Przepis na te ciasto znalazłam niechcący podczas szukania w internecie przepisu na rybę jaką jedliśmy w Delcie Dunaju (szkoda że nie znalazłam). Przepis pochodzi ze strony rumuńskiej GUSTOS. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. W oryginale zamiast żółtej warstwy powinna być różowa. Nie miałam malin więc zastąpiłam je brzoskwiniami z puszki i też było smaczne . Składniki na spód(...)czekolady 50 ml śmietany kremówki maliny Po schłodzeniu i wyjęciu ciasta z tortownicy przygotowujemy polewę. Śmietankę należy podgrzać, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Odstawić niech lekko przestygnie i wylać na schłodzone ciasto. Udekorować malinami
Mam apetyt na ...masła lub margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 1 szklanka cukru 5 białek 1 opakowanie kisielu cytrynowego Masa rabarbarowa : 80 dag łodyg rabarbarowych 1 i 1/2 szklanki cukru ewent. 1 op. cukru waniliowego Przygotowanie : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce W tym czasie pokroić w kostkę umyty rabarbar, włożyć do garnka, wsypać cukier i cukier(...)bezę: białka ubijać na sztywną pianę, dodać cukier i kisiel i dokończyć ubijanie Formę wysmarować tłuszczem, 3/4 ciasta rozwałkować i przełożyć na dno, na ciasto, podpiec je na złoty kolor (ok. 20 min.) Potem rozłożyć masę rabarbarową, na niej rozsmarować bezę z białek, a na niej pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dopiekamy następne
Proste Potrawyoctu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 600 g sera białego chudego 100 g cukru pudru 200 ml mleka 1,5% 2 łyżki żelatyny skórka otarta z 1 pomarańczy Ponadto pomarańcza galaretka pomarańczowa Przygotowanie Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę na drobnej tarce, a owoc kroimy w plasterki. Robimy ciasto: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując(...)wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 26x20cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy masę serową. Ser mielimy w maszynce (ale nie jest to koniecznie, ja go zmiksowałam robotem kuchennym). Ser miksujemy z cukrem. Żelatynę rozrabiamy w 0,5 szklanki gorącego mleka
e-PrzepisyKulinarnezagotować z masłem i szczyptą soli. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia składników. Garnek znów postawić na niedużym ogniu i mieszać, aż ciasto będzie szkliste. Przestudzić. Do masy wbijać po jednym jajku i dokładnie zmiksować. Papier do pieczenia pokroić na kwadraty o boku ok 6 cm (około 40 sztuk) . Ciasto przełożyć
Malinowo w kuchniwodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować i potłuc. Dodać pokruszony (nie mielony) biały ser (powinny być grudki) i usmażoną cebulę. Masę doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu. Pierogi składać na pół i mocno sklejać - dociskając widelcem. Wrzucać
Di gotujeżółtka i zagnieść dość twarde ciasto, wylepić nim formę do tarty. Podpiec ok 13 min w temp 180 st Serek z miksować z cukrem, mlekiem i żółtkami. Masę serową wylać na podpieczone ciasto i ułożyć plasterki fig. Piec ok 20 min w temp 180 st Posypać brązowym cukrem dla ładniejszego efektu
Gotowanie jest łatwedałam niebieską, o smaku owoców leśnych, ale w połączeniu z sokiem wiadomo, dały kolor bordo. Wykonanie bardzo proste,pamiętać należy, alby serek mascarpone był porządnie schłodzony. Zmiksuj ciasta z rozpuszczonym masłem, powstanie masa. Wylep nią tortownicę. Moja miała średnicę 32 cm, natomiast tortownica Maniusi miała 26 cm, to spora różnica, stąd też..no cóż moje kawałki były dość duże przy(...)powoli do masy z mascarpone i mieszamy. Przelewamy na spód z ciasteczek i schładzamy w lodówce. Układamy na masie jeżyny lub borówki i wkładamy do lodówki. Sok mieszamy z gorącą wodą i rozpuszczamy galaretkę. Czekamy aż przestygnie i zalewamy wierzch ciasta. Szybko do lodówki. Ja pomogłam sobie zamrażarką w pewnych etapach, gdyż ciasto powinno leżakować całą noc...a ja miałam
Z Kuchni Do Kuchnidodać wyrośnięty zaczyn oraz stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy, jajko, szczyptę soli oraz mleko z margaryną. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami w postaci haków. Kiedy składniki na ciasto drożdżowe się połączą, a masa będzie gładka, wierzch oprószyć niewielką ilością mąki, misę nakryć ścierką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na min. 60 minut, by ciasto podwoiło objętość. Kiedy ciasto
