ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:653/3191)

Sernik Oreo 341

lodówce :) Niestety mi Madzia kazała czekać prawie cały dzień aż mogłem go spróbować :) Ale to ja w takim razie już nie przedłużam i poniżej znajdziecie przepis na to pyszne ciasto :) Polecam… Składniki na spód sernika (tortownica 24cm) 20 ciasteczek oreo ok. 50 g masła (4 łyżki) Składniki na krem 500g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% wanilia (aromat, cukier(...)mieszamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i jak delikatnie ostygnie mieszamy z masą serową. Ciasteczka kroimy w ćwiartki, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy masę na spód sernika. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny. Przepis na polewę W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy kakao i czekoladę. Czekamy aż wszystkie składniki się połączą i gotową polewę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułki pieczone metodą solno-drożdżową w lutowej piekarni 204

minut. Zorra wkłada go do nagrzanego do 50 stopni piekarnika i natychmiast wyłącza piekarnik; ja zostawiłam ciasto do normalnego wyrastania w kuchni na 2 godziny . Podziel ciasto na kawałki o masie ok. 68 gramów i zostaw na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut. Uformuj bułki. Przykryj uformowane bułki wilgotną ściereczką i zostaw na 40 minut (łączeniem skierowanym do góry(...)szczęście nie wpłynęło to na smak. Jeśli tak jak ja używacie miodu, który o tek porze roku jest skrystalizowany, polecam najpierw rozpuścić go w kąpieli wodnej, będzie łatwiej wyrobić ciasto. Bułeczki wypiekali autorzy blogów

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort czekoladowy z bananami 176

idealnie połączy. Pół masy wylać na dobrze nasączony, wodą z cytryną, ciemny biszkopt. Ułożyć pokrojone w dość grube kawałki banany. Przykryć jasnym biszkoptem, nasączyć oraz wyłożyć drugą połowę masy. Najlepiej ciasto przygotować w formie w której piekliśmy biszkopt. Odłożyć na przynajmniej 2 godziny do lodówki, żeby całość stężała oraz smaki się połączyły. Ozdobić wedle uznania - u mnie plasterki

Magiczne Życie Marty
Ciasto pomarańczowo-ananasowe (Torta di ananas e arancia) 185

kęs rozpuszcza si ę  w ustach. Takie własnie jest ciasto z dzisiejszego wpisu. Ciasto niesamowicie delikatne, miękkie, pachnące pomarańczami, z dodatkiem świeżego ananasa. Ciasto w sam raz do niedzielnej kawy lub herbaty. Smacznego! **** Adoro le torte morbide e molto aromatiche, che si sciolgono in bocca. Oggi volevo condividere con Voi questa gustosissima ricetta(...)proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jaja, start ą  skórkę z 2 pomarańczy i rozpuszczone mas ł o. Całość miksujemy na jednolit ą  masę. Na koniec do ciasta dodajemy miąższ ananasa pokrojony w kostkę. Ciasto dokładnie mieszamy. **** PREPARAZIONE Sciogliete il burro sul fuoco a fiamma media.  Lasciate raffreddare. In una ciotola mescolate la farina con il lievito vanigliato

La grande e la piccola cuoca
Pierniczki 199

miód, dodać cukier puder, przyprawę do piernika, miękkie masło i jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. (Ja wyrabiam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wykarawać foremkami pierniczki. Pierniczki układać na blasze (najlepiej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić(...)przypadku, gdyby miód nie był płynny, można go wraz z masłem, cukrem pudrem i przyprawami korzennymi podgrzać, aż do rozpuszczenia. Następnie wystudzić i użyć tej wystudzonej masy do przygotowania pierniczków. Ciasta na pierniczki nie należy zbyt cienko rozwałkowywać. W przypadku gdy ciasto będzie cienkie, pierniczki po upieczeniu będą twarde. Najlepiej, aby grubość ciasta wynosiła około

Gospodyni Miejska
prosta czekoladowa tarta z truskawkami 286

pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 45 min. Następnie schłodzone ciasto, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy do natłuszczonej foremki o średnicy 27 cm. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem i obciążamy np. suchą fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez(...)Mieszamy, aż masa zgęstnieje. 50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy ze śmietanką. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, osuszamy i kroimy na talarki. Gotową, gorącą masę wykładamy na upieczone ciasto, równo rozsmarowujemy. Na kremie układamy truskawki. Całość polewamy delikatnymi strużkami roztopionej czekolady

Domowy Smak Jedzenia
Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno 220

Mocno owocowy sernik na zimno z orzeźwiającymi jagodami i malinami. Serniczek pięknie się prezentuje, letnie kolory cieszą oczy, a smak - podniebienie. Idealny deser na wakacyjne dni. Ciasto proste w przygotowaniu, i co ważne zrobimy je bez konieczności włączania piekarnika. Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa(...)wykładamy namoczonymi w mleku biszkoptami. Jagodową masę wylewamy na spód formy - chłodzimy w lodówce do stężenia. Następnie wylewamy masę malinową i znów umieszczamy w lodówce. Gdy masa serowa zastygnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy. Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną. *żelatyna musi być całkowicie wystudzona, jednak ma pozostawać nadal w formie płynnej - to ważne

Słodka Strona
Pasta tahini 203

przysmak na Bliskim i Środkowym Wschodzie, a także w kuchni arabskiej i żydowskiej. Zastosowań tahini jest wiele, możemy ją dodać do sosów, sałatek, dań jednogarnkowych, jak również do zup, ciast (np. z bakaliami), jako pastę do pieczywa (koniecznie wcześniej zrumienionego w opiekaczu), a nawet jako zamiennik jajek jak robili arabowie :) (możemy założyć że dwie łyżeczki pasty i odrobina wody(...)powietrzu zacznie unosić się zapach, ziarna przesypujemy do miski, pozostawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu przesypujemy je do blendera, dodajemy olej i 3 łyżki wody. Ucieramy na gładką masę o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Gotowe :) Pastę wykorzystujemy od razu lub przekładamy do słoiczka, w lodówce może być przechowywana przez kilka

Taste Of My Day
Malinowa chmurka 214

lekko ostudzone dodawałam powoli do  żółtek i cukru, a następnie porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Masa powinna być dość gęsta. Blaszkę (29*35 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i rozsmarowałam przygotowane ciasto.  Upiekłam dwa takie spody. Składniki są podane w przepisie na jeden spód! Można podwoić ilość ciasta(...)jednak ciasto twardnieje podczas czekania na pieczenie. Beza: -7 białek -230g cukru -płatki migdałowe Białka ubijamy z dodatkiem soli na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami cukier i miksujemy 5 minut. Ubite białka wykładamy na przygotowane wcześniej ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni C.  Bita śmietana: - 1 l śmietany

Receptura smaku
Placek przekładany z orzechami na wierzchu 265

orzechów włoskich grubo posiekanych 100g cukru kryształu 120g masła lub margaryny 2 łyżki miodu prawdziwego (np. wielokwiatowy) Masa kawowa: 300g masła 2 jajka 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Składniki na ciasto posiekać i szybko wyrobić. Schłodzić pół godziny w lodówce, po czym podzielić(...)pulchną masę. Stopniowo dodajemy ubite na parze jajka oraz przestudzoną kawę. Na końcu dodajemy spirytus i całość raz jeszcze dobrze ucieramy.  3. Przełożenie ciasta: 1 placek zwykły- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych- 1/2 masy kawowej- 2 placek zwykły- powidła- masa kawowa- placek z orzechami. Placki najlepiej piec pojedynczo. Przygotowując masę kawową możemy rozpuszczoną w wodzie kawę dodać od razu

Kuchnia w czekoladzie
Sernik z brzoskwiniami 176

ciasto:1 kostka margaryny 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki Składniki na masę serową: 1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera (1 kg) Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) pół kostki margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru Dodatkowo:1 puszka brzoskwiń w syropie 5 białek 3/4 szklanki cukruZaczynamy(...)pokroić na 6 części. Białka ubić z cukrem. Przygotować blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem. Z zamrażarki wyjąć jedną część ciasta i rozwałkować je na wymiar spodu formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku (fot.1). Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Wyciągnąć z zamrażalnika drugi kawałek ciasta i go zetrzeć

Świat Ciasta
Kruche ciasteczka 187

masę. Jajka lekko roztrzepujemy widelcem w miseczce i dodajemy do masy razem z cukrem waniliowym i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Wysypujemy do masy i wyrabiamy. Jeżeli ciasto będzie przyklejać się do ręki dodajemy trochę mąki ale nie za dużo aby nie było twarde. Ciasto dzielimy na trzy części, z każdej formujemy dysk, owijamy w folię

Kulinarne życie
Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) czyli poWeekendowe Lakocie odc.108 242

Jeśli macie poniższe składniki naprawdę warto je wykorzystać by upiec te ciasteczka! z wierzchu chrupią w środku są wilgotne niczym masa makowa w makowcu albo marcepan... ciasto musi niestety leżakować ale jeśli dziś je zagnieciecie jutro będziecie piec :)  Przepis pochodzi z bloga Pistachio . Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) 235 g cukru 3 jajka (po 55 g każde) 1/2 łyżeczki cynamonu(...)łączymy łyżką do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny To ważne bo po tym czasie ciasto zgęstnieje. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na każdy opłatek nakładamy łyżeczką masę i formujemy półokrągłe pierniczki lub też tak jak ja zrobiłam masę wykładamy łyżeczką wprost na papier na blachę, ja ciastka formowałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczna rolada z kremem orzechowo - migdałowym 206

Kakao Przygotowanie: Żółtka, z cukrem i gorącą wodą ucieramy na puszystą masę. Po czym stopniowo ciągle ucierając dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich masę żółtkową i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy 15 min, w tem. 180 stopni C. Studzimy kilka minut i rolujemy je w ścierkę. Orzechy i migdały zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy masę do przestygnięcia

Lili w kuchni
Placki z jogurtem gruszkowym i olejem z pestek dyni (bezglutenowe, z mąki ryżowej i jaglanej) 178

mój). Już niejednokrotnie wspominałam Wam, że uwielbiam smak pestek dyni.  Olej też! Ostatnio dodaję go do serka wiejskiego - pycha! Wracając do placków... Są przepyszne i idealnie połączone smakowo. Ciasto jest zwarte, a jednocześnie takie delikatne i puszyste. Nadają się dla osób będącej na diecie bezglutenowej.  Obie mąki nie zawierają glutenu, ale może być on ukryty w jogurcie(...)cukier puder W większej miseczce zmiksować (do puszystości) jogurt i jajka. Następnie dodać cukier, obie mąki i na końcu odrobinę sody oraz olej. (Powinna powstać jednolita masa o gęstości przypominającej ciasto naleśnikowe.) Całość odstawić na 3-5 minut. (Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte.)  Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość masła lub oleju

Di gotuje