ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:622/3191)

Malinowa chmurka - kruche ciasto, z galaretką malinową, kremem śmietanowym i bezą 548

schłodzone) 150g cukru drobnego do wypieków (lub pudru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej 40g płatków migdałowych Wykonanie tradycyjne: Wykonania ciasta kruchego: Składniki na ciasto kruche (poza żółtkami) ugnieść. Na końcu dodać żółtka. Masa powinna być jednolita. Można ją szybko zagnieść rękami lub zrobić to w mikserze.   Z ciasta uformować kulkę, którą owinąć folią spożywczą i włożyć(...)krok pominąć jeśli bardzo nam się spieszy). Nakłuć ciasto widelcem. Piec ok. 15-20 minut w temp. 190 stopni. Ciasto ma być złote, ale nie brązowe. Wystudzić. Wykonanie bezy: Białka umieścić w misce i zacząć ubijać. Gdy masa zacznie twardnieć powoli dodawać cukier po jednej łyżce. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i chwilkę

Mania Wypiekania
Ciasto makowe na pianie z białek 230

Ciasto makowe na pianie z białek powstało poniekąd przez przypadek. Z ostatnich wypieków zostało nam kilka białek i nie bardzo mieliśmy pomysł co z nimi zrobić.  A ponieważ bardzo lubimy wszelkie słodkości z makiem, to postanowiliśmy nieco poeksperymentować. Z wrodzonego lenistwa zamiast mielić mak postanowiliśmy go zblendować, co przy 700 W mocy naszego robota kuchennego  poszło  bardzo(...)amaretto i dokładnie wymieszać. W garnuszku roztopić masło, brązowy cukier i miód, po czym dodać do maku,  ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotowanie ciasta Do przygotowanej wcześniej masy makowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. i miksować na wolnych obrotach kilka minut.  Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać do masy makowej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort orzechowy z kawą 1045

Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i wystudzić. Gęsty ganache rozsmarować na każdym blacie ciasta. Składać biszkopt orzechowy w tort przekładając masą kawową. Polewa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao i cukier. Wymieszać, zalać mlekiem i postawić na małym ogniu. Roztrzepać trzepaczką(...)napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści. Polewę przestudzić i gęstą polać po torcie. Można udekorować ziarenkami kawy. Tort przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Torty Tagged: budyń , czekolada , kawa , orzechy włoskie , polewa

https:KKuchniaMniam
Kajmakowe kuleczki 164

Kuleczki/trufelki te zrobiłam nieco z przypadku. Zostało mi po prostu nieco masy kajmakowej z innego ciasta. Grzech wyrzucać, a lodówki sobie zapychać nie chciałam. Z pomocą przyszedł właśnie ten przepis i cieszę się bardzo, bo te małe słodkości zachwyciły mnie od pierwszego spróbowania. Od tamtej pory przepis sprawdza się u mnie idealnie zawsze wtedy, gdy zostanie mi trochę masy kajmakowej

Smaki Na Talerzu
Staropolska szarlotka babci Jasi 220

mąki ziemniaczanej rozrobionej w 2 łyżkach zimnej wody.  Masę zestawić z ognia, wystudzić.  Piekarnik   nagrzać do temp 180* c na grzaniu góra dół. Zimną masę rozłożyć na kruchym cieście posypanym cynamonem, resztę zmrożonego ciasta zetrzeć na wierzch na tarce jarzynowej o grubych oczkach, piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem

Wanilia i Kardamon
Mazurek kajmakowy 335

zwartą konsystencję. Mazurek kajmakowy jest mocno słodki, w moim przepisie słodycz delikatnie równoważą kwaskowate morele suszone, można też posmarować ciasto kwaśną konfiturą zanim nałożymy na nie kajmak. Mazurek można przygotować w dowolnej formie, ja swój uformowałam w kształt jajka. Ilość masy w przepisie spokojnie starczy na rozsmarowanie cienkiej warstwy na nieco większym mazurku niż mój. UWAGA! W przepisie podaję dwie(...)zgęstnieje i nie ma potrzeby zbyt długo go gotować - masę zdjąć z palnika, dodać kawałki masła, energicznie wymieszać aż masło się rozpuści i połączy z masą - gotowy kajmak należy od razu wyłożyć na ciasto (lub na warstwę konfitury), gdyż szybko tężeje i również szybko udekorować mazurek - ja na swoim mazurku ułożyłam kwiatki z kawałków suszonych moreli i płatków migdałowych

Smakołyki Bereniki
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 255

cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania: Ciasto  : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek i mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem(...)użyłam 29 x 24- radze w większej to wtedy ciasto nie będzie tak wysokie ) Pieczemy w temp. 170 C ok. 40 minut. Krem: W szkl. wody roztrzepujemy żółtka i budynie. Syrop z brzoskwiń gotujemy z 2 łyżkami cukru. W momencie zagotowania się syropu dolewamy roztrzepana masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Placek orzechowy

Różne smaki w kuchni
Tort kakaowy z malinami 323

stopniowo cukier ( mniej więcej po łyżce),a następnie kolejno żółtka. Kakao wymieszać z mąką. Delikatnie mieszając stopniowo dodawać ta mieszankę do masy jajecznej. Przygotować okrągłą formę 21 cm. Spód wyłożyć papierem, a brzegi posmarować masłem i posypać kakao. Ciasto wlać do formy i piec ok 40 min. Po upieczeniu uderzyć lekko formą z biszkoptem o blat. Biszkopt wystudzić, przekroić(...)wody wsypać żelatynę i dobrze rozpuścić. Schłodzić, ale tak by została płynna. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Krążki ciasta nasączyć rozcieńczonym likierem wiśniowym, przekładać masą dodając maliny. Udekorować pozostałą resztą malin

