proszku do pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany 150 g cukru pudru 1 cukier waniliowy puszka masy krówkowej 200 g orzechów włoskich Wykonanie: ciasto czekoladowe: Margarynę z mlekiem rozpuszczamy z cukrem na średnim ogniu. Dodajemy żółtka, kakao oraz roztopioną tabliczkę czekolady (roztapiamy w kąpieli wodnej) i wszystko razem mieszamy. Gotową(...)mąkę i dodajemy śmietanę. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy serowej. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3/4 puszki masy karmelowej. Na zimne już ciasto czekoladowe wylewamy na zmianę po łyżce sernika białego i karmelowego tak aby powstały łatki. Wierzch sernika rysujemy fale karbowaną łopatką do dekoracji tortów (ja kupiłam taką
ciastkarnia na kruchym spodziezrobieniu podjęłam jak koleżanka pokazała mi prosty przepis z naszej ukochanej maszyny :) Ciasto jest bardzo proste, wszystko się wkłada, mieli, miesza i piecze! :) Proste prawda?:) Ciasto jest aromatyczne, miękkie, mokre.... Na wierzchu lśni biała masa serowa, która jeszcze bardziej zachęca do zjedzenia. Składniki Ciasto: 70 g orzechów włoskich 300 g marchewki 4 jajka 250 g cukru szczypta soli(...)miksującego włożyć cukier i cukier wanilinowy, zemleć 10 s/obr. 10. Dodać twaróg i sok z cytryny, zmiksować 40 s/obr. 6. Bez Thermomixa wszystko razem ucieramy na gładką masę i smarujemy ostudzone ciasto
Olikowa kuchniaGoście już w drodze a Ty nie masz nic do kawy? Jeszcze zdążysz upiec coś na szybko. To mój niezawodny przepis na ekspresowe ciasto z owocami, które zawsze się udaje. Oprócz moreli można dodać jakiekolwiek inne owoce a nawet upiec je bez owoców (wtedy polecam w keksówce). *foremka 25*34 cm Składniki: 5 jajek 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)powoli dosypywać cukier a później wrzucać po jednym żółtku. Nie przerywając ubijania wlać oranżadę i olej, dodać też skórkę z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w 180*C około 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazagnieść i podsypując mąką rozwałkować na okrąg o średnicy około 28cm. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkowane ciasto przełożyć do blaszki robiąc brzeg ( patrz FILM ). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C na funkcji góra – dół przez około 20-25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Nadzienie(...)dodać skórkę z cytryny, wymieszać i odstawić do przestygnięcia na około 20-25 minut. 7. Podpieczony spód w blaszce posypać równomiernie bułką tartą i na wierzch wyłożyć masę rabarbarową, wyrównać. 8. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać nim wierzch ciasta w blaszce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C na funkcji góra – dół
Mała Cukierenkaniedzielę jest jakąś mobilizacją i tak oto jest śnieżny puch.Przepis pochodzi z bloga Justynki .Ja zrobiłam z podwójnej porcji i nie żałuję ...wyszło smacznie.Obie masy wylewałam na przemian, tak ja robi się ciasto zebra. Śnieżny puch można także zobaczyć u ..cdn. Składniki: (na blaszkę 24x24 cm) Spód: ok. 200 g herbatników Śnieżny puch: 1 kg twarogu sernikowego, zmielonego (może być(...)jednej połowy wlewać 1 galaretkę strumyczkiem, ciągle miksując, aż składniki się połączą, a do drugiej połowy dodać drugą galaretkę i też zmiksować..Obie masy śmietanowo-serowe wylewać na przemian [ po kilka łyżek - tak jak ciasto zebra ]na wyłożone herbatniki. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masło stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka
Moje domowe kucharzenieprzygotowania ciasta potrzebujemy: – 250 g miękkiego masła – 250 g cukru – 1 cukier waniliowy – 1 opakowanie masy marcepanowej – 100 ml likieru pomarańczowego np. Grand Marnier – 300 g mąki – 100g zmielonych migdałów – 100 ml mleka roślinnego – sok i skórka z jednej pomarańczy – 1 opakowanie proszku do pieczenia Masło, pokrojone w drobne kawałki(...)proszek do pieczenia, startą masę marcepanową (grube oczka) i zmiksować. W osobnej misce mieszamy: startą skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok oraz likier. Całość powoli dolewać do ciasta, dodać mleko i mieszać łyżką. Gdy masa będzie jednolita przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 50-60 minut w 160 stopniach (termoobieg) lub 180 stopniach (bez termoobiegu
Szybko Tanio Smaczniepieczenia (nie natłuszczać blaszki) przełożyć połowę ciasta i dodać połowę nadzienia: biszkopty podzielne na 4 części każdy i śliwki każda połówka na dwie części dodać resztę ciasta i resztę nadzienia lekko wciskając w masę piec w 200C około 40 minut i zostawić do całkowitego wystudzenia i zimne ciasto posypać pudrem cukrem ten sernik jest bardzo wilgotny, delikatny i ma jedną
W Mojej Kuchni Lubięokazji Międzynarodowego Dnia Sernika mam dla Was puszysty sernik na kruchym cieście, ze świeżymi brzoskwiniami, bezą oraz kruszonką :) Składniki: ciasto - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru - 250 g masła - 5 żółtek - szczypta soli masa serowa - 600 g twarogu podwójnie zmielonego - 70 g miękkiego masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 jajka - 1 budyń waniliowy piana(...)mniejszą zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki a tą większą wykładamy foremkę o wymiarach 24 cm x 24 cm i wkładamy do lodówki. Gdy ciasto gotowe zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy jajka, twaróg oraz budyń. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pianę
