poprzek na 3 równe prostokąty. Nadzienie: 50g masła, 2 jabłka, 3 łyżki cukru, łyżka cynamonu. Masło stopić wraz z cukrem i cynamonem. Masą posmarować jeden prostokąt ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, część rozłożyć równomiernie na cieście, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Ponownie posmarować masłem i rozłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnią warstwą ciasta. Pociąć
Z miłości do słodkościwodę, pozostały cukier. Zagniatamy ciasto i długo je wyrabiamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. I ponownie zagniatamy. Żółtka, cukier i kakao mieszamy dokładnie. Rozwałkowujemy ciasto i smarujemy je masą kakaową. Zawijamy jak roladę, posmarowaną częścią do środka. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 min. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy
Miksturownikwszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Kolejna rzecz to mieszanie ciasta, jajka z cukrem miksujemy na puszystą pianę, natomiast po dodaniu reszty składników, masę mieszamy krótko, tylko do czasu połączenia się składników. Gdy ciasto się piecze, przez pierwsze około 40 minut nie otwieramy piekarnika. Do wypieku ciasta użyłam foremki o średnicy 23 cm. Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego(...)oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenie i całość delikatnie miksujemy na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników na jednolitą masę. Dno tortownicy (moja foremka ma średnice 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzch wykładamy przekrojone na pół truskawki (przecięciem do góry) *** *** Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy
Blog z ApetytemKrucha tarta z masą śmietanową i truskawkami jest dość szybka do przygotowania . Wygląda kusząco i doskonale smakuje. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 70 gram cukru pudru 3 żółtka 100 gram masła Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany 30% 2 śmietan-fixy cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 kilogram truskawek listki mięty Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy
Bajeczna Kuchniaprzepisy, które najlepiej robić razem – taki jest właśnie murzynek z serem . Moja mama przygotowuje masę murzynkową, a ja serową – potem wystarczy wylać obie masy do jednej formy, by uzyskać dużą porcję pysznego ciasta. W takim kolektywie murzynek z serem przygotowuje się bardzo szybko, a jest to wypiek, który wszyscy uwielbiają. Do jego przygotowania najlepiej użyć dobrej jakości sera(...)mikser i porcjami dodajemy ubitą na początku pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Na wierzch masy murzynkowej rozkładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 60 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto stygnie, przygotowujemy polewę. Jej wszystkie składniki (masło, cukier, kakao i śmietanę) należy rozpuścić w rondelku i wymieszać do połączenia
Poezja smakudomowego cukru waniliowego 2 łyżki kakao 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej POLEWA CZEKOLADOWA 40ml śmietanki 30% 30g gorzkiej czekolady 30g mlecznej czekolady Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło i czekoladę umieścić w misce, ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą, składniki rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej - rozpuszczone masło z czekoladą zdjąć(...)dyni, wszystko dokładnie wymieszać - w osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - składniki suche dodać do składników mokrych, wymieszać - do masy dodać mleko, żeby nieco rozluźnić konsystencję ciasta - ja dodałam 60ml, gdyż moje purée z dyni było dość gęste - masa powinna być gęsta, ale nie na tyle, żeby nie można jej było swobodnie przełożyć
Smakołyki Berenikiwszystkich słodkościach przekładanych różnymi masami, tymi bardziej słodkimi i mniej słodkimi, postanowiłam upiec ciasto ucierane z dodatkiem tartej czekolady i gruszek. Pyszne, choć bardziej słodkie niż ciasto z dodatkiem jabłek. Polecam! Składniki: 20 dag masła 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 1/2 łyżeczki cynamonu 5 jajek 1 szklanka(...)dodaję po trochu pianę jajeczną, cały czas ucierając. Obie mąki mieszam z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie przesiewam do masy. Czekolady ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach i łączę z ciastem. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto. Gruszki obieram, kroję na cztery części, usuwam gniazda nasienne, układam na spodzie ciasta i wstawiam do piekarnika
