Jest to ciasto z tych, które robi się w momencie gdy goście przekraczają próg naszego domu a nie mamy ich czym poczęstować. Szybkie, łatwe w przygotowaniu, puszyste i bardzo smaczne. Składniki: 300g mąki pszennej tortowej 80ml mleka 200g masła (82% tłuszczu mlecznego) 5 jajek – osobno żółtka i białka 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)kilka razy). Mieszamy. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy w 3 partiach do masy jajecznej. Mieszamy bardzo delikatnie aż do połączenia składników (uważamy aby masa nie straciła puszystości). Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką). Na wierzch układamy truskawki (najlepiej pokroić je wcześniej na ćwiartki). Pieczemy w nagrzanym
Kocham Czekoladęproszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru masa serowa : 1 kg twarogu 1,5 budyniu waniliowego 3 jajka 3 żółtka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka drobnego cukru kilka kropli aromatu cytrynowego beza : 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru dodatkowo : mały słoiczek konfitur z czarnej porzeczki Przygotowanie : Składniki na ciasto przekładamy do misy, za pomocą haka wyrabiamy przez(...)stopniach (do zarumienienia). Masa serowa: do miski przekładamy ser, dodajemy jajka, żółtka, cukier, budyń, mleko, olej i aromat - całość miksujemy do połączenia składników. Podpieczony spód ciasta wyciągamy z piekarnika, smarujemy konfiturą. Na wierzch wykładamy masę serową. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut. Beza: Do miski przekładamy białka, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i miksujemy przez
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikokosem i wanilią ciasto upiekłam z okazji Dnia Mamy. Słodycz kremu zaskakująco przełamuje soczysty granat. Oczywiście wierzch można posypać innymi owocami - borówkami, porzeczkami czy poziomkami. Też będzie pyszne :) Składniki ciasta: mleko sojowe lub ryżowe 1 szklanka ocet jabłkowy 2 łyżeczki olej 1/2 szklanki mąka bezglutenowa (mix uniwersalny) 1 i 1/2 szklanki mąka kokosowa 1/2 szklanki proszek do pieczenia(...)być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy. Wyłożyć krem na ciasto, udekorować owocami i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał
głodny alergikSkładniki na ciasto: 50 dag mąki 5 dag drożdży 15 dag masła 3 jajka 20 dag cukru około 1 szklanki mleka Składniki na masę makową: mak 50 dag 25 dag sztucznego, a jeszcze lepiej prawdziwego miodu ( moće tez być 20 dag cukru) 2 łyżki masła bakalie Przygotowanie ciasta Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i pozostawić w cieple do wyrośnięcia(...)jednolita masę, tak by wszystko doskonale połączyć Jeśli masa zbyt sucha należy dodać ostrożnie letnie mleko i ciągle wyrabiać ciasto Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość Przygotowanie masy makowej: Mak moczymy w letniej wodzie przez całą noc, po tym czasie osączamy na sicie Przekładamy go do garnka i zalewamy pół na pół wodą z mlekiem- gotujemy
Proste Potrawytrzech częściach i mieszamy mikserem na niskich obrotach do połączenia się składników . Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy w trzech częściach do masy delikatnie mieszając łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy pierwszą warstwę ciasta z grzaniem góra i dół około 5,7 minut.Trzeba uważać ,bo każdy piekarnik jest inny ,aby nie spalić ciasta.Kolejne warstwy pieczemy już tylko(...)termoobiegiem . Na każdą warstwę wykładamy około 3 łyżki ciasta i rozsmarowujemy je równo i cieniutko na blaszce ,pieczemy i wykładamy kolejne 3 łyżki masy i rozsmarowujemy i zapiekamy i tak ,aż do wyczerpania ciasta. Jeśli temperatura jest za wysoka obniżamy ją nieznacznie,ale pamiętajcie aby każda warstwa była ładnie zrumieniona ,co u mnie nie zawsze się udało