Moje Qulinariaprzyznać, że nie jest skomplikowany, a na pewno wart wypróbowania :) Polecam wszystkim, a nieznaną radiową babcie pozdrawiam i dziękuję za przepis :) Ciasto: 1 kostka margaryny 7 żółtek ½ szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa senikowa: 1000ml jogurtu naturalnego typu greckiego ¾ szklanki cukru 2 budynie śmietankowe (proszek) 7 białek Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, proszek(...)bijemy do czasu gdy się rozpuści. Następnie dodajemy budynie i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy jogurty naturalne i całość jeszcze raz dobrze mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy na blaszkę i przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta, którą można potrzeć na tarce lub po prostu ułożyć. Sernik pieczemy około godziny w temperaturze 180°C. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Smakowy Rajmarnować tego okresu w roku to mamy dla Was kolejną tartę z czarnymi malinami Składniki na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 100 g masła - 80 g cukru pudru - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - kilka czarnych malin do koloru Składniki na masę: - 2 serki homogenizowane waniliowe - 80 g cukru pudru - 200 g śmietany 30% - 200 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny(...)wałkujemy go i wykładamy nim formę do tarty. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty. Gdy ciasto na tarte będzie upieczone robimy masę z serków. Serki miksujemy z cukrem pudrem a następnie dodajemy śmietanę i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i wystudzoną, którą łączymy z pozostałymi
Kuchenne Wariacjejest to oryginalny przepis na Tort Szwarcwaldzki, jednak dla mnie jest doskonały! Tort ten, zwany Czarny Las wywodzi się z Niemiec. Składa się z czekoladowego ciasta, dużej ilości wiśni i masy śmietanowej. Główną dekorację stanowi czekolada. Tort jest obłędny, na pewno jeszcze nie raz go upiekę:) Jest bardzo elegancki, więc nadaje się na szczególne okazje i na pewno(...)Pierwszy blat ciasta ułożyć, na paterze i mocno nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę masy wiśniowej oraz 1/4 ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, także naponczować, rozsmarować resztę masy wiśniowej oraz 1/4 śmietany. Położyć ostatni blat ciasta, naponczować. Wierzch i boki ciasta udekorować śmietanką, startą czekoladą oraz kandyzowanymi wiśniami. Tort przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościmiski i odczekać aż zrobi się letnie. Roztrzepać 4 jajka, dodawać je stopniowo do letniego ciasta i ciągle mieszać aż wchłonie wszystkie jajka. Ma powstać jednolita masa więc trochę cierpliwości przy mieszaniu. Przełożyć ciasto do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać okrągłe ptysie o średnicy około 8-10 cm robiąc dwukrotne okrążenie. Piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku(...)drzwiczkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); KREM BUDYNIOWY Roztrzepać żółtka z cukrem, dodać stopniowo mąkę ziemniaczaną i mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji Zagotować mleko z aromatem waniliowym, wlewać powoli strumieniem masę żółtkową cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia (mieszając) i zdjąć z palnika. Przykryć folią spożywczą i kompletnie wystudzić. Gotowe wystudzone ptysie przekroić na pół wzdłuż, smarować zimnym kremem budyniowym. Posypać
zielonacukinkaMąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Kolejno wsypuj ją partiami do reszty składników, mieszając całość delikatnie łyżką w jedną stronę. Gotową masę przelej do tortownicy pokrytej od spodu papierem do pieczenia. Ciasto na tort szwarcwaldzki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-50 minut do suchego patyczka. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie podziel(...)cukrem pudrem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią na sztywną bitą śmietanę. Przełożenie tortu Na płaskim talerzu, desce lub paterze ułóż pierwszy blat ciasta i nasącz go częścią Kirschu wymieszanego z syropem. Następnie wyłóż połowę masy wiśniowej i jedną trzecią bitej śmietany. Przykryj kolejnym blatem i postąp podobnie. Ostatni blat nasącz jedynie syropem z alkoholem i pokryj cienką warstwą bitej
Food Square