ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:701/3191)

CEBULARZE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BEZ DROŻDŻY) 162

wykonujemy co 8 - 12 h. Po 24 h kasza powinna wydać kiełki (może to nastąpić wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Cebulę kroimy w pióra lub kostkę. Mieszamy z 1 łyżką oleju i makiem. Wykładamy na nasze

Jeść, by żyć w zdrowiu
KOŁACZ MAKOWY 144

roku zawsze robiłam makowce zawijane i z gotową masą ze sklepu,ale w tym roku troszkę inaczej i z masą makową własnego pomysłu.Ciasto szybko się wyrabia bez dłuższego zagniatania. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 1/2 kg.mąki 3 dag.drożdży 1/3 szkl.cukru 1/2 łyżeczki soli skórka starta z 1 cytryny ( ja dałam kandyzowana własnej roboty-przepis na starym blogu) 1/2 kostki masła

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Amoniaczki prababci 104

puszystą masę, dodać żółtka i jajko. • W ciepłym mleku rozpuścić amoniak i połączyć z masą. • Mąkę przesiać i wymieszać z masą, potem szybko zagnieść ciasto. • Odłożyć na 2 godziny do lodówki. • Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm. • Wykrawać foremkami różne kształty ciastek. • Roztrzepać białka i smarować pędzelkiem każde ciastko

To co kocham
Grecki sernik jogurtowy 96

boki posmarować masłem. • Na spód pokruszyć herbatniki i wylać delikatnie masę jogurtową. • Pozostawić ok. 1/2 szklanki masy i zmiksować ją z espresso. • Kawową masę wylać na wierzch ciasta i przemieszać delikatnie po wierzchu widelcem. • Piec w 180 st.C przez 40 minut. • Po wystygnięciu wstawić do lodówki i kroić dopiero

To co kocham
Pierniczki imbirowe 120

żółtko.  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sodę, kakao, sól, przyprawę do piernika oraz imbir, dokładnie je ze sobą mieszamy, a następnie łączymy z masą maślaną. Wyrabiamy elastyczne ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy mąki. Gotowe ciasto odkładamy na godzinę lub dwie do lodówki. 3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko, powinno mieć 3-4 mm grubości, wykrawamy pierniczki i pieczemy

Apetyczna babeczka
MUFFINY Z KAROBEM I BANANAMI 135

pokrój na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce.  W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia,sodę, karob , cukier oraz czekoladę.  Do suchych składników wlej masę bananową i wymieszaj. Ciasto przełóż do papilotek i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni

Kukuleczki
Kluski leniwe 192

kostce 80g budyniu śmietankowego, w postaci proszku 150g mąki pszennej 2 jajka Szczypta soli Łyżeczka cukru Wykonanie: Ser przecisnąć przez prasę lub dobrze rozgnieść widelcem. Wyrobić masę ze składników. Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i ciąć pod skosem grubsze kluseczki. Wrzucać do gorącej, gotującej się wody, którą wcześniej nieco posolić. Podawać polane bułką tartą na masełku oraz gęstą śmietaną

W garach u Gosi
Bezglutenowa piadina - przepis podstawowy 141

soli  1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine  mąka bezglutenowa do podsypania W misce wymieszaj mąki. Powoli dolewaj wodę i mleko i wyrabiaj ciasto aż do osiągnięcia jednolitej i nie klejącej masy. Dodając sól i oliwę wyrabiaj dalej. Jeśli ciasto jest zbyt mokre to dodaj niewielką ilość mąki. Z ciasta uformuj kulę. Stół podsyp mąką i rozwałkuj ciasto

Kuchnia bezglutenowa
Sernik z rosą 356

piany) I wyrabiamy ciasto, nie za długo, ciasto musi być delikatne, elastyczne i gładkie. Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. następnie ciasto wałkujemy i wkładamy do blaszki, nakłuwamy widelcem. Teraz przechodzimy do przygotowania masy serowej. MASA : -1,5 kg sera białego -tłustego lub półtłustego -0,5 szkl oleju -1 szkl-1,5 szkl mleka (ilość mleka zależy(...)mielimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy ser i miksujemy. Następnie dodajemy olej, budyń miksujemy  Na końcu dodajemy mleko.  Masę dokładnie miksujemy i wylewamy na ciasto. Pieczemy około 50 min w temp 170 stopni. PIANA: -0,5 szkl cukru -6 białek Białka ubijamy i dodajemy cukier, ubijamy do rozpuszczenia się cukru

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżówka ze śliwkami 211

Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski

Kocham Czekoladę
kruche ciasteczka z masłem orzechowym 158

sody   wykonanie: Masło ucieram z masłem orzechowym i cukrem na gładką masę. Ciągle miksując, dodaję jajko. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaję do masy, mieszam dokładnie. Odstawiam ciasto do lodówki na godzinę. Z chłodnego ciasta formuję kulki (nieco mniejsze niż orzech włoski), układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach i rozpłaszczam je widelcem (wzorek

babka w formie
Frużelina wiśniowa z goframi 172

cukry wanilinowego 2 jajka 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju szczypta soli Przygotowanie: Suche składniki łączymy ze sobą i zalewamy mieszanką mokrych składników. Ciasto mieszamy na gładką masę. Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry na złoty kolor ok 3 - 4 minut.  Gofry po upieczeniu odkładamy na metalową kratkę do ostygnięcia.  Smacznego

Niezły Młynek
Pierogi leniwe tradycyjne 199

rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, mąkę, cukier wanilinowy (można pominąć) i ubitą pianę z białka. Mieszamy całość widelcem. Masa będzie się lepić, ale nie dosypujemy więcej mąki do masy serowej, pierogi będą pulchniejsze. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką pszenną, formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy, możemy naciąć ciasto w krateczkę. Wałek tniemy na ukośne kawałki 2-3 cm, wrzucamy pierogi na lekko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Quiche z pieczonymi pomidorami w sosie z pesto i ricotty (Quiche con pesto, ricotta e pomodori al forno) 148

pieprzem.  Miks jaja z mlekiem dodajemy do ricotty, całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie wykładamy do formy do pieczenia. Na ciasto francuskie wylewamy przygotowaną masę z ricotty i pesto, na której układamy pokrojone i osuszone pomidory. Pomidory smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy suszonym oregano. Quiche pieczemy 30-40 minut

La grande e la piccola cuoca
KRUCHY SPÓD DO MAZURKA 207

wyjmujemy blachę z ciastem z piekarnika. Zdejmujemy folię z kaszą i ponownie wstawiamy do piekarnika. Spód dopiekamy około 10-15 minut, aż środek lekko zrumieni się. Upieczone ciasto studzimy przed nałożeniem masy

cool and minty

Proponowane wyszukiwania