Roladka z puszystym kakaowym biszkoptem, z delikatną masą na bazie kremówki i mascarpone, której środek stanowi galaretkowe serce, wierzch oblewa aromatyczna czekolada, a wierzchołek zdobią wisienki koktajlowe oraz kryształki galaretki to propozycja idealna na Walentynkowy wieczór i romantyczną kolację. Ciasto bardzo efektownie się prezentuję i jest z pewnością jest ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent. Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone(...)cienkiego noża). Za pomocą niedużej foremki w kształcie serca wykrawamy sercowy słupek przez całą długość galaretki. Galaretkę wykładamy na środek roladki (do góry nogami - gotowe ciasto będzie odwrócone). Całość zalewamy pozostałą masą serową i pozostawiamy do stężenia na kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce. Po tym czasie ciasto odwracamy i zdejmujamy papier do pieczenia. Polewa Czekoladowa: Kremówkę
Słodka Stronamasę wiśniową: 2 opakowania galaretki wiśniowej szklanka wiśni (mrożonych lub z kompotu) na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki orzechy do dekoracji Ciasto: żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Z białek ubić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia. Jajka z gorącą wodą ubijamy w misie miksera na bardzo puszystą masę. Cukier należy wymieszać z cukrem waniliowym i stopniowo dodawać do masy, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy ciasto szpatułką. Ciasto wykładamy na blachę, równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok. 1cm i pieczemy ok. 10-11 minut (to ważne, gdyż dłuższe pieczenie spowoduje(...)upieczeniu roladę przenosimy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem (ciastem do ściereczki), papier smarujemy przy użyciu pędzelka zimną wodą (dzięki temu łatwiej odejdzie od ciasta), ściągamy delikatnie papier, a roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Masa śmietanowa: Truskawki miksujemy z cukrem na gładki mus. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając do niej ok. 2 łyżek cukru pudru. Dzielimy
MyCookBook.plcukierniczą . Gotową masę wylej na wystudzony biszkopt, równo rozsmaruj. G dy masa jeszcze nie zastygła powbijaj do niej w niedużych odstępach kawałki bananów. Odstaw ciasto w chłodne miejsce do zastygnięcia masy bananowej. Gdy masa jest już zastygnięta wylej na nią tężejącą galaretkę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Odstaw ponownie w chłodnie miejsce, aby galaretka całkiem zastygła
Przepisy i porady kulinarnezużyć zanim zwiędnie. Znalazłam ostatnie opakowanie marcepanu w spiżarni, poza tym miałam jeszcze kawałek papai oraz ananasy i tak oto wyszło coś bajecznego. Ciasto jest idealnie kruche, rozpływające się ustach, jego migdałowy aromat podkręca masa marcepanowa, w którą wcisnęłam tyle koloru ile się dało. Składniki na dużą blachę o średnicy 26 cm (8-10 porcji) wartości odżywcze podane(...)minut (zamrażalnik max 15). Schłodzony spód ciasta podpiecz w temp. 200 C przez 15 minut. Krem marcepanowy, to nic innego jak zblendowana masa marcepanowa z pozostałą częścią banana, roztopionego masła koksowego (masz ciepły piekarnik, bo piekłeś spód ciasta, więc wstaw to masło na chwilę do piekarnika i się roztopi). Pod koniec blendowania dodaj 3 łyżki mąki. Na lekko przestudzony spód
greenscarfTorty, czy ciasta przekładane najprościej czyli masą śmietanową są bardzo uniwersalne, ponieważ zasmakują tak dorosłym jak i dzieciom. Jest to ,,ugodowa" masa ;) Ten torcik powstał dla mojej Babci na 76 urodzinki. Smakował i się bardzo podobał ;) Składniki: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 2 kubki po 330 ml śmietany(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta, mieszając łyżką, nie miksując. * Ciasto przelewamy do formy o śr. 25 cm, pieczemy 25 minut. Studzimy. Przekrawamy na 3 równe blaty. * Kremówki ubijamy na sztywno . Dodajemy mascarpone, miksujemy. Dosładzamy cukrem pudrem do smaku. * Każdy blat nasączamy lemoniadą. * Masę dzielimy na 3 części. Jedną część wykładamy na jeden blat, przykrywamy kolejnym
