ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:598/3191)

Bułeczki pszenne z ziemniakami na drożdżach 117

ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 -30 minut. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki w środek wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i roztopione masło. Wyrobić ciasto porządnie na jednolitą masę ( minimum 5 minut), przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem  do wyrośnięcia na około 30-40 minut...ciasto powinno podwoić swoja objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki

Gosia gotuje
Pierniczki 125

piernikaSposób wykonaniaMiód podgrzać z cukrem i przyprawą, aby był płynny. Ostudzić.Mąkę przesiać z sodą na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać miód, dodać jajko i miękkie masło, zagnieść ciasto na jednolitą gładką masę, zawinąć w folię spożywczą i dołożyć w chłodne miejsce na 1-2 dni lub nieco dłużej.Następnie ciasto wyrobić ,aby znów było elastyczne, rozwałkować na grubość

Mix smaku
Ciasto z malinami 187

malin [ ja miałam mrożone] 1 opakowanie galaretki truskawkowej Rolada: jajka, cukier, cukier wanilinowy i aromat wymieszać mikserem na gładką masę.Dodać mąkę, zmiksować. Na dużą prostokątną blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia wylać ciasto i równo rozsmarować. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec około 10 minut. Upieczone ciasto przełożyć na posypaną cukrem pudrem lnianą ściereczkę i zwinąć(...)cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem lub sokiem z cytryny. Dodawać po jednym jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać mleko. Utrzeć na gładką masę. Połowę ciasta wlać do formy, na środku ułożyć roladę i zalać resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut. Ostudzić. Dekoracja: galaretkę przygotować wg. przepisu

Moje domowe kucharzenie
Jabłecznik z budyniem i śliwkami 208

Ciekawa wersja jabłecznika .....  ..... kruchy spód wypełniony masą budyniową, przełamany kwaskowatym smakiem jabłek ....  odrobina cynamonu i smak wędzonych śliwek rewelacyjnie uzupełnia całość.  Wersja warta przetestowania :) Składniki na blaszkę 26 cm : Ciasto - 330 g mąki pszennej - 170 g masła - 100 g cukru - 2 jajka - 2 duże łyżki śmietanki 30 % - kilka kropel olejku waniliowego - mąka do podsypania Wypełnienie(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na pół , podsypujemy mąką stolnicę żeby się nie kleiło przy wałkowaniu,z jednej polowy wałkujemy spód i układamy na blaszce, z drugiej wałkujemy i wykładamy boki tortownicy tak jak widać na poniższym zdjęciu . Układamy jabłka  i śliwki ,posypujemy cynamonem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Robimy masę budyniową z podanym składników wg przepisu

Wypieki Rene
sezamowiec 154

części. Każdą z nich cienko rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia.  Przygotować sezam: masło rozpuścić, dodać miód, sezam i cukier. Mieszając gotować kilka minut. Ciepłą masę sezamową rozłożyć na dwóch blatach ciasta. Wszystkie trzy części ciasta upiec w 200*C przez około 10 minut aż się zarumienią. Wystudzić.  Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i całkowicie(...)wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć a następnie ucierając dodawać po trochę budyniu. Gotową masę podzielić na połowę.  W blaszce wyścielonej papierem lub folią ułożyć jeden blat ciasta z sezamem. Rozsmarować na nim połowę kremu, przykryć ciastem bez sezamu. Posmarować powidłami a na nich delikatnie rozłożyć resztę kremu. Przykryć ostatnim ciastem. Wstawić na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort świąteczny – czekoladowo – korzenno – jabłkowy 99

pulchną masę z żółtkami i cukrem. Następnie dodać mieszaninę mąki z przyprawami, czekoladą i migdałami. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą. Masę podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowe blaty ciasta. Ja upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut. Odstawić ciasto do ostudzenia(...)objętość. Ja otrzymałam 700 ml miąższu z jabłek. Zagotować miód, rozpuścić w nim żelatynę a następnie wymieszać z jabłkami, doprawić sokiem z cytryny do smaku. Blat ciasta włożyć do tortownicy, na niego wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim blatem. Docisnąć. Odstawić do zastygnięcia. Najlepiej odstawić na noc. W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Posmarować ciasto polewą. Ja posypałam startymi migdałami

królestwo garów
Mazurek z makiem i bakaliami 137

Mazurek z makiem i bakaliami jest dość łatwym do wykonania ciastem, którego smak każdy może dopasować do swoich upodobań. U mnie kruchy spód wypełniony jest masą makową z rodzynkami, żurawiną, orzechami i polany czekoladową polewą.  Może sam mak nie jest dość oczywistym wypełnieniem tego smakołyku, gdyż mak nie jest kojarzony z Wielkanocą, kiedy to najczęściej pieczemy mazurki(...)mieszając około 7 minut. Następnie dodać utarte jajka z cukrem i mąkę ziemniaczaną i gotować do czasu, aż masa zacznie gęstnieć, pod koniec dodać pokrojone bakalie. Masę makową wystudzić i wyłożyć na upieczone ciasto. Polewa: Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, mieszać do czasu, aż polewa będzie jednolita i lśniąca. Polewę wylać na wierzch ciasta

Kuchcik gotuje
Sernik bez sera (Styropian) 557

dłużej). Po tym czasie jedną część ciasta zetrzeć na tarce na spód blaszki o wymiarach 33x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w 180 st.C około 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić. 2. Masa śmietankowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić(...)sztywną, lśniącą pianę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wsypać przesiane budynie i krótko zmiksować. Dodać śmietanę i bardzo delikatnie wmieszać ją do piany. 3. Masę śmietankową przelać na ostudzony spód ciasta. Na wierzchu delikatnie poukładać owoce. Całość posypać II częścią ciasta, wcześniej startą na tarce. Piec w 180 st.C około 50 minut. Po tym czasie pozostawić ciasto w uchylonym

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto z kremową pianką,kajmakiem i słonecznikiem 195

Delikatne ciasto z pianką z białej czekolady i śmietany a na wierzchu warstwa masy kajmakowej i prażone ziarno słonecznika.  biszkopt: 4 jajka 1 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. cukru 1 łyżka proszku do pieczenia pianka: 2,5 szkl. śmietanki 36% 100 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody ponadto: 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej(...)miksując na wolnych obrotach połączyć razem oba składniki. Gotową masę wylać na przygotowany biszkopt,wyrównać i przyłożyć drugim plackiem biszkoptowym. Delikatnie docisnąć,blaszkę z ciastem wstawić do lodówki by pianka dobrze stężała. Masę kajmakową należy rozsmarować na całej powierzchni drugiego biszkoptu.  Na patelni roztopić masło,dodać cukier puder i wsypać słonecznik. Smażyć cały czas mieszając aż słonecznik nabierze złocistego

Kolorowa kuchnia Elki
Snickers z masą budyniową 158

Miodowe placki przełożone masą budyniową, a na wierzchu to co lubię najbardziej, czyli orzechowy krokant! Wszystkich łasuchów zapraszam na przepis :-)  Składniki: ciasto: mąka pszenna 45 dag, margaryna 3/4 kostki, jajko 1 szt, cukier puder 0,5 szklanki, miód 2 łyżki, śmietana 2-3 łyżki, soda oczyszczona 1,5 łyżeczki, masa: mleko 1 litr, budyń waniliowy 2 opakowania, cukier(...)wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na jedną część ciasta przygotowujemy krokant. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i pokrojone orzechy, podsmażamy przez chwilę, a następnie smarujemy jedną część ciasta. Placki pieczemy w 180 st. C przez 15-20 min. do zezłocenia.  Upieczone placki odstawiamy do ostygnięcia. 3 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik

kulinarne odsłony pati
Refleksje i sernik gotowany z herbatnikami i kajmakowo-migdałową polewą 127

wstaję rano z łóżka i pędzę zbawiać świat... Na urodziny jest tort, ale nie po drodze mi było ostatnio z pieczeniem, dla tego dzielę się z Wami moim ulubionym ciastem - sernikiem, który nie wymaga wiele pracy, a smakuje tak wybornie jak tort z kremem. Jako że zbliża się Boże Narodzenie, to szczerze polecam go na święta. Dziękuję za uwagę(...)powinna mieć konsystencję budyniu. W średniej prostokątnej blaszce wyłożyć ciasno pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozsmarować połowę gorącej masy serowej. Na niej ułożyć drugą warstwę herbatników, resztę masy serowej oraz trzecią warstwę herbatników. Ciasto przykryć ściereczką i owinąć szczelnie reklamówką. Trzymać w cieple aż masa ostygnie, aby herbatniki zmiękły od masy serowej. Po tym czasie zdjąć reklamówkę i ścierkę. Masę krówkową

Czerwień i błękit
Benuś 265

okrągłych biszkoptów 400 ml mocnej, gorzkiej kawy 2 galaretki malinowe 400 ml śmietany 30% 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 mix do ubijania śmietany Ciemne ciasto - Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Jasne ciasto - Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać(...)wylać na biszkopty. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, by galaretka całkiem stężała. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i mixem do ubijania śmietany. Masę śmietankową wyłożyć na zastygniętą galaretkę, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
BISZKOPT Z MASĄ JABŁKOWĄ I OWSIANĄ POSYPKĄ 153

Prowadzenie strony powoduje, że przypominam sobie o daniach, których nie przygotowywałam przez kilka-kilkanaście lat. Jednym z nich jest ciasto z masą jabłkową i owsianą posypką. Swego czasu był to hit wszystkich przyjęć. Masa z jabłkowymi wiórkami jest niezwykle smaczna. W mojej rodzinie lubimy podać to ciasto bardzo mocno nasączone i z dużą ilością alkoholu, co powoduje, że jest

Przepisy Aleksandry
Minicalzone, paszteciki nadziewane grzybami 118

porcji wyszło mi 23 minicalzone. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Wlać do dołka letnią wodę i dodać niecałą łyżkę smalcu, wsypać suszone drożdże. Dokładnie ugnieść ciasto na gładką, sprężystą, lśniącą masę. Uformować kulkę, włożyć ją do lekko natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Thermomix – do naczynia miksującego wsypać mąkę, drożdże, wlać ciepłą wodę, dodać niecałą łyżkę smalcu(...)już woda z grzybów wyparuje to zdjąć patelnię z ognia. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, rozgnieść widelcem i dodać do masy z grzybami. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i rozdrobnioną mozzarellę. Jeszcze raz doprawić, farsz powinien być pikantny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną lekko mąką i rozwałkować ciasto. Ciasto powinno być rozwałkowane na grubość 2-3 mm. Za pomocą wycinaczki

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania