opcji, aby ciasto się nie udało. Jego przygotowanie przypomina pieczenie muffinków, z tymże w tym przypadku została użyta jedna, większa blaszka. Mi nawet smakowo odrobinę przypomina drożdżówkę... Takie ciasto doskonale sprawdzi się w przypadku niespodziewanych gości, ale przyznam, że świetnie smakuje przy każdej okazji i bez niej. Jeśli pod ręką nie macie akurat truskawek - to nic nie szkodzi, ponieważ możecie(...)pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko, olej, aromat i skórkę cytrynową. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej. W masie mogą być grudki. Krótko mieszane ciasto po upieczeniu będzie bardziej pulchne i delikatne, natomiast zbyt długo - zbite.) Masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu równomiernie ułożyć
Di gotujepieczenia, łyżeczka cukru waniliowego. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać surowe żółtka oraz cukry. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o śr. 22cm. Nakłuć widelcem. Podpiekać 7 minut w temp. 180st. Nadzienie: puszka masy orzechowej (użyłam(...)Helio ), 100g gorzkiej czekolady, garść orzechów włoskich , 3 białka, 1/2 szklanki cukru, szklanka płatków owsianych. Czekoladę posiekać i rozłożyć na gorącym cieście. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Rozsmarować gotową masę orzechową. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać płatki owsiane, delikatnie wymieszać szpatułką. Pianę rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec około 15-20 minut w temp
Z miłości do słodkościCzekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do masy. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je do około 1/3 wysokości ciastem. Następnie nakładamy łyżeczkę masy kajmakowej. Przykrywamy nadzienie pozostałym ciastem do około 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 20 minut. Dokładni studzimy. Przygotowujemy krem. Mascarpone miksujemy z masą krówkową dodając ją po łyżeczce. Cały
Mania Gotowaniaproszek i sól. Tak przygotowaną mąkę dodawać w 3 porcjach na przemian z jogurtem do utartej masy maślano-jajecznej. Mieszać na niskich obrotach. Kiedy wszystkie składniki już się połączą dodać ocet i sodę i ponownie wymieszać. Połowę ciasta wylać do przygotowanej formy (jeżeli mamy 2 takie same formy, to rozlać po połowie do każdej). Placki(...)masę. Dodać serek i ponownie utrzeć tak, aby rozetrzeć wszystkie grudki. Dodać mascarpone i znowu wymieszać. Aksamitną masę wstawić na 30 minut do lodówki. Składanie tortu Nożem, albo specjalną żyłką do tortów ściąć wierzchołki czerwonego ciasta. Przełożyć je do kielicha blendera i zmiksować na "piasek". Na paterze położyć czerwony blat
Sto kolorów kuchniprzez 25 minut. Gdy ciasto przestygnie nasączamy je ponczem przygotowanym z kawy, cukru i wody. Na ciasto wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami i odstawiamy do lodówki aby stężała. Następnie dokańczamy przygotowanie pianki. Do miski z mlekiem czekoladowym wsypujemy opakowanie "Śnieżki" i ubijamy aż masa stanie się gęsta. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wody i odstawiamy na chwilkę aby napęczniała(...)konsystencji (np. na bardzo małym ogniu w garnuszku albo w kąpieli wodnej). Żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i szybko i energicznie miksujemy aby nie pojawiły się grudki. Masę natychmiast wykładamy na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć odrobiną kakao lub zetrzeć trochę gorzkiej czekolady. Ciasto dodaję do akcji
My simple kitchenglutenu. Biszkopt na mące kokosowej (tym razem uratowany przed kocimi łapkami Frugasa :D) jest bardzo prosty do wykonania, a mus truskawkowy i masa nie wymagają wielu składników. Dzisiaj nawet uświadomiłam sobie, że zupełnie przypadkowo ciasto wyszło mi trochę patriotycznie i mogłoby stanowić pyszną słodką przekąskę z “okazji” najbliższego meczu (oby było co świętować ;)). Myślę, że podobne ciacho mogą(...)piany. Dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać na wysokich obrotach miksera. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i połączyć delikatnie z masą jajeczną. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki), wylać ciasto i piec około 25 minut w 180 stopniach. Przestudzić. Truskawki odszypułkować i zblendować na gładką masę. Galaretkę rozpuścić z ksylitolem w gorącej wodzie
FitkotPrzesiewamy je do masy, mieszając delikatnie łyżką. Tak przygotowaną masę wykładamy na dużą blachę (37 cm x 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Gdy biszkopt ostygnie, ostrym nożem przekrawamy go wzdłuż na pół. Dolny blat posłuży nam za podstawę naszego ciasta, górny blat kruszymy w rękach. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno(...)wąskim strumieniem wlewamy ją do naszej śmietanowej masy, ciągle miksując. Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę. Na czekoladowym biszkopcie układamy plasterki bananów, następnie wykładamy masę i posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem. Ciasto wkładamy do lodówki na około
Cukiernia PychotkiKlitorią". Muszę tu koniecznie dodać, że sernik jest niezwykle łatwy w wykonaniu, choć na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło zupełnie inaczej... 😉 Kruche ciasto robi się błyskawicznie, masa serowa to zmiksowanie wszystkich składników na gładko, galaretka brzozowa jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, a układanie kwiatów to już czysta przyjemność... Myślę, że taki sernik zrobi na Waszych gościach(...)jajko i zagnieć szybko gładkie ciasto. Ciasto wyłóż równomiernie na dno tortownicy i ponakłuwaj je widelcem. Tortownicę włóż na 25 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 195 stopni C. Piecz spód przez 20 - 22 minuty , a po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia. MASA SEROWA: Piekarnik rozgrzej do temperatury 140 stopni
Słodko-Słony Świat Ilonypyszne Mało tego, nie wymaga długiego pieczenia Kochani, zapraszam na orzechowiec bez pieczenia – ciasto, które umili Wam zimowe wieczory i poprawi humor Orzechowiec bez pieczenia SPÓD: 100 g daktyli 30 g śliwek suszonych 100 g mąki kokosowej 4 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki miodu MASA: 1/2 szklanki kaszy jaglanej pół szklanki mleka kokosowego 100 g orzeszków ziemnych 3 łyżki(...)ciepłą wodą i odstaw na 30 minut. Do misy blendera przełóż kaszę jaglaną, namoczone i odcedzone orzechy, masło orzechowe, ksylitol oraz olej kokosowy. Całość zmiksuj dokładnie. Gotową masę przełóż na spód ciasta, wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do lodówki. POLEWA: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego. Gotową polewą polej ciasto i ponownie wstaw je do lodówki
365 dni dookoła kuchnisłoiczka powideł śliwkowych * cynamon * cukier brązowy * kilka jabłek średniej wielkości Na lukier: * 3/4 szklanki cukru pudru * kilka kropel soku z cytryny Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam na gładką masę i podzieliłam na dwie części. Na godzinkę włożyłam do lodówki. Po tym czasie jedną część wyjęłam i rozwałkowałam. Wyłożyłam do blaszki 36 x 20 cm wyłożonej pergaminem
Pieprzyć z Fantazjąszklanka maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka szklanka mąki szczypta cynamonu łyżeczka sody oczyszczanej szczypta soli Oraz: 2 duże jabłka tłuszcz do smażenia cukier puder Mieszamy składniki na ciasto, aż powstanie gładka masa, odstawiamy na około 20 minut, aby sobie odpoczęło. Obrane jabłka kroimy w plastry, jeśli należą do twardszego gatunku powinny być góra pół centymetra, te inne mogą
Dieta moja pasjadachówki by na siebie zachodziły) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i pieczemy przez 20 minut. W międzyczasie z jajka, cukru i kremówki i cynamonu robimy masę, którą wylewamy na ciasto po upływie 20 minut. Ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia
Przysmaki Karolkiprzemian. Gdy dolne paski połączymy ze sobą wierzch smarujemy budyniem i układamy na odwrót na jasny ciemny pasek na ciemny jasny pasek.Całe ciasto w koło smarujemy masą budyniową. Pamiętajcie że każdy pasek należy posmarować budyniem aby skleić z drugim. Wstawiamy do lodówki na godzinkę i następnie smarujemy całość polewą zimną polewą. Wierzch dekorujemy według uznania
Sama słodycz i szczypta chililodówce lub od razu wylepić foremki i lekko podpiec w piekarniku, żeby ciasto nie namokło od budyniu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut. W międzyczasie myjemy śliwki, wyciągamy pestki i kroimy na ćwiartki. Teraz zabieramy się za masę budyniową. Mleko z cukrem i budyniami mieszamy dokładnie(...)żeby nie było grudek i gotujemy z tego gęsty budyń. Do gotowego budyniu dodajemy śmietankę i jajka które razem wcześniej mieszamy i razem jeszcze chwilę gotujemy. Gotową masę budyniową wykładamy na ciasto i układamy śliwki. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 min do momentu kiedy krem i ciasto będą lekko brązowe. Smacznego
Kuchenne Wariacjesuche Całe jajka miksujemy z cukrem, wlewamy stopniowo olej- miksujemy, wsypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem Gdy składniki połączymy, dodajemy odciśnięty szpinak, mieszamy go delikatnie z masą jedynie łyżką, gdyby ciasto było za suche możemy dodać odrobinę soku ze szpinaku ( konsystencja ciasta ma być taka jak na zwykły biszkopt) Pieczemy w temp. 180*C około 1 godz., do suchego
Proste Potrawy