posypania Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto i posypujemy kakao, lub startą czekoladą, Odstawiamy na kilka godzin do stężenia. Smacznego
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 1000 g ugotowane ziemniaki ,500 g chudy twaróg, 2-4 cebule ,olej do smażenia ,Sól pieprz ,ciasto francuskie ,1-2jajka ==== =========Sos pieczarkowy: 500 g pieczarki(...)praskę, to samo robimy z twarogiem. Cebulkę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy do masy ziemniaczano-serowej, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy. Przestudzoną masę wykładamy na płat ciasta francuskiego- rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Ciasto z farszem zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy
w mojej kuchnipieczeniacukier waniliowyśliwkicukier puder do posypaniaSposób wykonania:1. Margarynę ucieramy z cukrami na puch. Dodajemy po jednym jajku, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy, aż masa będzie gładka.2. Ciasto wykładamy na blaszkę (24x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia.3. Na wierzch wykładamy śliwki przepołowione skórką do dołu.4. Pieczemy w 180 st. C przez 45 minut do suchego patyczka.5
Kuchnia domowa AniCiasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. WYKONANIE Ciasto podzielić na 2 części każdy kawałek rozwałkować na 0,5 cm. Farsz rozłożyć na cieście, pozostawiając 3 cm do brzegu. Zwinąć tak jak roladę, następnie ciąć na ukosa dzieląc
RAROSSAsztywno . W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem. Mieszamy delikatnie łyżką białka z żółtkami. 2.Przesiewamy przez sitko wszystkie sypkie produkty do biszkoptu i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając . 3. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180°C. Po przestudzeniu ścinamy nożem wierzchnią warstwę (skórkę), aby uzyskać większą(...)delikatnie mieszając dużą łyżką. Dzielimy na dwie części. 5. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej , żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku i mieszamy z połową masy . Wylewa ją na ciasto i wstawiamy do lodówki na 3h . 6. Z białą czekoladą postępujemy tak samo
ciemna strona patelniprzepisach na serniki, ale to ciasto sera nie zawiera wcale ale cudnie udaje sernik czyli mamy PYRNIK. Ps. zdjęcia i próbę smaku robiłam, gdy ciasto było jeszcze ciepłe , ale po kilku godzinach masa idealnie się zwiąże. Składniki: masa: pół kilograma ugotowanych już ziemniaków 2 banany 200 g orzechów włoskich 100 g brązowego cukru jakiś aromat ja dałam ziarenka(...)ciecierzycy ubij na sztywna panię. Połącz te wszystkie składniki razem ale pianę dodaj na samym końcu delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników. Przełóż masę do formy. Wyrównaj i na wierzch przełóż drugą część ciasta. Resztki cista pokrusz i rzuć na górę. Picz ciasto około 50 miuut w temp. 180 C. Ciasto delikatnie rośnie ale w trakcie studzenia opadnie
greenscarfmożna znaleźć w przepisach na serniki, ale to ciasto sera nie zawiera wcale ale cudnie udaje sernik. Ps. zdjęcia i próbę smaku robiłam, gdy ciasto było jeszcze ciepłe , ale po kilku godzinach masa idealnie się zwiąże. Składniki: masa: pół kilograma ugotowanych już ziemniaków 2 banany 200 g orzechów włoskich 100 g brązowego cukru jakiś aromat ja dałam ziarenka(...)ciecierzycy ubij na sztywna panię. Połącz te wszystkie składniki razem ale pianę dodaj na samym końcu delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników. Przełóż masę do formy. Wyrównaj i na wierzch przełóż drugą część ciasta. Resztki cista pokrusz i rzuć na górę. Picz ciasto około 50 miuut w temp. 180 C. Ciasto delikatnie rośnie ale w trakcie studzenia opadnie
greenscarfspożywczej, żeby nie wysychała. Poszczególne elementy przyklejałam smarując je delikatnie wodą. Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Torty Tagged: biszkopty , galaretka , kremówka , masa plastyczna , truskawki , żelatyna
https:KKuchniaMniampieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do foremki i ugniatamy ją dokładnie dnem szklanki, jednocześnie przesuwając masę lekko do góry, aby zrobić brzegi. Foremkę z wyłożonym dnem ciasta wkładamy do lodówki na czas szykowania masy. Masa sernikowa : – 250 g malin – 60g dowolnej czekolady lub gotowe kropelki czekoladowe – 500 sera na serniki – 0,5 szklanki cukru(...)dzięki temu sernik jest delikatniejszy i bardziej kremowy, poprzez parującą parę wodną). Masę sernikową wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy i układamy na niej dość gęsto maliny (może być jedna obok drugiej), dziurką do dołu. Pieczemy 80 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a po całkowitym ostudzeniu wstawiamy ciasto do lodówki. Z podanej foremki wykroiłam 9 porcji. Jedna to 320 kcal Maliny