Konrad Gotuje
Kruche z budyniem , rabarbarem i pianką 192

budyniem i pianką .  Ciasto jest pyszne o lekko kwaskowym smaku Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa ; 1 l mleka 4 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki mąki  4 łyżki(...)cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny około 9 pałek rabarbaru Wykonanie ciasta Do miski przełożyć wszystkie składniki podane  na kruche ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę  i szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 20 minut. Masa budyniowa : Połowę mleka wlać do garnka i zagotować

Sama słodycz i szczypta chili
ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI 457

podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na ok.3 godziny(ja nie mroziłam, rozkruszyłam lekko schłodzone) lub dłużej(ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać zamrożone). Składniki na masę śmietanową: -1 szklanka ksylitolu -szczypta soli -5 białek, w temp. pokojowej -2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie-40g) -1200g kwaśnej śmietany(...)Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki(ja nie mroziłam, schłodziłam w lodówce i skruszyłam na blaszce) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Na kruche ciasto wyłożyć całą masę śmietanową, wyrównać. Na górę delikatnie poukładać maliny, powinny pozostać na wierzchu masy śmietanowej. Jako ostatnią warstwę, zetrzeć na górę kruche ciasto. Piec w temp. 180 stopni C prze

Smaczne Zdrowe
Ciasto marcepanowe z wiśniami i migdałami 256

Jeśli w szale przedświątecznych zakupów w waszym koszyku znalazła się też masa marcepanowa, a teraz zastanawiacie się cóż z niej wyczarować, spieszę z podpowiedzią – marcepanowe ciasto z wiśniami:) Ciasto jest proste i – nie licząc czasu, w jakim wiśnie muszą się rozmrozić, a masło zmięknąć – szybkie do przygotowania. Do tego świetnie i niebanalnie smakuje, a to jest przecież(...)wraz z solą, cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Gdy masa maślana jest już jasna i puszysta dodajemy po jednym jajku – miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy starty na dużych oczkach tarki marcepan oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia na niższych obrotach miksera. Przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę (23x23cm lub nieco mniejszą) wyłożoną papierem

Smaki Na Talerzu
Biszkopt z kremem kawowym i bananami 6788

Dziś zapraszam na ciacho z kremem kawowym oraz bananami. Ciasto jest proste i szybko się je robi, jedynie musi postać w lodówce ze dwie godzinki aby masa stężała.składniki:biszkopt4 jajka3/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaokrem kawowy500 ml śmietanki 30 %2 płaskie łyżki żelatyny1/3 szklanki mleka2 płaskie(...)się połączyły. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w mleku. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na wystudzonym biszkopcie. Na banany wyłożyć krem kawowy. Ciasto wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. W tym czasie ubić 300 ml śmietanki, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan fix. Bitą śmietanę wyłożyć na krem kawowy. Wierzch posypać startą

Monia miesza i gotuje
Ciasto kokosowo orzechowe 635

świątecznym stole nie może też zabraknąć ciasta. U mnie będzie z masą kokosową i kremem krówkowym z orzechami. Mówię wam " niebo w gębie". Jeśli nie na święta to koniecznie po, musicie je upiec.  Do ciasta wykorzystałam orzechy włoskie z firmy Alesto , które można kupić w sklepach sieci Lidl . Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki

Ala piecze i gotuje
Kostka alpejska 198

Zapraszam kochani na meeeega słodkie ciasto dla prawdziwych łasuchów :-)  Składniki(blaszka 23/33): Biszkopt: jajka 4 szt, kakao 2 łyżki, mąka pszenna 0,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: suche beziki 200 g, masa kajmakowa z puszki 510 g, masło 300 g, kawa proszek 1 łyżeczka, bita śmietana: śmietanka 30% 640 ml, żelatyna 1 łyżka(...)dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż powstanie lśniąca piana. Dodajemy po jednym żółtku. W osobnej misce przesiewamy suche składniki. Dodajemy je do masy jajecznej i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 30 min. Do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą

kulinarne odsłony pati
Muffinki pizza 187

masło, jajko i zaczyn. Wyrabiać mikserem przez ok 5 minut (jeśli masa będzie za rzadka dodać trochę mąki, jeśli za sucha - ciepłej wody). Masa wyjdzie lekko klejąca. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło(...)wędlinę pokroić w drobną kostkę (pieczarki i cebulę podsmażyć, oliwki posiekać, suszone pomidory pokroić w paski) i dodać do drożdżowego ciasta. Wmieszać dokładnie w ciasto (zostawić trochę sera na wierzch).  Masę przekładać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Wierzch posypać serem i przyprawą Kamis'a do pizzy po sycylijsku . Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-30 minut

CookYourself
CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ 301

zaostrzają smak słodkiego kremu budyniowego. Składniki (na formę 20 x 20cm) Ciasto 30 dkg mąki 15 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 3 żółtka Masa Budyniowa 1 litr mleka 4 torebki budyniu waniliowego(...)Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, proszek do pieczenia śmietanę, wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie ciasto rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy . Ciepłym budyniem zalać ciasto, na nim ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka i posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania