ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:656/3191)

SZARLOTKA 248

cukrem i smażymy około 10 minut do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy jabłka, goździk i prażymy do momentu redukcji wody. Na koniec dodajemy cynamon i delikatnie mieszamy. Gotową masę dodajemy na upieczone ciasto i wyrównujemy. Na tarce ścieramy na grubych oczkach oddzieloną resztę ciasta i pieczemy w 175°C około 15-20 minut

chefintheforest
CIASTO CUKINIOWE Z KREMEM ANANASOWYM 150

łyżeczka * cynamon – 1 pełna łyżeczka KREM: * sok z ananasa – 1 szkl * budyń waniliowy – 40 g * masło – 150 g * cukier – 1 pełna łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO: Jajka ubijamy z cukrami i olejem. Dodajmy mąkę przesianą z sodą, proszkiem, cynamonem – miksujemy. Dodajemy tartą, odciśniętą cukinię, orzechy, pokrojonego drobno ananasa. Wylewamy na tortownicę, pieczemy do suchego patyczka(...)minut ) – 180C z termoobiegiem. Studzimy, kroimy na 2 blaty. KREM: Budyń gotujemy na soku ananasowym z cukrem, studzimy. Po wystudzeniu ucieramy z masłem na białą, kremową masę. CAŁOŚĆ: Kremem przekładamy ciasto, wkładamy na ok. 1 godzinkę do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
ciasto z kulkami serowo-kokosowymi 105

pewno przepis wart wypróbowania.  *tortownica 21 cm: Składniki: na kulki serowe: 250 g twarogu 50 g kokosu 50 g cukru 3 łyżki mąki 1 jajko na ciasto: 5 jajek 225 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru 150 g czekolady deserowej  4 łyżki kakao 150 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)Mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dolać mleko i zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy.  Zmiksowane na gładko ciasto przelać do foremki, delikatnie żeby nie uszkodzić kulek serowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić. Masło, cukier puder

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rozkosznie pyszny sernik z truskawkami pieczony na kruchym spodzie... 194

kogel-mogel z 10 minut do jajek wsypać kaszę manną, budyń, proszek do pieczenia i krótko zmiksować dodać ser na sernik z wiaderka, olej i krótko zmiksować masę serową wlać do ciasta kruchego i poukładać w truskawki piec w 200C około 45-50 minut, sernik zostawić po upieczeniu w uchylonych drzwiczkach na 30 minut sernik dopiero wyjąć z blaszki

W Mojej Kuchni Lubię
Makowiec 128

mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone przestudzone masło. Ja ciasto wyrabiałam w robocie. Po wyrobieniu ciasta przekładamy go do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Teraz zabieramy się za masę makową. Mak zaparzamy w 170 ml wrzącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu maku odsączamy go z nadmiaru(...)należy go zmielić. Do masy makowej dodajemy stopniowo wszystkie składniki, a na końcu pianę ubitą z białek i dokładnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto musimy rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 3mm. Na placek nakładamy masę makową tak żeby nam zostało ok. 2 cm po bokach. Makowca zwijamy jak roladę a boki podwijamy pod spód. Makowiec przenosimy na papier

Kuchenne Wariacje
Sernik z jogurtów greckich 139052

pewnością zrobi wrażenie na wielu z Was :) Gorąco polecam ;) Składniki na masę jogurtową: 3 jogurty greckie po 400 g (ja użyłam tych z Bie….ki :) 8 jajek ¾ szklanki cukru 2 cukry wanilinowe 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 3/4 szklanki oleju Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pianę z białek do żółtek , mieszamy i dodajemy jogurty, budynie śmietankowe i na samym końcu dodajemy olej. Wymieszać delikatnie łyżką. Masę jogurtową wylać na podpieczone kruche ciasto. Piec ok. 60-80 minut w temperaturze 160-170*C. Polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 3łyżki kakao 3łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Masło rozpuścić

The Sweet Damsel
Ucierane ciasto na oleju, z owocami 159

masłem i oprószcie mąką. Mąkę przeznaczoną do ciasta przesiewamy z proszkiem do pieczenia (to ciężkie ciasto, ma dużo tłuszczu – proszek jest absolutnie niezbędny). Cale jajka wbijamy do misy robota, wsypujemy do nich cukier. Miksujemy całość na bardzo wysokich obrotach przez 7-10 minut – masa powinna być bardzo jasna, mocno napowietrzona i musi powoli spływać z ubijaczki, zostawiając wyraźny ślad. Zmniejszamy(...)partiami , po 2 łyżki, przesianą mąkę z proszkiem. Gdy mąka już dobrze wmieszana, nie przerywając miksowania na średnich obrotach, cienką strużką i powoli wlewamy do ciasta olej z kilkoma kroplami aromatu. Po dodaniu oleju masę jeszcze minutę miksujemy do połączenia na wysokich obrotach.   Przelewamy ciasto do formy z niskiej wysokości, tak żeby go za bardzo nie odpowietrzyć . Poruszamy formą

Karo in the Kitchen
Ciasto marchewkowe 172

razem . Dzieci siostry też były zachwycone :) Ciasto należy do tych cięższych . W smaku przypomina piernik dlatego też przekroiłam je wzdłuż i dałam masę podobną jak do orzeszków. Uważam że utrafiłam smakowo Składniki na ciasto: 1 szklanka (250 ml) oleju 150 g  cukru 1 szklanka oleju 3 jajka 2 i ½ szklanki marchwi startej na średnich oczkach 2,5 szklanki mąki(...)wystudzeniu przekroić wzdłuż na pól i dodać krem Sposób wykonania kremu: Ubić śmietanę, pod koniec upijania dodać masę kajmakową i wszystko dokładnie wymieszać. Sposób wykonania plewy czekoladowej Rozpuścić  margarynę z łyżką wody w rondelku, dodać pozostałe składniki. Polać gotową polewą ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Wuzetka 516

dodałam do niego rozpuszczone masło i to jest strzał w 10! Dzięki temu spody są idealnie wilgotne i sprężyste, nie zgniatają się pod ciężarem masy śmietanowej. Moja blaszka ma wymiary 35×24 cm, ciasto podzieliłam na 12 bardzo dużych kawałków. Przy obecnej pogodzie zdecydowanie polecam upiec biszkopt wieczorem poprzedniego dnia. Trochę wysiłku przy pieczeniu wynagrodzi Wam jednak potem deser(...)łyżki ubitej śmietany i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy do pozostałej ubitej śmietany i energicznie miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na spód czekoladowy i wyrównujemy szpatułką. Przykrywamy drugim blatem ciasta i nasączamy ponczem. Ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki, w międzyczasie przygotowujemy polewę. Śmietanę kremówkę zagotowujemy, ściągamy z kuchenki, dodajemy pokrojoną na drobne kawałki

Ciastkozercy
Drożdżowy wieniec z serem i kajmakiem 152

Ciasto drożdżowe uwielbia chyba każdy, przywołuje smaki dzieciństwa, jedno ciasto a można z niego wyczarować tak wiele, czy na słodko czy wytrawnie…. Moja propozycja to pulchny wieniec z masą serową i kleksami kajmaku z orzechami, słodką kruszonką z kubkiem mleka czy kakao to prawdziwa uczta dla podniebienia. Do przygotowania użyłam już tradycyjnie suszonych drożdży Dr.Oetker -jeszcze nigdy mnie nie zawiodły(...)cytryny, miksujemy do połączenia, Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym dodajemy wiórka zimnego masła, rozcieramy w palcach, do połączenia, nie zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40 cm smarujemy masą serową, zostawiając 2 cm wolne brzegi, robimy kleksy na masie serowej z kajmaku zawijamy jak roladę. Układamy w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie z kominem. Posypujemy kruszonką

Wanilia i Kardamon
Babka trójkolorowa 99

dodać trzy łyżki mąki i esencję waniliową, wymieszać. Do trzeciej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Najpierw wlać do formy ciasto kakaowe, następnie waniliowe i ostatnie masę z kisielem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 175 i piec ciasto 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Jak patyczek po wyjęciu z babki będzie suchy

