ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:692/3191)

Cytrynowa pychotka 1137

Takie ciasto to znakomita propozycja dla fanów słodkich, ale orzeźwiających deserów. Łączy w sobie tradycyjny biszkoptowy smak, galaretkę i pyszną masę cytrynową. Do tego puszysta bita śmietana i mamy niemalże idealny poczęstunek do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 50g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 90g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej Masa(...)wymieszać z przegotowaną letnią wodą, wódką, dodać cukier i wymieszać. 5. Galaretkę cytrynową wymieszać z 250ml wrzątku, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. 6. Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, wyłożyć masę budyniowo-cytrynową , masę śmietanową, ułożyć warstwę herbatników i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wylać galaretkę cytrynową i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik z malinami i lekką budyniową pianką. 183

Polecam!!! Składniki na sernik z malinami i lekką budyniową pianką na blachę o wymiarach 28x40 cm SZKLANKA - 250 ml CIASTO KRUCHE: 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 4 żółtka (białka zostawiamy do pianki) MASA SEROWA: 1,5 kg białego sera, mielonego 250 g masła, rozpuszczonego, przestudzonego 1 szklanka cukru 5 całych, dużych(...)minut. W tym czasie wyjmujemy zamrożoną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach do niewielkiej miseczki, odkładamy. Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotowujemy piankę. Ubijamy białka, do sztywnej masy dodajemy stopniowo cukier, nadal miksując. Do lśniącej, sztywnej masy dodajemy proszek budyniowy i nadal ubijamy, na koniec cienką strużką wlewamy olej i dalej miksujemy (piana nieco opadnie

Rozpustne gotowanie
Torcik z masą ajerkoniakową, owocami i galaretką 217

mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa ajerkoniakowa: Z mleka odlewam 100 ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję(...)Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy wlewam ajerkoniak. Wszystko razem ucieram. Masą przekładam upieczony biszkopt. 3. Galaretki rozpuszczam w 750 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Winogrona obieram z kiści. Z brzoskwini usuwam pestkę i kroję w półplasterki. Winogrona i brzoskwinię układam na wierzchu ciasta. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zielono mi, szmaragdowo,-ciasto 3 kolory 160

razem z przesianym cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy żółty  barwnik, do drugiej zielonyk, natomiast trzecią część łączymy z kakao. Każdą część pieczemy w tortownicy(...)Gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia masy. Pod koniec łączymy z wanilią oraz sokiem z cytryny. Na kakaowy blat ułożony w tortownicy wylewamy 1/2 kremu, następnie przykrywamy zielonym blatem, który lekko dociskamy. Wylewamy ostatnią część kremu i przykrywamy żółtym  blatem. Odstawiamy w chłodne miejsce.Śmietankę ubijamy na sztywno i smarujemy wierzch ciasta, zaraz przed podaniem. Smacznego

w mojej kuchni
Babka mocno cytrynowa 159

cukru 5 jajek (żółtka i białka osobno) 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 cytryny Na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Formę o wymiarach 35 x 11 cm dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórki i wycisnąć(...)proszkiem do pieczenia, dodać skórkę z cytryny. Stopniowo wlewać sok z cytryny, mieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Przełożyć do miski z ciastem i delikatnie wmieszać w masę. Powstanie gładka, jednolita średnio-gęsta masa. Przelać do formy, wyrównać powierzchnię i piec koło 50-55 min. Po upieczeniu wyjąć z formy. Lukier: Cukier puder przełożyć

My sweet a life
Słodka szarlotka bez cukru z żurawiną i orzechami 186

kruche ciasto szybko zagnieść.2/3 uformować w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut,resztę do zamrażarki jabłka obrać,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,natępnie pociąć w plasterki.W rondlu jabłka zasypać ksylitolem i podprażyć około 5 minut,aż puszczą maksymalą ilość soku.Budyń wymieszać w 3/4 szklanki zimnej wody i cały czas mieszając wlewać do masy jabłkowej(...)C.Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia,a obręcz wysmarować masłem 2/3 ciasta rozwałkować przez folię na wielkość kilka centymetrów większą niż przekrój formy.Wyłożyć ciastem dno foremki i uformować dookoła rant z ciasta.Wyłożyć przestudzoną masę jabłkowa,a na górę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki piec w 190`C 50-60 minut do zrumienienia w młynku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia 4351

Dodatkowo: 300 g małych biszkoptów płatki migdałowe do dekoracji Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia? Masa budyniowa: 500 ml mleka zagotować z cukrem, dodać rozmieszane w 200 ml mleka budynie i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż powstanie gęsty budyń. Cały(...)biszkoptów. Wstawić na 5 minut do lodówki. Na biszkoptach rozsmarować gęstniejącą wystudzoną marmoladę i wstawić na 5 minut do lodówki. Wierzch ciasta polać polewą z czekolady i udekorować płatkami migdałów. Chłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc, aby masy zastygły, a biszkopty zmiękły. Marmolada owocowa: Śliwki wypestkować, pokroić w bardzo drobną kostkę i gotować z cukrem i sokiem z cytryny

