ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:667/3191)

Tort słonecznikowy z kajmakiem 218

słonecznik ostygnie całkowicie łamiemy go na małe kawałki. Krem kajmakowo śmietankowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy serek mascarpone i masę kajmakową. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Złożenia ciasta: Na dnie tortownicy układamy jeden biszkopt. Smarujemy go 2 łyżkami masy kajmakowej. Następnie rozsypujemy połowę łuskanego słonecznika. Kolejno wykładamy 1/3 kremu, drugi biszkopt, kolejną część

VioletoweKucharzenie
Ciasto Fiona 245

łyżka cukru pudru 2 galaretki malinowe 1 fix do ubijania śmietany Dodatkowo:  2 opakowania malinowych Delicji 1 galaretka malinowa na wierzch ciasta WYKONANIE Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy biszkopty. Przygotowujemy masę budyniową.  Budyń mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki. Budyń lekko ostudzamy(...)śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przez łyżkę wylewamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aż stężeje. Podczas kiedy ciast się chłodzi  rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Dietetyczna tarta z jogurtem naturalnym, gruszkami i czekoladą 198

stewii na puszystą piankę i powoli dodajemy jogurt naturalny cały czas ubijając. Dodajemy mąkę kokosową oraz aromat waniliowy. W innym pojemniku ubijamy białka na sztywno. Do masy jogurtowej powoli dodajemy ubite białka. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałujemy ciasto dość cienko i układamy w formie do tarty, pieczemy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie wlewamy masę

Mango Papaja
Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami 187

czym mówię). Przepis znalazłam na blogu „From movie to the kitchen”. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Tarta wyszła pyszna, bardzo czekoladowa z chrupiącym spodem. Ciasto jest idealne jako deser na romantyczną kolację :) Następnym razem do masy dodam odrobinę wiśni. Polecam wszystkim czekoholikom J   Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami   Składniki: Ciasto: 300 g mąki 160 g cukru(...)formy na tartę. Przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia i obciążamy je np. fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni przez ok. 15 minut. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy przez następne 25 minut. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy cały czas, uważając aby nie wykipiała. Gdy śmietana się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy

Mania Gotowania
banoffee pie - pyszny deser karmelowy na ciasteczkowym spodzie 251

ciasto bez pieczenia dla wszystkich wielbicieli karmelu i bardzo słodkich deserów. Dla mnie banofee pie to prawdziwe "niebo w gębie" i zawsze znajdę pretekst, żeby je przygotować. Jeśli, tak jak ja, lubicie karmelowe smaki, ten wspaniały deser z pewnością przypadnie Wam do gustu. składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm) 250 g herbatników 200 g masła 1 puszka masy krówkowej(...)Powstałą masą wykładam dno i boki formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze ugniatam i wstawiam do lodówki na 30 minut (czasem robię ciasto w tortownicy, wtedy nie wyklejam brzegów, tylko dno formy). Masę krówkową wykładam na zastygnięty spód, na wierzchu układam pokrojone w grube plasterki banany. Schłodzoną śmietanę ubijam razem z serkiem mascarpone do uzyskania gęstego kremu

babka w formie
Sernik kajmakowo-orzechowy 193

oleju 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka 200 g masy kajmakowej 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich  Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie 1 łyżka masy kajmakowej 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mleka starta gorzka czekolada Ciasto:  Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim tortownicę i podpiec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Masa serowa: Jajka zmiksować(...)sobą połączyły a masa stała się gładka i lejąca. Na podpieczony spód wylać masę serową. Sernik piec około 70-90 minut w temperaturze 175 stopni. Wierzch ma być ścięty. W przypadku, gdy sernik zbyt szybko się zrumieni, przykryć go folią aluminiować i dalej piec. Gotowe ciasto wystudzić i przełożyć na kilka godzin w chłodne miejsce lub do lodówki. Dekoracja: Kajmak

My simple kitchen
Sernik z ziemniakami (nie opada) 154

zarabiamy kruche ciasto. Schładzamy w lodówce 30 minut. Składniki na sernik: 1200 g zmielonego dwukrotnie sera białego 350 g zmielonych ugotowanych w skórce( a następnie obranych) ziemniaków 350 g cukru pudru cukier waniliowy 8 jaj 200 g stopionego schłodzonego masła opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder miksujemy na puszystą masę. Ser mieszamy(...)połączenia wszystkich składników. Z białek ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową. WYKONANIE I PIECZENIE SERNIKA: tortownicę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną, wykładamy kruche ciasto i nakłuwamy widelcem.  delikatnie wylewamy masę serową i wyrównujemy pieczemy 70- 80 minut w temp. 175 stopni zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku posypujemy cukrem pudrem Smacznego

Domowe ciasta
Sarni grzbiet 504

wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy manny ,  torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę o długości 30 cm) 100 g margaryny 120 g cukru 4 jajka 100 g gorzkiej(...)koniec dodać sztywną pianę z białek i wmieszać ją delikatnie do masy za pomocą sylikonowej szpatułki.  Piekarnik rozgrzać do 200 'C. Formę na ciasto tzw. ćwibakówkę (długa półokrągła forma z karbowanym dnem) dobrze natłuścić. Masę przelać do formy, piec w temp. 200 'C około 45-50 min. Po wystudzenia ciasto ostrożnie wyjąć z formy. Posmarować polewą (rozpuszczoną czekoladą

Moje Qulinaria
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 231

opisu niż roboty, ale za to pychotka. Tort Naleśnikowy Naleśniki: - 1 ¼  szkl. mąki pszennej - 2 jajka - 1 szkl. mleka - 1 szkl. wody - sól Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Następnie na natłuszczonej patelni smażyć cienkie naleśniki. Farsz: - 400 g szpinaku - 200 g sera feta - cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać(...)małym ogniu, aż pomidory zmniejszą swoją objętość do 1/4 całości. Doprawić pieprzem. Wystudzić. Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać. Przy pomocy blendera zmiksować szpinak i czosnek na gładką, jednolitą masę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie, równe części. Do jednej z nich dodać 15 dag mąki i szpinak. Dokładnie wymieszać. Do drugiej sos pomidorowy i 5 dag mąki. Dokładnie wymieszać. Na stolnicy rozwałkować

Proste Potrawy
Razowe zwijańce z serem 157

znakomicie sprawdzi się również mak. Zaczyn: 60 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka ksylitolu Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej  razowej typ 2000 Radix-bis 50 g masła 1 jajko 1 żółtko 40 g ksylitolu 1 cukier waniliowy Masa serowa: 250 g półtłustego twarogu 1 łyżka ksylitolu 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% W ciepłym mleku(...)czasie na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy placek na kształt prostokąta (grubość około 0,5 cm). W osobnej miseczce ucieramy twaróg, żółtko, śmietanę i ksylitol. Masę serową rozsmarowujemy po całości na cieście. Placek składamy na pół (z góry na dół). Złożone ciasto kroimy na paski około 5 cm. Każdy pasek obkręcamy wokół własnej osi tworząc zawijaski. Układamy je na wyłożonej papierem

VioletoweKucharzenie
CIASTO A'LA SERNIK (NA JOGURTACH GRECKICH) - Z CZARNĄ PORZECZKĄ 225

pszennej 1 łyżecxzka proszku do pieczenia 1/3 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 4 żółtka Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki.  Owoce: dowolne, u mnie 300 g mrożonej czarnej porzeczki (z Hortexu) Składniki na masę jogurtową: 3 jogurty greckie ( ok 900 g) 2/3 szkl. cukru 1 cukier waniliowy o wadze 16 g 1/2 aromatu cytrynowego(...)kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st na 10 minut. Po tym czasie na podpieczony spód wykładamy nasze owoce. Na owoce wylewamy masę jogurtową. Na masę ścieramy na tarce pozostałą część kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 50 minut. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku. Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie

Walijskie Pichcenie
Ciastka smalcówki z nadzieniem serowym. 172

posypania stolnicy cukier puder do posypania ciasteczek Wykonanie: 1. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do miski i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Wkładamy do lodówki do stężenia, a w tym czasie przygotowujemy ciasto. 2. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. 3. Do mąki dodajemy(...)smalec i rozcieramy aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy proszek do pieczenia, jajka i roztarte drożdże. Zagniatamy ciasto. 4. Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w prostokąty, na każdy nakładamy porcję masy serowej i zwijamy ruloniki. 5. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut

Izabelawkuchni
Sernik klasyczny 194

posmakował. Przede wszystki m dlatego, że jest bardzo wilgotny; suchym sernikom i ciastom mówię stanowcze "nie" ;) Zaintrygował mnie również dodatek ugotowanych ziemniaków do masy serowej. Bo choć nie obce mi dodawanie ziemniaków do ciasta na chleb czy bułki, to sernika z tym jakby nie patrzeć nietypowym składnikiem jeszcze nie jadłam i nie piekłam. Oczywiście nie są one w ogóle wyczuwalne(...)nagrzać do 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić no piekarnika i podpiekać przez 12 - 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Podpieczony kruchy spód wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.   Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić razem z ugotowanymi

Opowieści z piekarnika
Malinowa chmurka 155

szklanki cukru  20 dkg mąki  15 dkg margaryny  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Żółtka z cukrem i miękką margaryną zmiksować na puszystą masę, dodać mąkę a proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć na dwie blaszki. Beza:  6 białek  1 szklanka cukru  2 paczki migdałów  Białka ubić z cukrem(...)wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Następnie ciasto posmarować bezą i posypać płatkami migdałowymi. Upiec na złoty kolor w 160 stopniach przez ok 25 minut.  Masa:  1/2 l śmietany kremówki  2 fixy do śmietany kremówki  2 serki bieluch lub mascarpone  4 łyżki cukru pudru  1/2 kg świeżych lub mrożonych malin  2 galaretki

Aromatyczne Podróże
Ciasto dyniowe z miodem, orzechami i kremem mascarpone 221

przygotowane puree możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Możemy je także poporcjować i zamrozić, a następnie używać do przygotowywania ciast i deserów *** *** Przygotowanie ciasta: jajka miksujemy z cukrem na gęstą puszystą masę, następnie nie przerywając dolewamy strużką olej, a potem miód. Ubijamy do połączenia składników *** *** Dodajemy puree z dyni i krótko miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem(...)Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem, aż zesztywnieje. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Orzechy włoskie drobno kroimy, dodajemy do kremu, mieszamy *** *** Krem dzielimy na trzy części. Pierwszy blat ciasta smarujemy pierwszą częścią kremu *** *** Przykrywamy drugim blatem ciasta. Smarujemy drugą częścią kremu. Przykrywamy ostatnim blatem i rozsmarowujemy resztę kremu po całości ciasta

Blog z Apetytem