ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:609/3191)

Ajerkuchy, tłusty czwartek w akcji. 271

szklanka maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka szklanka mąki szczypta cynamonu łyżeczka sody oczyszczanej szczypta soli Oraz: 2 duże jabłka tłuszcz do smażenia cukier puder Mieszamy składniki na ciasto, aż powstanie gładka masa, odstawiamy na około 20 minut, aby sobie odpoczęło. Obrane jabłka kroimy w plastry, jeśli należą  do twardszego  gatunku powinny być góra pół centymetra, te inne mogą

Dieta moja pasja
Prosta tarta jabłkowa 217

dachówki by na siebie zachodziły) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i pieczemy przez 20 minut. W międzyczasie z jajka, cukru i kremówki i cynamonu robimy masę, którą wylewamy na ciasto po upływie 20 minut. Ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.  Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia

Przysmaki Karolki
Metrowiec szachownica . 221

przemian. Gdy dolne paski połączymy ze sobą  wierzch smarujemy budyniem i układamy na odwrót  na jasny ciemny pasek na ciemny jasny pasek.Całe ciasto w koło smarujemy masą budyniową. Pamiętajcie że każdy pasek należy posmarować budyniem aby skleić z drugim. Wstawiamy do lodówki na godzinkę i następnie smarujemy całość polewą zimną polewą. Wierzch dekorujemy według uznania

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta budyniowa ze śliwkami 159

lodówce lub od razu wylepić foremki i lekko podpiec w piekarniku, żeby ciasto nie namokło od budyniu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut. W międzyczasie myjemy śliwki, wyciągamy pestki i kroimy na ćwiartki. Teraz zabieramy się za masę budyniową. Mleko z cukrem i budyniami mieszamy dokładnie(...)żeby nie było grudek i gotujemy z tego gęsty budyń. Do gotowego budyniu dodajemy śmietankę i jajka które razem wcześniej mieszamy i razem jeszcze chwilę gotujemy. Gotową masę budyniową wykładamy na ciasto i układamy śliwki. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 min do momentu kiedy krem i ciasto będą lekko brązowe. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Szpinakowy, słodki biszkopt Stasi 201

suche Całe jajka miksujemy z cukrem, wlewamy stopniowo olej- miksujemy, wsypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem Gdy składniki połączymy, dodajemy odciśnięty szpinak, mieszamy go delikatnie z masą jedynie łyżką, gdyby ciasto było za suche możemy dodać odrobinę soku ze szpinaku ( konsystencja ciasta ma być taka jak na zwykły biszkopt) Pieczemy w temp. 180*C około 1 godz., do suchego

Proste Potrawy
Ciasto z pianką i kiwi 194

przepadałam bo była tam też galaretka. Dziś nie było galaretki a biszkopt. Z całym sercem wzięłam się do pracy - na pierwszy ogień próba przygotowania biszkoptu, później masa i pianka.  Przepis na to ciasto znalazłam na   Bon Appetit Małgorzaty , zaś  biszkopt robiłam według   Moich wypieków .  Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru(...)miksując na małych obrotach dodawać stopniowo do ciasta. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać lekko mąką. Przelać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni.  Piec ok. 40 minut, sprawdzić po tym czasie patyczkiem, jak jest suchy wyciągnąć i odstawić do ostygnięcia. Masa - kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gotowego już kisielu dodać masło, wsypać galaretkę i mikserem

pink envelope
Pastelowe 204

Biszkopt żółty 3 duże jajka 85 g mąki 110 g cukru 1 kisiel żółty 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe 5 białek 220 g cukru 200 g wiórków kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa jabłkowa 1,8 kg jabłek 1 łyżka masła 2 galaretki zielone Bita śmietana 1/2 litra śmietany kremówki 1-2 łyżki(...)Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mieszamy. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na żółty biszkopt. Przykrywamy ciastem kokosowym. by Małgorzata Hert Adapted from Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast Adapted from Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Walentynkowa babka z sercem 171

ciasto jasne: 240g mąki pszennej 240g masła 160g cukru 4 jajka kopiata łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie ciasta czerwonego: Najpierw robimy ciasto czerwone. Masło ucieramy z cukrem. Masa powinna stać się jasna i puszysta. Po tym dodawać po jednym jajku, za każdym razem lekko miksując. Dodać ekstrakt z wanilii i mąkę z proszkiem do pieczenia(...)tyle, by wystarczyło na całą długość keksówki. Resztki ciasta czerwonego można zjeść, albo przerobić na ziemniaczk i lub cakepopsy . Wykonane ciasta jasnego: Ciasto jasne wykonujemy tak samo jak czerwone, jedynie pomijając barwnik. Masło ucieramy z cukrem. Masa powinna stać się jasna i puszysta. Po tym dodawać po jednym jajku, za każdym razem lekko miksując. Dodać ekstrakt z wanilii i mąkę

Mania Wypiekania
Babeczki z masą kajmakową 261

Pyszna, słodka przekąska Składniki 40 dkg mąki, 1 kostka margaryny, 15 g cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżka kwaśnej śmietany masa: 3/4 puszki masy krówkowej, 1

czarrna od kuchni
Ucierane ciasto z żurawiną 210

Wlać śmietankę, całość ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę posiekać, część żurawiny pokroić. Do masy maślanej dodać mąkę - połączyć składniki.  Na koniec wsypać czekoladę i żurawinę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem(...)pieczenia. Piec w 170 stopniach C przez 50-55 minut. Upieczone ciasto wyjąć ostrożnie z formy i ostudzić na kratce. Przygotować frosting do polania ciasta. Miękkie masło utrzeć  z cukrem pudrem na jasną masę. Do puszystej masy dodawać porcjami serek. Ubijać do połączenia składników. Frosting wyłożyć na ciasto. Ewentualnie wierzch ciasta udekorować owocami żurawiny. Ciasto z frostingiem schodzić

kolorowotorcikowo
Sernik krakowski - z kratką i lukrem 208

minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 schłodzonego ciasta cienko  rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia. MASA SEROWA: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160-165 stopni. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym(...)Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą serową. Na końcu dodać wymieszane z łyżeczką mąki bakalie i ponownie delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię. NASTĘPNIE: Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski szerokości ok. 2 cm, ułożyć z nich kratkę na masie serowej. Kratkę posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką mleka. Piec

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady 224

czas miksując do uzyskania puszystej masy. Do masy wlewać stopniowo mleko kokosowe oraz czekoladą. Kiedy składniki się połączą dodać suche składniki. Zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut,do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć, całkowicie ostudzić. Przygotować krem. Czekoladę roztopić(...)przekroić wzdłuż, nasączyć likierem i przełożyć kremem. Wstawić do lodówki. Przygotować polewę. Mleko kokosowe podgrzać. Dodać do niego połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Wierzch ciasta polać ostudzoną polewą i posypać wiórkami kokosowymi

Mania Gotowania
Maślane ciasto wszystko jedno 163

miksera umieść jajka i masło, dodaj cukry, utrzyj na puszystą masę.  Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko.  Dodawaj po łyżce stołowej do masy, aż do połączenia się składników.  Ciasto jest dosyć gęste, nie dodawaj jednak jajek czy nie odejmuj mąki (takie ma być).  Jeżeli użyjesz do przepisu jabłek, obierz je ze skóry, pokrój(...)wyłóż papierem do pieczenia, włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 170 stopni.  Przełóż masę do formy, na nią wyłóż jabłka.  Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę.  Jeśli lubisz słodycze jak moja rodzinka, przed podaniem polej ciasto lukrem. :) Smacznego

Garniec Magalie
Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą 153

Rewelacyjne makowe ciasto z delikatnym waniliowym serkiem, orzeźwiającą masą z czarnej porzeczki i warstwą chrupiących, prażonych migdałów to doskonały pomysł dla fanów lekkich, nie za słodkich deserów. Składniki: Biszkopt makowy: 1 szklanka maku 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 jajek 3 łyżki wody Masa waniliowa: 1 kg sera delfiko o smaku waniliowym 250g(...)podzielić na dwie równe części oraz odłożyć kilka łyżek na posmarowanie wierzchu. 4.  Płatki migdałowe uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. 5.  Składanie ciasta: Do formy przełożyć jeden blat makowy, wyłożyć jedną połowę masy waniliowej, wstawić do lodówki na pół godziny, następnie rozsmarować dżem i ponownie wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć drugą połowę masy

Szalona Kuchnia Eweliny
sernik cytrynowy bez pieczenia 218

Herbatniki rozdrabniamy na „piasek”. Dodajemy kakao, mieszamy. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto o konsystencji mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (boki również wyłożyłam) i wylepiamy nim dno tortownicy, mocno ugniatamy. Schładzamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej. składniki na masę serową: 500 g sera, najlepiej jakiegoś delikatnego 1 cytryna(...)gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, przestygniętą wlewamy do masy serowej i chwilkę miksujemy. Całość przelewamy na schłodzony spód herbatnikowy i wstawiamy do lodówki do stężenia masy. składniki na wierzch ciasta: 1 galaretka cytrynowa 350 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy wystudzenia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wylewamy ją na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki

Domowy Smak Jedzenia
TARTA FRANCUSKA Z KREMEM KOKOSOWYM, TRUSKAWKAMI I MIĘTĄ 198

lekkiego zezłocenia. Upieczone wyjmij i całkowicie ostudź . KREM: Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder, wiórki kokosowe i mascarpone. Zmiksuj jeszcze całość na gładką masę. SKŁADANIE: Na ostudzone ciasto wyłóż kokosowy krem, na to ułóż pokrojone na połówki truskawki i całość posyp listkami mięty. Tartę przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Papaya crunchy flans 200

margaryny, najlepiej Kasi 2 szklanki mąki odrobina cukru do smaku nadzienie: 1 mała puszka papai w lekkim syropie Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dosypujemy mąkę.Wyrabiamy ciasto. Ciasto wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Wyjmujemy z lodówki, wałkujemy. Ciastem można wyłożyć silikonowe foremki do muffinek, jak i standardowe foremki do kruchych babeczek. Ciasto nakłuwamy

Luźna Kuchnia
Biszkopt z pianką i mrożonymi malinami 390

Trochę lata w środku zimy - to wszystko dzięki porcji pysznego, lekkiego ciasta. Biszkopt z pianką i owocami,  przywołuje letnie wspomnienia ... Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki malinowe(...)zsiadła ). Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć owoce, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread 229

blaszką od czasu do czasu aby karmel rumienił się równomiernie. Następnie wyłóż równomierną warstwą żurawinę a na niej ułóż gruszki. Odstaw na czas przygotowania ciasta.W celu przygotowania ciasta, zmiksuj na jednolitą masę olej, cukier, miód i jajko, po czym wmieszaj mleko. W oddzielnej misce wymieszaj przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon. Wmieszaj suche składniki do mokrych

karmelowy
Jezioro łabędzie 183

Foremki wykładamy papierem do pieczenia, formujemy szyje oraz brzuszki łabędzi. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200C i pieczemy ciasto ok 20 minut, aż będą dobrze wypieczone i brązowe. Upieczone elementy łabędzi zsuwamy na tacę i odstawiamy do ostudzenia. Masa śmietankowa: 600 ml śmietany kremówki 2 opakowania śmietan(...)fixu 1. Kremówkę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, kiedy jest już sztywna wsypujemy śmietan fixy i dobrze razem miksujemy.Składanie łabędzi:1.Do jednego ciasta potrzebujemy dwa krążki ciasta, szyje i jedną łyżeczkę masy śmietankowej. 2. Na dolne kółeczko nakładamy masę śmietankową, wbijamy szyje w masę, drugie kółko przecinamy na pół i dajemy na górę tworząc skrzydła. Wierzch posypujemy cukrem pudrem

Apetyczna babeczka