ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:631/3191)

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty 158

których pisałem wcześniej tutaj . Należy najpierw ugotować ziarna pszenicy (we Włoszech sprzedają już gotowe o nazwie grano cotto ) i połączyć je z ricottą. Masę aromatyzuje się skórką cytrynową lub pomarańczową, wodą z kwiatów pomarańczy i cynamonem. Ciasto ma być pełne zapachów niczym perfumy! Powstanie Pastiery Napoletany przypisuje się zakonnicom z neapolitańskiego klasztoru, które stworzyły je jako symbol zmartwychwstania. Stąd też(...)cytrynową. Pszenicę wstaw z powrotem na gaz i kontynuuj gotowanie przez kolejne 15-20 minut, często mieszając. W tym czasie powinna powstać gęsta masa przypominająca owsiankę. Pszenicę odstaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie zagnieć ciasto. Gdy pszenica się schłodzi, ubij jajka razem z cukrem. Następnie dodaj ricottę i kontynuuj ubijanie, aż powstanie jednolita masa. Całość wymieszaj razem z pszenicą

Food Square
CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ! 218

składniki bardzo szybko zagnieść. Ciasto powinno być gładkie.  Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 15 minut do zamrażalki. Nadzienie: -  4 laski rabarbaru - 4 łyżki cukru brązowego - 5 łyżek marmolady wiśniowej - 2 torebki budyniu waniliowego - 2 szklanki mleka W rondelku dusimy pokrojony w kostkę rabarbar wraz z cukrem. Jak masa przybierze formę dżemu/konfitury uważamy, że jest już gotowa(...)masa pozostanie w misce i ani drgnie ;-))) Przygotowujemy budyń z mleka i proszku. WYKONANIE: 1. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę, brzegi jak i dno. 2. Na ciasto wylewamy gorący budyń. 3. Na budyń wykładamy masę z rabarbaru i dżem/konfiturę wiśniową 4. Na sam wierzch bezę, którą posypujemy posiekanymi migdałami. 5. Ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca do temp. 180 stopni

SMYKWKUCHNI
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 234

ustawiamy funkcję wyrabiania ciasta. Po 3 minutach dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przez następne 30 sekund. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przez ok. 40 minut powinno podwoić swoją objętość. W międzyczasie możemy przygotować masę serową. Przekrawamy na pół laskę wanilii i wyskrobujemy z niej ziarenka(...)orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Do masy serowej dodajemy cukier, skórkę pomarańczową, orzechy, ziarenka wanilii, budyń w proszku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, nakładamy masę serową i zwijamy w roladę. Roladę tniemy na kawałki: 12 jeśli macie wysokie foremki, 14 jeśli nieco mniejsze. Ciasto przekładamy do foremek

Ciastkozercy
Czarne pierogi z karpiem i kimchi 231

połowy cytryny, sól i pieprz do smaku Przepis 1 CIASTO: mąkę przesiewamy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy sól, atrament oraz rozpuszczone masło. Czekamy, aż ciasto ostygnie, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie postępujemy z nim jak z tradycyjnym ciastem na pierogi. 2 FARSZ: kolendrę i kimchi drobno siekamy - odsączamy z kimchi na sicie soki. Z filetów karpia

Kuchnia Bazylii
Kopytka z dyni i kaszy jaglanej 157

Kaszę jaglana gotujemy według przepisu ze szczyptą kurkumy. Tradycyjnie polecam aby ją lekko rozgotować. Gdy kasza przestygnie, a dynia będzie upieczona należy oba składniki dokładnie zmiksować. Do masy dodajemy pozostałe składniki. Ciasto będzie lekko klejące, ale bez problemu daje się formować. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy z niego wałek, który ostrym nożem kroimy po skosie.  Kopytka gotujemy

Przysmaki Karolki
GALETTE Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KREMEM PIERNIKOWYM I KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI Z ARONIĄ 187

śliwki, aronię oraz jeżyny – Wy śmiało możecie spróbować też z innymi owocami. Ps. przepis jest pomysłem na konkurs #przepisnakopernika z marką Kopernik. Trzymajcie mocno mocno kciuki!   SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 1 op / 300 g * pierniki Katarzynki – 5 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie ( czarna porzeczka ) Kopernik – 5 szt * ricotta di buffala – 250 g * owoce : śliwki(...)brązowy – 3 łyżki DODATKOWO: * pierniki Uszatki Kopernik – na kruszonkę * żółtko + cukier perlisty – do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pierniki siekamy, dodajemy ricottę i miksujemy na gładką masę. Wyciągamy na środek ciasta francuskiego, delikatnie rozsmarowujemy. Układamy delikatnie przesmażone z cukrem owoce, ozdobnie zawijamy boki. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cukrem perlistymi ( jest to gruby cukier, który nie roztapia się

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe na białkach 138

masła (miękkiego) 100g mąki pszennej 200g cukru 50g kakao 8 białek Składniki na dekorację: 100-150g czekolady 3 łyżki masła pół szklanki płatków migdałowych Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać kakao i mąkę, a następnie zmiksować. Ciasto będzie miało dość sypką konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Białka delikatnie dodać do ciasta, delikatnie