RelaxtimeKarmelizowane gruszki, masa budyniowa oraz kruchy mocno kakaowy spód, ciekawe połączenie, chociaż przyznam że mi do końca nie przypadło to ciasto do gustu. Za to mój małżonek rozpływał się w zachwytach nad tą tartą :) Przepis znaleziony jak zwykle na blogu Doroty Składniki na kruche ciasto: 160 g mąki pszennej 30 g kakao 60 g cukru pudru szczypta soli(...)cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę. Ciasto ponownie schładzamy w lodówce. Ciasto przykrywamy papierem na który wysypujemy obciążniki i pieczemy w temperaturze 200 st C przez ok 25 minut ( po pierwszych 10 minutach obciążniki można zdjąć). Masa budyniowa: 600 ml mleka 1 laska wanilii 6 żółtek 100 g cukru 30 g mąki pszennej
Słodka Kraina Wypiekówszkl.maki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jajka ubijamy z cukrem i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,mieszamy.Wylewamy do wysmarowanej podłużnej formy ciasto i pieczemy w 180 st.-30-35 min. Masa budyniowa: ~~~~~~~~~~~~~~ 1 litr i 1/2 szkl.mleka 2/3 szkl.cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0.5 kostki margaryny 4 łyżeczki kakao ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W litrze mleka zagotowujemy cukier(...)dodajemy kakao.Teraz robimy poncz. Poncz: ~~~~~~~~ 1 szkl.przegotowanej wody i 1.5 łyżki cukru pudru sok z 1 cytryny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto ostudzone przekrawamy wzdłuż na 3 części,nasączyć ponczem i przełożyć masą budyniową,udekorować cukrem pudrem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkilodówki. Ciastem wykładamy spód i boki foremki ( średnica 26 cm) W przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty kolor spód tarty ) Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką . Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min. W tym czasie na małym ogniu(...)podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę , migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto i zapiekamy jeszcze przez 15 minut. Smacznego
Słodkości i nie tylkopieczenia - 100 ml mleka - śliwki lub dowolne sezonowe owoce - cukier puder do posypania - bułka tarta do obsypania blaszki Wykonanie : Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę ,im lepiej utrzemy tym ładniej ciasto wyrośnie, dodajemy sól i jeszcze pół minuty ucieramy teraz dodajemy kolejno po jednym jajku ,każde kolejne dodajemy dopiero jak poprzednie połączy się z masą . Mąkę łączymy(...)proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy na przemian z mlekiem ale tu już mieszamy łyżką . Blaszkę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą . wykładamy ciasto a na jego wierzch układamy śliwki lub inne owoce. Wkładamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 minut , najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem takim do szaszłyków
Wypieki Renelekko ostudzone dodajemy powoli do żółtek i cukru, a następnie porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Masa powinna być dość gęsta. Blaszkę (29*35 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy przygotowane ciasto. Pieczemy dwa takie spody ( składniki podane są na jeden spód, można również podwoić(...)porcję, chociaż ciasto twardnieje czekając na pieczenie). Beza: -7 białek -230g cukru -płatki migdałowe Białka ubijamy z dodatkiem soli na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier porcjami i miksujemy 5 minut. Ubite białka wykładamy na przygotowane wcześniej ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni C. Bita śmietana: - 1 l śmietany
Receptura smakumasy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa placki.Krem budyniowy:W szklance mleka zmiksować mąki. Resztę mleka z cukrami zagotować, wlać zmiksowane mąki i mieszając(...)budyniu i ucierać.Polewa:Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście.Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu.Warstwy ciasta:ciasto makowo orzechowe, połowa kremu, tężejące galaretki, biszkopty, druga część kremu, ciasto makowo-orzechowe, polewaPs. Przed rozsmarowaniem kremu na galaretce
Ala piecze i gotuje