Kuchnia Pokoleń
Ciasto pomarańczowe 122

Zobacz jak smakuje najlepsze ciasto pomarańczowe . Przepis na to pyszne, egzotyczne ciasto jest bardzo prosty. Ja dodałam jeszcze galaretkę i świetną masę śmietanową. Powstał tropikalny pomarańczowy mech.   - ciasto pomarańczowe z kilku składników - proste do zrobienia warstwy z galaretki i kremu - dokładny opis i kroki wykonania ciasta

AniaGotuje.pl
Zdrowe trzyskładnikowe ciasteczka 70

być drobne jak mąka). Banana rozgnieść i dodać zmielone płatki. Składniki wymieszać. Masa powinna być gęsta i wilgotna. Czekoladę pokroić na małe kawałki, wsypać do miski z ciastem i wymieszać. Łyżką nabierać masę i formować okrągłe ciasteczka. Piec przez 10-12 minut w  180ºC

Healthy food explorer
z marcepanem,truskawkami ciasto kruche... 123

ciasto, resztę ciasta rozwałkować i położyć na truskawkach, ponacinać ostrym nożem piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto najlepiej studzić cała noc, aby masa truskawek się stężała dobrze, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest chrupiące i bardzo aromatyczne truskawkami i marcepanem........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
TARTA Z MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 261

sól pieprz czosnek zioła prowansalskie oregano Składniki na farsz: 150 g łopatki wieprzowej 150 g karkówki wieprzowej 30 g smalcu 150 g przecieru pomidorowego Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę o średnicy ok 22 cm dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie

Ola la LCHF
Chleb żytni na zakwasie 125

soli 400g zakwasu żytniego 800ml wody Wykonanie Składniki umieszczamy w misie miksera, wode należy dodawać stopniowo w czasie wyrabiania ciasta. Końcówką z hakiem wyrabiamy ciasto tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką namoczoną w mleku wyrównuję i wygładzam ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 4-5hh. Opcjonalnie można obsypać wierzch

Raj dla Podniebienia
WEGAŃSKIE CIASTO URODZINOWE BEZ PIECZENIA 596

samo ciasto zniknęło w minut dwie), z wielką radością. Może i Wam zbliża się jakaś uroczystość. Może i Wy osłodzicie ją tym słodkim jagielnikiem z rozkosznym kremem kakaowo -orzechowym. Ciasto pokrojone niedbale (co widać na zdjęciach), fotografie zrobione w pośpiechu, bo wszystkim bardzo spieszyło się do degustacji. Oj ... to było niebo w gębie. Polecam! Składniki ba formę o wymiarach(...)wylepiamy spód formy (najlepiej ceramicznej). Umieszczamy w lodówce. Masa jaglana: Kaszę gotujemy, a następnie studzimy. Umieszczamy z pozostałymi składnikami w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na spód ciasta. Umieszczamy w lodówce. Krem kakaowy: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, który wykładamy na jaglaną warstwę.  Banany kroimy na plasterki

Jeść, by żyć w zdrowiu
beignety cytrynowe 105

przestudzamy i dodajemy stopniowo jajka, oraz startą skórkę z cytryny, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko w ciasto, aż jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka, gęsta masa. W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący tłuszcz porcjami przy pomocy dwóch łyżek, jedną nabieramy ciasto a drugą zsuwamy do tłuszczu. Smażymy przez ok. 2 min. z każdej

Domowy Smak Jedzenia
Tort bezglutenowy z puddingiem z chia (paleo, bez cukru) 348

łyżki ciepłej wody Przygotowanie ciasta: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dwie okrągłe formy do ciasta (średnica 16 cm) smarujemy olejem kokosowym. Blendujemy razem wszystkie składniki na ciasto i wykładamy uzyskaną masę dzieląc ją równo pomiędzy dwie formy. Pieczemy około 45-50 minut lub do czasu, aż będą złociste od góry. Tak powstaną nam dwie warstwy tortu. Przygotowanie nadzienia chia: Nasiona(...)mlekiem kokosowym, dodajemy miód, dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 2 h. Przygotowanie polewy: Blendujemy wszystkie składniki razem do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji. Przygotowanie tortu: Wyjmujemy upieczone ciasto bananowe z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Jedną formę otwieramy i wyciągamy ciasto. Pudding z nasion chia mieszamy ponownie i wylewamy na ciasto, które nadal jest w formie. Na warstwę

