takie ciasto na jesień. Na chłody ... na słoty ... na deszcz za oknem 💕 Proste, szybkie do wykonania, mocno czekoladowe z winnymi gruszkami na wierzchu. Bo przecież czekolada i gruszki to duet idealny! Do tego tylko filiżanka kawy i jestem w niebie 😉💚 Składniki: (na totrownicę o średnicy 22cm) 1 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki kakao(...)Ubijamy do połączenia się składników. Białka - ubijamy na sztywno. Dodajemy do czekoladowego ciasta. Mieszamy całość delikatnie łyżką do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto. Na górze układamy cienkie plastry obranej gruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 45-50 minut - i pieczemy do tzw. suchego patyczka
Walijskie Pichcenieczubata łyżka mąki pszennej 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy A jak to zrobić: Wszystkie składniki (na ciasto) posiekać w mące i zagnieść jak na kruche. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce 2 godziny. Składniki masy orzechowej zasmażyć na patelni. Cukier rozpuścić w maśle i miodzie, wsypać orzechy i mieszając poczekać, aż całość zacznie się karmelizować(...)Schłodzonym ciastem "wykleić" wyłożone papierem do pieczenia formy. (Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy najpierw jeden blat, później drugi) Na jeden z placek wylać masę orzechowo-karmelową i rozprowadzić dokładnie po całości. Dwa placki (jeden z orzechami drugi bez) piec 10-15 minut w temp. 220 stopni. W 1/2 szkl mleka wymieszać mąki, cukier i budyń i zagotować wszystko
Kuchnia w opałachwyrośnięcia. Cukier ucieramy z żółtkami. Pozostałą mąkę przesiewamy i powoli dodajemy pozostałe składniki: rozczyn drożdżowy, masę żółtkową, szczyptę soli, ziarenka z laski wanilii oraz resztę mleka. Wyrabiamy, dodając w trakcie przestudzone masło. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Wałkujemy na spory prostokąt (mniej więcej wielkości piekarnikowej blachy do pieczenia(...)skórką pomarańczową, cukrem pudrem, śmietanką i szczyptą soli. Mieszamy. Z białek ubijamy pianę, łączymy z przygotowanym nadzieniem makowym. Jeśli masa jest rzadka możemy dodać kilka drobno zmielonych biszkoptów. Jeśli jednak jest twarda (i widać że będzie ciężko rozsmarować na cieście), to dodajemy odrobinę śmietanki. 3. Wykonanie: Przygotowane, ocieplone ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt, tak by wysokość
Kuchnia w czekoladzieMamy (w niektórych miejscach już nieczytelnego). Chociaż jak mam być dokładna, to jest to połączenie dwóch różnych przepisów – w oryginale masa jest na surowych… Artykuł Ciasto Ambasador – z galaretkami pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikcukrem pudrem. Potem dodajemy kakao i dalej mieszamy. W między czasie w osobnym garnku rozpuszczamy masło. Rozpuszczone masło stopniowo wlewamy do masy i mieszamy do momentu jak masa zgęstnieje i wylewamy na ciasto i dekorujemy płatkami migdałowymi. Smacznego
Kuchenne Wariacjemąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej. Dodatkowo: Cukier puder do oprószenia ciasta. Sposób wykonania kremu budyniowego. 2/3 mleka zagotować z cukrem, w 1/3 części mleka rozpuścić budynie w proszku i mąki. Całość dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Do gotującego mleka dodać rozpuszczoną masę budyniową, cały czas energicznie mieszając(...)zgęstnienia się masy budyniowej. Ugotowany budyń przykryć, żeby nie powstał kożuch i odstawić do wystudzenia. Wystudzoną masę budyniową zmiksować z masłem lub margaryną na puszysta masę. Na podpieczona jedną połowę ciasta przełożyć cały krem i przykryć drugą częścią, posypać cukrem pudrem. Całość przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniegórę i wstawić do piekarnika.Piec około 30 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjąć i wystudzić.Wszystkie składniki na polewę umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę. Wyłożyć ją na wierzch ciasta i wyrównać.Orzechy włoskie grubo posiekać i posypać nimi wierzch ciasta
wyzwania kuchenneminut aż do otrzymania puszystej masy o jasno-karmelowej barwie. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem i mieszamy delikatnie szpatułką, aż do połączenia. Na koniec do masy dodajemy przesianą z solą mąkę. Ciasto przelewamy do tortownicy (24cm) wyłożonej na dnie i bokach papierem do pieczenia. Na wierzchu rozprowadzamy masę orzechową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około
Smaki Na Talerzuciasta. I surowe ciasto z tego przepisu jest przepyszne. Już próbując samo ciasto wiedziałam, że ciastka muszą być przepyszne. Warto tak zaplanować wypiek ciasteczek, aby masa postała nam w lodówce dobrych parę godzin. Ciasto jest najpierw rzadkie, ale dzięki obecności czekolady i masła, w lodówce ładnie twardnieje. Im dłużej ciasto będzie się chłodzić, tym ładniej ciasteczka się będą prezentować(...)ciastka nam się nie rozleją brzydko, tylko ładnie wyrosną. Z tego względu, jeszcze luźne ciasto dzielę na dwie części i jak formuję ciasteczka to korzystam tylko z jednej porcji ciasta a drugą nadal chłodzę. Nie podaję źródła przepisu, bo w internecie krążą praktycznie tylko dwie wersje tego przepisu i nie mogłam znaleźć bloga, na którym pojawił się przepis jako pierwszy
