gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Polewa : Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze. Biszkopt przekroić na 2 części. Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu. Całość polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie
Słodki ZakątekMielony mak zalewamy gorącą wodą, dodajemy masło, miód, żurawinę, posiekane suszone daktyle i figi. Gotujemy na malutkim ogniu, często mieszając, aż woda odparuje i masa stanie się gęsta. Studzimy, dodajemy żółtka i mieszamy. Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, szczyptę soli i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera(...)wymiarach około 34 x 24 cm, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia i wypełniamy masą makową. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy około 30 minut. Na suchej patelni prażymy orzechy pekan, siekamy i posypujemy upieczony mazurek
Oryginalny smakkiedy możemy kupić świeże śliwki. Aby to wykorzystać postanowiłam zrobić ciasto z ich udziałem :) Wyszło pycha! Jak sama nazwa wskazuje spód i wierzch ciasta zrobiony jest z kruszonki, pomiędzy którą znajduje się wyśmienita masa na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem waniliowego budyniu z zatopionymi w niej węgierkami. Z powodzeniem możecie też użyć innej odmiany śliwek, także mrożonych (przed pieczeniem warto(...)spód. Układamy na nim połówki śliwek (rozcięciem do góry). Jogurt grecki umieszczamy w miseczce, wbijamy jajo, dodajemy cukier oraz budyń. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą polewamy śliwki i posypujemy resztą pozostałej kruszonki. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Gdy ciasto jest już
MyCookBook.plDodaj płatki owsiane i wymieszaj. Wyłóż okrągłą blaszkę papierem do pieczenia i przełóż bananową masę. Wygładź szpatułką masę i wstaw blaszkę ze masą do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. A teraz główna część ciasta – zacznij od oddzielenia żółtek od białek. W czystej dużej misce ubij białka aż powstanie sztywna piana. Wsyp 1 czubatą łyżkę mąki(...)dalej chwilę miksuj. Teraz dodaj żółtka, miód i ser i wszystko dokładnie zmiksuj. Wrzuć do masy 250 g borówek i przy pomocy szpatułki wszystko wymieszaj. Przełóż masę serową na podpieczony, bananowy spód ciasta. Ponownie wstaw blaszkę po piekarnika – tym razem zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz sernik przez 60 minut. Odstaw ciasto do ostygnięcia i zabierz się
Eat me! Fit me!deseru bez cukru to przepis na roladę kakaowo-kokosową jest dla was. Wiórki kokosowe, daktyle, kakao, orzechy i kasza jaglana to pyszne połączenie. Masa kakaowa jest lekko gorzka i dobrze kontrastuje ze słodkim kokosowym środkiem. Ciasta i ciasteczka bez mleka Kruche mini rogaliki makowe Mini rogaliki makowe to świetny deser na świąteczny stół. Mogą z powodzeniem zastąpić klasyczny makowiec(...)pudrem. Czekoladowy jagielnik, czyli „sernik” bez sera „Sernik” jaglany to nie tylko pyszny ale i zdrowy deser. Po nocy spędzonej w lodówce masa „sernikowa” swoją konsystencją do złudzenia będzie przypominać klasyczny sernik. Ciasto pleśniak Pleśniak , mimo mało zachęcającej nazwy, jest pysznym i bardzo efektownym ciastem. Do jego przyrządzenia możemy wykorzystać domowe powidła śliwkowe. Samo ciasto nie jest słodkie
Dieta bez mlekapostacią. W sezonie często dodaję do nich różne owoce, dzięki czemu za każdym razem smakują trochę inaczej. Ciasto: 3 szkl mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie troszkę śmietany Masa serowa: 1kg sera białego z wiadereczka 2 jajka 2 budynie waniliowe 3/4 szkl cukru pudru 3/4 kostki miękkiego masła(...)cytrynowy Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować, nakłuć widelcem i wyłożyć na blaszkę (30x20cm), wstawić do lodówki. Pozostałe ciasto zawinąć i odstawić do zamrażalnika. Masa serowa: Ser, jajka, budyń w proszku, cukier i masło dobrze utrzeć a następnie wyłożyć na ciasto. Na ser ułożyć połówki moreli skórką do spodu. Pianka
Smakołyki Asihansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś troszeczkę mniej zdrowo, ale każdemu od czasu do czasu należy się chwila zapomnienia, czyli tzw. "cheatday". W propozycji ciasto, które smakiem i wyglądem nawiązuje do znanego deseru "Kinder mleczna kanapka". Składniki: Biszkopt: -> 6 jajek -> ¾ szklanki cukru -> 90g mąki -> 35g kakao -> Szczypta soli(...)mnie wtedy ciasto będzie zbyt słodkie. Polewa: Masło przekładamy do rondelka i wrzucamy czekoladę. Na małym palniku mieszamy, aż całość się rozpuści. Wykończenie: Układamy 1 warstwę ciasta, na nią wykładamy masę i równie rozsmarowywujemy. Przykrywamy drugim plackiem, który polewamy czekoladą. Wkładamy do lodówki na około
