robimy naleśniki w wersji słodkiej – jeśli robimy naleśniki na wytrawnie, to należy cukier po prostu pominąć), szczyptę soli, dwie łyżki olej, mleko oraz wodę. Miksować ciasto do czasu powstania gładkiej masy (można też całość wymieszać trzepaczką do jajek, bez używania miksera). Odstawić ciasto na 30 minut, by nieco odpoczęło. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię
Kulinarne Przebojemałe ciasto powstało z reszty masy kajmakowej która została mi od 3-bita. Dodałam tylko herbatniki i już słodki deser gotowy. Składniki: 250 g herbatników 200 g gotowej masy kajmakowej blaszka 16x16 Przygotowanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarowujemy na nich 1/4 kajmaku i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Robimy tak aż wykorzystamy składniki. Ciasto wkładamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnesoku z cytryny skórka z otartej cytryny ( cytrynę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem ) 150 ml jogurtu Greckiego Wszystkie składniki miksujemy na gładko. PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładką masę ( konsystencja ma być dość płynna i powinna "spływać z łyżki ") . Gotowe ciasto schładzamy ok. 30 min w lodówce ( dzięki temu naleśniki lepiej się smażą ) . Rozgrzewamy patelnie , rozprowadzamy
Marcepanowa kuchniapodgrzać i rozpuścić w nim drożdże oraz cukier. Zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut. Po tym czasie dodać rozbełtane jajko, mąkę, sól i wyrobić ciasto energicznie ręką na jednolitą masę. Proponuję najpierw dodać 350 g mąki i po wyrobieniu ocenić czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Nie powinno być zbyt luźne, po wyrośnięciu powinniśmy bez problemu uformować
Jadło i czytadłoPyszne ciasto..troszkę może słodkie od masy kajmakowej, ale za to z dużą ilości suszonych bakalii..rodzynki, żurawina, morele, śliwki, a nawet jabłka suszone..Przepis z jakiejś starej gazetki. Biszkopt 1 szkl.mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jajek 3/4 szkl.cukru 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 puszka masy kajmakowej
Moje domowe kucharzeniemleko, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać ze skórką pomarańczową, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć z masą jajeczną i wymieszać. Do foremek na muffinki wykładać po 1 łyżce ciasta,na to 1 łyżkę masy makowej i znów 1 łyżkę ciasta.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieminut po tym czasie już obudzone drożdże umieszczam w dołeczku mąki, lekko mieszam na razie sam środek, powoli dolewam wodę i zagniatam około 8 minut ciasto do uzyskania jednolitej masy. Łączę z oliwą, zagniatam chwilę formuję kulę, jeszcze odrobinkę wygładzam dłonią z odrobiną oliwy. Przykrywam i odstawiam w cieple, na przykład w okolice kuchenki, na której gotuję właśnie zupę
I tu będę miała takie teSkładniki na masę kajmakową 1 mała puszka masy kajmakowej 1/3 kostki masła Przygotowanie: Masło zmiksuj, dodawaj po łyżce masy kajmakowej i ucieraj na gładką masę. Następnie przełóż na ostudzone ciasto. Udekoruj wedle uznania
Kukuleczkiłyżeczce cukru i dwóch łyżkach mąki .Dokładnie wymieszać ,aby nie było grudek i odstawić na 15 minut. Z pozostałych składników plus wyrośnięty zaczyn wyrobić gładkie ,lśniące ciasto . Mąkę dosypywać partiami ,aż masa nie będzie się kleić ,ale nie za dużo ,ma być lużna .Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę . Po tym czasie dzielimy je na 3 części ,rozwałkowujemy
Ladylaura.wysokość 3 mm i nadajemy mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 35 x49cm. Smarujemy roztopionym masłem. Ze zmielonych orzechów, śmietany, cukru, rumu, cynamonu i dżemu morelowego robimy masę i smarujemy nią ciasto. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kładziemy na papierze do pieczenia, nie będziemy później mieć problemu z przeniesieniem ciasta do formy. Zrolowane ciasto ostrym nożem kroimy
Mia Cucina Sofietadodatkiem dużej ilości startej dyni, pomarańczy i cynamonu. Ciasto idealne do kawy, w sam raz na aktualną porę roku. Dynia nie jest zbyt mocno wyczuwalna w cieście, nadaje jedynie pięknego koloru masie owocowej. Mocno wyczuwalna natomiast jest pomarańcza i cynamon, które sprawiają, iż ciasto pachnie zimą i moimi ulubionymi świętami. Składniki (na formę 15x20 cm): Ciasto kruche: 250 gram
Mango Papajaciasto Siostry Anastazji to wysoki piernik z wkładką jabłkowo-bakaliową, przekładany masą z kwaśnej śmietany. Blaty ciasta są bardzo miękkie, ale dodatkowo nasączyłam je herbatą z syropem rumowym. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże i wysokie ciasto, bardzo podzielne. Można je długo przechowywać, zresztą najlepiej smakuje na drugi a nawet trzeci dzień po upieczeniu. *piekłam w foremce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie wyrabiamy ciasto w rekach, jeszcze co najmniej trzykrotnie, starając się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na trzy części, każdą z nich formujemy w rękach (wysmarowanych oliwą) w podłużne buły. Buły układamy na blasze wyłożonej pergaminem
Miód i pieprzciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie wyrabiamy ciasto w rekach, jeszcze co najmniej trzykrotnie, starając się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na trzy części, każdą z nich formujemy w rękach (wysmarowanych masłem) w podłużne buły. Buły układamy na blasze wyłożonej pergaminem
Miód i pieprzmisy z mąką, dodajemy jajka - miksujemy, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy budyń oraz kruszonkę. Co potrzebujemy do kruszonki? 30g masła 60g mąki 30g cukru Ciasto kruszonkowe zagniatamy na jednolitą masę i zamrażamy - po to aby móc je później zetrzeć na tarce. Ciasto drożdzowe po godzinie, ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie. Formujemy kulki, rozplaszczamy -zostawiamy
dlaSmaQ