być drobne jak mąka). Banana rozgnieść i dodać zmielone płatki. Składniki wymieszać. Masa powinna być gęsta i wilgotna. Czekoladę pokroić na małe kawałki, wsypać do miski z ciastem i wymieszać. Łyżką nabierać masę i formować okrągłe ciasteczka. Piec przez 10-12 minut w 180ºC
Healthy food explorerciasto, resztę ciasta rozwałkować i położyć na truskawkach, ponacinać ostrym nożem piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto najlepiej studzić cała noc, aby masa truskawek się stężała dobrze, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest chrupiące i bardzo aromatyczne truskawkami i marcepanem........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsól pieprz czosnek zioła prowansalskie oregano Składniki na farsz: 150 g łopatki wieprzowej 150 g karkówki wieprzowej 30 g smalcu 150 g przecieru pomidorowego Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę o średnicy ok 22 cm dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie
Ola la LCHFsoli 400g zakwasu żytniego 800ml wody Wykonanie Składniki umieszczamy w misie miksera, wode należy dodawać stopniowo w czasie wyrabiania ciasta. Końcówką z hakiem wyrabiamy ciasto tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką namoczoną w mleku wyrównuję i wygładzam ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 4-5hh. Opcjonalnie można obsypać wierzch
Raj dla Podniebieniasamo ciasto zniknęło w minut dwie), z wielką radością. Może i Wam zbliża się jakaś uroczystość. Może i Wy osłodzicie ją tym słodkim jagielnikiem z rozkosznym kremem kakaowo -orzechowym. Ciasto pokrojone niedbale (co widać na zdjęciach), fotografie zrobione w pośpiechu, bo wszystkim bardzo spieszyło się do degustacji. Oj ... to było niebo w gębie. Polecam! Składniki ba formę o wymiarach(...)wylepiamy spód formy (najlepiej ceramicznej). Umieszczamy w lodówce. Masa jaglana: Kaszę gotujemy, a następnie studzimy. Umieszczamy z pozostałymi składnikami w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na spód ciasta. Umieszczamy w lodówce. Krem kakaowy: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, który wykładamy na jaglaną warstwę. Banany kroimy na plasterki
Jeść, by żyć w zdrowiuprzestudzamy i dodajemy stopniowo jajka, oraz startą skórkę z cytryny, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko w ciasto, aż jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka, gęsta masa. W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący tłuszcz porcjami przy pomocy dwóch łyżek, jedną nabieramy ciasto a drugą zsuwamy do tłuszczu. Smażymy przez ok. 2 min. z każdej
Domowy Smak Jedzeniamasłem i szczyptą soli. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać drewniana łyżką do połączenia składników. Garnek znów postawić na niedużym ogniu i mieszać aż ciasto będzie szkliste. Przestudzić. Do masy wbijać po jednym jajku i dokładnie mieszać. Przy dwóch pierwszych mieszałam łyżką, później mikserem. Ciasto ma mieć taka konsystencję aby nie było za rzadkie ale dało się wycisnąć
Smakołyki Asiminut - wystudzić Piecyk nagrzać do 170 stopni Aby wykonać masę, należy jajka zmiksować z cukrem do białości Dodać ser i przesiane obie mąki, oraz cynamon. Wymieszać Masę serową wylać na ostudzone ciasto i piec 60 minut Ciasto zostawić do wystygnięcia i dopiero wtedy obsypać wiórkami z czekolady Smacznego
Szczęśliwa kuchniaSkładniki: 2 3/4 szkl. (35 dag) mąki pszennej 4 łyżki cukru 20 dag masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany puszka masy kajmakowej (u mnie Helio ) ulubione bakalie do dekoracji Z podanych składników zagniatamy kruche, gładkie ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie rozwałkowujemy cienko ciasto na wymiar blaszki (u mnie(...)wałeczki, które ułożyłam po bokach, ale nie jest to konieczne. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C na złoty kolor. Gdy ciasto ostygnie rozsmarowujemy na nim masę kajmakową i dekorujemy. Ja do dekoracji użyłam moreli
Cynamonowe szczęściełuskanego słonecznika Wykonanie : Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać jedno jajko i jedno żółtko, posiekana w kostkę margarynę, śmietanę, 5 łyżek cukru. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy zawijamy do foli i wkładamy do zamrażalki na około godzinę. Zależy na tym aby ciasto stwardniało i łatwiej nam było je rozwałkować i wycinać ciasteczka Wyciągamy ciasto po wymaganym czasie
W Moim Magicznym Domuwoda, dosypać szklankę mąki i dokładnie wymieszać. Całość odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Następnie do ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany. 3. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć nimi jednakowe blaszki i piec w 180 st. C do momentu, aż z ciasta znikną kropelki wody. Uwaga! Aby karpatka nie opadła
Kuchnia domowa Anilodówki. Mak sparzyć wrzątkiem i zemleć. Białka ubić z cukrem dodać żółtka i resztę składników. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki, wyłożyć na nie masę makową i przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto zapiec w 170 stopniach przez około 40 minut
Pychotkaaaszklanki cukru 1 łyżka mleka 2 łyżki kakao Dodatkowo: 5-6 łyżek dżemu (użyłam truskawkowego) Ciasto. Jajka, cukier i masło/margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać miód, mąkę i sodę. Ciasto zagnieść i podzielić na 3-4 części (w zależności od wielkości formy; u mnie 4 części pieczone w tortownicy o średnicy 18 cm). Formę wyłożyć papierem
Di gotujesuche składniki (mąka, sól, cukier). Robimy "dołek" i dodajemy olej i rozczyn. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ciasto przez około 2-3 minuty na gładką, nielepiąca się masę (polecam zwilżyć dłonie olejem). Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 20-30 minut. 5. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę pokrywamy olejem. Każdą część wyrabiamy na okrągły kształt ( jeżeli nie masz dwóch dużych
VegUlkaszczypta soli Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek i zmiksować je z cukrem, następnie miksując dodać olej i wodę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z płynną masą i zmiksować na jednolite ciasto bez grudek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z powstałą wcześniej masą i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować). Piec w nagrzanej gofrownicy o mocy
Kuchcik gotujeciasto na gładką kulę. Można użyć miksera. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec 20-30 minut w 200*C. Wyłączyć piekarnik i wyjąć. Wystudzone ciasto przekroić tak, aby powstały dwa takie same blaty. Budyń: 500 ml mleka 250 g masła 2 łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemnaczanej 1 jajko 4 łyżki cukru(...)gotującego się mleka i gotować mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Zimne masło zmiksować, po łyżce dodawać masę budyniową i miksować każdorazowo do uzyskania gładkiego kremu. Masę wyłożyć na połowę ciasta, przykryć drugim blatem i schłodzić w lodówce całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
Chocolate Muffin BlogKrem: Wszystkie składniki na krem łączymy razem za pomocą miksera. Następnie wylewamy na spód naszego ciasta i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut, aby masa zgęstniała. Po tym czasie wyciągamy ciasto i układamy na nim nasze ulubione owoce
Chocolate Stop Temptingminut - wystudzić Piecyk nagrzać do 170 stopni Aby wykonać masę, należy jajka zmiksować z cukrem do białości Dodać ser i przesiane obie mąki, oraz cynamon. Wymieszać Masę serową wylać na ostudzone ciasto i piec 60 minut Ciasto zostawić do wystygnięcia i dopiero wtedy obsypać wiórkami z czekolady Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnaleśnikiSkładniki na ciasto:1 szklanka mąki1 szklanka mleka1 szklanka mineralnej wody gazowanejszczypta solipół łyżeczki granulowanego czosnkułyżeczka suszonego koperku jajkoSkładniki na nadzienie:pieczarkicebulakiełbaskaser żółtyPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto ubijamy mikserem na jednolitą masę. Jeśli wyjdzie nam zbyt rzadka, można dosypać troszkę mąki, ale nie za dużo (jeśli ciasto będzie zbyt gęste, naleśniki nie będą się chciały ładnie zwijać). Drobno
Lawendowe Niebomąki tortowej 1 łyżeczka soli 8 g drożdży suchych 2 łyżki oleju 250 ml mleka Suche składniki umieścić w misce. Dodać olej oraz ciepłe mleko. Ciasto dokładnie wymieszać na gładką masę. Uformować kulę, naoliwić delikatnie olejem i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, przełożyć na stolnicę, ponownie wyrobić i podzielić na 4 części
kulinarnyswiatdomiprawdzie za oknami śniegu nie widać, ale nie znaczy to, że nie można zafundować sobie śnieżnych babeczek. Dziś krótki filmik jak prosto zrobić bałwanki z masy cukrowej na babeczki lub świąteczne ciasto :) Potrzebne będą: Babeczki waniliowe lub czekoladowe Lukier np. królewski Masa cukrowa np. domowa Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercySkładniki na około 8 sztuk:2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 275g 10 dag masy marcepanowej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 10 dag konfitur malinowych żółtko 2 łyżki mlekaCiasto francuskie rozmrozić. Rozwinąć jedno opakowanie. Zwilżyć wodą. Ułożyć na nim drugi kawałek ciasta i rozwałkować, tak aby oba kawałki dobrze się połączyły. Prostokąt z ciasta pokroić na kwadraty o boku
Świat Ciastaproblemu od naczynia. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut.W tym czasie przygotować masę serową łącząc wszystkie jej składniki na gładką masę.1/3 lub 1/4 wyrośniętego ciasta (zależy to od wielkości stolnicy) przełożyć na stolnicę podsypaną mąką (ja używam silikonowej maty, jest wygodna i łatwa do utrzymania w czystości) i rozwałkować na prostokąt o grubości
Codzienna kuchnia niecodziennawszystkich miłośników ciast i ciasteczek, mega słodki placek. Składa się z biszkoptu, masy kajmakowej, herbatników maczanych w rumie i polewy rumowej. Porcja na blaszkę o wymiarach 35x26 Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody gazowanej Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę(...)Następnie dodać mąkę z proszkiem i wodę, delikatnie połączyć. Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną blaszkę i piec w 180 stopniach przez około 35 min. Masa: 1 puszka masy kajmakowej 1 kostka masła po jednej garści pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe) trochę pokrojonej czekolady (niekoniecznie) Wierzch: 4 paczki herbatników szkolnych 0,5szkl rumu polewa rumowa lub biała Masło
Anioły w kuchnisuche składniki przekładamy do plastikowej, lub szklanej misy, w środku robimy wgłębienie i wlewamy wodę i zakwas. Wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki (nie dodajemy dodatkowej mąki). Ciasto będzie dosyć kleiste. Z otrzymanej masy odkładamy 3-4 łyżeczki dla następnego pieczenia chleba. Przygotowane ciasto przekładamy do silikonowej lub wyścielonej papierem do pieczenia formy, u mnie podłużna blacha do pieczenia mięs
Kuchnia Łukaszazamknięte w słoiku czekają na zawsze słodki finał. Dziś w towarzystwie orzechów stworzyły pyszne, wilgotne blaty bezowe do tortu na powitanie, na pożegnanie .... Przepis na ciasto bezowe zaczerpnęłam z książki DESERY wydawnictwa Konemann. Masa to moja własna wariacja na temat mascarpone. SKŁADNIKI NA BLATY BEZOWE 185 g mielonych orzechów włoskich 6 białek 185 g drobnego cukru do wypieków(...)łyżek). Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone, na koniec dodać pozostałą ilość likieru kawowego. Gotową masą przełożyć blaty tortu oraz rozsmarować na wierzchu i bokach. Kawałki ciasta pozostałe z obkrawania blatów można wykorzystać do udekorowania tortu. Przed podaniem schłodzić min. 1 godzinę w lodówce. Smacznego
KUCHARNIAsyrop klonowy. Do smaku postanowiłam dodać masło orzechowe i kakao. Tak powstał serniczek orzechowo – kakaowy, na który przepis jeszcze kiedyś umieszczę na blogu. Po długim czasie oczekiwania, aż ciasto się zamrozi a następnie odtaje na tyle, by było gotowe do jedzenia byłam na tyle niecierpliwa, żeby sprawdzić, czy się udało, że nie myślałam nawet o tym, żeby robić zdjęcia(...)Jeśli masa stanie się zbyt gęsta trzeba dodać trochę wody i rozmieszać już bez podgrzewania. 19 Pozostawiam żelowany mus borówkowy do kompletnego wystudzenia. 20 Po godzinie wyciągam ciasto i polewam je równomiernie masą borówkową. 21 Formę wstawiam na około 2 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie sernik powinien już stężeć. 22 Następnie około 2 godziny przed podaniem sernik wyciągam
Book of spellsbiałości jajko i żółtka z resztą cukru. Wlać rozpuszczone czekolady, spieniony zaczyn i wymieszać. W oddzielnej misce przesiać mąkę z kakao i solą, po czym wsypać do mieszanki czekoladowej. Ciasto wymieszać dodając olej. Dość luźne przełożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 22 x 36 cm. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Sernik. Składniki na sernik(...)pokojową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i odstawić. Twaróg zmiksować z cukrami, jajkiem i mąką ziemniaczaną na gładką pastę. Wmieszać delikatnie ubite białka i wylać masę serową na czekoladowe ciasto. Ułożyć połówki truskawek obok siebie i całość oprószyć zimną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok. 50 min. Po wystudzeniu można kroić
https:KKuchniaMniamprzepyszne farsz. Ten makaron z pewnością podbije serce, każdego kto go spróbuje. Polecamy na obiad, kolację oraz na przystawkę. Jako przystawka z powodzeniem wystarczy jeden duży ravioli. CIASTO: 300 g mąki (najlepiej typ 500) 3 żółtka 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody szczypta soli szczypta kurkumy FARSZ: 250 g mrożonego szpinaku 100 g ricotty 2 ząbki czosnku szczypta gałki(...)łyżeczka masła (najlepiej klarowane) Żółtka mieszamy z kurkumą, solą, oliwą i wodą. Na stolnicę przesiewamy mąkę i robimy w środku dołeczek. Wlewamy w niego jajeczną masę i wyrabiamy szybko ciasto. Zawijamy w folię spożywczą lub woreczek i wkładamy na ok. 30 min. do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni roztapiamy masło i rozmrażamy na nim pod przykryciem
Kuchnia od dwojga