ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:660/3191)

Ciasto kakaowe z gruszkami 217

już edycję Lubelskiego Kociołka. Tradycyjnie już musiało być sezonowo, zatem tematem przewodnim tym razem są gruszki.  Postawiłam na prostotę i łatwość wykonania, ale efekt smakowy przerósł moje oczekiwania. Ciasto wyszło bardzo czekoladowe, mięciutkie, wilgotne i niesamowicie pyszne!  Składniki: 230g mąki 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru(...)oleju rzepakowego lub z pestek winogron 3 miękkie gruszki Jajka roztrzepać z cukrem, dodać jogurt i olej, wymieszać. Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem, wsypać do masy jajecznej, wymieszać rózgą. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (u mnie tortownica 22cm). Gruszki obrać, pokroić w ósemki lub szóstki (jeśli są mniejsze), ułożyć na cieście, lekko w nim zatapiając. Formę

Obiad gotowy
Babeczki na Halloween 179

też upiekłam pyszne babeczki z dodatkiem kawy i oleju ze słonecznika, który dostałam do przetestowania od Zielonego Nurtu . Do tego zrobiłam pyszny pomarańczowy krem i udekorowałam kapeluszami z masy cukrowej:)  Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 2 jajka, 3/4 szklanki maślanki, 3 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt, łyżeczka sody oczyszczonej, 3/4 łyżeczki(...)właśnie takie ma być!! Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nalać ciasto do 3/4 wysokości.  Piec ok. 18minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  250g serka mascarpone,  1/2 szklanki śmietany 18%,  100g białej czekolady,  3 łyżki cukru pudru,  szczypta pomarańczowego barwnika,  kapelusze z masy cukrowej .   2 łyżki śmietany zmieszać z połamaną na kawałki czekoladą

Z miłości do słodkości
Kawuś 352

Ubić pianę z białek z cukrem na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, ubijając. mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (40x25), piec ok.30 minut w 175 stop. BISZKOPT II Przygotować według przepisu na biszkopt I dodając 2 łyżki kakao.PONCZ(...)KREM KRÓWKOWY Margarynę zmiksować, dodawać po łyżce masy krówka, ucierać. Na koniec dodać kawę rozpuszczalną i spirytus, dokładnie utrzeć mikserem. KREM TWAROŻKOWY Ser przełożyć do miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy, dokładnie utrzeć. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z serem, dokładnie utrzeć mikserem. SKŁADANIE CIASTA:Biszkopt ciemny, dobrze nasączyć ponczem, wyłożyć krem twarożkowy. Następnie

Kuchnia Danusi
Ciasto Izaura -sernik w murzynku 330

książeczki poradnika domowego z roku 1996. Ma już swoje lata i widać, że często używany, bo ślady na kartkach są. Uwielbiam takie stare przepisy i książki kucharskie.  Składniki Ciasto 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 250 g margaryny (dałam masło) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego cukru waniliowego(...)polewy dodać 4 żółtka mąkę proszek do pieczenia  i wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką z ciastem. Wlać ciasto na blachę (23x38) wyłożoną papierem do pieczenia . Masa serowa 500-700 g twarogu 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła wiórki kokosowe Masło zmiksować z cukrem na gładko dodać zmielony twaróg, jajka

O kuchni z uczuciem
Mazurek kajmakowy. 118

godzin do stężenia (najlepiej na noc).      Następnego dnia lekko podgrzewamy pozostawioną masę, odkładamy 1-2 łyżki, a resztą przykrywamy wierzch i boki ciasta. Masło ubijamy na puch, a następnie dodajemy porcjami masę kajmakową. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ranty mazurka. Lukier wlewamy do woreczka, na rogu robimy małą dziurkę i dekorujemy wierzch (mogą