Ladylaura.dekorowałam niczym wierzchu poza lekkim oprószeniem cukrem pudrem. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta lub chcecie, żeby Wasz wypiek wyglądał wyjątkowo, możecie udekorować wierzch ulubionym frostingiem lub masą krówkową i posypać posiekanymi drobno orzechami. Ciasto upiekłam w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm . Krówkowe ciasto marchewkowe Składniki: 120g mąki pszennej 100g krówek 80g (nieco więcej niż 1/2 szklanki) startej drobno marchewki(...)ciągle płynnej masy krówkowej dodać śmietanę, wymieszać - w misce roztrzepać jajko z cukrem, dodać masę krówkową ze śmietaną, olej oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać - do mieszanki dodać odciśniętą marchewkę, krótko wymieszać - mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać do składników mokrych, delikatnie i krótko wymieszać - ciasto przełożyć do formy, rozprowadzić równo po jej dnie (warstwa ciasta nie będzie gruba) - formę
Smakołyki Berenikipozostałe składniki z wyjątkiem masła i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Jeśli używasz miksera, zajmie to około 3 minut.Dodaj roztopione wcześnie, i ostudzone masło.Wyrabiaj ciasto aż do całkowitego wchłonięcia masła i do uzyskania masy jednolitej, elastycznej i miękkiej - w mikserze około 8-10 minut.Przełóż ciasto na delikatnie posypaną mąka blat, lekko zagnieć i uformuj kulę.Odstaw ciasto
Grahamka, weka i kajzerkaBajecznie proste w przygotowaniu i pyszne ciasto Bounty bez pieczenia, odwzorowane na popularnym batoniku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spód z herbatników kakaowych, kokosowa masa oraz polewa czekoladowa stanowi spójną całość i będzie znakomitą propozycją dla miłośników kokosa. składniki na tortownicę(...)spód ciasta 300 g herbatników kakaowych 100 g margaryny masa 400 g wiórków kokosowych 100 g miękkiego masła 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Smakowite DaniaSkładniki. Ciasto. 400 g mąki 50 g drożdży 200 ml mleka 30 g cukru szczypta soli 2 żółtka Masa orzechowo-brzoskwiniowa. 300 g mielonych orzechów mieszanych 100 g cukru pudru 2 białka 1 słoik konfitury brzoskwiniowej tłuszcz do formy Z drożdży ,1 łyżki mąki ,cukru i 3 łyżek letniego mleka zrobić rozczyn. Kiedy zacznie "pracować" dodać(...)resztę składników ciasta i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min. w ciepłe miejsce. Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i konfiturę brzoskwiniową ,dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt 50 X 40 cm,posmarować masą, zwinąć w rulon i pokroić na 10 części. Formę natłuścić i ustawić w niej kawałki ciasta w małych odległościach od siebie, bo jeszcze urośnie..Wierzch
Kulinarny karnet ChristopheraUwierzycie, że w tytule nazwy tego przepisu zamiast "deser" było pierwotnie "ciasto"? Ciasto to finalnie okazało się wytworem niemogącym być ciastem ze względu na to, że struktura środkowej masy okazała się zbyt rzadka, przez co niemożliwe było jej pokrojenie (po prostu użyłam za dużo płynu do masy jaglanej) . Zatem dlaczego publikuję nieudany przepis? Ponieważ okazało się, że przepis nie jest(...)jadłam! Przebija nawet TEN , który oczywiście nadal jest bajecznie pyszny, tylko troszkę mniej bajecznie od tego z dzisiaj 😂 Nie spodziewałam się, że z nieudanego ciasta wyjdzie mistrzowski krem jaglano-orzechowy z kokosowym karmelem i masą daktylowo-orzechową . Czy to nie brzmi przepysznie? Orzechowo-daktylowa masa: 150 g daktyli 150 g masła orzechowego (Planta Food) 1 czubata łyżka kakao
Zdrowie na języku :Pmasy dodawać stopniowo po jednym jajku i mieszać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą i ponownie wymieszać. Ciasto będzie miało lekko płynną konsystencję. Tak przygotowaną masę przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia z ciasta uformować niewielkie ciasteczka. Najwygodniej zrobić to za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty - jedną nabieramy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapiękny kolor. Na pewno wiele osób uważa tak samo i chętnie zjadłoby ciasto z mango. Prezentuję Wam ciasto bez pieczenia z mango i kokosem na pysznym kakaowym spodzie! Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe Do przepisu użyłam pulpę mango, która jest świetną alternatywą dla świeżego mango. Skład to jedynie mango, cukier i kwasek cytrynowy! Osobiście polecam skorzystać z oferty sklepu Wesoil(...)wymieszaj z ciepłą wodą. Do ciepłego mleczka kokosowego dodaj kokos, olej kokosowy i agar rozmieszany z wodą. Całość gotuj około 5 minut co jakiś czas mieszając. Gotową masę wylej na spód ciasta i zostaw do stężenia (około 1 – 2 godziny, zależnie od temperatury). Aby przygotować część z mango agar – agar wymieszaj z ciepłą wodą. Pulpę mango podgrzej
Via Gustosamo. Tak więc mieliśmy ochotę na wypróbowanie nowego farszu z młodą cukinią , twarogiem, podsmażaną cebulką i dużą ilością tymianku. Pomyśleliśmy też, aby nadać im inny kształt niż klasyczny. Ciasto po rozwałkowaniu pocięliśmy na kwadraty i co teraz hehehehe. Sklejać w trójkąty, czy może nałożyć drugi placek i zrobić kwadraty. To już było, a chcemy zawsze pokazywać coś ciekawego, innego(...)cebulę. Oczywiście cebula pokrojona w kostkę :). Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, ostrą papryką i na koniec rozcieramy w dłoniach sporą ilość suszonego tymianku. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Farsz mamy gotowy. Ciasto robimy ja na zwykłe pierogi. Przepis znajdziecie tutaj : CIASTO Kiedy mamy już rozwałkowane ciasto kroimy je na kwadraty o boku ok. 5-6 cm. Nakładamy farsz
vegetanieproszku do pieczenia rodzynki lub żurawina słoik powideł śliwkowych (mogą być inne, ale te najbardziej tutaj pasują) Mieszamy mąkę z proszkiem, dodajemy żółtka, śmietanę, margarynę i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Dzielimy je na 2 części, jedną rozwałkowujemy na blaszkę i smarujemy dżemem. Do drugiej dodajemy kakao i zagniatamy, a następnie dzielimy(...)białek (piana nie może być gorąca) i cały czas ucieram. Kiedy już uzyskam jednolitą masę, dodaję do niej po łyżce, tężejącą galaretkę (tą rozpuszczoną w szklance wody). Masę wykładam na ostudzone ciasto i polewam drugą galaretką
Cynamonowe szczęścieSzybkie i proste ciasto. Są takie dni kiedy dopada mnie przeogromna ochota na kawę i coś słodkiego. Kawa, kawa......i to był właśnie taki poranek. Zatem kilka ruchów łyżką i za godzinę już cieszyłam się pysznym ciachem. Składniki: 300 g mąki pszennej 130 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 125 ml oleju 250 ml mleka(...)kruszonkę. Niektórym wydaje się, że kruszonka jest czymś skomplikowanym. Przełóż mąkę, cukier i masło do miseczki, szybkimi ruchami palców połącz składniki ze sobą. Rozcierając miedzy palcami powstałą masę pokryj kruszonką całe ciasto. Pamiętajcie, że składniki, nie muszą być idealnie połączone. I prawie gotowe! Teraz tylko ok 40 minut w piekarniku i możemy cieszyć się pysznym ciastem. Polecam przed wyjęciem ciasta
Ale Pyszka!