ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:653/3191)

Bezglutenowe, błonnikowe krakersy z quinoą i guacamole 161

sypkie składniki na krakersy przekładamy do miski, dodajemy oliwę, przyprawiamy i stopniowo dolewamy po łyżce wody (celowo nie podałam dokładnej ilości, ponieważ należy obserwować konsystencję) aż składniki ciasta połączą się w masę, która nie jest zbyt sucha, aby ją dość łatwo rozsmarować, ani zbyt mokra, żeby się nie rozpływała i ładnie wypiekła. Wykładamy masę na sylikonową matę do pieczenia(...)cienko. Dzielimy masę (ja narysowałam skośną kratkę) szpatułką, lub drewnianym nożykiem do smarowanie, na takie kawałki jakie chcemy uzyskać, żeby po upieczeniu było nam je łatwo rozdzielić. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, i trzymamy, aż krakersy zrobią się chrupkie i złociste, w międzyczasie można je poodwracać na druga stronę. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta (ostatnio zajęło

Quinoa Raz!
Jogurtowe ciasto z malinami, jagodami i kruszonką 145

Ubijamy jajka z cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy jogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wykładamy na nie owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.  Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

ChilliJemy
KREMÓWKA Z FRANCUSKIEGO CIASTA 354

jajka 4 żółtka 250g cukru 1 laska wanilii 120g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej (skrobi) Ciasto francuskie wyłożyłam do dwóch równej wielkości blach do pieczenia, najlepiej o wymiarach 21x25/26 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Upiekłam na złoto w 200 stopniach. Studzę. Przygotowuję masę. Zagotowuję 3 szklanki mleka wraz z cukrem i masłem oraz wanilią (wydłubanymi ziarenkami oraz łupinką). Jajka(...)masę jajeczną i ciągle miksując na wolnych obrotach, niweluję  grudki. Następnie gotuję gęsty budyń. Zostawiam do wystudzenia, ale nie  całkowitego, by z łatwością można było rozsmarować masę na cieście. W blaszce układam jeden płat ciasta, otaczam szczelnie po bokach folią aluminiową, aby krem nie spłynął na dół. Wykładam go na wierzch, przykrywam drugim płatem ciasta i lekko dociskam

W kuchni Karmel-itki
Croissant 131

czasie ciasto odkrywamy. Nie należy się przejmować gdy lekko opadnie. Przekładamy go do zamrażalnika na 30 minut. W tym czasie pozostał masło 125 g ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażalnika na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Połowę utartego masła układamy na 2/3 długości drożdżowego prostokąta (tworzymy pasek z masła w tym miejscu) i składamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babeczki Piernikowe Z Serem I Konfiturą Truskawkową Pod Śmietanowo Truskawkową Czapeczką 145

łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 małe jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia lekko czubata 1/3 szkl oleju 1/3 szkl mleka konfitura truskawkowa Masa Serowa: 200 g twarogu najlepiej tłustego 1 żółtko kilka kropel esencji cytrynowej 3-4 łyżki cukru Śmietanowo truskawkowa czapeczka: 250 ml śmietanki 30-36 % 2 czubate łyżki cukru pudru 1 opakowanie mixu(...)Twaróg rozdrabniamy lub blendujemy aby był bardziej kremowy. Mieszamy z cukrem, esencją i żółtkiem. 3. Foremkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy po łyżeczce ciasta. Następnie nakładamy po czubatej łyżeczce masy serowej, oraz po pół łyżeczki konfitury truskawkowej i przykrywamy łyżeczką ciasta, tak do 3/4 wysokości. Gotowe pieczemy w 180-190 stop przez 25-30 minut. Upieczone studzimy

Gotowanie...to proste !
Zdrowo ucierane z jagodami! 140

dość specyficzny aromat, ale on znika kompletnie po jej przetworzeniu, czyli po smażeniu np. naleśników, czy pieczeniu przy ciastach. Jest to jak każda mąką bezglutenowa, produkt który nada ciastu większą kruchość niż standardowa mąką pszenna, dlatego jest też idealnym rozwiązaniem do wszelakich ciasteczek kruchych. A dlaczego "Zdrowo ucierane'? A to już się dowiecie niżej ;-)))))))) Sprawdźcie listę składników co będzie(...)pracują na rękach, tak jak to kiedyś nasze babie robiły, bo nie było mikserów, blenderów itp. ;-). Następnie dodaj pianę z białek i wymieszaj. Kokilki, bądź formę do ciasta wysmaruj olejem kokosowym, wylej masę na wierzch obsyp jagodami. Czas pieczenia w kokilkach 35-40 minut do suchego patyczka w temp. 160 stopni C. Jeśli przygotujesz w formie na ciasto np. średnia

