używamy) Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. W garnku rozprażyć na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa (jako polewy używam rozpuszczoną gorzką czekoladę). PS. Autorką zdjęć i wpisu (z małymi moimi modyfikacjami
W mojej kuchniCiasto japońskie to delikatny kakaowo-kawowy biszkopt przykryty masą serowo-śmietanową i frużelina wiśniową. Ciasto jest lekkie i delikatne. Jest świetnym pomysłem aby przygotować je na zakończenia lata. Dlaczego akurat nazywa się to ciasto japońskie to nie wiem... wyczytałam jednak, że to dzięki wiśniom. W końcu to w Japonii drzewa wiśniowe to symbol. Składniki: BISZKOPT: 150 g mąki pszennej
Kuchnia w oparachCiasto które kusi swym słonecznym wyglądem a wszystko to za sprawą brzoskwiniowych ślimaczków , delikatna masa śmietanowo-serowa i warstwa soczystych brzoskwiń pod galaretką tworzy niebiańską całość, rozpływa się w ustach, a po każdym kęsie ma się ochotę na więcej! Chciałabym Wam pokazać również piękną paterę, na tort czy ciasto którą dostałam dzięki uprzejmości firmy ROSSI.PL wykonana(...)powoli ostudzoną ale płynną żelatynę, Masę wylewamy na ślimaczki w tortownicy, wierzch wygładzamy. Brzoskwinie obieramy ze skórki kroimy w grubą kostkę, układamy na masie śmietanowej, zalewamy tężejąca galaretką brzoskwiniową przygotowaną wcześniej wg wskazówki na opakowaniu. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki. Uwaga:Akcja promocyjna w sklepie http://www.rossi.pl/ Dla wszystkich klientów sklepu Rossi.pl którzy dokonają
Wanilia i Kardamonschłodzone) 150g cukru drobnego do wypieków (lub pudru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej 40g płatków migdałowych Wykonanie tradycyjne: Wykonania ciasta kruchego: Składniki na ciasto kruche (poza żółtkami) ugnieść. Na końcu dodać żółtka. Masa powinna być jednolita. Można ją szybko zagnieść rękami lub zrobić to w mikserze. Z ciasta uformować kulkę, którą owinąć folią spożywczą i włożyć(...)krok pominąć jeśli bardzo nam się spieszy). Nakłuć ciasto widelcem. Piec ok. 15-20 minut w temp. 190 stopni. Ciasto ma być złote, ale nie brązowe. Wystudzić. Wykonanie bezy: Białka umieścić w misce i zacząć ubijać. Gdy masa zacznie twardnieć powoli dodawać cukier po jednej łyżce. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i chwilkę
Mania WypiekaniaCiasto makowe na pianie z białek powstało poniekąd przez przypadek. Z ostatnich wypieków zostało nam kilka białek i nie bardzo mieliśmy pomysł co z nimi zrobić. A ponieważ bardzo lubimy wszelkie słodkości z makiem, to postanowiliśmy nieco poeksperymentować. Z wrodzonego lenistwa zamiast mielić mak postanowiliśmy go zblendować, co przy 700 W mocy naszego robota kuchennego poszło bardzo(...)amaretto i dokładnie wymieszać. W garnuszku roztopić masło, brązowy cukier i miód, po czym dodać do maku, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotowanie ciasta Do przygotowanej wcześniej masy makowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. i miksować na wolnych obrotach kilka minut. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać do masy makowej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i wystudzić. Gęsty ganache rozsmarować na każdym blacie ciasta. Składać biszkopt orzechowy w tort przekładając masą kawową. Polewa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao i cukier. Wymieszać, zalać mlekiem i postawić na małym ogniu. Roztrzepać trzepaczką(...)napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści. Polewę przestudzić i gęstą polać po torcie. Można udekorować ziarenkami kawy. Tort przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Torty Tagged: budyń , czekolada , kawa , orzechy włoskie , polewa
https:KKuchniaMniamKuleczki/trufelki te zrobiłam nieco z przypadku. Zostało mi po prostu nieco masy kajmakowej z innego ciasta. Grzech wyrzucać, a lodówki sobie zapychać nie chciałam. Z pomocą przyszedł właśnie ten przepis i cieszę się bardzo, bo te małe słodkości zachwyciły mnie od pierwszego spróbowania. Od tamtej pory przepis sprawdza się u mnie idealnie zawsze wtedy, gdy zostanie mi trochę masy kajmakowej
Smaki Na Talerzumąki ziemniaczanej rozrobionej w 2 łyżkach zimnej wody. Masę zestawić z ognia, wystudzić. Piekarnik nagrzać do temp 180* c na grzaniu góra dół. Zimną masę rozłożyć na kruchym cieście posypanym cynamonem, resztę zmrożonego ciasta zetrzeć na wierzch na tarce jarzynowej o grubych oczkach, piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem
Wanilia i Kardamonzwartą konsystencję. Mazurek kajmakowy jest mocno słodki, w moim przepisie słodycz delikatnie równoważą kwaskowate morele suszone, można też posmarować ciasto kwaśną konfiturą zanim nałożymy na nie kajmak. Mazurek można przygotować w dowolnej formie, ja swój uformowałam w kształt jajka. Ilość masy w przepisie spokojnie starczy na rozsmarowanie cienkiej warstwy na nieco większym mazurku niż mój. UWAGA! W przepisie podaję dwie(...)zgęstnieje i nie ma potrzeby zbyt długo go gotować - masę zdjąć z palnika, dodać kawałki masła, energicznie wymieszać aż masło się rozpuści i połączy z masą - gotowy kajmak należy od razu wyłożyć na ciasto (lub na warstwę konfitury), gdyż szybko tężeje i również szybko udekorować mazurek - ja na swoim mazurku ułożyłam kwiatki z kawałków suszonych moreli i płatków migdałowych
Smakołyki Berenikicukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek i mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem(...)użyłam 29 x 24- radze w większej to wtedy ciasto nie będzie tak wysokie ) Pieczemy w temp. 170 C ok. 40 minut. Krem: W szkl. wody roztrzepujemy żółtka i budynie. Syrop z brzoskwiń gotujemy z 2 łyżkami cukru. W momencie zagotowania się syropu dolewamy roztrzepana masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Placek orzechowy
Różne smaki w kuchnistopniowo cukier ( mniej więcej po łyżce),a następnie kolejno żółtka. Kakao wymieszać z mąką. Delikatnie mieszając stopniowo dodawać ta mieszankę do masy jajecznej. Przygotować okrągłą formę 21 cm. Spód wyłożyć papierem, a brzegi posmarować masłem i posypać kakao. Ciasto wlać do formy i piec ok 40 min. Po upieczeniu uderzyć lekko formą z biszkoptem o blat. Biszkopt wystudzić, przekroić(...)wody wsypać żelatynę i dobrze rozpuścić. Schłodzić, ale tak by została płynna. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Krążki ciasta nasączyć rozcieńczonym likierem wiśniowym, przekładać masą dodając maliny. Udekorować pozostałą resztą malin
Konrad Gotujebudyniem i pianką . Ciasto jest pyszne o lekko kwaskowym smaku Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa ; 1 l mleka 4 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki mąki 4 łyżki(...)cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny około 9 pałek rabarbaru Wykonanie ciasta Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na kruche ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 20 minut. Masa budyniowa : Połowę mleka wlać do garnka i zagotować
Sama słodycz i szczypta chilipodzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na ok.3 godziny(ja nie mroziłam, rozkruszyłam lekko schłodzone) lub dłużej(ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać zamrożone). Składniki na masę śmietanową: -1 szklanka ksylitolu -szczypta soli -5 białek, w temp. pokojowej -2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie-40g) -1200g kwaśnej śmietany(...)Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki(ja nie mroziłam, schłodziłam w lodówce i skruszyłam na blaszce) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Na kruche ciasto wyłożyć całą masę śmietanową, wyrównać. Na górę delikatnie poukładać maliny, powinny pozostać na wierzchu masy śmietanowej. Jako ostatnią warstwę, zetrzeć na górę kruche ciasto. Piec w temp. 180 stopni C prze
Smaczne ZdroweJeśli w szale przedświątecznych zakupów w waszym koszyku znalazła się też masa marcepanowa, a teraz zastanawiacie się cóż z niej wyczarować, spieszę z podpowiedzią – marcepanowe ciasto z wiśniami:) Ciasto jest proste i – nie licząc czasu, w jakim wiśnie muszą się rozmrozić, a masło zmięknąć – szybkie do przygotowania. Do tego świetnie i niebanalnie smakuje, a to jest przecież(...)wraz z solą, cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Gdy masa maślana jest już jasna i puszysta dodajemy po jednym jajku – miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy starty na dużych oczkach tarki marcepan oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia na niższych obrotach miksera. Przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę (23x23cm lub nieco mniejszą) wyłożoną papierem
Smaki Na TalerzuDziś zapraszam na ciacho z kremem kawowym oraz bananami. Ciasto jest proste i szybko się je robi, jedynie musi postać w lodówce ze dwie godzinki aby masa stężała.składniki:biszkopt4 jajka3/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaokrem kawowy500 ml śmietanki 30 %2 płaskie łyżki żelatyny1/3 szklanki mleka2 płaskie(...)się połączyły. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w mleku. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na wystudzonym biszkopcie. Na banany wyłożyć krem kawowy. Ciasto wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. W tym czasie ubić 300 ml śmietanki, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan fix. Bitą śmietanę wyłożyć na krem kawowy. Wierzch posypać startą
Monia miesza i gotuje