Ciasteczkowy Potwórtakiego sernika jak dzisiaj , to jeszcze nie miałam przyjemności konsumować :) Jest po prostu przepyszny. Smak czekolady dodaje mu dodatkowego atutu. Muszę również dodać , że spód składa się z pysznego ciasta kruchego. Bardzo polecam go upiec z okazji zbliżających się świąt. Kto lubi blok czekoladowy temu sernik będzie smakował szczególnie , bo , że smakuje podobnie stwierdziła zgodnie cała moja rodzinka :) Wymiary(...)gładka.Zdjąć z ognia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i jajkami. Wsypać mąkę , dolać rum. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim tortownicę. Na ciasto wylać masę serowo-czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec ok. 60 minut. Po wystudzeniu sernika wstawiamy do lodówki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkości i nie tylkoNaked cake to forma tortów, która jest bardzo popularna w krajach anglojęzycznych i robi tam ogromną furorę. W dosłownym tłumaczeniu jest to nagie ciasto, czyli takie, które nie ma na sobie typowych dla tortów ozdób np. masy cukrowej, idealnego ganache, lukrów, figurek z cukru i tym podobnych. Biszkopt ozdabiają tylko owoce oprószone cukrem pudrem czy czekoladą, lub jest tylko biszkopt(...)krem (i nic więcej). Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie dla mało doświadczonych w wypiekach osób - nie ukrywajmy, że aby zrobić masę cukrową i równo ją rozłożyć, trzeba mieć wprawę. Naked cake to także pięknie wyglądające ciasto, bo często mniej oznacza więcej :-) Swoje ciasto przełożyłam tylko 1 raz, dużą ilością kremu - ostatnio coraz częściej w cukierniach można dostać takie właśnie
Poezja Smaków - blog kulinarnyQuiche (czyt. kisz), czyli rodzaj tarty, tradycyjnie składa się z kruchego słonego ciasta i mięsnego lub warzywnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. A że my preferujemy wersję czysto roślinną, to w niej znajdziecie sycące ziemniaki, smakowite grzyby i dużo brokuła. A wszystko jest zalane bazyliowo-oreganową masą z tofu. Brzmi smakowicie, prawda? Wprawdzie gdy pierwszy raz pomyślałam o zrobieniu quiche(...)ziemniaki garść szpinaku lub jarmużu pieprz sos sojowy do smaku 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Masa tofu: 300 g tofu o smaku naturalnym 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki wody (lub więcej) Wykonanie: Mieszamy składniki na ciasto i wyrabiamy aż będzie sprężyste. Wykładamy je na blaszkę do tarty dokładnie dociskając i nakłuwamy widelcem
Lamarida.plkorciło mnie, żeby jedna warstwa była czekoladowa, ale…. zmieniłam zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowało mi dodanie owoców i dzięki temu ciasto jest lekkie i lekko kwaskowe. Można oczywiście masę dosłodzić ale dla mnie taka kwaskowa -z owocami- jest idealnym uzupełnieniem tego biszkoptu Zapraszam na pyszny biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową. A jeśli chcielibyście podzielić
UgotujmyTo.plczubate łyżki cukru, galaretka malinowa ( poziomkowa lub truskawkowa). galaretka agrestowa (lub o innym smaku, ale by miała kolor zielony), winogrona. Przygotowanie: Uwaga!!! Moje ciasto jest miękkie. Także jeżeli wolisz bardziej sztywne do masy jogurtowej i musu malinowego użyj po półtora paczki galaretki. Masa jogurtowa: Galaretkę i łyżkę cukru rozpuścić w szklance wody, ostudzić. Ostudzoną galaretkę zmiksować z jogurtem na małych(...)potrzeby dodać więcej cukru - według własnego smaku. Mus malinowy wylać na warstwę jogurtową. Włożyć do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 350ml wody. Winogrona umyć i osuszyć. Poukładać na górze ciasta. Można lekko powciskać w mus malinowy. Gdy galaretka zacznie tężeć można wylać na górę. Pozostawić w lodówce na całą noc. Smacznego
W kuchni u Monikizrobiło się zatem ciasto na poniedziałek i oby ten okazał się lepszy... Udanego tygodnia Wam życzę. Tarta migdałowa ze śliwkami składniki: ciasto: 1 jajko 200 g mąki 100 g masła 20 g cukru pudru szczypta soli masa: 800 g śliwek węgierek 100 g masła 3 jajka 100 g brązowego cukru 100 g mielonych migdałów 3 łyżki białego rumu(...)ciasto.. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ubijamy. Dodajemy migdały, mąkę i rum. Ubijamy, a następnie gotową masę wylewamy na ciasto, na którym układamy połówki śliwek. Pieczemy tartę przez 40-45 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkiformy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18 – 22 minuty w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( dałam gotowy ser z wiaderka) 250 g cukru ( w przepisie było 150 g, dla mnie masa była mało słodka(...)się połączą, dodać ser i śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i na końcu dodać budynie w proszku. Na upieczony i wystudzony spód piernikowy włożyć równomiernie masę serową, na nią zetrzeć na tarce zmrożone kruche kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach piekarnika
Na słodko lub wytrawniełyżki kakao 10 dag cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Składniki na masę serową; kg. sera 3 razy mielonego (ja użyłam z wiaderka) 5 jajek + 1 białko które zostało z ciasta 10 dag masła 15 dag cukru pudru 1 op. budyniu śmietankowego 1 przyprawa do sernika Delecta 15 dag gorzkiej czekolady startej(...)ciasto dzielimy na dwie części. Z pierwszej formujemy cienkie wałeczki o długości foremki. Układamy je na dnie, jeden obok drugiego. Następnie wylewamy masę serową a na masie układamy wałeczki zrobione z drugiej połowy ciasta. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 10 min, a następnie temperaturę zmniejszamy do 160C i pieczemy jeszcze około godziny. Kiedy sernik ostygnie
Radość kipiąca uśmiechem.