SMYKWKUCHNI
Tarta budyniowa z kaszą manną 203

puder – 4 łyżki* sok cytrynowy – 4 łyżki* śmietana 18% kwaśna , gęsta – 200 g* budyń waniliowy – 1 op / 60 g* kasza manna – 4 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Mąkę siekamy z masłem.Dodajemy cukier i żółtko, zagniatamy, formujemy kulę , zawijamy w folię i wkładamy do mrożenia na ok. 20 minut.Po tym czasie formę do tarty delikatnie natłuszczamy(...)gładkiej masy wsypujemy budyń i kaszę mannę – dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , a następnie dodajemy do masy budyniowej.Dokładnie wymieszaną masę wlewamy na podpieczone ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 25-30 minut.Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto Jakuba 146

Fioletowa beza: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe wiśnie z kompotu (zużyłam 3 słoiki o pojemności 0,4 l) Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 200 g masła Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Można dosypać trochę mąki, aby się nie kleiło (dosypałam w sumie ok. pół szklanki). Ciasto schłodzić w lodówce przez(...)sztywno z 2 łyżkami cukru, a na sam koniec dodać kisiel (proszek z torebki). Wyciągnąć z lodówki 2 rozwałkowane blaty. Na jeden z nich wyłożyć masę białkową i rozłożyć 1/3 wiśni. Przykryć drugim blatem ciasta i oderwać wierzchni papier. Włożyć do blaszki i piec ok. 18-20min. w 180ºC, na lekko złoty kolor. Ostudzić. Powyższe czynności powtórzyć jeszcze dwukrotnie

Na Ciasteczkowych Papierach
Tradycyjny Sernik Krakowski 275

przy tym jest delikatny i rozpuszczający się w ustach - deser idealny na każdą okazj e. Tradycyjny Sernik Krakowski - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 2/3 szklanki cukru 3 żółtka cukier waniliowy szczypta soli łyżka śmietany (opcjonalnie) Masa Serowa: 1 kg tłustego twarogu 300 g cukr u 6 żółtek 2 białka 2 00 g masła budyń waniliowy(...)Tradycyjny Sernik Krakowski - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperatur ze pokojow

Słodka Strona
Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty 125

których pisałem wcześniej tutaj . Należy najpierw ugotować ziarna pszenicy (we Włoszech sprzedają już gotowe o nazwie grano cotto ) i połączyć je z ricottą. Masę aromatyzuje się skórką cytrynową lub pomarańczową, wodą z kwiatów pomarańczy i cynamonem. Ciasto ma być pełne zapachów niczym perfumy! Powstanie Pastiery Napoletany przypisuje się zakonnicom z neapolitańskiego klasztoru, które stworzyły je jako symbol zmartwychwstania. Stąd też(...)cytrynową. Pszenicę wstaw z powrotem na gaz i kontynuuj gotowanie przez kolejne 15-20 minut, często mieszając. W tym czasie powinna powstać gęsta masa przypominająca owsiankę. Pszenicę odstaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie zagnieć ciasto. Gdy pszenica się schłodzi, ubij jajka razem z cukrem. Następnie dodaj ricottę i kontynuuj ubijanie, aż powstanie jednolita masa. Całość wymieszaj razem z pszenicą

Food Square
CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ! 191

składniki bardzo szybko zagnieść. Ciasto powinno być gładkie.  Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 15 minut do zamrażalki. Nadzienie: -  4 laski rabarbaru - 4 łyżki cukru brązowego - 5 łyżek marmolady wiśniowej - 2 torebki budyniu waniliowego - 2 szklanki mleka W rondelku dusimy pokrojony w kostkę rabarbar wraz z cukrem. Jak masa przybierze formę dżemu/konfitury uważamy, że jest już gotowa(...)masa pozostanie w misce i ani drgnie ;-))) Przygotowujemy budyń z mleka i proszku. WYKONANIE: 1. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę, brzegi jak i dno. 2. Na ciasto wylewamy gorący budyń. 3. Na budyń wykładamy masę z rabarbaru i dżem/konfiturę wiśniową 4. Na sam wierzch bezę, którą posypujemy posiekanymi migdałami. 5. Ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca do temp. 180 stopni