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Sezon rabarbarowy uważam za otwarty:) Na pierwszy ogień ciasto, takie pyszne, że ach! Wzorowałam się na tym przepisie. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 250g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masa jogurtowo-kokosowa: 1200 g jogurtu greckiego 200g wiórków kokosowych budyń śmietankowy 5 białek szczypta soli 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki(...)wymieszać. Pierwszą część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja po prostu wysypałam moją "kruszonkę") na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, lekko docisnąć. Na ciasto wysypać rabarbar, posypać cukrem. Następnie wyłożyć masę jogurtowo - kokosową. Na wierzch zetrzeć (lub rozsypać) drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę w temp. 180 stopni
6niebokostka masła (200 g) 1 szkl. mleka budyń śmietankowy bez cukru zapach waniliowy Przygotowanie Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Upiec placki na mocno złoty kolor w temp. 190oC przez ok. 25 min. Masa serowa(...)garnku z grubym dnem zagotować ser, jajka, cukier i masło. Mieszając doprowadzić do wrzenia. W szklance mleka rozprowadzić budyń śmietankowy, dodać zapach waniliowy. Mieszankę dodać do wrzącej masy serowej. Zagotować. Złożenie ciasta. Na upieczony placek miodowy wylać 1/2 gorącej masy serowej, następnie położyć drugi placek i wylać resztę masy serowej. Przykryć całość ostatnim plackiem. Pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone ciasto polać
coolinarnastrefa.blogspot.comgarnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy kawę i cukier. Czekolady kruszymy i dodajemy do śmietany. Mieszamy do rozpuszczenia i powstania gładkiej masy. Odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając łyżką. Gdy krem wystygnie, wstawiamy do lodówki. Ciasto ciemne i jasne przygotowujemy tak samo. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści(...)będziemy zbyt długo ubijać. Wtedy należy masę podgrzać na parze ciągle mieszając. Następnie ponownie schłodzić przez 12 godzin i po upływie tego czasu spróbować znowu ubić. Powstałą masą przekładamy ciasto ciemne i jasne. Wierzch tortu i boki również smarujemy kremem i przyklejamy czekoladowe kuleczki. Wstawiamy do lodówki, żeby się schłodził. Tak wygląda po udekorowaniu :) Przepis pochodzi ze strony Moje
Czerwona Porzeczkaczęści mleka kokosowego 50 g jogurtu skyr 1 łyżka miodu Suche składniki ciasta łączymy ze sobą. Jajka ubijamy ze słodziwem i ekstraktem, dodajemy mleko i masło, mieszamy. Masę łączymy z suchymi składnikami. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Mleko kokosowe ubijamy jak śmietanę. Dodajemy jogurt i miód, mieszamy. Masę wykładamy na ostudzone
Kucharzycadodać rodzynki wymoczone w ciepłej wodzie, delikatnie wymieszać. Sposób przygotowania ponczu: W wodzie rozpuścić cukier i wymieszać z sokiem z cytryn. Sposób wykonania ciasta: Biszkopt jasny położyć na spodzie blachy, nasączyć ponczem, wyłożyć masę śmietankową, przykryć biszkoptem ciemnym, nasączyć go ponczem i oblać polewą. Wierzch obsypać decoradą
Przepisy kulinarne babci Antoninywersję sernika. Jest niezwykle szybki, aromatyczny i puszysty. Nada się doskonale na święta, jak i do weekendowej lub codziennej kawy. Spróbujcie, bo warto i cieszcie się smakiem tego pysznego ciasta. Dziękuję Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu za pyszną, przedświąteczna paczkę. Rodzina i ja kochamy białe sery i wszelkie mleczne wyroby, dlatego tak nas ona ucieszyła. A Wam moi drodzy(...)miksując na małych obrotach. Do naszej serowej masy dodajemy ubitą pianę z białek, miksujemy krótko na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy ją delikatnie z ciastem (łyżką, nie mikserem). Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (u mnie margaryną) i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut
Słodkie okruszkibabki. Metrowiec staruszek dziś wraca w łaski domowników :) Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 2.1/2 szklanki mąki 1.1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 16 łyżek oleju 12 łyżek wody błonnik kakaowy 2 łyżki ( kakao) pół łyżeczki zmielonej wanilii Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy z cukrem ( 40 g ) mleko 0,5 litra(...)Ciasto przelałam do dwóch silikonowych foremek do babki.Piekłam koło 45 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu pokroiłam ciasto w "plastry" Smarujemy raz ciemne i raz jasne ciasto i przekładamy kremem Masa budyniowa: Budyń gotujemy według tego co jest napisane na opakowaniu. Masło miksujemy na masę i dodajemy po łyżce budyniu zimnego. Tak powstaje krem budyniowy. Polewa: Rozpuszczamy
Różowa kuchniaPonieważ dalej przeprowadzam próby z masą cukrową, dziś mam dla Was przepis na kolejny tort - prezent dla mojego znajomego. Tym razem jest to wilgotny tort czekoladowy kształcie łożyska kulkowego :). To jeden z tych, których wykonanie zajmuje sporo czasu, ale dla czekoladowego niezbyt słodkiego smaku naprawdę warto go zrobić. Wyjątkowo we wpisie dużo świetnych zdjęć wykonanych przez Moje zabawy aparatem - Asia(...)czekoladą, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Ważne, by masy nie gotować. Jaja miksujemy z jogurtem, dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek, sodę, sól i mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą pieczemy oddzielnie w tortownicy o średnicy 26 cm przez ok 15 minut w 180 st. C Krem czekoladowy
Cynamonowe szczęście