ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:632/3191)

Sernik krakowski - z kratką i lukrem 172

minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 schłodzonego ciasta cienko  rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia. MASA SEROWA: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160-165 stopni. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym(...)Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą serową. Na końcu dodać wymieszane z łyżeczką mąki bakalie i ponownie delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię. NASTĘPNIE: Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski szerokości ok. 2 cm, ułożyć z nich kratkę na masie serowej. Kratkę posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką mleka. Piec

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady 178

czas miksując do uzyskania puszystej masy. Do masy wlewać stopniowo mleko kokosowe oraz czekoladą. Kiedy składniki się połączą dodać suche składniki. Zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut,do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć, całkowicie ostudzić. Przygotować krem. Czekoladę roztopić(...)przekroić wzdłuż, nasączyć likierem i przełożyć kremem. Wstawić do lodówki. Przygotować polewę. Mleko kokosowe podgrzać. Dodać do niego połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Wierzch ciasta polać ostudzoną polewą i posypać wiórkami kokosowymi

Mania Gotowania
Maślane ciasto wszystko jedno 133

miksera umieść jajka i masło, dodaj cukry, utrzyj na puszystą masę.  Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko.  Dodawaj po łyżce stołowej do masy, aż do połączenia się składników.  Ciasto jest dosyć gęste, nie dodawaj jednak jajek czy nie odejmuj mąki (takie ma być).  Jeżeli użyjesz do przepisu jabłek, obierz je ze skóry, pokrój(...)wyłóż papierem do pieczenia, włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 170 stopni.  Przełóż masę do formy, na nią wyłóż jabłka.  Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę.  Jeśli lubisz słodycze jak moja rodzinka, przed podaniem polej ciasto lukrem. :) Smacznego

Garniec Magalie
Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą 118

Rewelacyjne makowe ciasto z delikatnym waniliowym serkiem, orzeźwiającą masą z czarnej porzeczki i warstwą chrupiących, prażonych migdałów to doskonały pomysł dla fanów lekkich, nie za słodkich deserów. Składniki: Biszkopt makowy: 1 szklanka maku 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 jajek 3 łyżki wody Masa waniliowa: 1 kg sera delfiko o smaku waniliowym 250g(...)podzielić na dwie równe części oraz odłożyć kilka łyżek na posmarowanie wierzchu. 4.  Płatki migdałowe uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. 5.  Składanie ciasta: Do formy przełożyć jeden blat makowy, wyłożyć jedną połowę masy waniliowej, wstawić do lodówki na pół godziny, następnie rozsmarować dżem i ponownie wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć drugą połowę masy

Szalona Kuchnia Eweliny
sernik cytrynowy bez pieczenia 184

Herbatniki rozdrabniamy na „piasek”. Dodajemy kakao, mieszamy. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto o konsystencji mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (boki również wyłożyłam) i wylepiamy nim dno tortownicy, mocno ugniatamy. Schładzamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej. składniki na masę serową: 500 g sera, najlepiej jakiegoś delikatnego 1 cytryna(...)gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, przestygniętą wlewamy do masy serowej i chwilkę miksujemy. Całość przelewamy na schłodzony spód herbatnikowy i wstawiamy do lodówki do stężenia masy. składniki na wierzch ciasta: 1 galaretka cytrynowa 350 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy wystudzenia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wylewamy ją na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki

Domowy Smak Jedzenia
TARTA FRANCUSKA Z KREMEM KOKOSOWYM, TRUSKAWKAMI I MIĘTĄ 167

lekkiego zezłocenia. Upieczone wyjmij i całkowicie ostudź . KREM: Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder, wiórki kokosowe i mascarpone. Zmiksuj jeszcze całość na gładką masę. SKŁADANIE: Na ostudzone ciasto wyłóż kokosowy krem, na to ułóż pokrojone na połówki truskawki i całość posyp listkami mięty. Tartę przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Papaya crunchy flans 176

margaryny, najlepiej Kasi 2 szklanki mąki odrobina cukru do smaku nadzienie: 1 mała puszka papai w lekkim syropie Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dosypujemy mąkę.Wyrabiamy ciasto. Ciasto wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Wyjmujemy z lodówki, wałkujemy. Ciastem można wyłożyć silikonowe foremki do muffinek, jak i standardowe foremki do kruchych babeczek. Ciasto nakłuwamy

Luźna Kuchnia
Biszkopt z pianką i mrożonymi malinami 352

Trochę lata w środku zimy - to wszystko dzięki porcji pysznego, lekkiego ciasta. Biszkopt z pianką i owocami,  przywołuje letnie wspomnienia ... Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki malinowe(...)zsiadła ). Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć owoce, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread 183

blaszką od czasu do czasu aby karmel rumienił się równomiernie. Następnie wyłóż równomierną warstwą żurawinę a na niej ułóż gruszki. Odstaw na czas przygotowania ciasta.W celu przygotowania ciasta, zmiksuj na jednolitą masę olej, cukier, miód i jajko, po czym wmieszaj mleko. W oddzielnej misce wymieszaj przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon. Wmieszaj suche składniki do mokrych

karmelowy
Jezioro łabędzie 152

Foremki wykładamy papierem do pieczenia, formujemy szyje oraz brzuszki łabędzi. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200C i pieczemy ciasto ok 20 minut, aż będą dobrze wypieczone i brązowe. Upieczone elementy łabędzi zsuwamy na tacę i odstawiamy do ostudzenia. Masa śmietankowa: 600 ml śmietany kremówki 2 opakowania śmietan(...)fixu 1. Kremówkę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, kiedy jest już sztywna wsypujemy śmietan fixy i dobrze razem miksujemy.Składanie łabędzi:1.Do jednego ciasta potrzebujemy dwa krążki ciasta, szyje i jedną łyżeczkę masy śmietankowej. 2. Na dolne kółeczko nakładamy masę śmietankową, wbijamy szyje w masę, drugie kółko przecinamy na pół i dajemy na górę tworząc skrzydła. Wierzch posypujemy cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
MOZAIKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI I MASĄ SEROWĄ 117

przygotowuję w kuchni. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciacho czekoladowe z pepsi i masą serową. Nazwałam je Mozaika, gdyż połączenie dwóch mas – serowej i czekoladowej tworzy taką dwukolorową mozaikę, która kusi wszystkich łasuchów. Ciasto smakuje genialnie i jest banalnie proste do zrobienia. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 24×26 ) CIASTO: * jajka – 5 szt * mąka pszenna(...)pepsi. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papirem do pieczenia. MASA SEROWA: Ser ucieramy z budyniem oraz cukrem, przekładamy do szprycy ( worka cukierniczego ) i wyciskamy ozdobne „maziaje” na ciasto czekoladowe. Pieczemy ok 40 minut / 180C. Smacznego

Ostra na Słodko
Karpatka z truskawkami 168

Tego ciasta chyba nie trzeba reklamować, jedynie co nowe to truskawki. Myślę że fajnie to razem pasuje. Wykonanie ciasta – Do garnka wlać wodę, dodać masło i zagotować masę. Wsypać mąkę i szybkimi ruchami mieszać, cały czas trzymać garnek na ogniu. Masa jest gotowa jak powstanie gładka błyszcząca masa, która odchodzi od boków garnka. Zdjąć z ognia i zostawić(...)ostygnie. Do zimnej masy dodać jajka i zmiksować na gładką masę. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części, piec w tej samej wielkości blaszce dwa ciasta. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec ciasto 30- 35 minut. Ciasto musi urosnąć i powstać nierówna powierzchnia. Zostawić ciasto do ostudzenia

Kuchnia Pokoleń
Serowy drożdżowiec z rabarbarem i nutą imbiru 153

przesiać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. 2. Masa serowa: Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukry, startą skórkę i dokładnie wymieszać. 3. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę, dodać starty imbir, cukier(...)wszystko wymieszać. 4. Kruszonka: Masło, cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki. 5. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 20 cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 14 plastrów, które następnie ułożyć w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej okrągłej formie o średnicy

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik z nutą piernika 263

masło pokroić w kostkę i dodać do mąki - połączyć składniki. Następnie dodać jajko i ugnieść gładkie ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Do jednej miseczki wbić jajka, dodać cukier i ubić na gładką masę.Do drugiej miseczki przełożyć ser, zmiksować go na gładką masę i dodawać ubite jajka.W trzeciej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną(...)formę w kształcie kwadratu o boku 25 cm. Dół formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.Wyciągnąć ciasto z zamrażarki i przekroić na dwie części. Jedną zetrzeć na tarce i równo ułożyć na spód formy, następnie przełożyć masę serową i na samą górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec przez

Serce zamknięte w formie pyszności
Czekoladowy tort Goplana 144

cukrem na lśniącą pianę połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia oraz czekoladowym budyniem i kakao, dodawać po łyżce do masy, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką do połączenia, ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy –samo dno o wym 26 cm Piec 30 minut w temp 160*c.Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na połowę-najlepiej jest upiec(...)wrzenia, dodać połamaną czekoladę, chwilę odczekać, wymieszać do połączenia. Odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia wmieszać w masę serek mascarpone i zmiksować mikserem do połączenia. Poncz: Zimną osłodzoną cukrem herbatę wymieszać z likierem migdałowym. Przełożenie: Jeden placek ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, nałożyc połowę kremu czekoladowego, przykryć drugim plackiem, znów nasączyć i posmarować konfiturą

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania