ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:692/3191)

Chleb na maślance z garnka 670

drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jak już drożdże lekko wyrosną dodać je do mąki, dodać również ziarna i wo∂ę, sól i dokładnie wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką lśniącą masę. odstawić do wyrośnięcia, następnie ponownie zagnieść, ale już chwileczkę. Na stolnicę wsypać trochę mąki i rozłożyć na nim ciasto formując bochenek chlebka. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia

Kuchnia Pokoleń
Kruchy placek orzechowo – żurawinowy 240

wkładamy do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części: większą i mniejszą. Większą wykładamy tortownicę, wyciągając brzegi do góry. Na wierzchu rozsmarowujemy równo masę z żurawiny. Zawijamy brzegi ciasta do środka. Z pozostałego ciasta formujemy w dłoniach wałeczki i układamy je na wierzchu ciasta, łącząc nim przeciwległe brzegi ciasta. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach. Kategoria

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
KOTLECIKI RYBNE Z JAJKIEM 138

ugotowane na twardo,dość grubo posiekać - dodać do masy rybnej i delikatnie wymieszać. Płatki kukurydziane przemielić w blenderze lub wsadzić do foliowego woreczka i potraktować wałkiem do ciasta - przesypać na talerz.Z rybnej masy formować kotleciki i obtaczać w płatkach kukurydzianych,smażyć na oleju na złoty kolor.    Jeśli posmakują Wam te kotleciki to dajcie znać i spróbujcie z pieczarkami

Niespełnione zdolności kulinarne
Wyniki Konkursu - wygraj książkę Karola Okrasy Ryby Są Super z autografem 192

solą na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. 2.Jajko roztrzepujemy z wodą i dodajemy do ciasta. Ciasto ugniatamy aż uzyskamy jednolitą masę, którą formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 3.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości mniej więcej

Parowar Faceta
Krajanka marcepanowa z powidłami 163

większy, jeśli użyjecie lekko większej formy). Wykonanie Formę 33 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część rozwałkowanego ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzić masę marcepanową, zostawiając po 1 cm od każdego boku. Na marcepanie rozsmarować powidła. Na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem dolnym. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC

Kubki smaku
Risolos, Rissois czyli smażone pierożki z prażonego ciasta 171

przez ok. 6 minut (cały czas mieszając), aż ciasto zacznie odstawać od ścianek i uformuje kulę . Dobrze zaparzona mąka nie przylepia się do ścian garnka i łyżki. Masę odkładamy do przestudzenia.Przestudzone ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy w miarę cienko. Wyciąć kółka szklanką lub foremką . Nałożyć nadzienie czyli trochę mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę .Sklejamy ciasto tak jak pierogi, dobrze

Stare Gary
Naleśniki z szynką i serem 164

jajka1 szkl mleka1 szkl wody gazowanejmąka - do gęstości2 łyżki olejuszczypta soliszczypta cukruFarsz:ser żółty w plastrachszynka w plastrachOpcjonalnie:jajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta.2. Na naleśniku rozłożyć wędlinę i ser, zwinąć w rulon. Opanierować

Kto ugości moich gości?
Naleśniki z parówkami i serem 167

jajka1 szkl mleka1 szkl wody gazowanejmąka - do gęstości2 łyżki olejuszczypta soliszczypta cukruFarsz:5 parówek z szynki20 dag sera żółtegoOpcjonalnie:jajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta.2. Parówki przekroić wzdłuż na pół. Ser pokroić w słupki

Kto ugości moich gości?
Pierniczki świąteczne 229

wlewamy do mąki. Bierzemy łyżkę i mieszamy miód z mąką. Następnie dodajemy cukier, sodę, przyprawy, masło i 2 jajka. 2.Myjemy rączki i bierzemy się za wyrobienie ciasta. Trochę musimy się namęczyć. Masa będzie gotowa dopiero wtedy kiedy nie będzie przylepiała się do palców i będzie gładka. Jak już długo się męczymy a masa będzie za mokra, dosypujemy trochę mąki

Gotuj Z Muzyką
CZEKOLADOWE CIASTO WALENTYNKOWE 226

pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka ekstrakty waniliowego 3 duże jajka ( osobno żółtka i białka) 150ml mleka lub śmietanki kremówki Wykonanie: Ciasto czerwone:   masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, na jasną i puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku , następnie śmietanę oraz czerwony barwnik następnie do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy(...)lekkiego przestudzeni do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier, mieszamy, następnie dodajemy jajka , mleko oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy następnie dodajemy lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną ,całość dokładnie miksujemy, aż uzyskamy gładkie ciasto keksówkę (22x9cm) wykładamy papierem do pieczenia w środku układamy rząd wykrojonych serduszek ( ja dla ułatwienia na dno dałam odrobinę ciasta i włożyłam 2 rzędy serduszek

Słodkie zapomnienie
Bułeczki drożdżowe z kukurydzą 126

kukurydzianą, następnie je podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Masę odstawiamy do przestudzenia. Drożdże rozkruszamy do mąki pszennej, dodajemy do niej również odsączoną kukurydzę, jajko, a także przestudzoną masę kukurydzianą. Wyrabiamy nasze ciasto drożdżowe. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.  Wyrośnięte ciasto drożdżowe chwile zarabiamy, dzielimy na 8 równych części. Z każdej z części rolujemy wałeczek, na którym

MamaOskarka
Brownie z serową masą kajmakową i malinami 178

dobrze połączyć składniki. 3/4 masy porcji przelać do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. W osobnej misce twaróg zmiksować z jajkami i masą kajmakową, dosłodzić cukrem. Wykładać po kilka łyżek na ciasto czekoladowe, wrzucając porcjami maliny. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i przemieszać delikatnie końcem drewnianej łyżki, by powstały lekkie fale. Piec ok. 60-70 minut

Czerwień i błękit
Tort słonecznikowy z kajmakiem 181

słonecznik ostygnie całkowicie łamiemy go na małe kawałki. Krem kajmakowo śmietankowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy serek mascarpone i masę kajmakową. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Złożenia ciasta: Na dnie tortownicy układamy jeden biszkopt. Smarujemy go 2 łyżkami masy kajmakowej. Następnie rozsypujemy połowę łuskanego słonecznika. Kolejno wykładamy 1/3 kremu, drugi biszkopt, kolejną część

VioletoweKucharzenie
Ciasto Fiona 209

łyżka cukru pudru 2 galaretki malinowe 1 fix do ubijania śmietany Dodatkowo:  2 opakowania malinowych Delicji 1 galaretka malinowa na wierzch ciasta WYKONANIE Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy biszkopty. Przygotowujemy masę budyniową.  Budyń mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki. Budyń lekko ostudzamy(...)śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przez łyżkę wylewamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aż stężeje. Podczas kiedy ciast się chłodzi  rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Dietetyczna tarta z jogurtem naturalnym, gruszkami i czekoladą 156

stewii na puszystą piankę i powoli dodajemy jogurt naturalny cały czas ubijając. Dodajemy mąkę kokosową oraz aromat waniliowy. W innym pojemniku ubijamy białka na sztywno. Do masy jogurtowej powoli dodajemy ubite białka. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałujemy ciasto dość cienko i układamy w formie do tarty, pieczemy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie wlewamy masę

Mango Papaja
Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami 156

czym mówię). Przepis znalazłam na blogu „From movie to the kitchen”. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Tarta wyszła pyszna, bardzo czekoladowa z chrupiącym spodem. Ciasto jest idealne jako deser na romantyczną kolację :) Następnym razem do masy dodam odrobinę wiśni. Polecam wszystkim czekoholikom J   Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami   Składniki: Ciasto: 300 g mąki 160 g cukru(...)formy na tartę. Przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia i obciążamy je np. fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni przez ok. 15 minut. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy przez następne 25 minut. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy cały czas, uważając aby nie wykipiała. Gdy śmietana się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy

Mania Gotowania
banoffee pie - pyszny deser karmelowy na ciasteczkowym spodzie 208

ciasto bez pieczenia dla wszystkich wielbicieli karmelu i bardzo słodkich deserów. Dla mnie banofee pie to prawdziwe "niebo w gębie" i zawsze znajdę pretekst, żeby je przygotować. Jeśli, tak jak ja, lubicie karmelowe smaki, ten wspaniały deser z pewnością przypadnie Wam do gustu. składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm) 250 g herbatników 200 g masła 1 puszka masy krówkowej(...)Powstałą masą wykładam dno i boki formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze ugniatam i wstawiam do lodówki na 30 minut (czasem robię ciasto w tortownicy, wtedy nie wyklejam brzegów, tylko dno formy). Masę krówkową wykładam na zastygnięty spód, na wierzchu układam pokrojone w grube plasterki banany. Schłodzoną śmietanę ubijam razem z serkiem mascarpone do uzyskania gęstego kremu