Mieszam w GarnkuSkładniki: 500 g mąki 50 g cukru kostka świeżych drożdży 200 ml mleka skórka z jednej cytryny 100 g masła pół łyżeczki soli jajko 100 g rodzynek 200 g masy marcepanowej 100 g cukru pudru 50 g płatków migdałów Przygotowanie: Wsypujemy mąkę do miski, i robimy w mące wgłębienie, taki dołek. Wsypujemy w ten dołek cukier, a następnie pokruszoną kostkę(...)odkładamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Przygotowujemy podłużną prostokątną formę i natłuszczamy ją, dzięki temu ciasto ładnie odejdzie od blachy. Około dwie trzecie ciasta układamy na dnie blaszki. Z masy marcepanowej formujemy wałek, ważne żeby z każdej strony był o około 2 cm krótszy niż forma i układamy go na cieście. Resztą ciasta układamy na górze przykrywając marcepan
KasiaiKrzysiu.plchrupania w zębach, lepiej zmielić w blenderze lub młynku do kawy) 3 czubate łyżki mąki żołędziowej razowa mąka pszenna - tyle by wszystkie mąki razem miały masę 550 g łyżeczka soli pół łyżeczki cukru garść ciasta chlebowego z poprzedniego razu (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas) garść suszonej żurawiny przefiltrowana woda W sobotę wieczorem łączę drewnianą łyżką mąki, sól, cukier(...)ciasto z chleba sprzed tygodnia. Dolewam tyle wody, by ciasto miało taką konsystencję, którą mogę wyrabiać z niewielkim wysiłkiem łyżką. Gdy pojawią się pęcherze powietrza w masie, dodaję żurawinę. Całość mieszam, przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam do wyrośnięcia na noc. chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie tuż po wyrobieniu ciasta chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie po wyrośnięciu W niedzielę rano : sporą
Weekendy w domu i ogrodzieMyślę że nie będzie żadnej przesady, jeśli adżarskie chaczapuri nazwiemy gruzińska pizzą – ciasto drożdżowe uformowane w charakterystyczny kształt wrzeciona, masa przepysznego, serowego nadzienia i zapieczone do perfekcji jajko. To smak i połączenie, które spiszą na straty każdą dietę bez węglowodanów – ciężko jest się oprzeć! CIASTO Ciasto szykuję w misie Kitchen Aida, ale tak samo można zrobić je w misce ręcznie(...)momentu, bo jajko świetnie nawilża przy jedzeniu i bułkę, i ser. Wyjmujemy upieczone chaczapuri na talerze, w masę serową wkładamy plasterki zimnego masła i od razu podajemy. Uprzedzam – ciężko się tym daniem nie najeść! Jedno chaczapuri spokojnie zaspokoi głód największego głodomora. SKŁADNIKI CIASTA 350g mąki pszennej typ 650 7g drożdży instant 1 niepełna łyżeczka cukru 1 niepełna łyżeczka soli 250ml
Karo in the Kitchenogół za późno na świąteczną publikację. Ten wpis odczekał rok. To chyba mój ulubiony mazurek. Nie jest zbyt słodki, masa jest lekko kwaskowata. Jak dla mnie idealny świąteczny wypiek. Od paru lat staram się nie piec zbyt wielu ciast na Wielkanoc, ograniczam się(...)ciast, na ogół niezbyt dużych. Pomarańczowy mazurek piekę zawsze - bardzo polecam. Ciasto możecie zrobić wg swojego ulubionego przepisu. składniki Kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane żółtka Masa pomarańczowa: 2 pomarańcze (u mnie czerwone) 1 cytryna 1 limonka (opcjonalnie) 200 g cukru przygotowanie Ciasto - wszystkie składniki wyrabiać w malakserze
Stare GaryProsty i klasyczny biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, przekładany masą kajmakową i kremem śmietankowym z orzechami laskowymi i migdałami. Ciasto dla wielbicieli słodkości ... rozpływa się w ustach ! Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : Biszkopt: 5 jajek - temp. pokojowa! 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej (pszennej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 460 g masy krówkowej Kajmak (Bakalland(...)cukru - ubijając po każdym dodaniu. Teraz dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki - całość delikatnie mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej, by składniki się połączyły . Nie należy mieszać przy pomocy miksera! Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto delikatnie przelewamy do tortownicy i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 165 ºC przez około
Alutka-Gotujeciastem w moim domu i niezależnie jakie to święta snikers musi być. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to gorąco Wam polecam. Kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i chrupiące orzechy w karmelu, czego chcieć więcej :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 100 g cukru - 200 g margaryny - 2 jajka - 2 płaskie łyżeczki sody - 2 łyżeczki śmietany 18 % masa orzechowa(...)włoskich - 130 g margaryny - 100 g cukru - 2 łyżki miodu masa jabłkowa - 12 jabłek - 2 galaretki pomarańczowe masa budyniowa - 1 litr mleka - 3/4 szklanki cukru - 150 g masła - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 3 żółtka - 7 łyżek mąki Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy je na 3 równe części. Dwa placki pieczemy w wysmarowanej formie o wymiarach
Zainspirowana w kuchni