krótki przepis, ale warto:). Taki drożdżowiec to miła odmiana od np. makowej rolady zazwyczaj obecnej na świątecznych stołach. Ułatwiłam sobie sprawę dodając gotową masę makową. Z podanego przepisu uzyskamy 2 duże ciacha. Idealne do mrożenia:). Ciasto: 50g drożdży 300g mąki pół szklanki mleka 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka do zaczynu 1 jajko 3 żółtka 60g masła szczypta(...)ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. 2. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z nadmiaru soku, mieszamy z masą makową, skórką pomarańczową, mąką i cukrem pudrem. 3. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na owalny kształt. Wykładamy nadzienie, ciasto sklejamy, boki zaokrąglamy i również mocno sklejamy. Układamy na blaszkę wyłożoną
Szefowa kuchniBrownie najczęściej przyjmuje formę płaskiego ciasta podawanego na ciepło lub zimno. W tym przypadku zalecałabym poskromienie łakomstwa (tak, nie jest to proste, ale wiem, co mówię) i odczekanie, aż ciasto całkowicie przestygnie. Po pierwsze, pokrojone zbyt wcześnie może się rozpadać. Po drugie, na zimno smakuje zdecydowanie lepiej – głęboki czekoladowy smak staje się jeszcze bardziej intensywny i odurzający. Opłaca się(...)czekoladowo-daktylową masę i za pomocą dużej łyżki dokładnie połącz wszystkie składniki ciasta. Na koniec wmieszaj syrop klolowy oraz posiekane wcześniej migdały/orzechy włoskie i czekoladę. Ciasto będzie dość sztywne. Czekoladową masę przełóż do przygotowanej formy. Piecz 30 minut. Przestudzone brownie oprósz delikatnie cukrem pudrem. 8-10 porcji
Roślinna - blog wegańskidużej miski wrzucić wszystkie suche składniki nadzienia - dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać i wymieszać ze śmietanką, połączyć z suchymi składnikami - dokładnie wymieszać. Do masy śmietanowo - jajecznej wrzucić rabarbar i truskawki - wymieszać i wylać na podpieczony spód. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok godzinę. Ciasto można przykryć bezą z pozostałych białek (ubić białka i dodać do nich(...)szklanki cukru pudru) - zapiekać wtedy jeszcze dodatkowe 15-20 minut - aż beza się zarumieni; lub zrobić kruszonkę tak jak na spód i przykryć nią masę i również dodatkowo chwilę podpiec. Ja postanowiłam ciasto zostawić bez ,,przykrycia" tylko delikatnie obsypać je cukrem pudrem. Ciacho jest wyśmienite na upalne dni - winne, delikatnie kwaskowate, masa rozpływa się w ustach - przepyszne! Smacznego
sierotka maRysia w kuchnidrugiej mniejszej wymieszać mokre (jajka, jogurt, olej). Przelać masę jogurtową do miski z suchymi składnikami i całość wymieszać łyżką. Masę przelać na formę o wymiarach 20 x 30 cm. Na cieście ułożyć borówki(...)piec przez 35 minut w 180 stopniach. Krok po kroku: 1. Wymieszać suche produkty 2. Wymieszać mokre 3. Przelać jogurtową masę do mąki 4. Połączyć całość 5. Ciasto przelać na formę i posypać borówkami Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciasto jogurtowe z borówkami Artykuł Ciasto jogurtowe z borówkami pochodzi z serwisu
KuchniaWeDwoje.pljajkami, koncentratem pomidorowym, dodać sól, pieprz, suszone oregano lub przyprawa do pizzy, suszony czosnek. Do masy śmietanowej dodać kurczaka i połowę kosteczek papryki, wymieszać. Ciastem wylepić dno i boki formy wysmarowanej tłuszczem Masę wylać na wierzch. Na wierzch wyłożyć resztę papryki. Piec ok. 40 minut w temperaturze 190 o C aż boki ciasta się zrumienią, a wierch tarty zetnie
Czerwień i błękitWilgotne i puszyste mocno czekoladowe ciasto bez glutenu i proszku do pieczenia. Po upieczeniu środek ciasta opada i tworzy idealne miejsce na krem z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubione owoce lata. Niebo w gębie - zapewniam! Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 200 g gorzkiej czekolady 90 g masła 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka łyżka kakao(...)wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i całkowicie wystudzić. Do miski wlać wszystkie składniki na krem. Ubić na puszystą masę i wyłożyć na zapadnięty wierzch ciasta. Na końcu dodać ulubione owoce
wyzwania kuchenneMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa agrestowa: 1 kg agrestu 3/4 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe Agrest umieścić w garnku, zasypać(...)rozmieszać 2 budynie w proszku z połową szklanki wody. Budynie dodać do agrestu, zagotować, chwilę pogotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Gorący budyń agrestowy przełożyć na warstwę ciasta, wyrównać i wystudzić. Masa śmietankowa: 750 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru + 200 g herbatników sok z 1 cytryny cukier puder Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem, odłożyć. Kremówkę ubić
Domowa cukiernia Ewytańszy i z pewnością smaczniejszy. A żeby nie przesłodzić do 4 czy 5 przekładek użyłam masy budyniowej z wanilią. Ważne jest aby tort został przełożony na 2-3 dni przed planowaną konsumpcją, gdyż musi nasiąknąć kajmakiem i zrobić się miękkim do krojenia. Składniki na ciasto, na 15-18 blatów po 26 cm średnicy: 4 szklanki mąki pszennej, najlepiej dobrej jakości(...)zacznie stygnąć, to zacznie się zagęszczać, jeśli po wystudzeniu zacznie się oddzielać, to wystarczy tylko zamieszać i z powrotem bardzo ładnie się połączy. 3. Wystudzonym kajmakiem przekładamy ciasto na przemian z masą budyniową, kilka łyżek kajmaku zostawiamy do następnego dnia, aby dokładnie pokryć wierzch i boki. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy lub budyniowy 1 łyżka mąki pszennej
Apetyczna babeczkaraczej tak być powinno, żeby utrzymał dość solidną porcję orzechów, które znajdują się na wierzchu. Całościowo ciasto bardzo fajne, dosyć słodkie. Może trochę brakuje tej wilgotności i miękkości samego ciasta, ale do popołudniowej herbaty jest idealne. 250 g masła 1 szkl. drobnego cukru 3 łyżki kakao 1 op. cukru wanilinowego 1/2 szkl. wody 4 jajka 2 i 1/2 szkl(...)Masło, cukier, kakao i wodę umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy aż do zagotowania. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do masy dodajemy żółtka, mieszamy rózgą kuchenną. Następnie wsypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając łączymy z ciastem. Ciasto przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Smaki Na Talerzudobrze odciskamy. Miksujemy blenderem ( następnym razem zmiksuję z olejem, będzie łatwiej) Całe jajka ucieramy z cukrem na białą masę, powoli wlewamy olej, oraz dodajemy szpinak. Delikatnie miksujemy. Mąkę, budyń, proszek i sodę przesiewamy. Dzieląc na 3 porcje dodajemy do ciasta i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy. Podpieczony sernik wyciągamy z piekarnika i wykładamy nasze zielone ciasto. Wygładzamy i pieczemy kolejne(...)st.C. Po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy z blachy na deseczkę, żeby zielone ciasto było na spodzie. Lekko ścinamy boki ciasta i kruszymy, będzie do dekoracji. JOGURTOWA MASA: Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, można podgrzać w mikrofali. Odstawiamy na bok lub studzimy wkładając do zimnej wody. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, dolewamy zimną galaretkę
Pani na deserpołączenia kilku przepisów. Placki są z przepisu na snickersa a masa serowa z serniczka gotowanego. Sernik smakuje obłędnie. Połączenie kruchych placków, masy sernikowej i chrupiących orzechów jest doskonałe. Całość ma przyjemny miodowy smak. Polecam zwłaszcza na święta. Ciasto miodowe: 400 g mąki pszennej 1/2 szkl cukru 1,5 łyżeczki sody 150 g masła 2 łyżki miodu 2 jajka Masa serowa(...)zgęstnienia masy. Formę, w której piekły się placki wyłożyć folią aluminiową, na spód dać placek bez orzechów i na niego wylać gorącą masę sernikową. Wyrównać i położyć placek z orzechami. Lekko docisnąć. Ciasto pozostawić do ostudzenia a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
Smakołyki Asimasę cukrową: 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyżeczki Planty 250 dag cukru pudru barwniki w proszku Ponadto ¼ tabliczki białej czekolady Wykonanie: Przygotowanie biszkopt: Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku noża). Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej(...)wodnej i uważnie obserwować aż zacznie się rozpuszczać. Dodać 3 łyżki Planty. Zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo cukier puder aż masa będzie plastyczna. Rozwałkować cienko duży płat o szerokości ciasta + 2x jego wysokość + minimum 5cm. Pozostałą po obłożeniu masę rozpuszczamy ponownie w kąpieli wodnej z niewielką ilością Planty. Gdy masa będzie półpłynna dodajemy wybrany barwnik
Pyry na GazCiasto: Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając. Jajka wymieszać widelcem, dodać do masy i zmiksować. Kakao rozpuścić w wodzie i również dodać do ciasta i zmiksować. Na koniec dodawać stopniowo mąkę, sodę i śmietanę i miksować do czasu połączenia składników. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy(...)Piec ok. 50 minut w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Ciasto wystudzić. Krem: Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać mascarpone i miksować dalej do połączenia się składników. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać do kremu i wymieszać. Około 1 szklanki kremu odłożyć (użyjemy
BullioCiasto: Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając. Jajka wymieszać widelcem, dodać do masy i zmiksować. Kakao rozpuścić w wodzie i również dodać do ciasta i zmiksować. Na koniec dodawać stopniowo mąkę, sodę i śmietanę i miksować do czasu połączenia składników. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy(...)Piec ok. 50 minut w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Ciasto wystudzić. Krem: Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać mascarpone i miksować dalej do połączenia się składników. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać do kremu i wymieszać. Około 1 szklanki kremu odłożyć (użyjemy
Bulliozdążyliście to zauważyć. Szczególnie lubię go łączyć z różnymi owocami. Morele, truskawki czy jeżyny świetnie sprawdziły się w zestawieniu z kokosem. Teraz przyszedł czas na maliny. Ciasto jest cudownie kokosowe, przełamane kwaskową masą malinową. To rozpustne połączenie smaków świetnie ze sobą współgra. A ciasto powstało zupełnie przez przypadek, bo jak bloger spać nie może, to kreuje w głowie nowe przepisy(...)masa zaczęła tężeć. Przełożenie Na biszkopt wykładamy tężejącą masę malinową. Wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła. Następnie wykładamy krem kokosowy i równamy wierzch. Przykrywamy blatem kokosowym i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. * można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców Notes - ciasto przed podaniem należy wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej - do kremu kokosowego zamiast ekstraktu kokosowego
Wędrówki po kuchni