Z Majeczką w kuchniSłodki chlebek drożdżowy przekładany masą szafranowo-dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na chleb przyprawiłam cynamonem i kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam szafranem, miodem i imbirem. Całość dała niesamowity efekt. Chlebek został zjedzony tego samego dnia ;-)Zapraszam!Szafran, jak i wiele innych prawdziwie aromatycznych przypraw otrzymałam od firmy http://www.skworcu.com.pl/, przyprawy są wysokiej jakości. Każda pakowana w oddzielną hermetyczną(...)cała szklanka puree z dyni- 3 łyżki miodu- imbir świeży kawałeczek- 5 łyżek brązowego cukru- łyżka masłaW rondelku zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty krem.NA CIASTO NA CHLEBEK:- 2 szklanki mąki wrocławskiej- 1/2 opakowania drożdży świeżych- 220 ml ciepłego mleka 3,2%- 3 łyżki cukru brązowego- cukier waniliowy- cynamon - 1 płaska łyżeczka- kardamon - 1/4 łyżeczki
SMYKWKUCHNIszklanki oleju 1 duże jajko Suche składniki mieszamy i przesiewamy do miski, dodajemy olej i jajko, wszystko dokładnie miksujemy około minuty. Gdy uzyskamy gładką masę, o konsystencji mokrego piasku ciasto jest gotowe. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę równomiernie rozkładamy ciasto i z całej siły ugniatamy w blaszce. Można pomóc sobie łyżką lub małym wałkiem. Ciasto musi(...)przekładamy do miski, dodajemy kolejno wszystkie składniki i miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Następnie przekładamy na kakaowy spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego do 175-180 stopni C. Pieczemy 50-60 minut. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Ciasto po upieczeniu będzie dość rzadkie, ale to nic, takie ma być. Ciasto studzimy
Rozpustne gotowanieSkładniki: (16 sztuk) Ciasto kakaowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru szczypta solo 1 łyżka proszku do pieczenia 100 gram rozpuszczonej wystudzonej margaryny 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 - 2 łyżki kakao Masa serowa: 250 g sera białego 2 - 3 łyżek cukru waniliowego 0,5 opakowania budyniu waniliowego Kruszonka(...)bardzo ważnej zasadzie cukier do sera dodajemy dopiero tuż przed nałożeniem sera, gdyż wytwarza się woda, która psuje smak farszu. Do papilotek nakładamy najpierw łyżkę ciasta kakaowego, następnie 1 łyżkę masy serowej, później łyżkę masy kakaowej i na wierzch posypujemy starta kruszonką. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rady: Do wymieszania
Ciastka - domowe słodkościprzesianą z proszkiem do pieczenia - ucierać Wyjdzie nam dość twarde, jednolite ciasto, zrobić z niego kulkę ( a jeszcze lepiej dwie; większą i mniejszą ) i włożyć do zamrażalnika na 3 -4 godz. - nie dłużej, bo jeśli będzie zbyt twarde , to będzie nam trudno je zetrzeć Składniki na masę serową : 75 dag zmielonego sera dobrej jakości- może być z wiaderka(...)Cukier ucieramy z całymi jajkami, dodajemy stopniowo ser i ucieramy Dodajemy mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone masło ( nie może być zbyt gorące ! ) - ucieramy Na wysmarowaną blaszkę ścieramy większą część ciasta, wykładamy masę serową, teraz ścieramy drugą część - to będzie wierzch sernika Pieczemy około 1 godz. w temp. 180 stopni C, pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku, wpierw przy zamkniętych drzwiczkach, a potem
Proste Potrawytabliczki mlecznej czekolady -1 łyżka kakao -5 łyżek mleka -1 łyżka masła lub margaryny DODATKOWO -troszkę zmielonych bardzo drobno orzechów włoskich, około 5 sztuk Przygotowanie tego ciasta najlepiej rozpocząć do zrobienia budyniu na masę. Mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier, budyń oraz cukier waniliowy miksujemy z małą ilością mleka. Resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy, powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko(...)Upieczony placek ściągamy z blaszki za pomocą papieru, dajemy na ściereczkę go góry dnem i ściągamy papier. Studzimy. Tak postępujemy z pozostałym ciastem. Gdy budyń już ostygnie masło lub margarynę miksujemy na puch, następnie powoli dodajemy budyń. Masa wychodzi troszkę rzadka, ale taka ma być :-) ładnie się zetnie w lodówce. następnie placki przekładamy gotowym kremem. Na ostatni placek również
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiekawostka dla amatorów ciasta francuskiego i słodkości podawanych w oryginalny sposób. Zapraszamy do wspólnego pieczenia!:) 45 minut 5 Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 duże jabłka 50 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko 50 g mielonych migdałów 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego Wykonanie: Przygotowujemy 2 jabłka. Obieramy, usuwamy gniazda(...)składników, tj. likier, migdały oraz mąkę i łączymy składniki mieszając łyżką. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Okrągłą lub każdą inną foremkę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Wykładamy na wierzch przygotowaną masę i układamy na niej na zakładkę jabłka. Pieczemy na złocisty kolor ciasta francuskiego przez ok. 25-30 min. SMACZNEGO
Ania i Marcin gotująNapoleonki, w niektórych regionach zwane kremówkami to tradycyjny i ponadczasowy wypiek. Ciasto składa się z dwóch blatów ciasta francuskiego przełożonego gęstą masą budyniową. Nigdy specjalnie nie przepadałam za napoleonkami, szczególnie za kitłowatą masą budyniową. Moje napoleonki natomiast mogę śmiało nazwać królewskimi, bo tak właśnie smakują. Wersja nieco uproszczona i mniej czasochłonna, ponieważ użyłam gotowego ciasta francuskiego. Ciasto przełożyłam nie budyniem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. Gdy ciasto się kończy podpiekać, przygotowujemy wiśniową masę : Wiśnie przekładamy do miski, dodajemy cukier, migdały oraz proszek budyniowy i całość dokładnie mieszamy. Gdy upłynie czas 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy(...)minuty): Białka ubijamy, aż będą sztywne. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Równomiernie, po całej powierzchni, ciasto posypujemy bułką tartą. Następnie rozkładamy wiśnie. Na wiśniach rozkładamy bezę. Starajcie się
Smak mojego domuczosnkowym PRZEPIS TUTAJ *** łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS TUTAJ 12. Ciasta *** Makowiec zawijany PRZEPIS TUTAJ *** Makowiec na kruchym cieście PRZEPIS TUTAJ *** Snikers, miodowo-orzechowe ciasto z dwiema pysznymi masami PRZEPIS TUTAJ *** Murzynek PRZEPIS TUTAJ *** Pierniczki alpejskie PRZEPIS TUTAJ *** Cielaczek, pyszne połączenie murzynka z sernikiem PRZEPIS TUTAJ *** 3 Bit – pyszne karmelowe ciasto bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytemidą do masy makowej) • 3 łyżki cukru • 2 łyżki cukru waniliowego • 80 g rozpuszczonego masła • łyżka mąki ziemniaczanej • łyżka mąki pszennej tortowej Składniki na ciasto makowe: • 300 g masy makowej gotowej lub z tego przepisu • 3 białka jajek • łyżka mąki pszennej tortowej
AniaGotuje.plNareszcie pogoda ostatnio troszkę się poprawiła, przyda się więc coś na ochłodę. Idealnie sprawdzi się ciasto na zimno. Polecam puszystą piankę o delikatnej kawowej nutce, wspaniale orzeźwia! Kawa jest "w sam raz" wyczuwalna. Koniecznie wypróbujecie... foremka 25x36cm Masa: 700ml śmietanki 30%, 50g posiekanej gorzkiej czekolady, 3 łyżki żelatyny (czubate), 4 czubate łyżki cukru pudru(...)sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę zahartować kilkoma łyżkami żelatyny, następnie, stale miksując do masy śmietanowej powoli wlewać żelatynę. Krótko ubić. Dodać sproszkowane cappuccino, miksować kilka sekund. Masę wyłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki. Źródło: Z cukrem pudrem
Z miłości do słodkościŁatwe Tanie Przepis na łatwe ciasto biszkoptowe z truskawkami, masą śmietanową i galaretką. Składniki Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 300ml śmietany kremówki 125g serka mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Poza tym: 0,5 kg truskawek 2 galaretki […] Artykuł Ciasto z truskawkami
PysiaGotuje.plokoło 30 minut. Przygotować foremkę (u mnie tortownica ok 28 cm). Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić ciastem całą powierzchnię, lekko podziurawić widelcem. Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjąc z piekarnika. Następnie przygotować masę serową. Ubić białka i odstawić. W innej misce(...)utrzeć żółtka z cukrem i masłem, później partiami dodawać twaróg. Wszystko dokładnie wymieszać. Wmieszać delikatnie szpatułką mąkę a następnie ubite białka. Całość delikatnie połączyć do uzyskania jednolitej masy, przelać na upieczone ciasto i do piekarnika na kolejne 45-50 minut 180 °C. Zostawić sernik w wyłączonym piekarniku przez 20 minut. Później wyjąc i studzić na kratce. Przygotować polewę. Wszystkie składniki
Tagebuch po polskucytryny 100 g cukru najlepiej trzcinowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki ciasteczek łączymy ze sobą. Masło kroję je w kostkę by było łatwiej wyrabiać. Ciasto wyrabiam na jednolitą masę. Kulkę owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na min 30 min. Po upływie tego czasu wyciągam kulę a następnie wałkuję ciasto na grubość
Gotowanie Patkiognia i ostudzić (koniecznie!). Po tym czasie ciasto umieścić w misce i połączyć z jajkami (dodawać po jednym jajku - cały czas miksując mikserem - hakami). (Gotowe ciasto powinno być elastyczne.) Masę przełożyć do rękawa lub szprycy z szeroką końcówką i wyciskać (na blasze wysłanej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem) małe porcje ciasta - zachowując odstęp około
Di gotujestopniach przez 40-45 minut. Ciasto studzimy. Śmietanę ubiamy na sztywno, dodajemy łyżkę cukru i dalej miksujemy, następnie po jednej łyżce dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy. Masę wykłądamy na zimne ciasto i obsypujemy granatem. Smacznego
na moim stole...wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotowujemy krem. Serek miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy żurawiną i płatkami migdałowymi. Całość polewamy polewą przygotowaną z połowy tabliczki czekolady wymieszanej z 2 łyżkami mleka w kąpieli wodnej. Przechowywać w lodówce
Pobite gary Barbarychłodnym miejscu. Kiedy ciasto dojrzeje, należy je upiec na około tydzien przed świętami i dać mu kilka dni na zmięknięcie, a na 2-3 dni przed wigilią ciasto należy przełożyć ulubioną masą i oblać pyszną czekoladą, ale o tym później... :) Myślę, że jeśli choć raz go przygotujecie, to wpisze się w Wasze świąteczne menu na wiele, wiele lat :) Przepis pochodzi(...)mąkę, przyprawę do piernika oraz pozostałe przyprawy i sól. W letnim mleku rozpuścić sodę. Do suchych składników dodać masę miodowo- maślaną, mleko z sodą oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić. Można to zrobić przy pomocy miksera/ haka do wyrabiania ciasta drożdżowego lub przy pomocy drewnianej łyżki. Wszystkie skłądniki muszą się dokladnie połączyć i nie mogą pozostać żadne grudki
DefinicjaSmakugotować aż masa rabarbarowa sanie się szklista. Wykonanie lukru: Cukier wymieszać z wrzącym mlekiem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i ucierać przez chwilę do utworzenia się jednolitej masy. Wykonanie torciku: Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do tortownicy, tworząc podwyższone brzegi. Nakłuć widelcem w kilku miejscach , wstawić do nagrzanego piekarnika na 250 stopni i podpiec spód do zrumienienia. Ciasto wyjąć, posypać połową
Tradycyjna Kuchniajogurt i dalej miksujemy.W oddzielnej misce przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, przesypujemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką. Marchewkę ścieramy na małych oczach, jabłko i gruszkę obieramy, a następnie blendujemy na mus. Wszystko przekładamy do ciasta i ponownie mieszamy.Masę przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami ( do 3/4) wysokości.Pieczemy około 20 minut
Słodkie Przyjemnościprzestygną mieszamy z serem. Doprawiamy.Robimy ciasto:- 350 g przesianej mąki pszennej- 1 jajko- szczypta soli- pół szklanki letniej wodyZagniatamy wszystko razem, do uzyskania jednolitej , miękkiej, wilgotnej masy. Zakrywamy folią aby ciasto odetchnęło na parę minut. Wstawiamy garnek z osoloną wodą na gaz.Odkrawamy po kawałku i wałkujemy na 2-3 mm.Wykrawamy kółka np. szklanką.(ja używam pół litrowy słoik)Nakładamy farsz
Pasje Jolki