Rozpustne gotowanie
Krajanka z suszonymi morelami i orzechami 200

czym zmiksować blenderem. Odstawić na bok. Z podanych składników zagnieść ciasto (można ręcznie lub w malakserze). Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do kogla-mogla wmieszać mielone migdały [ orzechy]. Do powstałej masy delikatnie dodać pianę z białek(...)Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół). Formę do pieczenia (prostokątną o wym. 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno wylepić ciastem. Spód posmarować masą morelową. Na wierzch wylać masę jajeczno-migdałową [ orzechową]. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45-50 min. Przed podaniem posypać na wierzchu cukrem-pudrem

Moje domowe kucharzenie
ZIELONY SERNIK Z DODATKIEM AWOKADO 213

zarazem dość tłustym awokado. I powiem Wam, udało się Sernik z tego przepisu wyszedł idealnie kremowy bez użycia jakiejkolwiek śmietany a jeśli chcesz się przekonać jak smakuje to zielone ciasto, zapraszam do wykorzystania tego łatwego przepisu. SPÓD: ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki suszonej żurawiny 1 łyżka oleju kokosowego ZIELONY SERNIK Z DODATKIEM AWOKADO: 750g chudego twarogu 1-2 dojrzałe awokado 200ml(...)wody 3 łyżeczki żelatyny 2/3 szklanki erytrytolu lub innego słodzidła sok z jednej cytryny lub aromat cytrynowy Przygotowanie naszego zielonego sernika z dodatkiem awokado zaczynamy od przyrządzenia „masy” na żurawinowy spód tego ciasta. Do malaksera wrzucamy płatki owsiane, suszoną żurawinę oraz łyżkę oleju kokosowego. Wszystko razem blendujemy przez kilka minut. Tak przygotowaną masę wykładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Magiczna babka z budyniem 8219

blogu było już magiczne ciasto , tym razem czas na magiczną babkę. To babka czekoladowa, która zawiera w sobie flan (bardzo delikatny budyń), pojawiający się w górnej warstwie ciasta w magiczny sposób – masa flanowa jest lżejsza i podczas pieczenia ucieka z góry do dołu, łącząc się przy tym ze słodkim karmelem. Ten flan będziecie chcieli wyjeść łyżką z całej babki(...)dzięki temu baba jest niezwykła. Trzeba tylko pamiętać, aby piec babkę w kąpieli wodnej – formę musimy wstawić do innej, do której wlewa się wrzątek. Nie używajmy do ciasta form, które się rozpina – mogą być nieszczelne, a przed upieczeniem ciasto ma płynną konsystencję. Składniki na dużą formę babkową z kominem. Magiczna babka z budyniem – ciasto

Poezja smaku
Jagodowa chmurka 353

śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Ciastka pokruszyć do miski, dodać masło i aromat - dokładnie wymieszać. Tak przygotowany spód ciasta przełóż do formy, masę dociśnij i wstaw do lodówki (ok. 1 godz.). W tym czasie przygotuj galaretkę. Jeżeli jagody są mrożone należy wcześniej rozmrozić je na durszlaku. Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu - przestudź(...)następnie wymieszaj z jagodami. Odstaw do lekkiego stężenia do lodówki na ok. 1,5 godz. - trzeba uchwycić ten moment, gdy galaretka zaczyna gęstnieć, wtedy można wylać ją na ciasto :) Teraz wyłóż galaretkę na spód przygotowany w foremce i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Kremówkę ubij na sztywno - pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę rozprowadź na galaretce - posyp

Alutka-Gotuje
Tarta z rumowym kremem dyniowym 156

dynią - mniam! TARTA Z RUMOWYM KREMEM DYNIOWYM Składniki na ciasto: - 300 gramów mąki - 200 gramów masła - 100 gramów cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wykładamy nim formę, dziurkujemy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Składniki na rumowy krem dyniowy: - 450 gramów musu z dyni ( przepis - kliknij! ) - 100 gramów cukru(...)rumowego kremu dyniowego: Mus mieszamy z cukrem i przyprawami oraz aromatem. Następnie miksujemy masę z dodawanymi po kolei jajkami.Potem, już za pomocą szpatułki, łączymy ją ze śmietaną. Masę wylewamy na schłodzone ciasto. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut. Chłodzimy i posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! :) (function

