przepis na super kolorowe ciasto bez pieczenia. Układanie naprzemiennie kolorowych warstw masy sernikowej dało wspaniały efekt końcowy. Składniki: 50 g biszkoptów 500 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g ricotty 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka turkusowa 6 dużych świeżych moreli 1 galaretka brzoskwiniowa tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie: cytrynową, truskawkową(...)ricottą. Masę serową dzielimy na 3 części i do każdej wlewamy 1 galaretkę w wybranym kolorze. Gdy masa zacznie tężeć to naprzemiennie wlewamy po 3 łyżki masy sernikowej z każdego koloru. Wkładamy ciasto do lodówki. Morele myjemy i osuszamy. Z moreli wyjmujemy pestki i kroimy je w plasterki. Układamy pokrojone morele na stężałym cieście i zalewamy tężejącą brzoskwiniową galaretką. Gotowe
słodkie i nie tylko historie kulinarnepudru (płaskie) 1 łyżka śmietany (gęstej; płaska) Dodatkowo: marmolada różana (użyłam z Dagomy ; może być dowolny smak) Opcjonalnie: cukier puder lub lukier do ozdoby Wszystkie składniki ciasta (oprócz wiórek) zagnieść na jednolitą masę. Na końcu wmieszać wiórki kokosowe. Gotowe ciasto podzielić na 3 części i z każdej z nich uformować niezbyt gruby wałek. Każdy wałeczek delikatnie spłaszczyć i za pomocą
Di gotujedelikatnie podgrzewamy i wyklejamy tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Dokładamy 8-10 posiekanych cukierków. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. Sernik
Kocham Czekoladęlodówki na 30 minut. NADZIENIE: - 7 jabłek startych na tartce - 1 marmolada z cytryn - 7 łyżek cukru - 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki rodzynek Całość wymieszaj. Schłodzonym ciastem (1/2 część) wyłóż tortownicę, wyłóż masę z jabłek, na wierzch ułóż resztę ciasta. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temp. 170 stopni C. Smacznego
SMYKWKUCHNIczasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez ok 20 min aż nabierze złotego koloru. Ciasto nie może być w środku miękkie. Masa śmietanowo jajeczna: Miksujemy 2 jajka z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym(...)następnie dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę razem ubijamy. Gdy cisto jest już upieczone zalewamy je naszą mieszanka śmietanowo-jajeczną . Całość zapiekamy przez 20-30 min, aż masa na wierzchu się zetnie. Gotowe ciasto studzimy i układamy pocięte w plasterki truskawki, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy listkami melisy. Delektujemy się jego niebiańskim delikatnym smakiem Smacznego
W kuchennej krainiekokosowego BIO miód Składniki na krem: śmietana ryżowa, deserowa pół szklanki mleka kokosowego (gęsta część) miód 3 listki żelatyny Owoce: borówki maliny winogron Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Masę wstawiłam do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wyłożyłam do formy silikonowej, nakłułam widelcem w kilku miejscach i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na 20 min, temp
nietadietaskładniki i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy połowę porcji ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto, wykładamy na nie jeszcze ciepłą masę, wyrównujemy i na wierzch wylewamy resztę ciasta. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika
Rozpustne gotowanieprzypalił). Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olejek i pianę z ubitych białek. Dołożyć mak i dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać połowę ciasta i rozprowadzić na całości. Wyłożyć masę z maku i na wierzch resztę ciasta. Ciasto niezbyt dobrze się rozprowadza, dlatego proponuję zrobić tzw. esy floresy, co uatrakcyjni wygląd ciasta po upieczeniu. Piec 40 -45 minut
Kuchnia w opałachCiasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Do części 2/3 dodajemy kakao. Ciemne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu. Przygotowujemy masę serową. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy tyle cukru aby pozostało nam 2 łyżki, które dodamy do ubitych białek. Miksujemy. Dodajemy twaróg i miksujemy. Dodajemy(...)nadal miksujemy. Ubijamy pianę z białek. Na końcu dodajemy do niej 2 pozostałe łyżki cukru. Miksujemy. Przekładamy pianę do masy serowej i mieszamy wszystko łyżką. Wykładamy masę na blaszkę a z białej części ciasta, po rozwałkowaniu - wycinamy paseczki, z których robimy ozdobną kratkę na serniku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut. Zmniejszamy temperaturę