babka w formie
Czekoladowe ciastka z masą krówkową i orzeszkami ziemnymi 453

ekstraktu z wanilii 170 g mąki pszennej 40 g naturalnego, ciemnego kakao szczypta soli   Dodatkowo: 200 g masy krówkowej orzechowej 200 g posiekanych orzeszków ziemnych, solonych i smażonych 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła     Przygotowanie:   Ciasto: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( klik ), ostudzić. Miękkie(...)masło utrzeć mikserem do puszystości, dodając pod koniec cukier puder, cukier trzcinowy, żółtko oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko dobrze zmiksować. Na koniec do masy wsypać mąkę pszenną, kakao i szczyptę soli, ponownie zmiksować.   Z ciasta zagnieść rękami kulę, owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut.       Po tym czasie odrywać kawałeczki ciasta, formować

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik kajmakowo-orzechowy 162

oleju 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka 200 g masy kajmakowej 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich  Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie 1 łyżka masy kajmakowej 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mleka starta gorzka czekolada Ciasto:  Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim tortownicę i podpiec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Masa serowa: Jajka zmiksować(...)sobą połączyły a masa stała się gładka i lejąca. Na podpieczony spód wylać masę serową. Sernik piec około 70-90 minut w temperaturze 175 stopni. Wierzch ma być ścięty. W przypadku, gdy sernik zbyt szybko się zrumieni, przykryć go folią aluminiować i dalej piec. Gotowe ciasto wystudzić i przełożyć na kilka godzin w chłodne miejsce lub do lodówki. Dekoracja: Kajmak

My simple kitchen
Sernik z ziemniakami (nie opada) 126

zarabiamy kruche ciasto. Schładzamy w lodówce 30 minut. Składniki na sernik: 1200 g zmielonego dwukrotnie sera białego 350 g zmielonych ugotowanych w skórce( a następnie obranych) ziemniaków 350 g cukru pudru cukier waniliowy 8 jaj 200 g stopionego schłodzonego masła opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder miksujemy na puszystą masę. Ser mieszamy(...)połączenia wszystkich składników. Z białek ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową. WYKONANIE I PIECZENIE SERNIKA: tortownicę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną, wykładamy kruche ciasto i nakłuwamy widelcem.  delikatnie wylewamy masę serową i wyrównujemy pieczemy 70- 80 minut w temp. 175 stopni zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku posypujemy cukrem pudrem Smacznego

Domowe ciasta
Szarlotka kokosowa 268

wszystkim gościom podczas Wielkanocy (tak, szarlotkę robiłam właśnie na tę okazję). Co mamy w tym deserze? A no kruchy spód, masę jabłkową usztywnioną pomarańczową galaretką i gwóźdź programu- genialną wkładkę kokosową na białkach i kwaśnej śmietanie. Ciasto przygotowywałam w tortownicy o średnicy 22 cm i jak widać na zdjęciach- szarlotka jest bardzo wysoka, więc jak skorzystacie z nieco większej(...)kilka minut). Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń. Za każdym razem dobrze miksować do uzyskania puszystego kremu.   Na stężałą masę jabłkową wyłożyć krem budyniowy, wyrównać powierzchnię szpatułką. Na kremie umieścić wkładkę kokosową, docisnąć dłońmi. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Sarni grzbiet 419

wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy manny ,  torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę o długości 30 cm) 100 g margaryny 120 g cukru 4 jajka 100 g gorzkiej(...)koniec dodać sztywną pianę z białek i wmieszać ją delikatnie do masy za pomocą sylikonowej szpatułki.  Piekarnik rozgrzać do 200 'C. Formę na ciasto tzw. ćwibakówkę (długa półokrągła forma z karbowanym dnem) dobrze natłuścić. Masę przelać do formy, piec w temp. 200 'C około 45-50 min. Po wystudzenia ciasto ostrożnie wyjąć z formy. Posmarować polewą (rozpuszczoną czekoladą

Moje Qulinaria

Proponowane wyszukiwania