Życie zamknięte w smaku
Tort makowy z kremem z białej czekolady 128

dużo mniej pracy przy pieczeniu. Przygotowując ciasto kierowałam się wskazówkami z Doroty przepisu, jedyne co zrobiłam od siebie, to dorzuciłam do kremu trochę wiśni w syropie. Składniki na ciasto: 5 jaj; 15 dkg cukru pudru; 2 łyżki mielonych migdałów; 12 dkg mąki pszennej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 płaska łyżka proszku do pieczenia; 20 dkg maku(suchego, nie trzeba mielić(...)żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, potem żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Składniki połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 23 cm, piec około 45 min. w temperaturze 180 0 C. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka

In my kitchen
Tarta z kremem budyniowym i nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 255

Przygotowanie: Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kleik z siemienia. Wyrobić ciasto. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka(...)być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy. Wyłożyć krem na ciasto, udekorować plasterkami nektarynki (zaczynając od obwodu) i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał

głodny alergik
Ciasto z kremem pomarańczowo-adwokatowym 154

którego, obie się zakochałyśmy :D To głównie z myślą o Niej odtworzyłam je w domu, to z Nią w pierwszej kolejności podzieliłam się przepisem i kawałkiem ciasta :) Pyszny, maślany, lekko pomarańczowy biszkopt, masa pomarańczowa z solidną dawką ajerkoniaku i delikatna warstwa ubitej śmietanki Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)cukrem na jasną, puszystą masę, dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Do masy maślano-jajecznej dodać sok i ekstrakt pomarańczowy, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Formę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Krem pomarańczowy

Domowa cukiernia Ewy
Torcik orzechowo - czekoladowy 150

mleka 15 dag cukru 50 ml wódki Dodatkowo: kawałki orzechów starta gorzka czekolada (ok. 40 g.) Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy partiami cukier i ubijamy aż masa będzie lśniąca. Nie ubijania wlewamy po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wsypujemy orzechy. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy(...)tłuszczem i wysypanej kaszą manną (ja użyłam tartej bułki). Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdy ciasto będzie w piekarniku przygotowujemy krem. Krem: mleko gotujemy z cukrem przez około 15 minut, aż masa nabierze konsystencji rzadkiego syropu. Wówczas zdejmujemy z ognia i wsypujemy orzechy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli

My simple kitchen
Grysikowe ciasto z mascarpone 130

ciasto znalazłam przypadkiem, szykowałam się na przyjazd teściowej i chciałm zrobić coś pysznego. Po pierwszym kęsie wiedziałam że był to strzał w dziesiątkę, wszyscy byli nim zachwyceni. Grysikowe ciasto z mascarpone Skladniki: - 500 g serka mascarpone - 500 g kaszy manny - 4 jajka - 320 g cukru - 125 g masła - 5 łyżek soku ze świeżej pomarańczy - 1 proszek do pieczenia(...)rozpuszczamy, po wystudzeniu ucieramy z serkiem mascarpone i 200 g cukru. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Kaszę manne łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy około 45 minut na środkowym poziomie

Kulinarne życie
ROLADA MAKOWA 156

dodajemy po trochu mąkę i mleko. Wyrobione ciasto wkładamy do woreczka i do lodówki. Rano wystarczy rozwałkować, nałożyć nadzianie, zwinąć, posmarować rozbełtanym jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto troszkę podrośnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godz. w temperaturze 180 st. NADZIANIE: 1/2 kg maku 1/2 szklanki miodu garść rodzynek garść orzechów sezam cynamon 2 łyżki(...)gotujemy ok 10 minut w wodzie. Odcedzamy i płuczemy do czystej wody. Mielimy dwa razy. Do rondla dajemy masło, miód, mak i resztę składników, lekko podgrzewamy, odstawiamy. Masę rozkładamy na rozwałkowanym cieście

harrisa

Proponowane wyszukiwania