Sernik kajmakowo-orzechowy 218oleju 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka 200 g masy kajmakowej 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie 1 łyżka masy kajmakowej 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mleka starta gorzka czekolada Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim tortownicę i podpiec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Masa serowa: Jajka zmiksować(...)sobą połączyły a masa stała się gładka i lejąca. Na podpieczony spód wylać masę serową. Sernik piec około 70-90 minut w temperaturze 175 stopni. Wierzch ma być ścięty. W przypadku, gdy sernik zbyt szybko się zrumieni, przykryć go folią aluminiować i dalej piec. Gotowe ciasto wystudzić i przełożyć na kilka godzin w chłodne miejsce lub do lodówki. Dekoracja: Kajmak
My simple kitchen
Sernik z ziemniakami (nie opada) 179zarabiamy kruche ciasto. Schładzamy w lodówce 30 minut. Składniki na sernik: 1200 g zmielonego dwukrotnie sera białego 350 g zmielonych ugotowanych w skórce( a następnie obranych) ziemniaków 350 g cukru pudru cukier waniliowy 8 jaj 200 g stopionego schłodzonego masła opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder miksujemy na puszystą masę. Ser mieszamy(...)połączenia wszystkich składników. Z białek ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową. WYKONANIE I PIECZENIE SERNIKA: tortownicę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną, wykładamy kruche ciasto i nakłuwamy widelcem. delikatnie wylewamy masę serową i wyrównujemy pieczemy 70- 80 minut w temp. 175 stopni zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku posypujemy cukrem pudrem Smacznego
Domowe ciasta
Sarni grzbiet 538wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy manny , torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę o długości 30 cm) 100 g margaryny 120 g cukru 4 jajka 100 g gorzkiej(...)koniec dodać sztywną pianę z białek i wmieszać ją delikatnie do masy za pomocą sylikonowej szpatułki. Piekarnik rozgrzać do 200 'C. Formę na ciasto tzw. ćwibakówkę (długa półokrągła forma z karbowanym dnem) dobrze natłuścić. Masę przelać do formy, piec w temp. 200 'C około 45-50 min. Po wystudzenia ciasto ostrożnie wyjąć z formy. Posmarować polewą (rozpuszczoną czekoladą
Moje Qulinaria
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 251opisu niż roboty, ale za to pychotka. Tort Naleśnikowy Naleśniki: - 1 ¼ szkl. mąki pszennej - 2 jajka - 1 szkl. mleka - 1 szkl. wody - sól Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Następnie na natłuszczonej patelni smażyć cienkie naleśniki. Farsz: - 400 g szpinaku - 200 g sera feta - cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać(...)małym ogniu, aż pomidory zmniejszą swoją objętość do 1/4 całości. Doprawić pieprzem. Wystudzić. Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać. Przy pomocy blendera zmiksować szpinak i czosnek na gładką, jednolitą masę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie, równe części. Do jednej z nich dodać 15 dag mąki i szpinak. Dokładnie wymieszać. Do drugiej sos pomidorowy i 5 dag mąki. Dokładnie wymieszać. Na stolnicy rozwałkować
Proste Potrawy
Razowe zwijańce z serem 177znakomicie sprawdzi się również mak. Zaczyn: 60 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka ksylitolu Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej razowej typ 2000 Radix-bis 50 g masła 1 jajko 1 żółtko 40 g ksylitolu 1 cukier waniliowy Masa serowa: 250 g półtłustego twarogu 1 łyżka ksylitolu 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% W ciepłym mleku(...)czasie na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy placek na kształt prostokąta (grubość około 0,5 cm). W osobnej miseczce ucieramy twaróg, żółtko, śmietanę i ksylitol. Masę serową rozsmarowujemy po całości na cieście. Placek składamy na pół (z góry na dół). Złożone ciasto kroimy na paski około 5 cm. Każdy pasek obkręcamy wokół własnej osi tworząc zawijaski. Układamy je na wyłożonej papierem
VioletoweKucharzenie
CIASTO A'LA SERNIK (NA JOGURTACH GRECKICH) - Z CZARNĄ PORZECZKĄ 252pszennej 1 łyżecxzka proszku do pieczenia 1/3 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 4 żółtka Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki. Owoce: dowolne, u mnie 300 g mrożonej czarnej porzeczki (z Hortexu) Składniki na masę jogurtową: 3 jogurty greckie ( ok 900 g) 2/3 szkl. cukru 1 cukier waniliowy o wadze 16 g 1/2 aromatu cytrynowego(...)kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st na 10 minut. Po tym czasie na podpieczony spód wykładamy nasze owoce. Na owoce wylewamy masę jogurtową. Na masę ścieramy na tarce pozostałą część kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 50 minut. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku. Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie
Walijskie Pichcenie
Ciastka smalcówki z nadzieniem serowym. 194posypania stolnicy cukier puder do posypania ciasteczek Wykonanie: 1. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do miski i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Wkładamy do lodówki do stężenia, a w tym czasie przygotowujemy ciasto. 2. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. 3. Do mąki dodajemy(...)smalec i rozcieramy aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy proszek do pieczenia, jajka i roztarte drożdże. Zagniatamy ciasto. 4. Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w prostokąty, na każdy nakładamy porcję masy serowej i zwijamy ruloniki. 5. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut
Izabelawkuchni