PaleoLife
Pączki hiszpańskie 419

masłem i szczyptą soli. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać drewniana łyżką do połączenia składników. Garnek znów postawić na niedużym ogniu i mieszać aż ciasto będzie szkliste. Przestudzić. Do masy wbijać po jednym jajku i dokładnie mieszać. Przy dwóch pierwszych mieszałam łyżką, później mikserem. Ciasto ma mieć taka konsystencję aby nie było za rzadkie ale dało się wycisnąć

Smakołyki Asi
Sernik cynamonowy 183

minut - wystudzić Piecyk nagrzać do 170 stopni Aby wykonać masę, należy jajka zmiksować z cukrem do białości Dodać ser i przesiane obie mąki, oraz cynamon. Wymieszać Masę serową wylać na ostudzone ciasto i piec 60 minut Ciasto zostawić do wystygnięcia i dopiero wtedy obsypać wiórkami z czekolady Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Mazurek kajmakowy 140

Składniki: 2 3/4 szkl. (35 dag) mąki pszennej 4 łyżki cukru 20 dag masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany puszka masy kajmakowej (u mnie Helio ) ulubione bakalie do dekoracji  Z podanych składników zagniatamy kruche, gładkie ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie rozwałkowujemy cienko ciasto na wymiar blaszki (u mnie(...)wałeczki, które ułożyłam po bokach, ale nie jest to konieczne. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C na złoty kolor. Gdy ciasto ostygnie rozsmarowujemy na nim masę kajmakową i dekorujemy. Ja do dekoracji użyłam moreli

Cynamonowe szczęście
Ciasteczka z słonecznikiem 128

łuskanego słonecznika Wykonanie : Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać jedno jajko i jedno żółtko, posiekana w kostkę margarynę, śmietanę, 5 łyżek cukru. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy zawijamy do foli i wkładamy do zamrażalki na około godzinę. Zależy na tym aby ciasto stwardniało i łatwiej nam było je rozwałkować i wycinać ciasteczka Wyciągamy ciasto po wymaganym czasie

W Moim Magicznym Domu
Karpatka 379

woda, dosypać szklankę mąki i dokładnie wymieszać. Całość odstawić do całkowitego wystygnięcia.  2. Następnie do ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany. 3. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć nimi jednakowe blaszki i piec w 180 st. C do momentu, aż z ciasta znikną kropelki wody. Uwaga! Aby karpatka nie opadła

Kuchnia domowa Ani
Makowiec Sułtański wg Siostry Anastazji 239

lodówki. Mak sparzyć wrzątkiem i zemleć. Białka ubić z cukrem dodać żółtka i resztę składników. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki, wyłożyć na nie masę makową i przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto zapiec w 170 stopniach przez około 40 minut

Pychotkaaa
Miodownik (krem z kaszą manną) 146

szklanki cukru 1 łyżka mleka 2 łyżki kakao Dodatkowo: 5-6 łyżek dżemu (użyłam truskawkowego)  Ciasto. Jajka, cukier i masło/margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać miód, mąkę i sodę.  Ciasto zagnieść i podzielić na 3-4 części (w zależności od wielkości formy; u mnie 4 części pieczone w tortownicy o średnicy 18 cm). Formę wyłożyć papierem

Di gotuje
Szybka pizza 195

suche składniki (mąka, sól, cukier). Robimy "dołek" i dodajemy olej i rozczyn. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ciasto przez około 2-3 minuty na gładką, nielepiąca się masę (polecam zwilżyć dłonie olejem). Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 20-30 minut. 5. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę pokrywamy olejem. Każdą część wyrabiamy na okrągły kształt ( jeżeli nie masz dwóch dużych

