Białka ubić na sztywną pianę.Do powstałej masy dodać twaróg,kisiele i wszystko dokładnie utrzeć.Na koniec dodać pianę z białek, maliny i delikatnie wymieszać. Masę twarogową wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 50 min w temp 180 stopni. Po upieczeniu ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze
Mix smakumąki pszennej pół łyżeczki sody pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao Składniki na masę: 5g żelatyny 600ml śmietanki 30%/36% 200g białej czekolady 200g ugotowanych buraków 200g malin + kilka sztuk do dekoracji sok z połowy cytryny lub limonki pół szklanki cukru pudru (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Buraki obieramy i blendujemy na gładko. Czekoladę roztapiamy wraz z masłem w kąpieli wodnej(...)śmietanki i odstawiamy by się ostudziła. Resztę śmietany (400ml) ubijamy i łączymy z wcześniej przygotowaną masą. Dodajemy sok z cytryny/limonki i opcjonalnie cukier puder (do smaku). Masę wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto. wygładzamy i chowamy do lodówki, aż mus stężeje. Podajemy udekorowane malinami
Mania WypiekaniaTworząc ciasto inspirowałam się przepisem na ciasto Shrek . Ugotowałam gęsty budyń i dodałam do niego galaretki. Budyń ugotowałam normalnie na mleku a zamiast soku dodałam kolejną warstwę ze zmiksowanych truskawek. Na wierzchu jest pianka ze śmietanki i galaretki. Zamiast biszkoptu użyłam herbatników, które oddzieliły poszczególne warstwy. składniki: ok 600 g herbatników kakaowych masa budyniowa 3 budynie śmietankowe bez cukru (budynie(...)Odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie i już będzie gęstnieć ubić śmietankę na sztywno. Cały czas ubijać i wlewać powoli galaretkę. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Ładnie wyrównać. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała. Przed podaniem można udekorować truskawkami lub posypać startą czekoladą
Monia miesza i gotujewanilinowego 400g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 galaretki truskawkowe 1-1.5kg truskawek Miękkie masło ucieramy, dodając partiami cukier i cukier wanilinowy na białą, puszystą masę. Przeczytaj cały przepis - Ciasto z truskawkami i galaretką at AleTorcik
AleTorcikdodatkowo: ulubione ziarna do posypania (u mnie dynia i/lub słonecznik i siemię lniane) Wszystkie składniki odważam do misy miksera, wlewam wodę i mieszam, tylko do połączenia składników. Ciasta nie wyrabiam. Gotową masę wykładam do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem kokosowym (formy metalowe trzeba posmarować tłuszczem i wysypać dokładnie otrębami lub mąką (nadmiar strzepujemy). Masę dokładnie ubijam łyżką maczaną w wodzie
Smaczne Zdrowedodać żółtka i chwilkę miksować. Wlać sok z pomarańczy dodać skórkę pomarańczową, majonez i zmiksować na wolnych obrotach. Mąki i proszek do pieczenia zmieszać, dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu wyjąc z formy i studzić
Ala piecze i gotujepodgrzewać, aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę - przestudzić Przygotowanie muffinek : Składniki sypkie połączyć Dodać do nich jajko, mleko - nie miksować, a jedynie ucierać Do foremek nakładać 1- 2- łyżki ciasta, potem łyżeczkę masy krówkowej, a potem dopełnić znów ciastem do 2/3 wysokości foremek Piec 20 min. w temp.180 stopni
Proste Potrawysoli i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat cytrynowy. Ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować. Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna). Foremkę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przełożyć do niej 2/3 masy białej. Do pozostałej masy dodać kakao, cukier
Walijskie Pichceniepudrem na gładką, jasną masę. Dodajemy olejek i mieszamy. Mielone migdały mieszamy z przesianą mąką i dodajemy do masła. Mieszamy dokładnie, zagniatamy ciasto i chłodzimy pół godzinki w lodówce. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGarnek odstawiamy z ognia dodajemy połamaną czekoladę, masło i mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Jajka i sól miksujemy krótko, dodajemy mąkę i znowu krótko miksujemy aż powstanie ciasto ja na naleśniki. Do masy jajecznej wlewamy stopniowo wystudzoną masę czekoladową i mieszamy, wsypujemy orzechy, skórkę pomarańczową, wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Całość wylewamy do wysmarowanej masłem formy ok.24x34 cm. Pieczemy
Gorący kąsekdoprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i szybko wymieszać. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów rondla ściągnąć z ognia i mieszać aż będzie jednolitą masą. Pozostawić do ostudzenia. Można przyspieszyć proces co chwilę mieszając ciasto. Do zimnego lub letniego ciasta dodawać po jednym jajku i wymieszać je na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka
Czerwony Gupikdodajemy całe jajka i szczyptę soli, ciągle miksując. Następnie wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy dokładnie. Na koniec wlewamy śmietankę, miksując do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Do tak przygotowanej, gęstej masy dodajemy obtoczone w mące daktyle i skórkę pomarańczową. Miksujemy chwilę na małych obrotach. Ciasto wykładamy łyżką stołową do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki. Ciasto należy wykładać łyżka
Słodkie okruszkimleko zagotować i takim wrzącym zalać pół szklanki mąki , dokładnie rozetrzeć , by pozbyć się grudek (mnie się to całkowicie nie udało , ale nie wpłynęło to na jakość ciasta ) .Przestudzić. Do jeszcze letniej masy mleczno -mącznej dodać drożdżowy zaczyn i znów pozostawić na kilka minut. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszysta masę. Dodać ją do mąki z rozczynem , wsypać pozostałą
Malinowa Kawiarenkadodajemy całe jajka i szczyptę soli, ciągle miksując. Następnie wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy dokładnie. Na koniec wlewamy śmietankę, miksując do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Do tak przygotowanej, gęstej masy dodajemy obtoczone w mące daktyle i skórkę pomarańczową. Miksujemy chwilę na małych obrotach. Ciasto wykładamy łyżką stołową do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki. Ciasto należy wykładać łyżka
Słodkie okruszkiserek, szybko miksujemy (nie za długo bo się zważy). Z babeczek odcinamy ciasto powyżej linii papilotki i delikatnie wydrążamy trochę środka, rozkruszamy. Nakładamy po dwie łyżeczki masy kremowej i obsypujemy okruszkami ciasta. Ozdabiamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę
Gotowanie moimi oczami