Sernik klasyczny 220posmakował. Przede wszystki m dlatego, że jest bardzo wilgotny; suchym sernikom i ciastom mówię stanowcze "nie" ;) Zaintrygował mnie również dodatek ugotowanych ziemniaków do masy serowej. Bo choć nie obce mi dodawanie ziemniaków do ciasta na chleb czy bułki, to sernika z tym jakby nie patrzeć nietypowym składnikiem jeszcze nie jadłam i nie piekłam. Oczywiście nie są one w ogóle wyczuwalne(...)nagrzać do 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić no piekarnika i podpiekać przez 12 - 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Podpieczony kruchy spód wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić razem z ugotowanymi
Opowieści z piekarnika
Malinowa chmurka 177szklanki cukru 20 dkg mąki 15 dkg margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka z cukrem i miękką margaryną zmiksować na puszystą masę, dodać mąkę a proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć na dwie blaszki. Beza: 6 białek 1 szklanka cukru 2 paczki migdałów Białka ubić z cukrem(...)wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Następnie ciasto posmarować bezą i posypać płatkami migdałowymi. Upiec na złoty kolor w 160 stopniach przez ok 25 minut. Masa: 1/2 l śmietany kremówki 2 fixy do śmietany kremówki 2 serki bieluch lub mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1/2 kg świeżych lub mrożonych malin 2 galaretki
Aromatyczne Podróże
Ciasto dyniowe z miodem, orzechami i kremem mascarpone 245przygotowane puree możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Możemy je także poporcjować i zamrozić, a następnie używać do przygotowywania ciast i deserów *** *** Przygotowanie ciasta: jajka miksujemy z cukrem na gęstą puszystą masę, następnie nie przerywając dolewamy strużką olej, a potem miód. Ubijamy do połączenia składników *** *** Dodajemy puree z dyni i krótko miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem(...)Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem, aż zesztywnieje. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Orzechy włoskie drobno kroimy, dodajemy do kremu, mieszamy *** *** Krem dzielimy na trzy części. Pierwszy blat ciasta smarujemy pierwszą częścią kremu *** *** Przykrywamy drugim blatem ciasta. Smarujemy drugą częścią kremu. Przykrywamy ostatnim blatem i rozsmarowujemy resztę kremu po całości ciasta
Blog z Apetytem
ciasto "kubuś" z delicjami i pianką 255Kiedy byliśmy dziećmi nasza Mama często piekła ciasto na soku Kubuś, wykończone bitą śmietaną i startą czekoladą. Pamiętam, że bardzo nam smakowało. Nie jadłam go dobre parę lat aż ostatnio sobie o nim przypomniałam i postanowiłam zrobić. Oczywiście jak to ja, zrobiłam swoją, bogatszą wersję. Dodałam grubą warstwę pianki i delicje brzoskwiniowe. Wyszło z tego dość wysokie ciacho, miękkie, lekkie(...)rozrobić budynie i cukier. Resztę soku zagotować, wlać rozrobione budynie i ugotować. Kiedy zgęstnieje dodać masło i na wolnym ogniu mieszać aż budyń całkowicie je wchłonie. Gorącą masę od razu wyłożyć na ciasto i przykryć drugą jego częścią. Odstawić aż przestygnie. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i przestudzić. Kremówkę (400 ml) ubić na sztywno z cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort Czekoladowo Wiśniowy 342zgęstnienia, a następnie wrzucamy wiśnie. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.Na dolny biszkopt wykładamy masę wiśniową i w takiej postaci całkowicie studzimy. Następnie na wiśnie kładziemy 2/3 masy czekoladowej. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Calosc pokrywamy pozostałą masą czekoladową. Tort możemy udekorować bita śmietaną, wisienkami koktajlowymi i startą czekoladą.Moje posty
Słodka Strona
proste ciasto czekoladowe 234Proste ciasto dla tych, którzy nie lubią mas i kremów. Jest wilgotne, ma mocno czekoladowy smak i długo pozostaje świeże. Polecam je podać ze świeżymi sezonowymi owocami lub konfiturą. Doskonały wypiek do popołudniowej herbatki w środku tygodnia. Składniki na foremkę 23 cm: na ciasto: 125 ml mleka 70 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kakao 1 szklanka mąki 2/3 szklanki(...)Dodać mleko z czekoladą. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać i przelać do foremki silikonowej lub metalowej wyłożonej papierem. Piec w 170*C przez około pół godziny, sprawdzając patyczkiem. Wystudzić ciasto i wyjąć z formy. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać ciasto i posypać kokosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogale z farszem makowym 190lubi być domowym łasuchem. Składniki na ciasto; 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 6 dag masła 3 żółtka 3 dag drożdży skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz makowy : 40 dag gotowej masy makowej lub … 2 szklanki maku 2 szklanki(...)stale mieszając przesmażamy na niewielkim ogniu, (lubi się przypalić). Dodajemy ugotowaną śmietankę i mieszając smażymy razem aż masa makowa nabierze odpowiedniej gęstości. Do ciepłej masy dodajemy przygotowane bakalie, całość delikatnie mieszamy. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy małe kawałki, rozwałkowujemy, kroimy na małe trójkąty, nakładamy ciepłą masę makową, ciasno zwijamy, układamy różki ku sobie i układamy w sporych odstępach
Apetyczna babeczka
Biszkopt Mascarpone z Malinami 196fareast-language:EN-US;} Dodatkowo : 2 galaretki malinowe rozrobione na 600 ml wody WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie ½ masy malinowej blat biszkoptowy + nasączenie ½ masy malinowej tężejąca galaretka Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc na możliwie najniższą „ lodówkową” temperaturę 😊 Smacznego
Domowe ciasta