cukier -2 szkl masło roślinne w kostce -1 i 1/2 kost. cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: CIASTO: Z podanych składników przygotować kruche ciasto,wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę. MASA SEROWA Żółtka + masło utrzeć, dodać ser, obie mąki, a na końcu dobrze ubitą pianę z białek z cukrem, delikatnie wymieszać. Na ciasto wyłożyć mase serową, włożyć ciasto do piekarnika
Kuchnia Danusipewno rodzina i znajomi docenią ten wypiek. Sernik z jeżynami i kokosową pianką Składniki na małą blaszkę; Kruche ciasto 1/2 kostki masła 1 i 1/3 szklanki mąki 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg sera dwukrotnie zielonego pół kostki masła 1/2 szklanki cukru (można dodać mniej) budyń śmietankowy 2 jajka 2 szklanki jeżyn Pianka kokosowa(...)wkładamy do lodówki. Ucieramy masło z cukrem. Gdy składniki się połączą dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy proszek budyniowy. Miksujemy powoli dodając po łyżce sera. Gdy masa serowa będzie gładka wylewamy ją do blaszki wyłożonej ciastem. Na ser wykładamy owoce. Ubijamy pianę z białek, gdy będzie sztywna i lśniąca dodajemy po łyżce cukru. Gdy cukier dobrze się rozpuści dodajemy po łyżce
sierotka maRysia w kuchniwaszych mam. Wszystkiego najlepszego życzę wszystkim Mamom! drobny upominek możecie znaleźć tutaj Składniki: ciasto 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki 200 ml mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka tarta do formy masa budyniowa 2 budynie o smaku śmietankowym 3 szklanki mleka jeżeli budyń nie jest słodzony(...)następnie ściągnij z kuchenki cały czas mieszają. Masę budyniową odstaw do ostygnięcia. Formę do baby posmaruj masłem i oprósz bułką tartą Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą budyniową i posyp rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki ok 3 cm i układaj nierównomiernie w formie, czynność powtórz
Niezły Młynekblendujemy w pojemniku z ostrzem S na bardzo drobne części (odrobinę zostawiamy do posypania wierzchu ciasta na koniec). Daktyle moczymy ok. 15 minut, odsączamy (zostawiamy 2 łyżki tej wody, aby daktyle łatwiej się zblendowały) i również mielimy. Migdały i daktyle łączymy w jednolitą masę i dokładnie ugniatamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę na czas robienia masy tofurnikowej(...)wszystko dokładnie się rozpuści. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz zmielone tofu i jeszcze przez chwilkę mieszamy. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż masa trochę ostygnie. Następnie wylewamy ją na przygotowany wcześniej spód. Ciasto wkładamy ponownie do lodówki na ok. 1 h (lub do momentu, aż masa zastygnie). Na koniec zajmujemy się polewą. Pozostałą stałą część mleczka kokosowego, czekoladę
Bananowe PoleBiałka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami po dwie łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję delikatnie do masy jajecznej. Na końcu wlewam ocet. Ciasto przelewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 30 minut. Wyjmuję, kroję na dwa szerokie pasy i jeden(...)końcu dodaję do masy sok z cytryny. Tak samo przygotowuję drugą masę, na końcu dodając cukier waniliowy. Obie masy odstawiam do lodówki. Zwinięty biszkopt rozwijam, smaruję cienką warstwą dżemu, a na to kładę warstwę kremu cytrynowego. Układam pasy ciasta jeden przy drugim , smaruję najpierw dżemem, potem kremem. Wszystko po kolei zwijam jak roladę, ustawiam w pionie i odstawiam
Ciasteczkowy Potwórszczyptę soli. Wlewamy wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, ubite jajka oraz rozpuszczone masło. Zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne (gdyby się lepiło dosypujemy trochę mąki). Ciasto nakrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około jedną godzinę. Masa: Mak zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę, aż napęcznieje. Po tym czasie dodajemy do niego cukier, miód, aromat/amaretto, migdały, zmielone na pył herbatniki(...)jeśli lubimy. Mieszamy. Gwiazda: Wyrośnięte ciasto uderzamy, aby je odgazować i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 24-25 cm. Na papierze do pieczenia układamy pierwsze koło. Rozsmarowujemy na nim połowę masy makowej. Przykrywamy drugim kołem i ponownie smarujemy pozostałym makiem. Przykrywamy ostatnim krążkiem. Na środku układamy szklankę (do góry dnem
Poezja smakugodzinę. Na ciasto potrzebujemy: 100 g masła 200 g mąki 50 g cukru żółtko Siekamy, zagniatamy wszystko na raz i chowamy do lodówki. Po godzinie, lub kolejnego dnia wyciągamy ciasto z lodówki, wyklejamy nim blachę do tarty, lub inną podobną blaszkę. Ja dziś użyłam silikonowej foremki w kształcie kwiatka. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni, na 15 minut(...)trzcinowego łyżeczka przyprawy do ciast i deserów lub cynamonu Jabłka obieramy i trzemy na tarce do ogórków, lub kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wyciągamy podpieczony spód ciasta, chwilkę studzimy (5 minut wystarczy), wylewamy masę serową. Na masę wrzucamy jabłka, na jabłka sypiemy cukier trzcinowy oraz cynamon. Wkładamy do piekarnika, 180 stopni, na około 45 minut. Smacznego życzy Aga. Tarta
