ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:630/3191)

Bułeczki z owsianką 151

jajka do smarowania bułeczek płatki owsiane do posypania Wykonanie Owsianka Gotujemy płatki na wodzie z dodatkiem masła ok 5-7 min, aż otrzymamy bardzo gęstą masę. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto właściwe Do ciepłej wody dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i odstawiamy na 15 min.  Do mąki dodajemy sól, owsiankę i drożdże. Wyrabiamy dość klejące ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Mieszam w Garnku
Ciasto piernikowe w łaty 211

Formę na ciasto (18×28 lub 23×23 i podobne) smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną (formę można również wyłożyć papierem do pieczenia). Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wlewamy olej. Dokładnie miksujemy składniki. Następnie dodajemy aromat pomarańczowy i mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy na mniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Mniej więcej połowę masy (można odłożyć ciut(...)piernika. Miksujemy tylko do połączenia składników. Do przygotowanej formy wykładamy na przemian łyżkę jasnej masy i łyżkę ciemnej, aż do wyczerpania składników. Pod koniec można delikatnie pomieszać masy patyczkiem do szaszłyków. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 30 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Przestudzone ciasto polewamy polewą

Słodkie okruszki
Bezglutenowe, błonnikowe krakersy z quinoą i guacamole 201

sypkie składniki na krakersy przekładamy do miski, dodajemy oliwę, przyprawiamy i stopniowo dolewamy po łyżce wody (celowo nie podałam dokładnej ilości, ponieważ należy obserwować konsystencję) aż składniki ciasta połączą się w masę, która nie jest zbyt sucha, aby ją dość łatwo rozsmarować, ani zbyt mokra, żeby się nie rozpływała i ładnie wypiekła. Wykładamy masę na sylikonową matę do pieczenia(...)cienko. Dzielimy masę (ja narysowałam skośną kratkę) szpatułką, lub drewnianym nożykiem do smarowanie, na takie kawałki jakie chcemy uzyskać, żeby po upieczeniu było nam je łatwo rozdzielić. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, i trzymamy, aż krakersy zrobią się chrupkie i złociste, w międzyczasie można je poodwracać na druga stronę. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta (ostatnio zajęło

Quinoa Raz!
Jogurtowe ciasto z malinami, jagodami i kruszonką 191

Ubijamy jajka z cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy jogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wykładamy na nie owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.  Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

ChilliJemy
KREMÓWKA Z FRANCUSKIEGO CIASTA 399

jajka 4 żółtka 250g cukru 1 laska wanilii 120g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej (skrobi) Ciasto francuskie wyłożyłam do dwóch równej wielkości blach do pieczenia, najlepiej o wymiarach 21x25/26 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Upiekłam na złoto w 200 stopniach. Studzę. Przygotowuję masę. Zagotowuję 3 szklanki mleka wraz z cukrem i masłem oraz wanilią (wydłubanymi ziarenkami oraz łupinką). Jajka(...)masę jajeczną i ciągle miksując na wolnych obrotach, niweluję  grudki. Następnie gotuję gęsty budyń. Zostawiam do wystudzenia, ale nie  całkowitego, by z łatwością można było rozsmarować masę na cieście. W blaszce układam jeden płat ciasta, otaczam szczelnie po bokach folią aluminiową, aby krem nie spłynął na dół. Wykładam go na wierzch, przykrywam drugim płatem ciasta i lekko dociskam

W kuchni Karmel-itki
Croissant 170

czasie ciasto odkrywamy. Nie należy się przejmować gdy lekko opadnie. Przekładamy go do zamrażalnika na 30 minut. W tym czasie pozostał masło 125 g ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażalnika na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Połowę utartego masła układamy na 2/3 długości drożdżowego prostokąta (tworzymy pasek z masła w tym miejscu) i składamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babeczki Piernikowe Z Serem I Konfiturą Truskawkową Pod Śmietanowo Truskawkową Czapeczką 192

łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 małe jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia lekko czubata 1/3 szkl oleju 1/3 szkl mleka konfitura truskawkowa Masa Serowa: 200 g twarogu najlepiej tłustego 1 żółtko kilka kropel esencji cytrynowej 3-4 łyżki cukru Śmietanowo truskawkowa czapeczka: 250 ml śmietanki 30-36 % 2 czubate łyżki cukru pudru 1 opakowanie mixu(...)Twaróg rozdrabniamy lub blendujemy aby był bardziej kremowy. Mieszamy z cukrem, esencją i żółtkiem. 3. Foremkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy po łyżeczce ciasta. Następnie nakładamy po czubatej łyżeczce masy serowej, oraz po pół łyżeczki konfitury truskawkowej i przykrywamy łyżeczką ciasta, tak do 3/4 wysokości. Gotowe pieczemy w 180-190 stop przez 25-30 minut. Upieczone studzimy

Gotowanie...to proste !
Zdrowo ucierane z jagodami! 181

dość specyficzny aromat, ale on znika kompletnie po jej przetworzeniu, czyli po smażeniu np. naleśników, czy pieczeniu przy ciastach. Jest to jak każda mąką bezglutenowa, produkt który nada ciastu większą kruchość niż standardowa mąką pszenna, dlatego jest też idealnym rozwiązaniem do wszelakich ciasteczek kruchych. A dlaczego "Zdrowo ucierane'? A to już się dowiecie niżej ;-)))))))) Sprawdźcie listę składników co będzie(...)pracują na rękach, tak jak to kiedyś nasze babie robiły, bo nie było mikserów, blenderów itp. ;-). Następnie dodaj pianę z białek i wymieszaj. Kokilki, bądź formę do ciasta wysmaruj olejem kokosowym, wylej masę na wierzch obsyp jagodami. Czas pieczenia w kokilkach 35-40 minut do suchego patyczka w temp. 160 stopni C. Jeśli przygotujesz w formie na ciasto np. średnia

SMYKWKUCHNI
Tarta budyniowa z kaszą manną 258

puder – 4 łyżki* sok cytrynowy – 4 łyżki* śmietana 18% kwaśna , gęsta – 200 g* budyń waniliowy – 1 op / 60 g* kasza manna – 4 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Mąkę siekamy z masłem.Dodajemy cukier i żółtko, zagniatamy, formujemy kulę , zawijamy w folię i wkładamy do mrożenia na ok. 20 minut.Po tym czasie formę do tarty delikatnie natłuszczamy(...)gładkiej masy wsypujemy budyń i kaszę mannę – dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , a następnie dodajemy do masy budyniowej.Dokładnie wymieszaną masę wlewamy na podpieczone ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 25-30 minut.Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto Jakuba 195

Fioletowa beza: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe wiśnie z kompotu (zużyłam 3 słoiki o pojemności 0,4 l) Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 200 g masła Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Można dosypać trochę mąki, aby się nie kleiło (dosypałam w sumie ok. pół szklanki). Ciasto schłodzić w lodówce przez(...)sztywno z 2 łyżkami cukru, a na sam koniec dodać kisiel (proszek z torebki). Wyciągnąć z lodówki 2 rozwałkowane blaty. Na jeden z nich wyłożyć masę białkową i rozłożyć 1/3 wiśni. Przykryć drugim blatem ciasta i oderwać wierzchni papier. Włożyć do blaszki i piec ok. 18-20min. w 180ºC, na lekko złoty kolor. Ostudzić. Powyższe czynności powtórzyć jeszcze dwukrotnie

Na Ciasteczkowych Papierach
Tradycyjny Sernik Krakowski 333

przy tym jest delikatny i rozpuszczający się w ustach - deser idealny na każdą okazj e. Tradycyjny Sernik Krakowski - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 2/3 szklanki cukru 3 żółtka cukier waniliowy szczypta soli łyżka śmietany (opcjonalnie) Masa Serowa: 1 kg tłustego twarogu 300 g cukr u 6 żółtek 2 białka 2 00 g masła budyń waniliowy(...)Tradycyjny Sernik Krakowski - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperatur ze pokojow

Słodka Strona
Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty 175

których pisałem wcześniej tutaj . Należy najpierw ugotować ziarna pszenicy (we Włoszech sprzedają już gotowe o nazwie grano cotto ) i połączyć je z ricottą. Masę aromatyzuje się skórką cytrynową lub pomarańczową, wodą z kwiatów pomarańczy i cynamonem. Ciasto ma być pełne zapachów niczym perfumy! Powstanie Pastiery Napoletany przypisuje się zakonnicom z neapolitańskiego klasztoru, które stworzyły je jako symbol zmartwychwstania. Stąd też(...)cytrynową. Pszenicę wstaw z powrotem na gaz i kontynuuj gotowanie przez kolejne 15-20 minut, często mieszając. W tym czasie powinna powstać gęsta masa przypominająca owsiankę. Pszenicę odstaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie zagnieć ciasto. Gdy pszenica się schłodzi, ubij jajka razem z cukrem. Następnie dodaj ricottę i kontynuuj ubijanie, aż powstanie jednolita masa. Całość wymieszaj razem z pszenicą

Food Square
CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ! 236

składniki bardzo szybko zagnieść. Ciasto powinno być gładkie.  Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 15 minut do zamrażalki. Nadzienie: -  4 laski rabarbaru - 4 łyżki cukru brązowego - 5 łyżek marmolady wiśniowej - 2 torebki budyniu waniliowego - 2 szklanki mleka W rondelku dusimy pokrojony w kostkę rabarbar wraz z cukrem. Jak masa przybierze formę dżemu/konfitury uważamy, że jest już gotowa(...)masa pozostanie w misce i ani drgnie ;-))) Przygotowujemy budyń z mleka i proszku. WYKONANIE: 1. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę, brzegi jak i dno. 2. Na ciasto wylewamy gorący budyń. 3. Na budyń wykładamy masę z rabarbaru i dżem/konfiturę wiśniową 4. Na sam wierzch bezę, którą posypujemy posiekanymi migdałami. 5. Ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca do temp. 180 stopni

SMYKWKUCHNI
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 253

ustawiamy funkcję wyrabiania ciasta. Po 3 minutach dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przez następne 30 sekund. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przez ok. 40 minut powinno podwoić swoją objętość. W międzyczasie możemy przygotować masę serową. Przekrawamy na pół laskę wanilii i wyskrobujemy z niej ziarenka(...)orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Do masy serowej dodajemy cukier, skórkę pomarańczową, orzechy, ziarenka wanilii, budyń w proszku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, nakładamy masę serową i zwijamy w roladę. Roladę tniemy na kawałki: 12 jeśli macie wysokie foremki, 14 jeśli nieco mniejsze. Ciasto przekładamy do foremek

Ciastkozercy
Czarne pierogi z karpiem i kimchi 255

połowy cytryny, sól i pieprz do smaku Przepis 1 CIASTO: mąkę przesiewamy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy sól, atrament oraz rozpuszczone masło. Czekamy, aż ciasto ostygnie, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie postępujemy z nim jak z tradycyjnym ciastem na pierogi. 2 FARSZ: kolendrę i kimchi drobno siekamy - odsączamy z kimchi na sicie soki. Z filetów karpia

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania