ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:614/3191)

Drożdżowa strucla z makiem 141

nadzienie gotowe możemy zabrać się za zrobienie ciasta. Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę. Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże i wlewamy do masy jajecznej. Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja objętość dzielimy je na pół i rozwałkowujemy

Zainspirowana w kuchni
Tarta z czereśniami. Przepis krok po kroku 531

Zosia. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny.   Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut

kuron.com.pl
Tarta z zielonymi szparagami 187

zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut

kuron.com.pl
Hummus z oliwkami i suszonymi pomidorami oraz domowe bagietki 112

rąk dodaję oliwę z oliwek, natomiast jeżeli jest zbyt zbite dodaję odrobinę więcej ciepłej wody. Wyrabiam dokładnie ciasto, tak długo aż uzyskam gładką i jednolitą masę. Trwa to około 10 minut. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Z ciasta formuję podłużne bułki, które układam w blaszce w odstępach 5 cm od siebie i pozostawiam do kolejnego

Mango Papaja
Odrywane bułeczki z nadzieniem bolognese 132

rąk dodaję oliwę z oliwek, natomiast jeżeli jest zbyt zbite dodaję odrobinę więcej ciepłej wody. Wyrabiam dokładnie ciasto, tak długo aż uzyskam gładką i jednolitą masę. Trwa to około 10 minut. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.  Nadzienie a'la bolognese 400 gram mielonego mięsa drobiowego  1/3 papryki czerwonej  1/2 cebuli czerwonej

Mango Papaja
Tarta z łososiem i szpinakiem 149

kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny.   Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia.   Ułóż na cieście papier do pieczenia i wysyp

kuron.com.pl
Wściekła szarlotka Babci Zosi 202

Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym. Czekamy 20 minut, aż jabłka puszczą sok. 2 Wszystkie składniki na ciasto łączymy na jednolitą masę: jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao oraz olej. Mieszamy dokładnie z jabłkami. 3 Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią ciasto, równomiernie go rozprowadzając. 4 Wkładamy

Kuchnia Bazylii
ciasto Rzeszowiak 180

stolnicę, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. (Opcjonalnie można ciasto podpiec). składniki na masę orzechową: 350 g orzechów, zmielonych 170 g cukru kryształu 2 białka 120 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy, zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy cukier(...)oraz budyń i miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy wraz z rodzynkami do masy serowej, delikatnie mieszamy. Całość wykładamy równomiernie na maku i orzechach. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 70 -80 min. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia
Babka z białek w makowe kleksy 162

mieszamy bardzo delikatnie aby nie naruszyć struktury piany. ¾ części ciasta wylać do natłuszczonej formy z kominem –ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam.  Do reszty ciasta wsypać mak, delikatnie wymieszać szpatułką, masę przełożyć do rękawa cukierniczego  i w białe ciasto wciskać makowe kleksy. Tak przygotowaną babkę piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 45 minut. Upieczoną studzić

Wanilia i Kardamon
Masa cukrowa 211

było spróbować. Masy wychodzi dość sporo, ale chyba ciężka wyrobić mniej, szczególnie przez to, że trzeba  ją mocno wyrabiać, a ciężko to robić na mniejszej ilości ciasta. Do wykonania kolorowej masy polecam dodać barwnik (w proszku) do wody już na samym początku i zarobić całą gałkę kolorowej masy, to chyba najwygodniejsze rozwiązanie, ale dość brudzące. Oryginalny przepis pochodzi

Czerwony Gupik
Pizza z patelni 2047

dodatki do pizzy, obsmażając każdy z nich osobno, lub ewentualnie razem ). Kontynuujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, resztę wody , sól i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy na gładką masę, do momentu kiedy stanie się puszyste i elastyczne. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 25-30min. do wyrośnięcia. Po tym czasie podsypujemy ciasto odrobiną mąki i wałkujemy

NiePieprz.pl
Sernik tradycyjny 174

margaryny Dodatkowo: kilka łyżeczek kakao Utrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać na przemian pozostałe składniki. Ciasto umieścić w  blaszce 34x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cieniutką warstwą kakao. Można użyć zwykłego kakao (wówczas posypujemy przez sito) lub np. Puchatka.  Masa serowa: 1 i 1/2 kg sera (może być trochę więcej) 25 dag masła lub margaryny 6 jajek(...)bakalie(niekoniecznie) Ser zmielić razem z masłem, dodać żółtka, cukier i pozostałe składniki. Krótko utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto delikatnie, małymi porcjami aby nie zmieszać z kakaem. Wyrównać. Można narysować wspomnianą kratkę widelcem. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do całkowitego wystudzenia

Praktyczna pl
Pierogi z warzywami i soczewicą 231

dokładamy soczewicę , solimy , pieprzymy i smażymy ciągle mieszając jeszcze około 2 minut . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładką masę . Na przyprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kwadraty ( kółka, jak komu wygodniej) , na które nakładamy farsz , zalepiamy i kształtujemy w pierożki . W dużym garnku doprowadzamy lekko osoloną ( jak na makaron

Ogrodnik w podróży
Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith 163

ściereczkę i odstawiamy do ostudzenia. Rozwijamy i ostudzoną roladę oprószamy cukrem pudrem. Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Delikatne, wilgotne ciasto i słodko – kwaśna masa z jabłek i galaretki wiśniowej stanowią świetne połączenie struktur i smaków. Gorąco polecam, nie tylko na niedzielę. Smacznego. Wraz ze mną w pieczeniu Ciasta na niedzielę udział

mojewypiekiinietylko
Pychotka 484

migdałów Wykonanie Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Formę (25 x 33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka ubić na sztywną pianę

The Sweet Damsel