Kocham Czekoladępianka. Ciężko sobie odmówić dokładki.Jeśli nie posiadacie domowego kremu lemon curd kupicie go w sklepie Kuchnie Świata Składniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 10 dag zimnego masła 30 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko Masa serowa: ½ kg twarogu mielonego ½ szklanki cukru 4 jajka 1 torebka budyniu śmietankowego Dr.Oetker 2 łyżki mleka w proszku(...)lemon curd Posypka cytrynowa lub biała czekolada do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie lub na stolnicy zagnieść ciasto i wylepić dno tortownicy o wym 22 cm. Włożyć do lodówki na czas robienia masy. Masa serowa: Twaróg przełożyć do misy, wbić jajka, wsypać cukier, budyń oraz mleko w proszku zmiksować krótko do połączenia, na sam koniec
Wanilia i KardamonSpód na pizzę Perfekcyjny spód na pizzę. Pizza przygotowana z poniższego ciasta będzie miękka, lekko chrupiąca i aromatyczna. Przepis zaczerpnęłam ze strony http://kotlet.tv/male-pizze-serowe . Składniki: 2,5 szklanki (250 ml) mąki pszennej 1 szklanka przestudzonej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oleju 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)* zioła prowansalskie(...)cukier, zioła prowansalskie i wszystko ze sobą wymieszać. 2. Następnie do suchych składników dodać wodę i olej. Za pomocą łyżki lekko wymieszać. 3. Przygotowaną masę przesypać na czysty blat i za pomocą dłoni należy wyrobić ciasto (co najmniej 10 minut) tj. tak długo je wyrabiamy, aż masa będzie gładka i puszysta. 4. Przygotowaną masę z powrotem wrzucić do miski
UgotowaćWiśnie (mrożone) Odrobina sody/proszku do pieczenia Krem Kostka twarogu półtłustego Banan Łyżka miodu Ciasto Banany zblenduj z jajkami i jogurtem na gładką masę Dodaj do masy mąki, kakao, sodę/pdp i wymieszaj dokładnie Ciasto wylej do tortownicy Na wierzchu ułóż wiśnie (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać) Piecz około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Po ostygnięciu przekrój ciasto
HealthyCreationsciasto chociaż wygląda jak sernik nie jest nim. Masa "sernikowa" nie zawiera wcale sera ale różne rodzaje nabiału, które akurat miałam w lodówce. Zrobiłam eksperyment, jak się okazało całkiem smaczny. Z delikatną masą dobrze współgra chrupiąca orzechowa kruszonka. Pycha! *foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na kruszonkę: 300 g mąki 200 g zimnego masła 200 g cukru(...)białek 200 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego Składniki kruszonki umieścić w misce i rozdrabniać palcami tak, żeby nie powstało jednolite ciasto ale grudki. Wstawić do lodówki na kwadrans. W tym czasie przygotować masę: śmietanę i jogurty wymieszać. Dodać budynie i zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodając powoli cukier nadal ubijać. Pianę delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Kruszonkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto z lodówki. Ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i cienko rozwałkować na koło o średnicy ok 25 - 30cm. Na ciasto nałożyć pokrojoną w plastry mozzarellę a następnie masę botwinkową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu. Brzeg ciasta założyć na farsz. Posmarować ciasto śmietaną (opcjonalnie). Gotowy placek zsunąć na blachę do nagrzanego piekarnika. Piec przez
Stare GarySkładniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 200 g masła - 2 łyżki śmietany 36 % - 1 żółtko masa - 1 i 1/2 szklanki mleka - 100 g masła - 300 g cukru oraz - bakalie Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do lodówki(...)Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy spód oraz boki blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 200 C. Gdy ciasto się piecze możemy zabrać się za przygotowanie masy. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny, często mieszając aż zgęstnieje. Przestudzoną masę łączymy z masłem i ucieramy do momentu
Zainspirowana w kuchniposypania suszone płatki róży do posypania cukier puder zbędny, ale ładnie wygląda na zdjęciach ;) Składniki na ciasto przekładamy do malaksera i miksujemy, aż powstanie gładka masa. W razie potrzeby podsypujemy mąką i zagniatamy. Ciasto przekładamy do lodówki na 2 godziny, lub zamrażarki na 20 minut. Schłodzone dzielimy na 3 cześci. Każdą z nich rozwałkowujemy, posypujemy migdałami i smarujemy konfiturą
Mienta blogsekund. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez 2 minuty na prędkości 7. Gotowe ciasto owijamy folią i chłodzimy przez pół godziny w zamrażarce. Sposób przygotowania ciasta tradycyjny: Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy jajko i mieszamy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy wraz z solą, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy przygotowaną masę i wyrabiamy najpierw nożem, a następnie
Kuchnia w czekoladzie