Tarta de Santiago, to popularne ciasto kuchni galisyjskiej. Oryginalna receptura jest chroniona świadectwem pochodzenia. Cechą charakterystyczną tego ciasta jest krzyż pielgrzymkowy wykonywany na jego wierzchu. Ja z tej ozdoby zrezygnowałam. Tym bardziej, że tradycja tego wypieku sięga XVI w., zaś krzyż pojawił się na nim dopiero w 1924 r. Z rozmysłem zmniejszyłam też ilość dodanego cukru. Ciasto przez to na smaku nie straciło, bo nadal jest bardzo słodkie i smaczne. SKŁADNIKI 200 g masła 250 g cukru trzcino... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...