łyżki drobno posiekanych orzechów Przepis na proste ciasto piernikowe Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko i odłożyć. Masło, cukier, miód i kakao umieścić w rondelku i podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając do czasu rozpuszczenia wszystkich składników i uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodać mleko, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia(...)połączania składników, można to zrobić na najniższych obrotach miksera lub ręcznie. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo nadal miksując dodawać żółtka. Tak przygotowaną masę jajeczną dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Formy do pieczenia wysmarować masłem, obsypać mąką lub bułką tartą i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do temperatury
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataniezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy aż składniki się połączą. Tak przygotowaną masę przekładamy na wystudzone ciasto francuskie i dokładnie ją rozprowadzamy. Brzegi ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Obrane owoce kiwi kroimy w cienkie plasterki a następnie układamy je na wierzchu ciasta w ten sposób
Smakowite DaniaWszystkie składniki należy zagniatać do momentu połączenia się składników. U mnie wyszło coś na rodzaj kruszonki, która łatwo było później rozprowadzić na blaszce :) ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny. MASA SEROWA: Wszystkie składniki na masę, powinny mieć temperaturę pokojową, uwierzcie warto ;) - 500 g twarogu, jeśli z wiaderka to wiadomo nie mielimy, jeśli w kostce(...)ubitych jaj dodajemy ser, masę brzoskwiniową i wsypujemy budyń. Całość mieszamy jedynie do połączenia się składników. Na dno tortownicy (u mnie średnica 24 cm) wykładamy ciasto z lodówki, następnie wlewamy na nie masę serową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na 70 minut. MUS BRZOSKWINIOWY: - 2 łyżki masła - 6 łyżek syropu z brzoskwiń - 2 połówki brzoskwiń
MamaOskarkausunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 - 12 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.Śmietanę wymieszać z jajkami, posolić i popieprzyć. Masę jajeczną wyłożyć na ciasto, ułożyć kurki, posypać serem podzielonym na mniejsze kawałki. Posypać pietruszką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na 20 - 30 minut
Stare Garywaniliowy 2 łyżki cukru pudru 1 kostka masła Olejek waniliowy Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło ucierać z cukrem i stopniowo dodawać budyń, olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto i zalać polewą. Polewa; 10 dg margaryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka 10 dag cukru pudru olejek rumowy Wszystkie składniki wymieszać
Apetyczna babeczkaświąteczne - kuchni polskiej. Rodzaj ciasta nie jest dokładnie określony, dlatego może być kruche, biszkoptowe, makaronikowe, czy np. marcepanowe. Nadzienie, to również indywidualny wybór. Najbardziej znanymi są: masa kajmakowa, dżem lub konfitura. Najważniejsze, aby ciasto było ładnie ozdobione, ponieważ w dużej mierze pełni funkcję dekoracyjną. Tu przedstawiam Wam mazurka na kruchym cieście z dodatkiem mąki migdałowej i pysznym czekoladowo-kawowym nadzieniem(...)rondelku, a następnie dodać kawałki czekolady oraz masło. Całość podgrzewać i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu masę połączyć z kawą i pozostawić do ostudzenia. Krem schłodzić w lodówce do momentu, aż lekko zgęstnieje i przelać na upieczony spód. Ciasto udekorować według uznania i ponownie wstawić do lodówki, aby nadzienie całkowicie stężało
Di gotujeKeks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie zwykle również ubóstwia keks. Babka Keksowa to nic innego jak tradycyjny cwibak jednak w bardziej świątecznym, wielkanocnym wydaniu. Babka w takim wydaniu to zdecydowanie bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach(...)mąki. Dokładnie mieszamy starając się, aby mąka pokryła każdą bakalie - dzięki temu zabiegowi podczas pieczenia suszone owoce oraz orzechy nie opadną na dno. Bakalie dodajemy do przygotowanego ciasta i dokładnie mieszamy. Masę wlewamy na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy na babkę. Wyrównujemy brzegi i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok. 60 minut
Słodka Stronapyszne ciasto. Połączenie delikatnego ryżowego biszkoptu , którego nie trzeba go dodatkowo nasączać, aksamitnego kremu budyniowego, kwaskowatego dżemu i karmelizowanych gruszek. KREMOWA KOSTKA z GRUSZKĄ Składniki: (forma25x30) biszkopt (bezglutenowy): 5 jajek 1 szk lan ka mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szk lanka cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka pros zku do pieczenia 1 szczypta soli masa budyniowa(...)ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. masa budyniowa: Na mleku gotujemy budyń. Do ugotowanego budyniu
