ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:669/3191)

Ciasto z kremem i polewą czekoladowo – wiśniową 443

lśniąca. 5. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 6. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut(...)masy nie gotować). 13. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Ostygniętą galaretkę, ale trochę ciepłą, wlać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Gdy polewa zacznie trochę tężeć wylać ją na wierzch ciasta i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
ciasto szpinakowe z truskawkami 309

sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy szpinak z olejem i miksujemy do połączenia się z masą jajeczną. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 35 min. w 16-170 st. C, bez termoobiegu(...)schłodzenia (nie dopuszczamy aby mus stężał). Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do schłodzonego musu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie miksujemy na jednolitą masę. Gotową piankę równomiernie wykładamy na ciasto szpinakowe. Wstawiamy do lodówki do stężenia. dodatkowo: ok. 300-350 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa (ja użyłam zielonej ale wyszła pomarańczowa, dla lepszego efektu polecam użyć truskawkowej

Domowy Smak Jedzenia
Tarta kurkowa 153

masłem, wkładamy do środka ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przygotowane wcześniej kurki i boczek przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut do ścięcia masy. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Pralinki pandy 280

patyczki i podać w wersji "lizaków".Proste babeczki czekoladowe Krem maślany (wystarczy kilka łyżek w zależności od tego, jak bardzo suche jest ciasto, resztę można przechowywać w lodówce)Lukier królewski+ czekoladowe dropsy, wiórki kokosowe, czekoladowe cukiereczki, masa cukrowa na oczka (można je też zrobić z czekolady)Babeczki kruszymy na małe kawałki w rękach lub w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest(...)się kleić (kiedy ściśniemy część w ręce, rozkrusza się na kawałki) dodajemy po łyżeczce krem maślany i dalej wyrabiamy masę.Z gotowej masy formujemy kulki. Wkładamy je na 15 minut do zamrażarki, żeby nieco stwardniały.Kulki z ciasta zanurzamy w lukrze i obtaczamy wiórkami kokosowymi.Doczepiamy dekoracje - nosy i uszka z dropsów czekoladowych, uśmiechy z cukiereczków (można także jeśli ktoś

Ciastkozercy
Słodko słono... czekoladowe ciasto z karmelem i solonymi orzeszkami.. 177

wymieszać do połączenia. Tortownice lub inna formę (21cm) wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia-dno tylko- i wlać masą. Piec 180 stopni około 25 minut - Uwaga ciasto jest z natury wilgotne i jak to bywa z klasycznym brownie zakalcowate. Jest upieczone jak po wbiciu patyczka i nie będzie śladu surowego ciasta(...)garnkiem ) aż masa przybierze złoty kolor Zdjąć z "ognia" i delikatnie wlewać kremówkę cały czas mieszając- masa będzie się pienić-  odstawić do ostudzenia i zgęstnienia + 150 gram solonych orzeszków ziemnych Gotowe ciasto brownie (przekrojone na pół) przełożyć 1/2 ilości kremu fistaszkowego . Drugą część kremu rozsmarować na wierzchu, posypać solonymi orzeszkami i polać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
sernik wielkanocny na kisielowym spodzie 180

następnie dodajemy masło i dalej delikatnie mieszamy do momentu, aż ciasto wchłonie masło. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 st. C z termoobiegiem ok. 30-35 min. składniki na masę serową: 500 g zmielonego sera białego tłustego 80 g masła 80 g cukru pudru 3 jaja 1 budyń śmietankowy(...)roztopione masło oraz budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubijamy na pianę. Do zmiksowanego sera dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę serową wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto kisielowe. Pieczemy w temp. 160 st. C ok. 1 godz. składniki na polewę czekoladową: 50 g masła 1/4 szkl cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka

Domowy Smak Jedzenia
Pani Walewska 1730

pieczenia 2 blaszki o wymiarach 25 x 33 cm.  Do każdej wkładamy  jedną część ciasta na spód i wyrównujemy. Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy po połowie masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy posiekane  orzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni C i pieczemy(...)przestygnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.  Masło (miękkie) ucieramy dokładnie do momentu powstania  jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy do niego partiami przygotowany wcześniej budyń stale miksując. Dodajemy aromat waniliowy i dokładnie miksujemy.  Gotowe wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem i wstawiamy do lodówki na minimum

Malinowe Pocałunki
Mleczna kanapka 182

uważając na wodę zebraną pod masą. Ubijamy ją z pozostałą częścią erytrolu. Jeśli masa będzie bardzo rzadka można dodać łyżkę mąki z tapioki lub ziemniaczanej. Ciasto przekrawamy na dwie części - spodnią i wierzchnią. Wykładamy masę mleczną na spód i przykrywamy wierzchem. Wstawiamy do lodówki na 1-2h żeby się scaliło. Recipe Notes Ciasto można posmarować dżemem przed przełożeniem kremem

Kucharzyca
Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem 232

podzieliłam je na 3 bo "Makowe zawijańce: wyszły dwa. A i oto przepisy:"Zawijaniec Makowy""Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem"Składniki:Ciasto drożdżowe:5 szklanek mąki1/3 szklanka cukru2 jajkażółtko120 g margarynyodrobina kurkumyok.60 g drożdżykubek mlekaszczypta soliDodatkowo:Masa makowa (z tego przepisu starczy na takie cztery zawijaki)1.5 kg jabłek (najlepsza szara reneta)łyżka cynamonu3 łyżki cukru (czubate(...)ubitą pianę z białek z dodatkiem łyżki soku z cytryny (ja to robię już łyżką).Dać na jabłka.Piekarnik nastawić na 160 stopni i piec ciasto 50 minut.Smacznego :DWYPRÓBUJ RÓWNIEŻ: Napoleonka z masą grysikowąLiryczne babeczki

Moje pyszne gotowanie
Chałka z kruszonką 166

może kleić się do rąk (samo wyrabianie ciasta zajęło mi kilkanaście minut!) . Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia masy; co najmniej 1 godzina wyrastania ciasta) . Następnie ciasto wyjąć z miski, lekko wyrobić i podzielić je na 4 wałki. Końce wałków (tylko z jednej strony!) złączyć ze sobą (spójrz na zdjęcia poniżej) i naprzemienne

Ugotować
Stracciatella z truskawkami i galaretką -sezon truskawkowy rozpoczęty 266

Jeśli nie chce wam się piec to ciasto jak znalazł . składniki masy serowej 500 ml śmietany 36 % 25 dag serka mascarpone 33 dag jogurtu greckiego 6 łyżek żelatyny 6 łyżek cukru pudru 5 łyżek wody 10 dag czekolady mlecznej-startej na tarce- można dać mniej 2 paczki krakersów 3 galaretki czerwone truskawki dowolna ilość   przygotowanie składników żelatynę rozpuść

Moje Wyroby
Bułki czosnkowo-ziołowe posypane serem 138

Gotowe ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia masy; co najmniej 1 godzina wyrastania ciasta) . Następnie ciasto wyjąć z miski, lekko wyrobić i podzielić je na 3 wałki. Każdy kawałek ciasta podzielić na 5 części. Uformować bułeczki. Ułożyć je w niewielkich odstępach

Ugotować
Marcepanki na Maderze 111

masie. 1 białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy, ale już bez ucierania tak, aby zachować puszystość. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Masę migdałową nakładamy na ciasto opłatkowe, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoto. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie kroimy w kostki wielkości ok. 2×2 cm. Do mocnego blendera wrzucamy

Kate's Kitchen
Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 196

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarteletki z likierem 145

sera twarogowego półtłustego 100 g masła 150 g mąki Wypełnienie: 250 ml likieru o smaku słonego karmelu 2 łyżeczki agar agar lub żelatyny Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie. Gdy masa będzie jednolita, dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka formujemy okrągły placek, którego boki zawijamy do środka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut

Kucharzyca