Kuchcik gotuje
Sernik z owocami z galaretką-polecam na upały, ciasto jest bez pieczenia 306

gorącej wody rozpuścić zelatynę. Jogurt wymieszać z nasionami chia i zmiksować z serkiem mascarpone, potem dodać cukier puder i żelatynę i miksujemy dalej na jednolitą masę i wylewamy na wyłożone herbatniki na blaszce ,ciasto na chwilę dajemy do lodówki .   Jeśli już mamy gotową galaretkę ,to maliny wykładamy na masę serową i zalewamy galaretką polecam bo jest pyszne

Moje Wyroby
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką oraz "Poletko Pana Boga" 174

macie bardzo dojrzałe i słodkie śliwki, cukier można sobie darować) skórka otarta z połowy dużej pomarańczy  wrzątek Składniki na kruszonkę wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. (pieczenie z dołu i z góry).  Śliwki umyć i przepołowić, usuwając pestki. Pomarańczę umyć, a następnie oblać wrzątkiem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia(...)miksować do połączenia składników. Stale miksując, dosypywać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do połączenia składników. Długie miksowanie w tej fazie przygotowywania ciasta może spowodować jego opadnięcie po upieczeniu . Przelać masę do formy do pieczenia. Łopatką rozprowadzić po całej formie. Na wierzchu masy bardzo gęsto ułożyć połówki śliwek miąższem do góry. Możecie użyć naprawdę dużej ilości śliwek

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryba po cygańsku 775

szklanki cukru 2 ziele angielskie 2 liście laurowe     *** Filety rybne myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy z dwóch stron *** *** Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, dodajemy tyle mąki aby masa była gęściejsza niż na naleśniki *** *** Filety rybne moczymy w cieście i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dwóch stron na złoty kolor *** *** Cebulę i paprykę kroimy

Blog z Apetytem
,,Chatka Baby Jagi’’ 736

Chatka Baby Jagi, zwana również przez niektórych ,,Chatką Puchatka’’, to znane i lubiane przez wiele osób ciasto, składające się z herbatników oraz dwukolorowej masy. Deser powstał dzięki uprzejmości marki Helio oraz Stovi Składniki: 36 sztuk herbatników typu Petitki 600 gramów zmielonego twarogu tłustego 125 gramów miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka kakao Polewa(...)warstwy herbatników w identycznym ułożeniu. Wykładamy biała masę. Na środku z zastygniętej galaretki wycinamy gwiazdeczki lub paseczek. Na serze układamy galaretkę. Następnie wykładamy resztę masy serowej. Bierzemy jeden bok folii aluminiowej i drugi, składamy ciasto w trójkąt lekko dociskając. Całość dokładnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki na około 12 godzin. Gotową chatkę polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi

Podróż w kulinaria
Chleb pszenno żytni z ziemniakami 214

mąkę pszenną, żytnią, drożdże, sól, cukier,ziarna (niekoniecznie) ciepłą wodę, puree ziemniaczane. Wymieszać składniki, następnie zagnieść. Ciasto jest wilgotne, ponieważ zawiera ziemniaki. Dokładnie zagnieść na gładką masę. Miskę lekko natłuścić oliwą i włożyć ciasto, przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Włożyć ciasto do foremki do pieczenia chleba

Kuchnia Pokoleń
puchate ciasto malinowe 191

dokładnie wymieszać, wystudzić. Kremówkę ubić, zmiksować z mascarpone a następnie dodać maliny i dokładnie połączyć. Wylać na ciasto. Biszkopty nasączyć wodą z cytryną i układać na cieście, lekko docisnąć, żeby przykleiły się do masy malinowej. Czekoladę rozpuścić nad parą i popisać nią wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, przechowywać także w lodówce, w zamkniętym pojemniku, ponieważ to ciasto łatwo przechodzi zapachami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Obłędny bananowiec na biszkopcie 206

można dać trochę większą). Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Przygotowujemy masę: żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do jogurtu dodajemy cukier(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Połowę bananów wykładamy na spodni blat biszkopta (najlepiej żeby był w blaszce), wylewamy 3/4 masy jogurtowej, przykrywamy wierzchnim blatem biszkopta, rozsmarowujemy resztę masy, układamy banany i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin

e-PrzepisyKulinarne
Ziemniaczane kotlety ze szczypiorkiem 173

nich jajko , mąkę pszenną , kartoflankę , sól , pieprz,gałkę, czosnek przeciśnięty przez praskę – całość wyrabiamy na masę . Szczypiorek siekamy i dodajemy na końcu , ostatni raz przegniatając ciasto , na tyle żeby się wmieszał . Z masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej . Smażymy na oleju , aż zrobią się apetycznie złociste i chrupiące . Na koniec , kroimy cebulę w krążki i smażymy

Ogrodnik w podróży