Mania Wypiekania
Błyskawiczna kostka herbatnikowa. 705

Zapraszam dzisiaj na błyskawiczne ciasto bez pieczenia. Herbatniki, masa krówkowa, masa budyniowa i bita śmietana, myy pyszności :) Dla zapracowanych taka propozycja jest w sam raz :) Składniki : 2 duże paczki herbatników kakaowych 1 puszka masy krówkowej orzechowej 3 budynie śmietankowe Winiary 1 l mleka 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 100 g masła 2 kopiaste łyżki mąki(...)masy budyniowej :   Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy zagotowujemy, w drugiej połowie mleka rozpuszczamy budynie i mąkę, wlewamy do gotującego mleka. Energicznie mieszając gotujemy tak długo aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.  Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną fix. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Warstwy ciasta

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżowe gofry orkiszowo-owsiane 209

wstawić na 8-10 godzin do lodówki - najwygodniej jest zrobić ciasto wieczorem i zostawić je w lodówce na noc . Z rana, po wyjęciu miski z lodówki, ciasto miałam rozwarstwione na wodę i gąbczastą masę reszty składników. Po energicznym wymieszaniu całości łyżką, ciasto zrobiło się gęstsze, jednak ogólnie o dość luźnej konsystencji. Nie wiem czy tak miało być, bo oryginalny przepis

Grunt to przepis!
Sernik zebra bez pieczenia 10873

mielonego w domu twarogu może być za gęsta do ładnego rozłożenia się pasków zebry. Jeśli wykorzystacie rzadszy twaróg, masę możecie spokojnie nakładać jak w przypadku klasycznego ciasta zebra, czyli 1-2 łyżki jasnej masy na 1-2 łyżki ciemnej masy, itd. Jeśli skorzystacie z gęstszego twarogu, jak np. twaróg z Piątnicy, najlepiej nałożyć masę na środek, a na koniec uzupełnić

Smakołyki Bereniki
Naleśniki według przepisy Magdy Gessler 398

gazowanej 2 jajka szczypta soli Jajka ubijamy z szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę, mleko i mieszamy Następnie dodajemy wodę i mieszamy wszystko na jednolitą masę. Żeby sprawdzić czy ciasto ma odpowiednią konsystencję wystarczy sprawdzić to łyżką, jeśli po podniesieniu jej ciasto spływa ale jednocześnie częściowo zostaję na łyżce to znaczy, że wyszło Nam ciasto idealne. Jeśli ciasto

Ptasia Kuchnia
Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchewką 179

Przygotować ciasto:  Jajka, żółtka i kremówkę ubić na puszystą masę. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą (1 łyżeczka) i łyżeczką tymianku, przelać do niej masę jajeczną i ubić mikserem na gładkie ciasto. Tak przygotowane wylać na warzywa. Clafutis wstawić do nagrzanego do 190 st. piekarnika na 30 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem. Jeśli będzie wilgotny, zostawić

W poszukiwaniu inspiracji
Baklava 360

spodzie powinno znieść się w sumie 8 warstw ciasta filo, każda posmarowana masłem. Następnie kładziemy połowę przygotowanych orzechów, wyrównujemy. Na orzechy kładziemy kolejno 8 płatów ciasta, każdy dokładnie smarujemy masłem. Wykładamy resztę masy orzechowej i wyrównujemy. Orzechy przykrywamy 8 płatami ciasta filo, pamiętając o smarowaniu każdego z osobna masłem, łącznie z warstwą wierzchnią. Kiedy ułożymy całość, nacinamy wierzchnie warstwy ciasta

Malinowe Pocałunki
547. Wielki powrót. 171

zmiksowanego banana2 czubate łyżeczki naturalnego kakaakapka mlekacynamon, sól, aromat waniliowyWszystkie składniki (oprócz chleba) mieszamy ze sobą. Do powstałej masy wkładamy kromki chleba obtaczamy je całe w cieście i pozostawiamy na trochę, aby wchłonęły masę. Smażymy tosty na rozgrzanej patelni

More food, love and dreams
Ciasto ,,Karmelowa Pomarańcza". 214

soli Ciasto: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 200 g śmietany 1/2 szklanki oleju szklanka płatków owsianych 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch pomarańcz szczypta soli Przygotowanie:  Na patelnię nie przywierającą wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżeczki wody. Gotujemy, aż karmel ściemnieje i dodajemy ciepła śmietankę, sól i energicznie mieszamy, aby powstała płynna masa(...)Jaja, cukier, oliwę, śmietanę, skórkę pomarańczy ubijamy na jasną masę mikserem. Dodajemy płatki, mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aby powstała gęsta masa bez grudek. Powstałe ciasto wlewamy na zamarłszy karmel i pieczemy w rozgrzany do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min.  Po upieczeniu wykładamy ciasto na tortownicę, tak, aby karmel z pomarańczami

Kuchnia Łukasza