danie, które kojarzy mi się właśnie z jesienią. Smaku nadała mu odżywka białkowa, mąka bananowa oraz miks prażonych ziaren i owoców. Całość z dodatkiem cynamonu smakowała jak typowe, jesienne ciasto z jabłkami. Pyszności! PRZEPIS NA CZEKOLADOWO - ORZECHOWY OMLET Z JABŁKIEM /1 porcja/ /przepis własny/ 150 g ricotty 40 g mąki gryczanej 25 g odżywki białkowej o smaku czekoladowego masła orzechowego(...)oleju i jabłka zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Jabłko pokroić w drobną kostkę (pozostawiając kilka plastrów do dekoracji) i dodać do ciasta. Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony. Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Smacznego! *** RECIPE FOR CHOCOLATE - NUT OMELET
Poranek na słodkocukry , margarynę siekamy nożem. Wszystko razem zagniatamy. Blaszkę pokrytą papierem do pieczenia , wylepiamy ciastem .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( ciasto powinno nabrać lekko złotego koloru ). Masa serowa: 1 kg sera ( wiaderko sera Pilos z Lidla ) 4 jajka szklanka cukru 1/2 szkl. oleju sok z połowy cytryny budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szkl. mleka Piana(...)szklanki cukru 4 białka z ciasta + 1 dodatkowe Jajka ucieramy z cukrem na kremowy puch . Dodajemy kolejno ser, olej , sypki budyń , sok z cytryny i na samym końcu 2 szklanki mleka. Masa jest bardzo rzadka , więc się nie przestraszcie bo taka ma być :) Wylewamy ją na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na ok. 50 - 55 minut. Pod koniec
Różne smaki w kuchnipieczenia , dodajemy żółtka i cukry. Wszystko razem zagniatamy. Blaszkę pokrytą papierem do pieczenia , wylepiamy ciastem .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( ciasto powinno nabrać lekko złotego koloru ). Masa serowa: 1 kg sera ( wiaderko sera Pilos z Lidla ) 4 jajka szklanka cukru 1/2 szkl. oleju sok z połowy cytryny budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szkl. mleka(...)Piana : 1/2 szklanki cukru 4 białka z ciasta + 1 dodatkowe Jajka ucieramy z cukrem na kremowy puch . Dodajemy kolejno ser, olej , sypki budyń , sok z cytryny i na samym końcu 2 szklanki mleka. Masa jest bardzo rzadka , więc się nie przestraszcie bo taka ma być :) Wylewamy ją na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na ok. 50 - 55 minut
Słodkości i nie tylkosztywno z dodatkiem soli, a gdy są już bardzo sztywne dodajemy łyżka po łyżce cukier. Następnie żółtka - jedno po drugim, wciąż miksując. Gdy masa jest jednolita, odkładamy mikser i za pomocą łyżki wkręcamy w ciasto mąkę - stopniowo, jak najmniejszymi porcjami. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia, natłuczonej formy i wsuwamy do nagrzanego pieca na 10 minut - temperatura(...)Następnie słodzimy - najlepiej posłodzić według uznania. Żelatynę rozrabiamy w 80 ml wody, przygotowując ją według opisu na opakowaniu. Dolewamy do masy cienkim strumieniem jednocześnie miksując. Gdy krem jogurtowy zaczyna tężeć, przekładamy go na ciasto. Nakładamy tak, by na jednym brzegu pozostawić 3 cm suchego brzegu i zawijamy od pełnej strony do tej pustej, nieposmarowanej. Można pomóc sobie papierem
Poezja Smaków - blog kulinarnykostka drożdży 1 łyżeczka cukru Mąki tyle, ile zabierze *Zaczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany Odstawić do wyrośnięcia na około ½ godziny CIASTO: ¾ kg mąki Szczypta soli 6 całych jaj 1 kostka masła rozpuszczonego Cukier waniliowy MASA ORZECHOWA: 400 g orzechów włoskich Białka z 6 jajek 2-3 łyżki cukru Sok z ½ cytryny Szczypta soli. PRZYGOTOWANIE : MASA ORZECHOWA: 1. Białka(...)szczyptę soli. 2. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło. 3. Odstawiamy na około ½ godz. do wyrośnięcia. 4. Ciasto rozwałkowujemy na długi placek, wierzch smarujemy przygotowaną masą orzechową, zwinąć w roladę. 5. Roladę wkładamy do natłuszczonej formy (najlepiej keksówki). 6. Odstawiamy ponownie na ½ godziny do wyrośnięcia. 7. Pieczemy około 45 minut
Marcepanowa kuchnialetniej dodać jedną, dwie łyżki masy, wymieszać i miksując masę dodawać żelatynę, na koniec dodać pozostałą część bitej śmietany i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Wyjąć ciasto z lodówki, usunąć obręcz i wyłożyć masę wypełniając boki i resztę rozsmarowując po wierzchu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. galaretka Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić, dodać do syropu
Mix smakustartego żółtego sera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu przyprawa do kurczaka, sól, pieprz Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** Składniki na ciasto dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego
Blog z Apetytemrąk, ale nie dosypujcie zbyt dużej ilości mąki! Przygotowane ciasto przełożyć do miski i przykryć czystym ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż do podwojenia masy (co najmniej 1 godzina). Następnie ciasto podzielić na 4 części i z każdej z nich uformować 3 pampuchy. Przygotowane "bułeczki" przełożyć na blachę i ponownie zostawić do wyrośnięcia (około 20-30 minut). Przygotować garnek
Ugotowaćdolej mleka, gotuj na małym ogniu 15 minut, mleko powinno odparować, po ostudzeniu dodaj miód i wymieszaj, dodaj ubitą pianę z białka i wymieszaj, Ciasto rozwałkuj i rozłóż na nim masę makową, tak by zostało miejsce na brzegach, zwiń roladę jak do makowca, nożem podziel ciasto na kawałki, u mnie wyszło 11 sztuk. Ułożyłam na blaszce do pieczenia, pieczemy
Kurnikowozostawić i chwilkę poczekać, aż mączka ziemniaczana osiądzie na dnie garnuszka. Wtedy zlać wodę a mączkę ziemniaczaną dodać do ziemniaków. Dodać dodatkowo mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać masę. Formowanie kartaczy – rękoma nabrać trochę ciasta i uformować cienki placuszek. Nałożyć dużą porcję mięsa, tyle żeby można było mięso przykryć masą ziemniaczaną. Dokładnie zamknąć kartacza. Ręce lekko obtoczyć w mące, ułatwi
Kuchnia Pokoleńkuchni zapadła mi w pamięci. Niby to trochę sernik ale bardziej brownie, czemu by nie spróbować? Warto było zaryzykować! To jedyne z czterech ciast jakie upiekłam, którego nie został nawet okruszek!!! Masa serowa rewelacyjnie równoważy słodki, czekoladowy spód, pozostaje bowiem lekko kwaskowa. POLECAM nie tylko na święta oczywiście! Kokosowe sernikobrownie brownie: 100 g gorzkiej czekolady(...)roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie wlewamy do nich czekoladę z masłem, cały czas ubijając. Do masy czekoladowej wsypujemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 7 minut. W czasie gdy brownie się piecze
Dzieje kuchennej Wiewiórycynamon i przyprawę do piernika rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej już masy dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy. Sodę rozpuszczamy w łyżce wody i wlewamy do masy - mieszamy. Na stolnicy zagniatamy ciasto ze wszystkich składników, formujemy wałek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy elementy domku (ja wzór pożyczyła
charlotte gotujecukier wanilinowy -1 łyżka wody Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Na koniec dodać łyżkę wody. Ciasto energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Przygotować formę do tarty o średnicy 30 cm, posmarować ją masłem i wykleić dokładnie ciastem. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wyłożyć papier
Receptura smakuMąkę przesiać z sodą, wymieszać z kawą mieloną, cynamonem, imbirem, goździkami i przyprawą do piernika. Po środku zrobić wgłębienie, wlać melasę, ekstrakt i rum, wbić jajko. Ciasto dokładnie wymieszać na gładką, lepką masę. Miskę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkować na grubość 2-3 mm, podsypując mąką. Układać na blasze wyłożonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzepudrem. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzątku. Dodawana żelatyna powinna być jeszcze ciepła, gdyż masa zbyt szybko by nam się ścięła i równomiernie jej rozprowadzenie na masie makowej byłoby niemożliwe. Wierzch ciasta posypać makiem lub gorzką czekoladą
Jadło i czytadło