SMYKWKUCHNI
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 207

ustawiamy funkcję wyrabiania ciasta. Po 3 minutach dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przez następne 30 sekund. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przez ok. 40 minut powinno podwoić swoją objętość. W międzyczasie możemy przygotować masę serową. Przekrawamy na pół laskę wanilii i wyskrobujemy z niej ziarenka(...)orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Do masy serowej dodajemy cukier, skórkę pomarańczową, orzechy, ziarenka wanilii, budyń w proszku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, nakładamy masę serową i zwijamy w roladę. Roladę tniemy na kawałki: 12 jeśli macie wysokie foremki, 14 jeśli nieco mniejsze. Ciasto przekładamy do foremek

Ciastkozercy
Czarne pierogi z karpiem i kimchi 192

połowy cytryny, sól i pieprz do smaku Przepis 1 CIASTO: mąkę przesiewamy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy sól, atrament oraz rozpuszczone masło. Czekamy, aż ciasto ostygnie, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie postępujemy z nim jak z tradycyjnym ciastem na pierogi. 2 FARSZ: kolendrę i kimchi drobno siekamy - odsączamy z kimchi na sicie soki. Z filetów karpia

Kuchnia Bazylii
Kopytka z dyni i kaszy jaglanej 134

Kaszę jaglana gotujemy według przepisu ze szczyptą kurkumy. Tradycyjnie polecam aby ją lekko rozgotować. Gdy kasza przestygnie, a dynia będzie upieczona należy oba składniki dokładnie zmiksować. Do masy dodajemy pozostałe składniki. Ciasto będzie lekko klejące, ale bez problemu daje się formować. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy z niego wałek, który ostrym nożem kroimy po skosie.  Kopytka gotujemy

Przysmaki Karolki
GALETTE Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KREMEM PIERNIKOWYM I KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI Z ARONIĄ 157

śliwki, aronię oraz jeżyny – Wy śmiało możecie spróbować też z innymi owocami. Ps. przepis jest pomysłem na konkurs #przepisnakopernika z marką Kopernik. Trzymajcie mocno mocno kciuki!   SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 1 op / 300 g * pierniki Katarzynki – 5 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie ( czarna porzeczka ) Kopernik – 5 szt * ricotta di buffala – 250 g * owoce : śliwki(...)brązowy – 3 łyżki DODATKOWO: * pierniki Uszatki Kopernik – na kruszonkę * żółtko + cukier perlisty – do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pierniki siekamy, dodajemy ricottę i miksujemy na gładką masę. Wyciągamy na środek ciasta francuskiego, delikatnie rozsmarowujemy. Układamy delikatnie przesmażone z cukrem owoce, ozdobnie zawijamy boki. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cukrem perlistymi ( jest to gruby cukier, który nie roztapia się

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe na białkach 118

masła (miękkiego) 100g mąki pszennej 200g cukru 50g kakao 8 białek Składniki na dekorację: 100-150g czekolady 3 łyżki masła pół szklanki płatków migdałowych Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać kakao i mąkę, a następnie zmiksować. Ciasto będzie miało dość sypką konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Białka delikatnie dodać do ciasta, delikatnie

Mania Wypiekania
Błyskawiczna kostka herbatnikowa. 683

Zapraszam dzisiaj na błyskawiczne ciasto bez pieczenia. Herbatniki, masa krówkowa, masa budyniowa i bita śmietana, myy pyszności :) Dla zapracowanych taka propozycja jest w sam raz :) Składniki : 2 duże paczki herbatników kakaowych 1 puszka masy krówkowej orzechowej 3 budynie śmietankowe Winiary 1 l mleka 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 100 g masła 2 kopiaste łyżki mąki(...)masy budyniowej :   Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy zagotowujemy, w drugiej połowie mleka rozpuszczamy budynie i mąkę, wlewamy do gotującego mleka. Energicznie mieszając gotujemy tak długo aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.  Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną fix. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Warstwy ciasta

