ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:647/3191)

tort czekoladowy-wiśniowy z dripem 217

ubijając dosypywać cukier a później wrzucać po żółtku. Następnie dodać olej i wodę. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.  Wiśnie zasypać cukrem, zalać szklanką wody(...)cukier, ugotować na mleku. Kiedy trochę przestygnie, 3 łyżki budyniu przełożyć do szprycy.  Dolny blat biszkoptu położyć na paterze, zapiąć obręcz wokół ciasta. Na ciasto wycisnąć margines z budyniu. Na środek wyłożyć tężejącą masę wiśniową. Przykryć biszkoptem. Wstawić na chwilę do lodówki.  Przygotować mus czekoladowy: czekoladę połamać, wrzucić do miski i ustawić ją nad  garnkiem z wrzątkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto leśny mech ze szpinakiem 307

szpinak. Wymieszaj. Mąkę wsypuj bardzo powoli non stop mieszając. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę. Ja użyłam do tego okrągłej blaszki o średnicy 25cm. Kiedy ciasto się upiecze wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki, by powoli ostygło. Jeśli wyciągniesz go od razu może opaść. Po tym czasie nożem oddziel brzegi i wyjmij z blaszki. Przestudzone przekrój(...)minut. Następnie podgrzej ją do całkowitego rozpuszczenia (nie dopuść jednak do zagotowania). Śmietanę z cukrami ubij na sztywno. Wlej przestudzoną żelatynę ciągle miksując. Wsyp skórkę cytrynową. Gotową masę wyłóż na blat ciasta, wyrównaj i posyp pokruszoną jego częścią. Udekoruj według uznania, np. pestkami granatu. Schłódź przez około 2 godziny. I…ciesz się jego błogim smakiem. Gotowe

Arbuziaki
Raffaello – ciasto bez pieczenia 253

Pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia z nutą kokosową – Raffaello, które możecie zrobić sami w domu Gwarantuje Wam, że ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i bardzo pyszne Składniki: – 600 g dobrej jakości herbatników – 200 g masła – 150 g wiórków kokosowych – 1 litr mleka – 3 łyżki mąki pszennej – 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)formy herbatnikami i kładziemy na nich warstwę masy. Następnie układany znowu herbatniki i kolejno masę. I tak 4 warstwy. Na samym wierzchu, herbatniki smarujemy cienką warstwą masy i posypujemy kokosem. Ciasto chłodzimy w lodówce. Smacznego Artykuł Raffaello – ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Karpatka 239

bardziej mylnego! zapraszam do przepisu! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Karpatka Życzę smacznego! Składniki : Składniki ciasto : 1 szklanka wody ½ kostki margaryny Szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek  Składniki masa karpatkowa :  1 i ½ szklanki mleka 2 i ½ łyżki cukru 1 mały cukier waniliowy ½ budyniu waniliowego 1 łyżeczka mąki kartoflanej (czubata) 1 łyżka(...)czasu zamoczyć w wodzie ułatwi to rozprowadzanie ciasta. Ciasto pieczemy w temp 180-200 o C na złoty kolor 50/60min ( parametry dobieramy w zależności od piekarnika). Ciasto musi być dobrze wypieczone!.  Przygotowanie masy karpatkowej : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Sprawdzone przepisy kulinarne
Jogurtowe- malinowo - bananowe 403

znam prostszego przepisu na ciasto. Dla mnie idealne smaki, banany i maliny. Do tego polewa z białej czekolady- rozkosz dla podniebienia. 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 3 jajka 260 g jogurtu naturalnego 75 ml oleju Aromat  waniliowy 1 banan 100 g malin 1 tabliczka białej czekolady 2 łyżki(...)mieszamy jogurt naturalny, jajka, olej, aromat waniliowy. Suche produkty łączymy z mokrymi do uzyskania jednolitej masy.  Banana kroimy w kosteczkę. Pokrojonego banana i maliny dodajemy do masy i mieszamy. Przygotowanym ciastem napełniamy foremkę o wymiarach 12x23 cm . Pieczemy w temperaturze 180*C przez 25 minut. Białą czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i dekorujemy  malinami

VioletoweKucharzenie
Ciasto z truskawkami i kruszonką migdałową 337

minut do wyrośnięcia. Nadzienie: Ugotować budyń z mleka i 80 g cukru i ostudzić.  Żurawinę wraz z migdałami i połową wiórków kokosowych, dodać do budyniu. Tak powstałą masę wykładamy na ciasto drożdżowe. Umyte i pokrojone truskawki układamy na masie. Kruszonka migdałowa Resztę cukru ok. 170 g wraz z resztą wiórków kokosowych , mąką, jajkiem, masłem i śmietaną, zagniatamy , rozdrabniamy

Słodkości i nie tylko
Mazurek jabłkowo-cytrusowy 188

smakowite ozdoby stołu wielkanocnego :) Do tej pory przerażała mnie słodkość mazurków i ciężkość ich polew. Po wielu tygodniach niejedzenia cukierków, ciast, ciasteczek i dżemów naszła mnie wielka ochota na ładnie wyglądające słodkości. A ponieważ zostało mi trochę masy do nadziewania rolad, zdecydowałam się na mazurka, który pięknie pachnie i - co dla mnie najważniejsze - nie jest słodki, jak większość(...)tego rodzaju wypieków. Składniki : Ciasto szklanka mąki krupczatki jajko skórka starta z limonki łyżeczka miodu 1/4 kostki masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa 150 ml (pół słoika) wekowanych jabłek galaretka cytrynowa (ok. łyżki) Zagnieść ciasto z przeznaczonych na to składników. Wyłożyć do formy (10 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto palcami (jest miękkie, więc się

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik jak malina. Przepis również na Thermomix! 168

nosa! :D Jestem tego pewna. Jeśli denerwują Was malinowe pesteczki, możecie się ich w prosty sposób pozbyć. Ja je uwielbiam. Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki pszennej 75 g masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 0.5 kg sera (może być z wiaderka) 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru(...)sernik (ten może być jeszcze ciepły) i wstawiamy całość do lodówki. Sernik najlepiej smakuje po wychłodzeniu. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki pszennej 75 g masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 0.5 kg sera (może być z wiaderka) 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru

MamaOskarka
Ostatnie tchnienie lata: tarta z malinami i morelami 221

rzeczy pogodzić. Co robić...? Upiec ciasto! Mam dla Was jeszcze letnią tartę, z malinami, morelami i boskim kremem budyniowym, pod którym ukryłam cienką warstwę obłędnej masy orzechowej. A wszystko to zapiekłam na cudownie kruchym cieście. Prosta, pełna słońca tarta, która z pewnością uczyni niejedno deszczowe popołudnie odrobinę bardziej znośnym. Tarta z kremem budyniowym i owocami Składniki: (na formę do tary(...)gęsto nakłuć widelcem. Przykryć papierem od pieczenia, obciążyć kamykami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 12 minut. Zdjąć z ciasta obciążenie i papier. Podpiekać kolejne 10 minut w 180 st. C. W tym czasie przygotować masę orzechową. Orzechy, syrop, masło,jajko i ekstrakt umieścić w garnuszku. Zagotować, a następnie podgrzewać przez 5 minut, cały czas mieszając, aż masa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mazurek (bardzo) czekoladowy 189

Ekstremalnie czekoladowy mazurek na kruchym, maślanym cieście (na bazie mojego ulubionego od M. Roux, który przerobiłam na wersję kakaową) z mocno czekoladową masą, posypany dodatkowo surowym ziarnem kakao. Dla wielbicieli stonowanej słodyczy - takich, którzy polubili te ( klik ) lub te ( klik ) ciasteczka. Pamiętajcie, że im lepszej jakościowo czekolady użyjecie, tym lepszy będzie smak mazurka - kruchego, delikatnego ciasta z rozpływającym się(...)całość przesiać. Usypać wzgórek, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć

Słodkie inspiracje
Babka "Rafaello" 379

dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem i olejem na puszystą masę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Nadal ubijając do masy jajecznej naprzemiennie dodaję mleko oraz mąkę z dodatkami. Mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę 1 godzinę 20 minut(...)temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam, aż masa będzie jednolita. Rozpuszczoną czekoladą polewam babkę. Wierzch ciasta posypuję kolorowymi perełkami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wielkanocna Babka - sękacz 158

każdą polewaną warstwą tworzą się sęki, stąd nazwa 'sękacz'. Samo pieczenie jest pracochłonne, dlatego też pracę sobie uprościłam i zrobiłam trochę grubsze warstwy- niż w tradycyjnym sękaczu. Ciasto jest miękkie, wilgotne, maślane i tak pięknie pachnie rumem, a upieczone w formie babki, w kolorach żółto - zielonych (czyli na wesoło i wiosennie) idealnie wpasuje się na Wielkanocny stół :) Sękacz: * masło(...)dodawać po jednym żółtku i wlać aromat rumowy. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i zmielonymi migdałami, połączyć z masą maślaną i dobrze wymieszać. Na koniec do masy dodać ubite białka. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać barwnik zielony, do drugiej łyżeczkę kurkumy (lub żółty barwnik). Do formy na babkę (średnica 25 cm), uprzednio wysmarowaną masłem i obsypaną

Kraina Miodem Płynąca
Oponki 150

spirytusu 1 litr oleju do smażenia  cukier puder do posypania Sposób wykonania: Twaróg zmieliłam przez maszynkę , dodałam resztę składników i dokładnie wyrobiłam na jednolita masę. Stolnicę posypałam mąką, ciasto rozwałkowałam na grubość około 1 cm. Wykroiłam kółka szklanką od piwa  , a środki kieliszkiem. Oponki smażyłam w rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączyłam nadmiar tłuszczu

Darcia w kuchni
Galaktoboureko, czyli greckie ciasto z kremem. 593

ciasto  FILO , postanowiłam je wykorzystać do Galaktoboureko, greckiego ciasta, które można uznać za grecki odpowiednik naszej kremówki, choć jest zupełnie innym ciastem. Spód i wierzch to ciasto Filo, natomiast wnętrze to masa budyniowa z kaszą manną, a wszystko to nasączone cynamonowo-pomarańczowym syropem. Jeśli ktoś ma ochotę na kulinarną podróż do Grecji to zapraszam!   Składniki na Galaktoboureko, czyli(...)greckie ciasto z kremem 10 arkuszy ciasta Filo 100 g rozpuszczonego masła SYROP: 300 g cukry 300 ml wody ziarenka z 0,5 laski wanilii 2 łyżki  kandyzowanej skórki z pomarańczy lub skórka otarta z 1 pomarańczy 1 laska cynamonu KREM: 1,3 l. mleka 5 żółtek 250 g cukru 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 150 g kaszy

Rozpustne gotowanie
lodowe kanapki 331

noża. Następnie zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy, rozwałkowujemy i dzielimy na jednakowe 18 części (wykrawamy szklanką lub kroimy na prostokąty). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 st. C. przez ok 12-15 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę lodową: 500 g serka(...)wanilii. Następnie masę przekładamy do wyłożoną folią spożywczą płaskiego, np. prostokątnego naczynia. Wkładamy do zamrażarki na 2 godz. Po czym wyciągamy i wykrawamy (tak jak z ciasta) 8 części. Ciastka przekładamy masą lodową i wkładamy na noc do zamrażarki. Smacznego

Domowy Smak Jedzenia