Maminek kulinarnyCiasto, zrobione na szybko i bez większej trudności. Potrzebna tylko większa paczka herbatników lub krakersów i masa budyniowa. U mnie w masie mąkę ziemniaczaną zastąpiłam kaszą manna. Rodzince zachciało się ciasta, a jak się okazało mąkę ziemniaczaną wykończyły mi do wczorajszych klusek śląskich, więc posiłkowałam się tym co mam. Była lekka obawa, czy aby wyjdzie, bo robiłam pierwszy
Moje pyszne gotowaniejuż wspomnieliśmy ciasto na sakiewki jest równie dobre także do słodkości. Fajnie smakuje w połączeniu np. z twarogiem. Zrobimy więc serniczki. Ciasto już mamy. Czas na masę twarogową. Na ok. 15 sztuk serniczków potrzebujemy: -0,5 kg twarogu -2 łyżki stopionej margaryny -2 jajka -1 łyżkę mąki ziemniaczanej -0,5 szklanki cukru i dodatkowo 1 łyżka cukru(...)margarynę i aromat. Miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Jeszcze raz miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek i wszystko mieszamy łyżką. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Wykładamy nimi foremki. Napełniamy masą twarogową do 2/3 wysokości. Na wierzch układamy krążki odsączonych jabłek i dociskamy tak, aby masa twarogowa wypełniła środek jabłka
Maminek kulinarnyzaczynu dodaj letnie mleko, rozpuszczone masło, mąkę, miód, cukier, jajka oraz szczyptę soli. Wymieszaj łyżką, a następnie wyrób na jednolitą, elastyczną masę – powinna być lepka, dlatego lepiej zrobić to za pomocą maszyny, lub podsypując ciasto i ręce lekko mąką podczas procesu. 3. WYRASTANIE (1,5h) Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp mąką. Przełóż do formy(...)POLEWA (5 min) Serek i cukier puder (oraz opcjonalnie aromat migdałowy lub kilka kropel soku z cytryny) umieszczamy w misce i mieszamy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Powstałą polewą obficie smarujemy wierzch ciasta – nadmiar powoli spłynie bo bokach ciasta. PODANIE Ciasto podawaj lekko ciepłe lub całkowicie wystudzone. Szklanica dobrego naparu lub miodu pitnego świetnie komponuje się z tą słynną
Nerds KitchenResztek ciast , ciastek, okruchów , które zostają po innych wypiekach … a nawet z ciasta, któremu „przytrafił” się zakalec!Spróbujcie!Na pewno nie pożałujecie! SKŁADNIKI:* pokruszone ciasta, ciastka, muffinki ( bez żadnych mas i kremów! ) – 400 g* pokruszone herbatniki – 100 g* „mleko” sojowe waniliowe – 1/3 szkl* cukier – 1/4 szkl* posiekane orzechy- 1 garstka* marmolada(...)łyżeczka* kokos – do obtoczeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pokruszone ciasta i herbatniki mieszamy ze sobą ( absolutnie nie muszą , nawet nie powinny być pokruszone na pył! ).Mleko sojowe gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy masło, lekko studzimy, a następnie wlewamy do ciast.Dodajemy marmoladę, olejek migdałowy i posiekane orzechy , następnie wszystko razem ugniatamy na masę.Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości kulki, a następnie obtaczamy
Ostra na Słodkoczekoladowej masy , która ginęła gdzieś w tym ciemnym biszkopcie i zastąpiłam ją masą mascarpone ( zrobiłam jej więcej ) do której dodałam trochę polewy czekoladowej. Przygotowanie tego tortu nie sprawia trudności i zajmuje mało czasu. Zachęcam więc wszystkich do spróbowania". Tort cappuccino (Źródło - "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera) Składniki: Tortownica śr 26 cm Normal 0 21 false false false(...)łyżkami polewy. Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i przeciąć ciasto w poziomie na pół. Spodnią warstwę tortu nasączyć kawą. Rozsmarować na niej masę serową z polewą czekoladową. Przykryć drugą polową ciasta. Również nasączyć ją kawą. Boki i wierzch tortu posmarować kremem mascarpne. Nanieść na tort polewę. Rozprowadzić łyżką tak , aby się przelała po bokach. Zostawić do zastygnięcia
Wiem co jem