Bon appetit mon amiezrobić :) Muszę powiedzieć, ze torcik wygląda naprawdę bardzo fajnie. Jest to idealna opcja dla osób, które lubią ciasta niezbyt słodkie. SKŁADNIKI: CIASTO: 100 g ciastek np HIT (ja użyłam ciastek o smaku karmelowym) 40 g masła MASA SEROWA: 500 g serka kremowego = 4 sztuki (ja wybrałam serek śmietankowy łaciaty naturalny) 150 g białej czekolady 120 ml śmietanki(...)czekoladę mieszamy razem mikserem. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz aromat waniliowy. Masę przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika na 1h i 30 minut. GÓRNA MASA: łączymy ze sobą jogurt i cukier. Po upieczeniu ciasta zaraz wykładamy jogurt na wierzch ciasta i posypujemy jagodami. Pieczemy jeszcze przez 18 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do stężenia na około
Serce zamknięte w formie pysznościPełen rodzinnego ciepła, od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY / inspiracja: przepisy Bakalland / ciasto : 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże jajka 7g suchych drożdży (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 jajko masa makowa: z http://www.mojewypieki.com/przepis/masa-makowa 500 g suchego maku 170 g jasnego(...)przykryte płócienną szmatką w cieple. Kiedy już wyrośnie, wykładam na stolnicę obficie posypaną mąką. Zagniatam chwilę, po czym rozwałkowuję mniej więcej na długość pasującą do foremki. Na rozwałkowane ciasto wykładam masę makową, zawijam. Wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozbełtanym jajkiem, aby skleić złączenia. Piekę makowca w 160 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu, zostawiam w uchylonym
W kuchni Karmel-itkiciasto zamieniłam orzechy laskowe na migdały i dodatkowo przełożyłam je masą budyniową. Wyszedł z tego całkiem zgrany duet. Wszystko doskonale się skomponowało. Wilgotne czekoladowo-migdałowe ciasto z wiśniami, nasączone likierem wiśniowym i miękka, czekoladowa masa budyniowa. Najlepsze jest na drugi dzień, chociaż nie jest mu łatwo do niego dotrwać." Czytaj więcej
Wiem co jemużywamy) Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. W garnku rozprażyć na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa (jako polewy używam rozpuszczoną gorzką czekoladę). PS. Autorką zdjęć i wpisu (z małymi moimi modyfikacjami
W mojej kuchniCiasto japońskie to delikatny kakaowo-kawowy biszkopt przykryty masą serowo-śmietanową i frużelina wiśniową. Ciasto jest lekkie i delikatne. Jest świetnym pomysłem aby przygotować je na zakończenia lata. Dlaczego akurat nazywa się to ciasto japońskie to nie wiem... wyczytałam jednak, że to dzięki wiśniom. W końcu to w Japonii drzewa wiśniowe to symbol. Składniki: BISZKOPT: 150 g mąki pszennej
Kuchnia w oparachCiasto które kusi swym słonecznym wyglądem a wszystko to za sprawą brzoskwiniowych ślimaczków , delikatna masa śmietanowo-serowa i warstwa soczystych brzoskwiń pod galaretką tworzy niebiańską całość, rozpływa się w ustach, a po każdym kęsie ma się ochotę na więcej! Chciałabym Wam pokazać również piękną paterę, na tort czy ciasto którą dostałam dzięki uprzejmości firmy ROSSI.PL wykonana(...)powoli ostudzoną ale płynną żelatynę, Masę wylewamy na ślimaczki w tortownicy, wierzch wygładzamy. Brzoskwinie obieramy ze skórki kroimy w grubą kostkę, układamy na masie śmietanowej, zalewamy tężejąca galaretką brzoskwiniową przygotowaną wcześniej wg wskazówki na opakowaniu. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki. Uwaga:Akcja promocyjna w sklepie http://www.rossi.pl/ Dla wszystkich klientów sklepu Rossi.pl którzy dokonają
Wanilia i Kardamonschłodzone) 150g cukru drobnego do wypieków (lub pudru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej 40g płatków migdałowych Wykonanie tradycyjne: Wykonania ciasta kruchego: Składniki na ciasto kruche (poza żółtkami) ugnieść. Na końcu dodać żółtka. Masa powinna być jednolita. Można ją szybko zagnieść rękami lub zrobić to w mikserze. Z ciasta uformować kulkę, którą owinąć folią spożywczą i włożyć(...)krok pominąć jeśli bardzo nam się spieszy). Nakłuć ciasto widelcem. Piec ok. 15-20 minut w temp. 190 stopni. Ciasto ma być złote, ale nie brązowe. Wystudzić. Wykonanie bezy: Białka umieścić w misce i zacząć ubijać. Gdy masa zacznie twardnieć powoli dodawać cukier po jednej łyżce. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i chwilkę
Mania Wypiekania