub wytrawniePyszne, kremowe ciasto, idealne na wszelkie uroczystości. Biszkopt przełożony jest dżemem z porzeczki, masą chałwową, a z wierzchu - kremem rodzynkowym. Ciasto najlepsze jest po 2 dniach spędzonych w lodówce, gdy smaki się zmieszają, a biszkopt cudownie się nasączy. Polecam! uwaga: pamiętajcie dzień wcześniej namoczyć w alkoholu rodzynki (opis i ilość poniżej); można też wcześniej upiec biszkopt Składniki Biszkopt upieczony(...)przepisu z 5 jajek ( klik ) w formie o wym. Krem chałwowy 100 g masła 100 g margaryny 30 dkg chałwy waniliowej Masło i margarynę ubić w mikserze na puszystą masę. Dodać chałwę i miksować, do połączenia składników. Krem rodzynkowy 30 dkg rodzynek rum bądź inny alkohol 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej Rodzynki dzień wcześniej namoczyć w alkoholu
Słodkie inspiracjeNajprostsze i najczęściej pieczone przeze mnie w podstawówce ciasto. W czasach mojego dzieciństwa na każdą niedzielę musiało być coś słodkiego. Babka jest prosta i można ją dowolnie modyfikować. Przepis pochodzi z bardzo starej książki ” Obiady u Kowalskich” Jadwigi Kłossowskiej. Mój trochę zmodyfikowany Składniki : 4 jajka szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Mąki i proszek przesiać do miski. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać mąki, cały czas miksując. Do masy wlać jeszcze gorący tłuszcz, zmiksować. Ciasto podzielić na pół, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Przełożyć masę do formy i piec około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka
Niebieski kubek z kawaCiasto jest obłędne w smaku, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Składa się z herbatników, lekkiego kremu budyniowego, masy krówkowej oraz orzechów i banana, który nadał mu apetycznego, bananowego posmaku. Wbrew pozorom nie jest przesłodzone, a delikatnie posolony kajmak sprawił, że całość jest wyjątkowa i jeszcze bardziej kusząca. Wszystko jest doskonale skomponowane! Zresztą sami spróbujcie... (Forma o wymiarach(...)pieczenia/folią spożywczą ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/2 masy krówkowej, a następnie posypać ją odrobiną soli i kolejno położyć warstwę ciastek, plasterki banana, krem budyniowy, herbatniki oraz rozsmarować pozostały kajmak, który należy oprószyć resztą soli. Wierzch należy obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia - najlepiej na całą noc. (*) Możecie też użyć
Di gotujeziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę ( mikserem ręcznym potrwa to około 10 minut ). Dodawać po kolei jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać aromat migdałowy i zmiksować. Na tym etapie ciasto może wyglądać na zwarzone - nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy. Dodawać przesiane suche składniki(...)połączenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na to wyłożyć łyżką masę serową, równomiernie rozprowadzić. Na ser wyłożyć brzoskwinie oraz rabarbar, posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piec około 50 - 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia. Wystudzone
Opowieści z piekarnikaproszek do pieczenia połączyć i przesiać do masy, delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z opcją góra -dół i piec około 40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy z nich nasączyć kawą. Na paterze ułożyć dolny blat ciasta i zapiąć obręcz tortownicy (najlepiej od środka dać(...)podzielić masę ma trzy części. Pierwszą część rozłożyć na dolnym biszkopcie. Przykryć drugim i posmarować dżemem. Wyłożyć drugą część masy i ostatni biszkopt. Na wierzchu rozsmarować ostatnią masę. Owinąć blaszkę folią (bo ciasto pochłonie zapach) i wstawić do lodówki. Po kilku godzinach wyjąc i dowolnie udekorować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżka ekstraktu z wanilii 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić, dodać czekoladę, wymieszać, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem oraz ekstraktem z wanilii - do masy jajecznej dodać śmietanę, ostudzoną mieszankę czekoladową, składniki wymieszać - do osobnej miski przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę(...)oczyszczoną, składniki dobrze wymieszać - składniki suche przełożyć do składników mokrych, wszystko krótko wymieszać - formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka (stan upieczenia sprawdzamy pod koniec, wcześniej nie należy otwierać
Smakołyki Berenikicytryny barwniki spożywcze koraliki cukrowe polewa czekoladowa Wykonanie: Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po trochu cukru. Mąkę przesiewam do masy jajecznej i mieszam delikatnie. ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroje na dwa blaty(...)Herbatę mieszam z cukrem i alkoholem i nasączam spód ciasta. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz serem mascarpone. Połowę borówki miksuję blenderem i dodaję do masy, resztę zaś dodaję w całości. Masę wykładam na nasączonym spodzie biszkoptowym i formuję łopatka na kształt księgi. Przykrywam drugim blatem, łopatka formuję wgłębienie na środku księgi, nasączam ponczem
Ciasteczkowy Potwórminut! Zapraszam na"30 minut z Apetiną”! Kremowo-truskawkowe tarteletki, niczym obłok przyjemności! ;-)) SKŁADNIKI: NA MASĘ: - 1 serek Arla Apetina- kremowy Naturalny - około 15 truskawek - 2 białka -6 łyżek śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru NA CIASTO: - 150 g mąki - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany - 75 g masła - płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia WYKONANIE: - Ciasto zagnieść szybkim ruchem ręki i wylep nim foremki (dość cienko) - białko roztrzep trzepaczką do białości, dodaj serek Arla Apetina, śmietanę i cukier - na wylepionych ciastem foremkach, ułóż truskawki, zalej masą - wstaw do nagrzanego do 200 stopni C pieca - piecz 20 minut Podajemy ciepłe z uśmiechem na twarzy! Kto wie może z buziakiem nawet ;-))) Smacznego! Pięknego dnia
SMYKWKUCHNI