cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 375 ml mleka 3 łyżeczki miodu 4 dkg mąki pszennej 15 dkg śmietany 3 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania : Ciasto : Żółtka ubić na pienistą masę z 4 4 łyżkami wody,miodem,kakao i cynamonem. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać. Z białek ubić sztywną pianę. Mąkę i ubit ą pianę(...)delikatnie wymieszać. Formę tortową (średnica 32 cm ) wysmarować dokładnie masłem,napełnić ciastem i wyrównać łyżką. Piec w piekarniku około pół godziny w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i przestudzić. Dekoracja : Gruszki obrać ze skórki,podzielić na połówki i wykroić gniazda nasienne. Następnie dusić na miękko około 4-5 minut w 1/4 l wody
Przepisy i porady kulinarneTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 20 Ciasto Mocca BISZKOPTY 9 jajek 9 łyżek mąki 9 łyżek cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao MASA 1 tabliczka Czekolady gorzkiej z bakaliami Goplana 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan(...)śmietan fixy. Dodajemy przestudzoną kawę z żelatyną i roztopioną czekoladę Goplanę. Ucieramy. Połowę masy wykładamy na 1 biszkopta. Kolejno dzielimy masę i przekładamy kolejne części. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do garnka i roztapiamy na palniku. Wykładamy polewę na ciasto. Odkładamy w zimne miejsce na ok. 1 godzinę. Smacznego
Gotuję Testujępysznego ciacha od razu poczujemy się lepiej i będziemy pełni optymizmu. Dziś proponuję ciasto pachnące pomarańczami, mocno orzeźwiające. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 5 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, skórka otarta z jednej pomarańczy, Masa pomarańczowa: 500ml soku pomarańczowego, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 3 duże pomarańcze, 2 opakowania(...)dodaję olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa pomarańczowa: Sok przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki, rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia. Gęstą masą przekładam upieczony biszkopt. 3. Pomarańcze obieram ze skóry. Ostrym
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto to wielokrotnie jadłam ale nigdy nie robiłam sama. Zawsze bałam się takich ciast w których jest wiele warst a na dodatek z masą buduniową, która zawsze sprawiała mi problemy i robiła się rzadka przez co całe ciasto się rozpływało i traciło swój wygląd. Dziś krem budyniowy już nie sprawia mi problemów i nawet nie raz do kremów gotuje domowy(...)ładnie wyrównać. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Żelatynę rozpuścić w mleku i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy i żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Na wierzchu posypać starta czekoladą. Wstawić do lodówki. Ciasto najlepsze po dwóch dniach jak herbatniki dobrze namiękną, dzięki temu też ciasto ładnie się kroi i zachowuje kształt. Na każdą warstwę zużyłam
Monia miesza i gotujeJesienne ciasto, jak znane, pyszne ciasteczko :). Składniki biszkoptu*: 2 jajka 30 g masła 75 g mąki 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki masy: 2 kg śliwek 2 galaretki pomarańczowe Polewa: 100 g czekolady (mleczna, gorzka, deserowa, do wyboru)** 60 ml kremówki 1 łyżka masła Dodatkowo: 3-4 łyżki soku z pomarańczy Wykonanie ciasta(...)śliwkową. Wstawić do lodówki do stężenia. Polewa. Śmietanę zagotować. Zestawić z ognia i po chwili dodać masło i połamaną czekoladę. Całość mieszać do rozpuszczenia składników. Gładką masą polać galaretkę. Zostawić do zastygnięcia. *ciasto można przygotować w prostokątnej foremce 20X35 cm. Trzeba jednak upiec biszkopt z podwójnej porcji. **polewa z gorzkiej lub deserowej czekolady sprawi, że ciasto będzie bardziej przypominało znane
Rodzinka w kuchnimasy makowej 1 torebka cukru waniliowego - opcjonalnie 1)Zagotuj mleko. Wysyp 500g mąki i uformuj dołek, do którego wlej 1/2 szklanki mleka. Połącz je ze sobą. Możesz to zrobić na blacie, ja jednak zrobiłam w misce, bo mleko zaczęło mi się rozlewać na cały blat. 2) 100g cukru rozetrzyj z drożdżami i zalej resztą mleka i dodaj do ciasta(...)Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli. Dodaj do ciasta. Odstaw na jakiś czas. 4) Posmaruj blachę do pieczenia margaryną i wysyp mąką. Przełóż do niej ciasto i nałóż na nie masę makową. 5) Cukier waniliowy, 100g cukru, 100g mąki i 60g roztopionego masła zmiksuj ze sobą, powinna powstać kruszonka mnie wyszło jej dość mało, jeżeli u ciebie też
cukrem pudrem posypanekokosowego i bita śmietana z wiórkami kokosowymi w rezultacie dają pyszną tartę, która nie jest zbyt słodka i ciężka. To dzięki masie budyniowej, do której nie wkręcałam masła oraz bitej śmietanie, która nie jest za słodka. SKŁADNIKI Ciasto 160 g mąki 60 g cukru pudru 25 g kakao 1 jajko 100 g masła Masa puszka mleka kokosowego(...)cukru 15 g mąki pszennej 1 jajko łyżka masła Ponadto 250 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka śnieżki 1 łyżka cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą szybko zagniatając. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Wyjąć i rozwałkować równomiernie (najlepiej na papierze do pieczenie). Przełożyć do formy tarty wysmarowanej masłem