VegUlka
Gofry na wodzie 153

szczypta soli Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek i zmiksować je z cukrem, następnie miksując dodać olej i wodę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z płynną masą i zmiksować na jednolite ciasto bez grudek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z powstałą wcześniej masą i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować). Piec w nagrzanej gofrownicy o mocy

Kuchcik gotuje
Karpatka 171

ciasto na gładką kulę. Można użyć miksera. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec 20-30 minut w 200*C. Wyłączyć piekarnik i wyjąć. Wystudzone ciasto przekroić tak, aby powstały dwa takie same blaty. Budyń: 500 ml mleka 250 g masła 2 łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemnaczanej 1 jajko 4 łyżki cukru(...)gotującego się mleka i gotować mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Zimne masło zmiksować, po łyżce dodawać masę budyniową i miksować każdorazowo do uzyskania gładkiego kremu.  Masę wyłożyć na połowę ciasta, przykryć drugim blatem i schłodzić w lodówce całą noc.  Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Owocowa Tarta 193

Krem: Wszystkie składniki na krem łączymy razem za pomocą miksera. Następnie wylewamy na spód naszego ciasta i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut, aby masa zgęstniała.  Po tym czasie wyciągamy ciasto i układamy na nim nasze ulubione owoce

Chocolate Stop Tempting
Sernik cynamonowy 188

minut - wystudzić Piecyk nagrzać do 170 stopni Aby wykonać masę, należy jajka zmiksować z cukrem do białości Dodać ser i przesiane obie mąki, oraz cynamon. Wymieszać Masę serową wylać na ostudzone ciasto i piec 60 minut Ciasto zostawić do wystygnięcia i dopiero wtedy obsypać wiórkami z czekolady Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekane naleśniki 164

naleśnikiSkładniki na ciasto:1 szklanka mąki1 szklanka mleka1 szklanka mineralnej wody gazowanejszczypta solipół łyżeczki granulowanego czosnkułyżeczka suszonego koperku jajkoSkładniki na nadzienie:pieczarkicebulakiełbaskaser żółtyPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto ubijamy mikserem na jednolitą masę. Jeśli wyjdzie nam zbyt rzadka, można dosypać troszkę mąki, ale nie za dużo (jeśli ciasto będzie zbyt gęste, naleśniki nie będą się chciały ładnie zwijać). Drobno

Lawendowe Niebo
Calzone 28678

mąki tortowej 1 łyżeczka soli 8 g drożdży suchych 2 łyżki oleju 250 ml mleka Suche składniki umieścić w misce. Dodać olej oraz ciepłe mleko. Ciasto dokładnie wymieszać na gładką masę. Uformować kulę, naoliwić delikatnie olejem i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.  Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, przełożyć na stolnicę, ponownie wyrobić i podzielić na 4 części

kulinarnyswiatdomi
Babeczki z bałwankami 177

prawdzie za oknami śniegu nie widać, ale nie znaczy to, że nie można zafundować sobie śnieżnych babeczek. Dziś krótki filmik jak prosto zrobić bałwanki z masy cukrowej na babeczki lub świąteczne ciasto :) Potrzebne będą: Babeczki waniliowe lub czekoladowe Lukier np. królewski Masa cukrowa np. domowa Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Wiatraczki marcepanowo-malinowe 105

Składniki na około 8 sztuk:2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 275g 10 dag masy marcepanowej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 10 dag konfitur malinowych żółtko 2 łyżki mlekaCiasto francuskie rozmrozić. Rozwinąć jedno opakowanie. Zwilżyć wodą. Ułożyć na nim drugi kawałek ciasta i rozwałkować, tak aby oba kawałki dobrze się połączyły. Prostokąt z ciasta pokroić na kwadraty o boku

Świat Ciasta
Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem dla Julki i Marka 220

problemu od naczynia. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut.W tym czasie przygotować masę serową łącząc wszystkie jej składniki na gładką masę.1/3 lub 1/4 wyrośniętego ciasta (zależy to od wielkości stolnicy) przełożyć na stolnicę podsypaną mąką (ja używam silikonowej maty, jest wygodna i łatwa do utrzymania w czystości) i rozwałkować na prostokąt o grubości

Codzienna kuchnia niecodzienna