ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:633/3191)

ROLADA TRUSKAWKOWA 108

Rolada truskawkowa to pyszne i delikatne ciasto. Bardzo szybko się je przygotowuje i wszystkim smakuje. Przepis na słodką roladę stosuję od lat, mam go od swojej mamy, więc polecam(...)będzie sztywna. Wsypujemy pokrojone w kostkę truskawki (trochę pozostawiamy do ozdoby ), mieszamy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę odkładamy na 10 minut do lodówki aby lekko stężała.  Ciasto odrywamy od papieru, rozsmarowujemy masę śmietanową i delikatnie zwijamy roladę. Zawijamy ją w folię aluminiową i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Po długim chłodzeniu z rolady odkrawam końce, ciasto układamy

Kulinarne Fantazje Marioli
ciasto kokosowe w kształcie królika 208

jednym żółtku a po nich dodać wodę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Jeśli używamy obręczy w kształcie królika to dużą blaszkę należy wyścielić papierem na dnie i nałożyć obręcz (nie smarować jej) i przelać ciasto. Jeśli nie  mamy obręczy to zrobić normalnie w foremce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec(...)serków, wlać zimną galaretkę i zmiksować. Kiedy masa zacznie tężeć przełożyć nią biszkopt. Kiedy całość zastygnie śnieżkę ubić z zimnym mlekiem i obsmarować boki i wierzch ciasta. Całość dokładnie pokryć kokosem. Z masy cukrowej wyciąć oczy, uszy i inne elementy dekoracji. Ułożyć na wierzchu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wegańskie brownie bez cukru 101

dodatkowych kostek 2 dojrzałe banany 20 szt. suszonych daktyli 1 szklanka płatków jaglanych 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki oleju rzepakowego + dodatkowo, forma pieczenia do ciast, papier do pieczenia, mix orzechów do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Daktyle zalej wrzątkiem tak, aby w całości były pod wodą i odstaw. Płatki jaglane zmiksuj w malakserze na mączkę i przesyp(...)masę i przelej do miski ze składnikami suchymi. Dodaj olej rzepakowy. Całość wymieszaj.  W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Płynną czekoladę przelej do misy z ciastem i dokładnie połącz se sobą wszystkie składniki. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułóż pozostałe kostki czekolady. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175'C i piecz przez

kulinarnyJa
Babka krówkowa 370

które odwiedzają mojego bloga, nie zdziwi dzisiejszy przepis na babkę krówkową, gdyż ostatnio mam "fazę" na wszystko, co ma w sobie krówki lub masę z nich powstałą. Jest to babka szybka w przygotowaniu, jak większość ciast ucieranych. Wystarczy trochę wcześniej rozpuścić krówki, potrzebują bowiem czasu na wystygnięcie. Później proces przygotowania ciasta za pomocą miksera trwa kilka minut. Do dekoracji(...)wodnej lub kuchence mikrofalowej do całkowitego rozpuszczenia się cukierków - powstałą masę pozostawić do wystygnięcia - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - margarynę utrzeć na puch, dodać ostudzoną masę krówkową, zmiksować razem - do ciasta dodać żółtka, zmiksować, następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji - ciasto będzie bardzo gęste, przełożyć

Smakołyki Bereniki
”Wszystkiego najlepszego” wg Aleex 177

masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 5. Na wierzch masy jajecznej przesiać oba rodzaje mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu(...)wierzch wyłożyć masę wiśniową, wyrównać. 17. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie, ciągle mieszając, stopniowo dodawać ostudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać. 18. Masę śmietanową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Drugą cześć biszkoptu nasączyć pozostałym ponczem i położyć na śmietance. 19. Ciasto posypać cukrem pudrem i odrobiną kakao. Wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej

W mojej kuchni
Matcha roll cake 104

miało taki ciekawy kolor...:) Rolada okazała się delikatna, smaczna i taka... wiosenna:) Składniki na ciasto: 3 jajka; 70g cukru; 1 łyzeczka "matcha" (zielona herbata w proszku); 80g mąki pszennej; 2 łyżki mleka; 1 łyżka masla, roztopionego; Wykonanie: Ubić dobrze całe jajka z cukrem na puszystą masę, do mikstury jajecznej dodać przesianą make i "matchę", następnie dodać masło (wystudzone) i mleko(...)wysmarowanej maslem). Piec 15 min w temperaturze 180 o C. Upieczone ciasto należy wyłożyć na posypaną lekko cukrem kryształem ściereczkę i zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Ciasto dobrze wystudzić. Składniki na masę: 500 ml śmietany 30%; kilka brzoskwiń z puszki (mogą być inne owoce); 1 cukier waniliowy; 1 łyżka cukru kryształu; Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru

In my kitchen
Tort migdałowy z owocami 97

Początkowo piekłam z cudzych przepisów, natomiast ostatnio zaczełam robić to co mi w sercu gra. Tym razem postanowiłam zrobić tort migdałowy z truskawkami bananami i lekka masą serową. Po więcej przepisów na ciasta zapraszam na uDolores.pl/ciasta . Składniki na biszkopt 5 jajek wielkości L 10 dkg mąki 15 dkg cukru 5 dkg zmielonych migdałów Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli(...)drugą częścią biszkoptu. Na przygotowany większy biszkopt kładziemy na środek łyżkę masy (robimy to po to aby góra torta nie oddzielała sie od spodu). 2 Czynność powtarzamy. Pozostaje nam tylko ładnie udekorować torta. Ze względu na użyte składniki, ja użyłam banana i ciemne winogrona. Po więcej przepisów na ciasta zapraszam na uDolores.pl/ciasta . Pozostaje mi tylko życzyć Wam udanego wypieku

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Malinowo- bezowa Chmurka 295

ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia. Maliny w galaretce: 3 galaretki truskawkowe lub malinowe rozrabiamy  3 szklanki wody 0,5 kg malin świeżych lub mrożonych (z mrożonych odcisnać w miarę możliwości sok) Galaretki przygotowujemy w 3 szklankach wody, studzimy, kiedy galaretka zacznie nam tężeć wsypujemy maliny delikatnie mieszamy i zalewamy wystudzone, zimne iasto kruche. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Masa(...)lekka pianka była w środku. Przygotowując to ciasto polecam zacząć właśnie od bezy, żeby sobie wyschła spokojnie i wystygła. Później robimy ciasto kruche i ressztę. Na spód ciasto kruche, malinyw galaretce, masa śmietanowa, beza

Moje Słodkie Piekiełko
Wielkanocna babka marmurkowa wg Aleex 202

przygotowaniu. Wystarczy pomieszać składniki, aby delektować się wspaniałym wypiekiem. I nie trzeba do tego specjalnego sprzętu. Wystarczy miska, mikser, no i waga. A potem godzina oczekiwania i pyszne, okazałe ciasto trafia na nasz stół. Babka marmurkowa godnie może zastąpić tradycyjną babę drożdżową lub obok niej wspaniale prezentować się na wielkanocnym stole, ciesząc oczy i podniebienia domowników. Polecam. Składniki(...)jednolitą masę. 4. Połowę masy przelać do formy babkowej. 5. Do pozostałej masy dodać resztę mleka (30 g), kakao i 30 g cukru. Ponownie zmiksować. 6. Ciasto czekoladowe wylać na białą masę. Lekko przemieszać, tworząc wzorek. 7. Babkę piec 55 -60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. 8. Babkę pozostawić w formie przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć

W mojej kuchni
Keks / ciasto na białkach z borówką amerykańską 136

białkach z borówką amerykańską' Składniki: * ciasto: - 5 białek - 150 ml mleka - 310 g mąki pszennej - 150g miękkiego masła - 220g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli * dodatkowo: - 300-350g borówki amerykańskiej - 2 łyżki mąki - 2 łyżki cukru - cukier puder Białka rozkłócić z mlekiem w miseczce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę(...)proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie w 3 turach dodawać białka rozkłócone z mlekiem. Należy porządnie zmiksować (na wolnych obrotach) po każdej dodanej porcji białek. Ciasto ucierać do uzyskania białej i puszystej masy. Borówki umyć i wysuszyć. Oprószyć mąką i cukrem (po 2 łyżki). Ciasto wyłożyć do papierowej keksówki lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć

CookYourself
Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym i pianką 139

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 190*C. Odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na bardzo małe kawałki. Pokrojone jabłka wkładamy do szerokiego garnka, dodajemy cukier i mieszamy go z jabłkami. Dodajemy wodę, laskę cynamonu (całą), całość gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Masa powinna być gęsta(...)dżemem brzoskwiniowym, wykładamy na ostudzone, kruche ciasto. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Pianę wykładamy na masę jabłkową. Z zamrażarki wyjmujemy resztę kruchego ciasta, ścieramy na dużych oczkach tarki i posypujemy nim pianę.  Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika (160*C) i pieczemy przez 60 minut

Gotowanie i blogowanie
Ciastko jajko sadzone 471

internecie pojawiło się sporo zdjęć tego ciasta i jak to zawsze bywa jednym smakowało i się zachwycali ale były też i negatywne komentarze. Ja zainspirowałam się samym wyglądem i resztę zrobiłam ze swoich wypróbowanych przepisów. Zrobiłam według mnie najlepszą masę na sernik na zimno i upiekłam biszkopt. Muszę powiedzieć, że według mnie wyszło smacznie i bardzo efektownie. Porcelana Bogucice(...)wyrównać powierzchnię ułożyć połówki moreli i włożyć do lodówki by masa zastygła.  Bezbarwne galaretki rozmieszać w gorącej przegotowanej wodzie odstawić do lekkiego stężenia i wylać na masę serową. Odłożyć gotowe ciasto ponownie do lodówki, najlepiej na całą

Ala piecze i gotuje
Domowy makaron tagiatelle w sosie śmietanowym z tuńczykiem i szparagami 205

cytrynowego 1 łyżka cukru sól Przygotowanie: MAKARON TAGIATELLE Mąkę pszenną i żytnią zaparzyć wrzącą wodą, wymieszać drewnianą łyżką, pozostawić na 5 minut. Do mąki dodać resztę składników. Ciasto zagnieść na gładką masę, przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć na 20 minut. Po tym czasie, podzielić je na 4 mniejsze porcje. Każdy kawałek rozwałkować na grubość 2 mm, obficie

Kierunekuchnia
TORT PRALINOWY 207

roku: 1) CYTRYNÓWKA 2) STROGONOW DROBIOWY 3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM Z tej okazji mam dla Was przepis mojego autorstwa na Tort Pralinowy o smaku orzechowym. Kakaowe ciasto biszkoptowe przełożone pralinową, orzechową masą i orzechowo-kokosową bezą w środku. Smak masy pralinowej możemy dopasować do naszych upodobań, stosując praliny o ulubionym smaku, np. adwokatowe, krówkowe, kawowe, truskawkowe, miętowe(...)pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Wykonanie masy: Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy praliny. Po rozpuszczeniu ściągamy

Kuchnia MagdaLeny
Szybkie i zdrowe ciasto fasolowe z chili 103

oleju kokosowego 50 g gorzkiej czekolady dodatkowo owoce do przybrania, np. maliny, truskawki, borówki Przygotowanie Płatki owsiane zmiel na mąkę. Następnie zblenduj je z pozostałymi składnikami na ciasto, do uzyskania gładkiej masy. Piecz 20 minut w 180 stopniach C Wyjmij z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. W tym czasie przygotuj polewę rozpuszczając czekoladę z olejem na małym ogniu

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania