krotnie zmielonego lub sera z wiaderka ok. 300-400 g masy makowej (z puszki lub domowej) cukier (do sera, ilość wedle uznania) Wykonanie: Ciasto: Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz masłem na gładką masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dolewamy wodę gazowaną wymieszaną z mlekiem, a następnie dodajemy 3/4 szklanki przesianej mąki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy(...)ciasta. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy, aby całość się połączyła. Smażymy naleśniki, wlewając na patelnię trochę więcej ciasta niż przy tradycyjnych naleśnikach. Powinny być grubsze i puszyste. Do twarogu dodajemy cukier (do smaku) i dokładnie mieszamy. Na każdy naleśnik nakładamy 1-2 łyżki masy makowej i rozsmarowujemy po całej powierzchni, a na wierzchu rozprowadzamy 1-2 łyżki serowej masy. Zwijamy
MyCookBook.plwyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 15 min. Następnie jajko i żółto łączymy w misce z rozczynem i całość ubijamy przez chwilę mikserem. Do masy dodajemy mąkę, skórkę z cytryny i sól. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Będzie się lepić do dłoni – nie podsypujemy go mąką. Po kilku minutach wyrabiania, dodajemy roztopione i lekko ostudzone masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie(...)cukier, mąkę i budyń w proszku i mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy energicznie aż masa zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 15mm. Większą szklanką wycinamy koła. Na każde koło kładziemy czubatą łyżeczkę budyniu i sklejamy dokładnie brzegi. Pączki formujemy
e-PrzepisyKulinarnedodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać 1/2 składników sypkich, delikatnie wymieszać szpatułką, wlać wodę, ponownie wymieszać, po czym przesiać pozostałe składniki sypkie, wymieszać i przelać ciasto do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągnąć i zostawić(...)sztywnej podkładce, nałożyć samą obręcz z tortownicy, a po bokach włożyć folię aluminiową, tak aby wystawała znacznie powyżej obręczy (dzięki temu możemy bez problemu nakładać kolejne warstwy ciasta, a po stężeniu masy wystarczy odpiąć obręcz i odkleić folię). Brzoskwinie z puszki odsączyć z soku na sitku. Biszkopt nasączyć sokiem brzoskwiniowym z puszki (jeżeli zostanie Wam, to resztę wykorzystać do galaretki
Passions hobbies lifeWykonanie : Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito, dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Pieczemy dwa biszkopty na wysmarowanej tłuszczem pergaminie. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy ok 20-25 minut. Ciast makowe: Składniki: 1 szklanka maku(...)śmietany, cały czas energicznie mieszając. Masę dzielimy na trzy części Do formy wkładamy jeden biszkopt, wykładamy na niego część śmietany. Na śmietankę kładziemy placek makowy, wykładamy drugą część śmietanki przykrywamy drugim biszkoptem, wylewamy trzecią część śmietanki. Wierzch można posypać bakaliami lub tartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciasto stężało. Smacznego
kgwjanczewołyżki mleka BISZKOPT KAKAOWY Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno,dodajemy cukier i miksujemy chwilę do uzyskania błyszczącej masy,dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy mąkę,kakao,proszek do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka) studzimy. Zimny(...)margarynę temp. pokojowa miksujemy na puch-dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy.-krem gotowy :-) Składanie ciasta rozpoczynamy od ciemnego biszkopta-na niego dajemy połowę kremu,potem ciasto orzechowe,potem drugą połowę masy,następnie drugi blat kakaowego biszkopta. Całość polewamy polewą (polewę przygotowujemy następująco: do miski nad kąpielą wodną dajemy połamaną czekoladę,masło oraz mleko-i co chwilę mieszamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki i gotową chałkę przekładamy. Ciasto pieczemy 40 minut 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodziepołączyły. Gotową masę serową podziel na dwie równe części. Do jednej z nich wsyp przesiane kakao i dokładnie wymieszaj. Przełożenie ciasta : Na spód nie dużej blaszki lub dużej tortownicy połóż biszkopt. Na biszkopt wyłóż masę serową ciemną ( z kakao ), równo rozsmaruj po całej powierzchni. Teraz połóż drugi biszkopt. Następnie wyłóż jasną masę na biszkopt i ponownie równo rozsmaruj(...)galaretką nie wypłynęły na wierzch. galaretkę przygotuj wg. przepisu na opakowaniu, w upalne dni możesz odjąć trochę wody lub dosypać łyżkę żelatyny. Teraz zalej ciasto tężejącą galaretką i odstaw w chłodne miejsce, aby galaretka i masa serowa zastygły
Przepisy i porady kulinarneproszkiem do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć. Blaszkę o wymiarach 25x28 cm natłuścić i posypać tartą bułką, następnie przelać ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w brzoskwiniowym soku , następnie lekko podgrzać i rozpuścić ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem, następnie porcjami dodawać(...)lodówki aby masa lekko stężała. W tym czasie pokroić brzoskwinie w plasterki. Pokrojone brzoskwinie ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki aby masy dobrze stężały. Forma na ciasto mogłaby być nieco większa bo ciasta wyszło pełniutko po same brzegi
Monia miesza i gotujeGalaretki rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy do zupełnego rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia. 2. Mleko łączymy ze śnieżką, ubijamy wg. przepisu, następnie łączymy z tężejącą galaretką, miksujemy i wylewamy masę na wystudzony biszkopt. Odstawiamy ciasto do lodówki. Wykonanie galaretki: 1. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, mieszamy i studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na warstwę pianki cytrynowej, a następnie ciasto(...)śmietankowej: 1. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku a następnie studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie łączymy z wystudzoną żelatyną. Masę śmietankową przekładamy do rękawa cukierniczego lub zwykłego worka z wyciętą dziurą w jednym rogu, zdobimy wierzch ciasta. Całość schładzamy. Źródło: gotowaniecieszy z drobnymi osobistymi modyfikacjami
Apetyczna babeczkakroimy na mniejsze kawałki. Do mąki pszennej dodaję mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam łyżką lub palcem). Przygotowanie ciasta na babkę : Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję razem na puszystą masę . Teraz dodaję stopniowo(...)śmietanę cały czas miksując, następnie stopniowo olej i miksuję. Teraz do ciasta dodaję stopniowo wymieszaną mąkę i cały czas miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Następnie ubijam białka na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam. Pieczenie babki : Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem
Uwaga Babcia Gotujełyżeczka ekstraktu waniliowego, woda, 1/4 szklanki kakao. Polewa: czekolada, masło. Przygotowanie: Spód: Daktyle pokroić i zmieszać z płatkami owsianymi, aż się wszystko sklei. Masą wyłożyć dno tortownicy, wcześniej wyłożone folia aluminiową i wstawić do lodówki. Ciasto: Orzechy nerkowca utłuc w moździeżu albo wrzucić do blendera. banany rozgnieść(...)widelcem lub zmiksować w blenderze. Wszystkie składniki oprócz kakao razem wymieszać stopniowo dodając syrop lub wodę aby ciasto było kremowe (nie należy przesadzić w syropem żeby ciasto nie wyszło za słodkie). Połowę masy odłożyć a do tego co pozostało dodać kakao i wymieszać. Wykładać warstwami. Przy naszej dużej tortownicy wyszły tylko 2 warstwy. Zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi
Państwo Wojtczuk gotująjogurt, w takiej ilości, aby konsystencja ciasta była delikatnie (średnio) gęsta. Całość mieszać za pomocą łyżki, można również użyć miksera. Gdy uzyskamy jednolitą masę całość przelewamy do nasmarowanej margaryną tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 40-45min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy zdejmujemy boku i czekamy, aż wystygnie. Po wystygnięciu, ciasto przełożyć na talerz(...)odstawiamy do ostudzenia Do miski wsypujemy sypkie składniki Formę smarujemy margaryną Mieszamy sypkie składniki Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy Dodajemy jogurt i mieszamy Gotową masę wylewamy do formy i do piekarnika Upieczone ciasto Odpinamy boki tortownicy i odstawiamy do wystygnięcia Wydrążamy środek ciasta Obieramy banany i polewamy je sokiem z cytryny Przygotowujemy poncz i nasączmy ciasto Na spodzie układamy banany
Sprawdzone przepisy kulinarneWykonanie Ciasto Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Chowamy do lodówki na 30min - 1h Po tym czasie blachę wykładamy papierem i rozwałkowujemy 2/3 ciasta na wielkość blaszki. Pieczemy ok 15 -20 min w 180 stopniach Masa serowa Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno Ser mieszamy z mąką, śmietanką(...)kaszą. Żółtka ubijamy na puch z cukrami. Do żółtek dodajemy partiami masę serową i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy masę serową na podpieczony spód. Z pozostałej części ciasta robimy wałeczki i układamy w kratkę na wierzchu ciasta. Pieczemy jeszcze ok 60 min. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-krakowski/ BosowKuchni Artykuł Sernik krakowski pochodzi z serwisu Mieszam
Mieszam w GarnkuWykonanie Ciasto Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Chowamy do lodówki na 30min - 1h Po tym czasie blachę wykładamy papierem i rozwałkowujemy 2/3 ciasta na wielkość blaszki. Pieczemy ok 15 -20 min w 180 stopniach Masa serowa Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno Ser mieszamy z mąką, śmietanką(...)kaszą. Żółtka ubijamy na puch z cukrami. Do żółtek dodajemy partiami masę serową i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy masę serową na podpieczony spód. Z pozostałej części ciasta robimy wałeczki i układamy w kratkę na wierzchu ciasta. Pieczemy jeszcze ok 60 min. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/sernik-krakowski/ BosowKuchni Artykuł Sernik krakowski pochodzi z serwisu Mieszam
Mieszam w GarnkuPrzepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam…. Zapraszam na FILM(...)masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika
Mała CukierenkaPrzepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam…. Zapraszam na FILM(...)masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika
Mała Cukierenka