ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:652/3191)

Szarlotka królewska Krysi 784

Ciasto, które pierwszy raz jadłam u teściowej i przepadłam. Lekko kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i polewa na wierzchu. Ciasto rodem z PRL, według mnie rewelacyjne. Pychotka Składniki: Biszkopt: 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru Jabłka: 1,5-2kg jabłek lub 1,5 dużego słoika smażonych jabłek 2 galaretki cytrynowe Krem(...)końcu dodać galaretki. Ostudzić. Ugotować budyń. Cukier rozpuścić w budyniu. Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wszystkie składniki polewy rozpuścić i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Układać: biszkopt (można usunąć skórę) - tężejące jabłka - (po stanięciu jabłek) krem - polewa Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki

Cukiernia Pychotki
Chałwowe mille-feuille / Mille-feuille with halva 187

ciasta). Piecz 15 minut w temp. 200°C, po tym czasie zdejmij blaszkę i papier i dopiekaj jeszcze 5 minut. Tak samo postępuj z pozostałymi 2 płatami ciasta. Mascarpone krótko zmiksuj, dodaj masę chałwową i miksuj około 2 minut. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na wystudzone płatki ciasta. Przykrywaj kolejnym ciastem i nakładaj druga warstwę kremu. Wierzch przykrywaj

Delicious Place
Zdrowo-walentynkowo, czyli ciasto marchewkowo-bananowo-orzechowe 137

wierzchu folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub przygotowujemy polewę z serka śmietankowego. Wszystkie składniki polewy ucieramy mikserem na jednolitą masę. Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście (żeby było ładniej do rozprowadzenia polewy możemy użyć szprycy). Artykuł Zdrowo-walentynkowo, czyli ciasto marchewkowo-bananowo-orzechowe pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
Zdrowo-walentynkowo, czyli ciasto marchewkowo-bananowo-orzechowe 192

wierzchu folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub przygotowujemy polewę z serka śmietankowego. Wszystkie składniki polewy ucieramy mikserem na jednolitą masę. Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście (żeby było ładniej do rozprowadzenia polewy możemy użyć szprycy). Artykuł Zdrowo-walentynkowo, czyli ciasto marchewkowo-bananowo-orzechowe pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
Ciasto Milky Way 315

podstawą są herbatniki. Jest to bardzo ciekawa propozycja dla osób, które cenią sobie szybkość i łatwość przygotowania ciasta, z jednoczesnym zachowaniem smaku. Istnieją dwa sposoby przygotowania ciasta Milky Way – tą samą masą możemy przełożyć kakaowy biszkopt lub herbatniki. Ja przedstawię Wam przepis na nieco szybsze... Tryb czytania Artykuł Ciasto Milky Way pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

kurkanielotka.pl
Zebra 294

ciasta. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Na środek tortownicy wylać dwie duże łyżki białej masy, na środek białej masy wylać dwie łyżki ciemnej masy. Działanie powtarzać zużycia całego ciasta (nie rozprowadzać łyżką na całość formy. Ciasto samo się rozleje pod wpływem kolejnych warstw). Wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika z grzaniem góra dół

ChilliJemy
Tarta szparagowa z sosem pietruszkowo - cebulowym 195

przez 15 minut. Najlepiej na stojąco w wąskim długim garnku, tak aby główki szparag nie były zamoczone w wodzie, ponieważ zbyt szubko się rozgotują.   Składniki na ciasto wyrabiamy szybko na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na pół godziny, następnie rozwałkowujemy i układamy w formie na tarte. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Jadło i czytadło
Szmaragdowy tort z kremem maślanym 144

wanilii – 375g mąki – 4 łyżeczki proszku (jedno opakowanie) – pół łyżeczki soli – 355 g mleka – barwnik do ciasta w formie żelu (Wilton) * wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej Masło ubić na puszystą, jasną masę, dodać cukier puder. Po kolei dodawać białka i cały czas miksować. W mleku rozpuścić barwnik i na zmianę dodawać mleko(...)Przełożyć kremem. Boki i górę obłożyć kremem. Górę posypać na krem – kostkę masła (temperatura pokojowa) – 220 g cukru pudru Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasto oraz boki i górę

Szybko Tanio Smacznie
PIERNICZKI 263

rozpuszczenia. Ostudź. (Możesz również pominąć ten krok i zagnieść ciasto bez podgrzewania składników). Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sodę, zrób wgłębienie, wbij jajko i wlej przestudzoną masę miodowo-maślaną. Zagnieć ciasto jak na pierogi, wyrabiając je, aż będzie gładkie i jednolite.  Ciasto wałkuj na plecaki grubości około 3 mm i wykrawaj dowolne kształty foremkami. Piecz pierniczki w temperaturze

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta z porem i bekonem 139

żółty ser 1 łyżka musztardy francuskiej gałka muszkatołowa pieprz Zagnieść ciasto - miękkie masło pokrojone w kostkę zagnieść z mąką i niewielką ilością soli, dodać zółtko. Wyrabiać aż masa będzie jednolicie gładka, jeżeli ciasto jest zbyt suche i się nie klei dodać odrobinę zimnej wody. Ulepić kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez około 30 minut. Przygotowanie farszu: Na patelni przesmażyć

Codzienne Gotowanie
Kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi i ziarenkami Migdałowy przylądek 201

pieczenia 1  szklanka cukru  Powidła śliwkowe , ja użyłam firmy Orzech   Ziarenka do posypania Migdałowy przylądek  Wykonanie : Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na ciasto , mikserem wyrobić na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść   , zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy . Wykrawać foremką ciasteczka

Sama słodycz i szczypta chili
Jogurtowa tarta z truskawkami i czereśniami 134

truskawki Przesiana mąkę, cukier, oraz sól wsypujemy do miski i łączymy. Do mąki dodajemy pokrojona w kostkę zimna margarynę. Wszystkie składniki wyrabiamy, dodając na koniec całe jajka. Masa musi być jednolita. Zawijamy ciasto w folię aluminiową i wstawiamy na 30-60 minut do lodówki w celu schłodzenia. Po upływie tego czasu wyjmujemy  ciasto, rozwałkowujemy na grubość(...)wysypujemy groch lub fasolę, wstawiając ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 10 minut.  Podczas gdy nasze ciasto się piecze do miski wbijamy jajka i dodając cukier i cukier waniliowy miksujemy je na puszystą masę. Przesianą mąkę wraz z jogurtem dodajemy w następnej kolejności. Wylewamy na jeszcze gorącą tartę ( po zdjęciu folii) i układamy umyte i wydrylowane

ChilliJemy
Kruche ciasteczka 198

przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać margarynę, smalec, cukier, cukier waniliowy lub aromat.Następnie dodajemy śmietanę, jajka i rozpuszczony w 1 łyżce przygotowanej wody proszek do pieczenia.Zagniatamy ciasto tak, aby powstała jednolita masa i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie wyciskamy ciastka przez maszynkę lub rozwałkowujemy ciasto i tak jak u mnie wycinamy foremką kształty.Ciastka posmarować

charlotte gotuje
Tarta szpinakowa 185

pieczenia150 g margarynyFarsz;450 g szpinaku siekanego z Frosty5 jajeksól, pieprz , czosnek do smaku1 łyżka mąki 5 jajek Wykonanie ;Do miski dodać składniki  na ciasto i wyrobić na grudkowatą masę mikserem.Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Formę do tarty wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą .Ciasto rozwałkować , przełożyć do formy i spód nakłuć widelcem

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik z wiśniami 199

dużo mówić- musicie go wypróbować! :-) Ten sernik jest na prawdę wspaniały! Zatem, do dzieła! ;-) SKŁADNIKI: ciasto: - 500 gram mąki pszennej - 250 gram masła - 3/4 szklanki cukru - 3 żółtka - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli masa serowa: - 1 kg sera z wiaderka - 1/2 szklanki cukru - 3 jajka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki(...)godzinę. Po tym czasie wyciągam jedną kulę, wykładam na blachę i podpiekam przez ok. 15 minut w temp. 170'C (termoobieg).  Kiedy ciasto się studzi, ja zajmuję się masą serową. Miksuję jajka, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, ser, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, roztopione masło. Przygotowaną masę wykładam na wystudzony spód i rozkładam na niej wiśnie.  Przygotowuję pianę- miksuję

Wielopokoleniowo