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżowe gofry orkiszowo-owsiane 184

wstawić na 8-10 godzin do lodówki - najwygodniej jest zrobić ciasto wieczorem i zostawić je w lodówce na noc . Z rana, po wyjęciu miski z lodówki, ciasto miałam rozwarstwione na wodę i gąbczastą masę reszty składników. Po energicznym wymieszaniu całości łyżką, ciasto zrobiło się gęstsze, jednak ogólnie o dość luźnej konsystencji. Nie wiem czy tak miało być, bo oryginalny przepis

Grunt to przepis!
Sernik zebra bez pieczenia 10724

mielonego w domu twarogu może być za gęsta do ładnego rozłożenia się pasków zebry. Jeśli wykorzystacie rzadszy twaróg, masę możecie spokojnie nakładać jak w przypadku klasycznego ciasta zebra, czyli 1-2 łyżki jasnej masy na 1-2 łyżki ciemnej masy, itd. Jeśli skorzystacie z gęstszego twarogu, jak np. twaróg z Piątnicy, najlepiej nałożyć masę na środek, a na koniec uzupełnić

Smakołyki Bereniki
Naleśniki według przepisy Magdy Gessler 371

gazowanej 2 jajka szczypta soli Jajka ubijamy z szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę, mleko i mieszamy Następnie dodajemy wodę i mieszamy wszystko na jednolitą masę. Żeby sprawdzić czy ciasto ma odpowiednią konsystencję wystarczy sprawdzić to łyżką, jeśli po podniesieniu jej ciasto spływa ale jednocześnie częściowo zostaję na łyżce to znaczy, że wyszło Nam ciasto idealne. Jeśli ciasto

Ptasia Kuchnia
Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchewką 153

Przygotować ciasto:  Jajka, żółtka i kremówkę ubić na puszystą masę. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą (1 łyżeczka) i łyżeczką tymianku, przelać do niej masę jajeczną i ubić mikserem na gładkie ciasto. Tak przygotowane wylać na warzywa. Clafutis wstawić do nagrzanego do 190 st. piekarnika na 30 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem. Jeśli będzie wilgotny, zostawić

W poszukiwaniu inspiracji
Baklava 342

spodzie powinno znieść się w sumie 8 warstw ciasta filo, każda posmarowana masłem. Następnie kładziemy połowę przygotowanych orzechów, wyrównujemy. Na orzechy kładziemy kolejno 8 płatów ciasta, każdy dokładnie smarujemy masłem. Wykładamy resztę masy orzechowej i wyrównujemy. Orzechy przykrywamy 8 płatami ciasta filo, pamiętając o smarowaniu każdego z osobna masłem, łącznie z warstwą wierzchnią. Kiedy ułożymy całość, nacinamy wierzchnie warstwy ciasta

Malinowe Pocałunki
547. Wielki powrót. 142

zmiksowanego banana2 czubate łyżeczki naturalnego kakaakapka mlekacynamon, sól, aromat waniliowyWszystkie składniki (oprócz chleba) mieszamy ze sobą. Do powstałej masy wkładamy kromki chleba obtaczamy je całe w cieście i pozostawiamy na trochę, aby wchłonęły masę. Smażymy tosty na rozgrzanej patelni

More food, love and dreams
Ciasto ,,Karmelowa Pomarańcza". 193

soli Ciasto: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 200 g śmietany 1/2 szklanki oleju szklanka płatków owsianych 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch pomarańcz szczypta soli Przygotowanie:  Na patelnię nie przywierającą wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżeczki wody. Gotujemy, aż karmel ściemnieje i dodajemy ciepła śmietankę, sól i energicznie mieszamy, aby powstała płynna masa(...)Jaja, cukier, oliwę, śmietanę, skórkę pomarańczy ubijamy na jasną masę mikserem. Dodajemy płatki, mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aby powstała gęsta masa bez grudek. Powstałe ciasto wlewamy na zamarłszy karmel i pieczemy w rozgrzany do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min.  Po upieczeniu wykładamy ciasto na tortownicę, tak, aby karmel z pomarańczami

Kuchnia Łukasza