Złote przepisy23/33 pieczenie 1 h, reszta ok 15 minut Składniki: ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 szklanka oleju * 1 szklanka mleka * 1,5 szklanki cukru * 2 łyżeczki sody oczyszczonej (nie więcej!!!) * 1 łyżeczka cynamonu * szczypta imbiru - dałam taką duużą szczyptę - pół łyżeczki * 3 łyżki kakao Wszystko wrzucamy do miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy ok 1 h w 150-180 stopniach(...)gęsty budyń - jeśli pokażą się grudki to gorącą masę trzeba chwilę po miksować. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną, pod koniec dodajemy alkohol. Ciasto przecinamy na pół, smarujemy dżemem, masę i wierzchni placek. całość polewamy gorzka czekoladą. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnipieczenia i solą. Mieszamy wszystko ręką i dodajemy wanilię. Po dokładnym wymieszaniu nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką lub starając się formować małe kulki (ciasto jest bardzo klejące). Układamy masę w dużych odstępach od siebie, podwajają objętość. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 12-15 minut do zrumienienia
Kulinarne życieciasto, które nie wszystkim będzie smakowało ;) Jest bardzo słodkie, z masą z mleka w proszku i czekoladową polewą. To taka słodkość to mocnej, czarnej kawy. Dzieciom jednak zasmakuje na pewno :) Elegancko wygląda na stole, świetnie się je kroi. Polecam. Składniki na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)później żółtka. Całość zmiksować. Dodaj olej i znowu zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Formę o wymiarach 25 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa mleczna: 1/2 szklanki mleka 2 szklanki
Domowa cukiernia Ewywsypać 250 ml wiórków kokosowych. Wymieszać. Dno formy wyłożyć herbatnikami jeden obok drugiego. Ja uprzednio wykładam formę papierem do pieczenia, by ciasto łatwiej było wyjąć z formy. Na herbatniki wyłożyć ok. 1/3 całej masy. Równo rozprowadzić. Ponownie ułożyć warstwę herbatników, lekko dociskając je dłonią do dna. Herbatniki warto ułożyć dokładnie tak samo jak w warstwie pierwszej. Wtedy ciasto będzie(...)znów ułożyć herbatniki, a potem rozprowadzić na nich resztę kremowej masy. Płatki migdałowe wysypać na rozgrzaną suchą patelnię. Podgrzać je i dosypać do nich 3 łyżki wiórków kokosowych. Uprażyć, co jakiś czas poruszając patelnią lub mieszając zawartość łyżką. Mieszankę wiórków i płatków migdałowych rozsypać na powierzchni ciasta. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki, by się ścięło i by herbatniki
Weekendy w domu i ogrodziemasy. 4. Przygotować piekarnik - ustawić funkcję grilla (u mnie domyślnie jest to temp. 300 ° C, jednak zmniejszyłam do 280 ° C . Jeśli Wasz piekarnik nie ma funkcji grilla ustawić górną grzałkę i temp. 220 ° C). 5. Formę keksową o wymiarach 35x11 cm (u mnie 28x15 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć 2 łyżki ciasta i równomiernie rozsmarować(...)połamać i wrzucić do metalowej miseczki, dodać śmietanę. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Polewę rozsmarować na wystudzonym cieście. Źródło: Dr. Oetker "Księga wypieków
Domowa Cookierenka Agipostał ten pyszny deser. Polecam Składniki: 130 g herbatników 170 g masy kajmakowej 3 łyzki wiórek kokosowych + do obtoczenia Przygotowanie: Herbatniki kruszymy (np. wałkiem do ciasta) na "mąkę" i przesypujemy do miski. Dodajemy masę kajmakową i wiórki. Mieszamy dokładnie aby składniki się połączyły. Na talerzyk wysypujemy wiórki do obtoczenia. Dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w wiórkach
słodkie i nie tylko historie kulinarneDelikatna, aromatyczna tarta dla wszystkich miłośników kruchych ciast, ciasteczek. Można podawać na ciepło wtedy konsystencja masy rzadsza lub na zimno zgęstnieje jak krem. Jadłam jedną i drugą wersję obydwie są smakowite:) Składniki Ciasto 25o g mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 3 łyżki cukru tłuszcz do formy Masa 1 laska wanilii 400 ml … Czytaj dalej Tarta waniliowa
gotuj ze mnąfont:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Połączenie sernika, tortu i deseru : tym właśnie jest upichcony przez mnie Ponczowy pląs 😊 Bardzo delikatna serowa pianka na szczycie mocnonasączonego ciasta biszkoptowego przełożonego ajerkoniakowym kremem. Mmmmm …. Brzmi niebiańsko? Więc jeszcze dodam , że ciacho, ze względu na dodatek dżemu porzeczkowego wcale nie jest przesłodzone 😊 Spróbujcie… Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru(...)likieru Adwokat 300-400 g masła Masło ubić mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewać ajerkoniak. Przygotowane i wystudzone blaty bezowe przekładać kremem adwokatowym Składniki na masę serkową: 500 g serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki cytrynowe Galaretki rozrabiamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”. Serki przekładamy do miski, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Dodatkowo: dżem porzeczkowy
Domowe ciasta