Zainspirowana w kuchniZapraszam na mocno czekoladowe muffiny. Muffiny są bardzo smaczne, lekko wilgotne, mało słodkie. Oryginalny przepis pochodzi se strony moje wypieki, tam ciasto nazwę Mississipi Mud Cake . Muffiny mają wielką zaletę, są bardzo szybkie w przygotowaniu, wręcz ekspresowe, nie potrzebny jest mikser. Składniki na formę 22 cm lub na 26 małych muffinek: 250 gr masła 180 ml wody 250 gr gorzkiej(...)małej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier. W drugiej misce rozbełtać jajka z olejem, dodać mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać przestudzoną czekoladową masę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto rozdzielić do formy na muffiny do 3/4 wysokości gniazda. Piec w 150 st. przez 15-20 min z termoobiegiem. Ja mam dwie formy do muffin, więc piekłam wszystkie
moj przepis nałatwe i pyszne! Składniki na 5 serniczków w kokilkach o średnicy 12 cm lub jeden sernik w tortownicy o średnicy 22 cm: Ciasto: - 270 g mąki; - 150 g miękkiego masła; - 120 g cukru pudru; - 2 duże żółtka Masa serowa: - 500 g sera białego ; - 3 jajka; - 1 łyżka mąki ziemniaczanej; - 5 pełnych łyżek cukru pudru (ja użyłam 3); - 2 łyżki rumu(...)podpiec (w 200 stopniach ok. 10 minut). Wszystkie składniki masy serowej łączymy w misce miksera miksujemy chwilkę, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Masę serową wlewamy do foremek, mniej więcej do połowy wysokości ciasta. Następnie do serniczka wkładamy gruszkę ( ja wydrążyłam z niej gniazdo nasienne). Po jednej gruszce w jedną foremkę. Chyba, że robicie duży sernik, to ustawiamy
dom-agi.plszklanki pełnego mleka w proszku. Zwykłe mleko i cukry zagotować, przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Na przemian dodawać zwykłe, przestudzone mleko oraz to w proszku. Masą przełożyć ciasto. Polewa: 150 g czekolady mlecznej, ok. 6 łyżek mleka. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Schłodzić
Z miłości do słodkościnasz polskie truskawki. Sezon jest zbyt krótki by nie korzystać z tych pysznych owoców. Tak, więc dzisiaj zapraszam Was na mega pyszne ciasto. Połączenie smaków jak dla mnie idealne. Ciasto podane na talerzach z kolekcji Raphael i Jupiter z Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki maku Ale-raj sól szczypta(...)truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa*-reszta kremu-blat kokosowy. *Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała i dopiero wtedy rozsmarować resztę kremu. Przed podaniem ciasto schłodzić kilka
Ala piecze i gotujedodając ok 3-4 łyżek mleka kokosowego do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe ciasto rozłożyć cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok 10-15 minut w temperaturze 170° C do momentu aż będzie ścięte i będzie można zwinąć je w roladę. W tym czasie do masy makowej dodać(...)resztę składników tj. namoczone wcześniej w wodzie a nstepnie odsączone i posiekane orzechy, i rodzynki. Białko ubić na sztywną pianę. Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszać. Gotową masę makową wyłożyć na podpieczone ciasto i zwinąć ciasno w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie struclę wyłożyć na blaszkę zawijając końcówkę pod spód i piec przez kolejne 20 minut w temperaturze
Ola la LCHFmasłem, wsypać mąkę i szybko zamieszać do gładkiej masy, zdjąć z ognia i dobrze wystudzić. Do zimnej wbić jajka i mikserem wszystko połączyć na gładką masę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na dnie blachy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 25 minut następnie w 160C z 20 minut, 5 minut przed końcem(...)zagotować z cukrem, wlać budynie i mieszać do zagęszczenia, dobrze wystudzić . Do zimnego budyniu dać miękkie masło i mikserem połączyć krem na gładką masę, pod koniec dodać sok z cytryny. Krem rozsmarować na jednej części ciasta, nakryć drugą i lekko przycisnąć, schować do lodówki, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszna, aromatyczna, bardzo łatwa karpatka do upieczenia z kremem budyniowym
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowywałabym z niego wypieki ( ku uciesze rodziny, która je uwielbia! ). Dziś mam dla Was przepis na przepyszne drożdżówki z serem, zwane również drożdżówkami krakowskimi. Delikatne, niesamowicie puszyste ciasto i słodka serowa masa tworzą fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Spróbujcie i Wy! Gwarantuję Wam, że te drożdżówki staną się jednymi z Waszych ulubionych! Ps. pokazałam je ostatnio(...)NADZIENIE: * ser biały/twaróg – 500 g * żółtko – 2 szt * cukier – do smaku * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkami i cukrem. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą
Ostra na Słodko